Skocz do zawartości

Preamp do lampy

Recommended Posts

Nie zawsze preamp lampowy sprawdzi się w torze lampowym. U mnie tylko tranzystor. Lampa zbyt zaciemniała obraz. Dźwięk był zmulony, wycięło wysokie tony. Za dużo lampy w lampie :)))). Dużo zależy od wkładki. Może przy bardzo jasnych wkładkach? 

Pozdrawiam 

Edytowano przez 1Ender

Generalnie dobry preamp lampowy będzie niestety kosztował zdecydowanie więcej od tranzystora. Wspomniany Yaqin ms23 to taka hybryda - lampa z tranzystorem na wyjściu. Raczej dosyć budżetowy i skromny preamp i takim sobie zasilaczu (a to bardzo ważny element każdej lampy). W kwocie do 1500 zł szedłbym raczej w stronę czegoś innego niż lampy. 

Dnia 19.11.2022 o 13:24, karbeti napisał:

Dzień dobry wszystkim. Zakupiłem lampę LineMagnetic LM-88IA. Potrzebuję preamp gramofonowy. Czy Yaqin MS-23B to dobry pomysł? Kolumny będą Sonus Faber Sonetto I. Gramofon Thorens TD 209. Może jakieś inne propozycje tak do 1500zł.

20221115_163605.jpg

Cześć,

Z naszego doświadczenia wpięcie w tor więcej niż jedno urządzenie lampowe nie zawsze przynosi oczekiwany progres. Zaproponowałbym jednak dobry przedwzmacniacz tranzystorowy. Polecam Pro-Jecta Phono Box DS2. Uważam, że w tym budżecie jest to jeden z lepiej grających.

Pozdrawiam,

Q21

Są dobre preampy tranzystorwe jak i dobre preampy lampowe. Fakt że wybór preampów phono_ lampa jest mocno ograniczona a i cena jest wyższa. 

Nie mam na myśli preampu a jednej lampie ECC83 a na konstrukcjach mega dobracowanych. Jest sporo wysokiej klasy preampów lampowych używanych takich producentów jak Audio Note, Audio Research itp to jest top konstrukcji. Jak dla mnie dobry preamp lampowy bije na głowę tranzytor.

• 2 weeks later...