pairtick Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 9 godzin temu, cymes napisał: Ricable obniżył cenę katalogową swoich kabli, oczywiście to cena wyjściowa. Pytam trzy salony o cenę zakupu, pierwszy - to już cena promocyjna, drugi - 5% zniżki, trzeci - 10% zniżki. Każdy che zarabiać, salony wybrały taką drogę i muszą się z nami męczyć a my z nimi. Jeżeli ktoś, zamiast muzyki, słucha kabli... 😜 Odpisz, cytując
Rega Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 18 minut temu, DiBatonio napisał: ja nie z tych, co na swoim puncie są przewrażliwieni, żeby się obrażać o byle co. No , to kamień z serca🙂. Ostatecznie znamy się jeszcze ze śp Audioluba. Wśród starych znajomych można sobie czasem pozwolić na bardziej wyszukane żarty. Nawiasem mówiąc, to było całkiem niezłe forum. Do pewnego momentu😉. Pzdr. Odpisz, cytując
cymes Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 minuty temu, pairtick napisał: Jeżeli ktoś, zamiast muzyki, słucha kabli... 😜 Jak słuchasz muzyki bez kabli... 😜 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 8 godzin temu, Kraft napisał: Pisałem o tym już parę razy. Firm audio jest o wiele za dużo, jak na wielkość rynku. Stąd niepotrzebne koszty, które ostatecznie ponosimy. Jakby połowa producentów zniknęła, to nic by się nie stało, oferta ciągle byłaby oszałamiająco duża, a cenny byłby niższe. A najlepiej, to wszystkie pozamykać, bo chińczyk tańszy. Jprdl 🤦 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 minutę temu, Rega napisał: No , to kamień z serca🙂. Ostatecznie znamy się jeszcze ze śp Audioluba. Wśród starych znajomych można sobie czasem pozwolić na bardziej wyszukane żarty. Nawiasem mówiąc, to było całkiem niezłe forum. Do pewnego momentu😉. Pzdr. Tam byłeś tez z nickiem Rega? Do jakiego momentu, chyba nie chodzi o mnie ? 😉 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @DiBatonio @Rega oczywiście wszystko,co tu wypisuję o tych ilościach jest z przymrużeniem oka😁. Każdy z nas na swoje p...ce wydaje więcej niż powinien,a uzasadnienia,jakby nie były kwieciste,to tylko pretekst. To tyczy też tematu wątku,czyli sprzętu audio. Dopóki starcza na rachunki i nie odejmujemy od ust rodzinom,niech nam idzie na zdrowie 😁 3 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 6 minut temu, cymes napisał: Jak słuchasz muzyki bez kabli... 😜 Po BT 😉 5 minut temu, Nowy75 napisał: @DiBatonio @Rega oczywiście wszystko,co tu wypisuję o tych ilościach jest z przymrużeniem oka😁. Każdy z nas na swoje p...ce wydaje więcej niż powinien,a uzasadnienia,jakby nie były kwieciste,to tylko pretekst. To tyczy też tematu wątku,czyli sprzętu audio. Dopóki starcza na rachunki i nie odejmujemy od ust rodzinom,niech nam idzie na zdrowie 😁 Nie znam przypadku, żeby ktoś ładowal w audio, a jadł suchy chleb popijając wodą. Albo, żeby finansowo traciła rodzina. Zawsze można miniratkę 😂😂😂 Edytowano 3 godziny temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) @DiBatonio - tak , pod tym samym nickiem. A źle zaczęło się dziać od kiedy Aniołek zaczął dość radykalnie wpływać na uzytkowników. Nawet przy pomocy prywatnych maili. Nie ujmując mu wiadomości , to jednak zasad współistnienia i wolności słowa chyba nigdy nie pojął. Nawiasem mówiąc, to proponował mi dobrowolne opuszczenie Audioluba, ze względu na .... różnicę zdań dotyczącą Reduktora szumu. Ręce mi opadły i przestałem tam pisać cokolwiek. Edytowano 3 godziny temu przez Rega 2 Odpisz, cytując
cymes Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 5 minut temu, DiBatonio napisał: Po BT 😉 No tak zawsze można na skróty... Za to z kabelkami pięknie brzmi 😊 1 Odpisz, cytując
Misio38 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, Adi777 napisał: Zależy za jakie, no i zawsze można samemu się nauczyć. Od czego zależy? Głośnik to kawałek materiału, kosz, trochę drutu na cewkę i magnesik. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 8 godzin temu, tomek4446 napisał: Nie znam producenta kolumn , który ma własny las w celu pozyskania drewna na obudowy , tartak ,sam robi forniry czy okleiny PCV. Nie znam producenta kolumn z własną hutą , by mieć miedź na cewki , okablowanie. Nikt nie produkuje transformatorów , przetworników , kabli montażowych , terminali głośnikowych , materiału do wytłumienia , wkrętów montażowych , magnesów czy kołków do maskownic , materiału na maskownice , ramki , nóżek czy kolców. Aby powstała kolumna mamy więc do czynienia z wieloma dostawcami , którzy to już dokładają swoją marżę , oraz rozrzutem jakościowym Tomek, proste pytanie. Czy Tannoy miał wyższej jakości skrzynki ze Świdnicy, produkując w szkockim Coatbridge, czy produkując bezpośrednio w Świdnicy? Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 10 minut temu, Rega napisał: różnicę zdań dotyczącą Reduktora szumu. Ręce mi opadły i przestałem tam pisać cokolwiek. Ojjj tak, byl uczulony strasznie. Ja mam też swoje zdanie na temat RS, ale nie żeby mi odwalało na tym punkcie. Mnie aniołek pożegnał, jak niechcąco wyszły poglądy polityczne, a jak JPII nazwalem panem Karolem Wojtylą, to już był gwóźdź do trumny. Do tego jego niewybredne homofobiczne teksty, zresztą bylo widać, że to hybryda PiSowca z konfederatą, zatem nie po drodze mi z takimi. Żalosne było to, że jako moderator, czy admin dzielił na gorszych i lepszych, wykluczal tych, którzy nie są po tej samej stronie światopoglądowej narracji. Dla mnie to najgorszy rodzaj i gatunek fanatyka. Koniec kropka. P.S. Myślę, że nas czyta i dobrze, niech czyta. 9 minut temu, Misio38 napisał: Głośnik to kawałek materiału, kosz, trochę drutu na cewkę i magnesik. Odważnie. 11 minut temu, cymes napisał: No tak zawsze można na skróty... Za to z kabelkami pięknie brzmi 😊 Ale muszą być tak samo drogie jak klamoty z elektroniką 🤭 Edytowano 3 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: A czemu to autko jest takie drogie? Pewnie wysoka cena przez system nagłośnienia JBL. No nie ma sprawiedliwości na tym świecie… Adam, dużo Ci to pali? 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 6 minut temu, DiBatonio napisał: Ale muszą być tak samo drogie jak klamoty z elektroniką 🤭 Dziękuję, ale nie odważę się. Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @DiBatonio - a ja życzę Mu wszystkiego najlepszego i pomyślności w życiu. Ostatecznie trochę wiedzy od niego liznąłem. A, że mnie sponiewierał, aż mi w pięty poszło to .... było, minęło i nie ma co rozpamiętywac. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 3 minuty temu, Vectorinni napisał: Adam, dużo Ci to pali? To auto mojej Żony, nie wiem ile pali, przykro mi. 3 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 9 godzin temu, Kraft napisał: rolnictwo. Małe poletka są mniej wydajne niż wielkie farmy. Zwłaszcza PGR. 1 Odpisz, cytując
mar77a Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 2 godziny temu, Nowy75 napisał: Nie jest to prawda😁. Tańsi producenci stosują faktycznie gotowe mechanizmy,ale i one różnią się cenami,bo mają wstawiane niektóre części z lepszych/ z punktu widzenia zegarmistrzostwa / materiałów, lub bogatsze wykończenie/ różne szlify,barwione termicznie śrubki,itd./. Jeśli zegarek kosztuje, powiedzmy,40 tyś złotych ma zwykłe mechanizm opracowany samodzielnie przez producenta,tzw. in- house, który nawet jeśli technicznie prosty,jest drogi ze względu na małą skalę produkcji . W zegarkach z najwyższej półki,nie dość,że mechanizm jest in- house, to bywa jeszcze bardzo skomplikowany technicznie,a każda/ dosłownie/ część jest ręcznie wykańczana i zdobiona przez wykwalifikowanych rzemieślników. No znów trochę od czapy. Jasne, że są werki własnej produkcji a i są też te własnej produkcji i do tego diamenciki dla łasych na błyskotki mężczyzn ale wtedy cena jest też przecież wysoka. Ja pisałem to w kontekście tych „nie premium” zegarków (z analogią do „nie premium kolumn” czyli większości bo o Rolexach można pisać sensownie tylko w przypadku premium kolumn jak wspomniane tam przeze mnie Supremy Sonusa czy Stradivarii). Te mniej kosztujące zegarki na własnych werkach wciąż kosztują jak piszesz niemało względem tych jak Tissot, Casio czy inne Bulovy i Orisy (a nawet te wciąż potrafią mieć czasem własne mechanizmy). A mowa jest o czymś co nie jest premium choć dość niszowe (większość kolumn i bardzo duża część branży zegarków skoro to był mój przykład - może być ich tysiące bo ile większość branż się nada), ma dłuższy łańcuch dystrybucji (znów i kolumny i zegarki) i podobny know how, PR, itp. W branży zegarków (i wieeeelu innych) jest o wiele lepsza relacja cena/jakość a ja wciąż nie widzę sensownego argumentu dlaczego nie jest tak w audio. Wiec wciąż uważam, że znacznie przeszacowane ceny w znacznej części branży. Powoli producenci widzą patologię rynku i zaczynają niemrawe kroki jak np Buchardt, który stara się odciąć ogniwa łańcucha a i robi kolumny używając nie tylko zdolności inżynieryjnych ale i biznesowych (w końcu to biznes) żeby zminimalizować koszty produkcji. Ale większość tkwi w marazmie bo jest jak jest i co synek narzekasz. A szkoda. I to nie tak, że narzekam bo mnie nie stać (nawet jeśli kogoś faktycznie to co to za argument) tylko faktycznie kupując zestaw za 25tys wciąż będę rozczarowany bo realnie mógłbym wydać jakieś 15tys (ofc z zyskiem dla producenta) i wtedy realnie zastanawiać się nad profilem brzmienia, czy mi odpowiada czy nie bo sama jakość byłaby adekwatna. A tak nawet jeśli trafię w mój charakter brzmienia to i tak czuję rozczarowanie tym co dostałem w zamian za cenę sprzętu i mam wrażenie mocnego niedosytu 🤷🏻 Edytowano 2 godziny temu przez mar77a Odpisz, cytując
pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 8 godzin temu, BlaBla napisał: Zasadnicze pytanie brzmi Ile skasował Pierwszy Recenzent RP, za swoje 'testy' w kuchnio/przedpokoju/jadalni? 😁 7 godzin temu, tomek4446 napisał: Parę słów o różnicy między przychodem a zyskiem z życia wzięte. W latach 90-tych pracowałem w firmie sprzedającej części do maszyn szwalniczych , głównie japońskich. Japończycy powiedzieli , że dadzą nam preferencyjne ceny jak opanujemy rynek polski. No i opanowaliśmy Zamówień było tyle , że naprawdę nie wyrabialiśmy się z realizacją. Ba , kupowała u nas konkurencja w celu dalszej odsprzedaży. Przychód był taki , że Szef poszedł po trzech m-cach do salonu i kupił najnowszego merca. Było pięknie , dopóki okazało się...... Właściciel jako kierowniczkę zatrudnił młodą dziewczynę , córkę kuzynki , dziewczynę, która akurat szukała jakiejś roboty. Postawił jej prosty cel , zrób WSZYSTKO , by wywalić konkurencje. Części , które przyszły z Japonii , a było tego trzy kontenery , przyszły z dokumentami magazynowymi bez faktur. Na dokumentach , coś jak nasze WZ , była nazwa , ilość , cena w dolcach. Dziewczyna tak skalkulowała ceny części , że były poniżej cen zakupu. I w ten sposób staliśmy się potentatem , dopóki nie skończył się towar i nie złożyliśmy kolejnego zamówienia w Japonii. I przyszły f-ry za ten co go opyliliśmy po " promocyjnych " cenach. Byliśmy w plecy jakieś kilkadziesiąt tysięcy dolców , ale przychód był zajebisty Firma padła. Bo uwłaszczona komuna nie miała zielonego pojęcia o biznesie, umieli tylko kraść. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 3 godziny temu, HejTomek napisał: Z drugiej strony w świecie audio ludzie posiadający droższe sprzęty nie lubią rzeczy tanich lub z Chin. Są bardziej zapatrzone w swoje racje i bardzo często zarozumiali w poglądach. Byłeś kiedyś na forum rowerowym ? 2 godziny temu, pairtick napisał: Cena, to pikuś. Gorzej, że te wymiary, to w calach są No to świetnie. Ty kupujesz, a u mnie się zmieszczą 53 minuty temu, pairtick napisał: Tomek, proste pytanie. Czy Tannoy miał wyższej jakości skrzynki ze Świdnicy, produkując w szkockim Coatbridge, czy produkując bezpośrednio w Świdnicy? Odpowiem szczerze. Nie mam pojęcia o kosztach wytworzenia i jakości skrzynek Tanoya. 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @mar77a piszę to absolutnie bez kpiny,czy złośliwości. Twój " problem" wydaje się bardziej psychologiczny niż praktyczny. W sumie te nie ma jakiegoś patentu na optymalną wycenę konkretnej jakości. Jako klienci,albo akceptujemy tandem jakość - cena,albo nie. 2 Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Wy tu też o zegarkach...? Ktoś wcześniej trafnie zdiagnozował przypadek podobny do mojego Mam kilka zegarków, niektóre tanie ,w cenie po kilkaset - tysiąc z kawałkiem zł szt, ale mam też droższy w cenie kilkunastu tysięcy. I faktycznie jak stanowi diagnoza nie lubię chińskich sprzętów Dobry lekarz nam się trafił A co do Rolexów, to przesadzacie. Nie trzeba wydawać setek tysięcy zł. Wystarczy 28-30 tysięcy zł. Oczywiście jeśli komuś te zegarki się podobają. Bo np. ja nie planuję zakupu takiego zegarka. Choć planuję zakup innego w podobnej cenie. https://chroneo.pl/collections/rolex?sort_by=price-ascending I jak już ktoś wyżej wspomniał, to też jest jakaś forma lokaty kapitału. Zegarki jak wszystkie dobra luksusowe drożeją i dobry, markowy zegarek zawsze będzie sporo warty. W przeciwieństwie do popularnego, budżetowego sprzętu. Edytowano 2 godziny temu przez terracan1929 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, cymes napisał: Jak słuchasz muzyki bez kabli... 😜 Słucham muzyki, a nie kabli 😝 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 31 minut temu, mar77a napisał: kupując zestaw za 25tys wciąż będę rozczarowany bo realnie mógłbym wydać jakieś 15tys (ofc z zyskiem dla producenta) i wtedy realnie zastanawiać się nad profilem brzmienia, czy mi odpowiada czy nie bo sama jakość byłaby adekwatna. To tak nie działa. Nie działa ze względu na to , że odbiór dźwięku jest subiektywny i zależny od czynników zewnętrznych takich jak akustyka. Po części tutaj masz rację , że wykorzystują to producenci , nie ma w audio tzw. referencyjności. Na forumowych zlotach słuchaliśmy paczek po 60 tys. które grały źle. Czy były kiepskie ? Nie , były w niewłaściwym akustycznie miejscu. Sztandarowym przykładem jest AVS , gdzie słabiutko potrafią zagrać sety za miliony / McIntosh z własnymi kolumnami , Gryphon z własnymi kolumnami/. Z zegarkiem jest prościej , jak się podoba i dokładnie wskazuje czas , to reszta jest kwestią portfela. Tak samo będzie wskazywał w pokoju jak i w piwnicy czy na zewnątrz. Z kolumnami / dźwiękiem/ już tak prosto nie jest. 1 Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, Robert eN napisał: dokładnie, mam około 60 zegarów to dlaczego nie ma Cię jeszcze w wątku ?? Odpisz, cytując
Recommended Posts