karbeti Napisano 19 listopada 2022 Udostępnij Napisano 19 listopada 2022 Dzień dobry wszystkim. Zakupiłem lampę LineMagnetic LM-88IA. Potrzebuję preamp gramofonowy. Czy Yaqin MS-23B to dobry pomysł? Kolumny będą Sonus Faber Sonetto I. Gramofon Thorens TD 209. Może jakieś inne propozycje tak do 1500zł. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 19 listopada 2022 Udostępnij Napisano 19 listopada 2022 (edytowany) Nie zawsze preamp lampowy sprawdzi się w torze lampowym. U mnie tylko tranzystor. Lampa zbyt zaciemniała obraz. Dźwięk był zmulony, wycięło wysokie tony. Za dużo lampy w lampie :)))). Dużo zależy od wkładki. Może przy bardzo jasnych wkładkach? Pozdrawiam Edytowano 19 listopada 2022 przez 1Ender 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 19 listopada 2022 Udostępnij Napisano 19 listopada 2022 Polecam preamp lampowy według topologi Hiraga. Piękny dźwięk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 19 listopada 2022 Udostępnij Napisano 19 listopada 2022 Dobry przedwzmacniacz lampowy niczego nie zaciemnia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 19 listopada 2022 Udostępnij Napisano 19 listopada 2022 (edytowany) Witek @audiowit. Mówimy o gramofonowym. Nie stereo. U mnie pre gramofonowe na lampach nie wpisało się w tor. Edytowano 19 listopada 2022 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 20 listopada 2022 Udostępnij Napisano 20 listopada 2022 Nie ma znaczenia. Z racji konstrukcji i z założenia lampa jest szybsza od tranzystora. Miałeś po prostu kiepskie pre lub kiepskie lampy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 20 listopada 2022 Udostępnij Napisano 20 listopada 2022 (edytowany) Raczej to 2. Bo lampy były JJ. Nie miałem możliwości zmiany na inne. Dźwięk totalnie zmulony, wycięte górne pasmo. Kompletny brak dynamiki. Dźwięk z pod koca. Tyle na temat. Preampy na ecc83 jak dobrze pamiętam. Edytowano 20 listopada 2022 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 20 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 listopada 2022 Czyli jak panowie. Sądzę że wasze doświadczenie jest większe niż moje, tym bardziej że to mój pierwszy lampowy wzmacniacz. Lepszym wyborem będzie zakup preampa tranzystorowego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 20 listopada 2022 Udostępnij Napisano 20 listopada 2022 Testy we własnym torze. Sprawdź oba warianty. Wybierz lepszy dla Ciebie. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 20 listopada 2022 Udostępnij Napisano 20 listopada 2022 Popróbuj sobie wypożyczyć kilka przedwzmacniaczy i wtedy sam ocenisz co Ci bardziej leży. Tak, wiem to czasochłonne jednak najlepsze rozwiązanie. Na początek proponuję LAR LPS 2, używany powinieneś kupić w swoim budżecie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 20 listopada 2022 Udostępnij Napisano 20 listopada 2022 Przed zakupem preampu zastanów się, czy chcesz do wkładek MM czy również do MC... Bo jest trochę modeli które obsługują tylko jeden rodzaj wkładek. No i spokojnie można kupić używany przedwzmacniacz -pewnie o tym już wiesz 😎 Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 21 listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 listopada 2022 Chodziło mi o to czy do wzmacniacza lampowego na KT88 lepiej będzie dokupić preamp gramofonowy również lampowy, czy lampa lepiej przekaże sygnał za pomocą przedwzmacniacza tranzystorowego. Zdaję sobie sprawę że przedwzmacniacze są do wkładek MM i wkładek MC. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 21 listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 listopada 2022 (edytowany) Napisz do mnie, to dam Ci namiary na miejsce, gdzie możesz wypożyczyć kilka preampów lampowych. Potestować w domu. Mnie nie podeszło. Pozdrawiam Edytowano 21 listopada 2022 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 21 listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 listopada 2022 Generalnie dobry preamp lampowy będzie niestety kosztował zdecydowanie więcej od tranzystora. Wspomniany Yaqin ms23 to taka hybryda - lampa z tranzystorem na wyjściu. Raczej dosyć budżetowy i skromny preamp i takim sobie zasilaczu (a to bardzo ważny element każdej lampy). W kwocie do 1500 zł szedłbym raczej w stronę czegoś innego niż lampy. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 24 listopada 2022 Udostępnij Napisano 24 listopada 2022 Dnia 19.11.2022 o 13:24, karbeti napisał: Dzień dobry wszystkim. Zakupiłem lampę LineMagnetic LM-88IA. Potrzebuję preamp gramofonowy. Czy Yaqin MS-23B to dobry pomysł? Kolumny będą Sonus Faber Sonetto I. Gramofon Thorens TD 209. Może jakieś inne propozycje tak do 1500zł. Cześć, Z naszego doświadczenia wpięcie w tor więcej niż jedno urządzenie lampowe nie zawsze przynosi oczekiwany progres. Zaproponowałbym jednak dobry przedwzmacniacz tranzystorowy. Polecam Pro-Jecta Phono Box DS2. Uważam, że w tym budżecie jest to jeden z lepiej grających. Pozdrawiam, Q21 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 24 listopada 2022 Udostępnij Napisano 24 listopada 2022 Są dobre preampy tranzystorwe jak i dobre preampy lampowe. Fakt że wybór preampów phono_ lampa jest mocno ograniczona a i cena jest wyższa. Nie mam na myśli preampu a jednej lampie ECC83 a na konstrukcjach mega dobracowanych. Jest sporo wysokiej klasy preampów lampowych używanych takich producentów jak Audio Note, Audio Research itp to jest top konstrukcji. Jak dla mnie dobry preamp lampowy bije na głowę tranzytor. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 24 listopada 2022 Udostępnij Napisano 24 listopada 2022 A chyba najlepszy preamp phono lampa jest w integrze Luxman LX360 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 4 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 grudnia 2022 Przedwzmacniacz zakupiony także temat do zamknięcia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 4 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2022 I na co padło? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 4 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2022 9 godzin temu, karbeti napisał: Przedwzmacniacz zakupiony także temat do zamknięcia. Co kupiłeś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 6 grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 2022 Dnia 4.12.2022 o 10:27, Audio Autonomy napisał: I na co padło? Heed https://www.q21.pl/heed-modular-questar.html?hash=887bb4c224b8399f5c50bfd0777bddf0&gclid=Cj0KCQiA7bucBhCeARIsAIOwr-8XAqd1YJaayQcEZ9kDNVnlqRK_WeL6YV3V8rYK34IkFekwvHcENcYaAucwEALw_wcB Dnia 4.12.2022 o 11:31, 1Ender napisał: Co kupiłeś? https://www.q21.pl/heed-modular-questar.html?hash=887bb4c224b8399f5c50bfd0777bddf0&gclid=Cj0KCQiA7bucBhCeARIsAIOwr-8XAqd1YJaayQcEZ9kDNVnlqRK_WeL6YV3V8rYK34IkFekwvHcENcYaAucwEALw_wcB 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts