Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
21 minut temu, misiekx napisał:

A czy nie chcemy się dowartościować ,poczuć lepszym ? Oczywiście, że są różnice najtańszy i najdroższy model tego samego producenta. Ale czy aż takie te różnice, żeby usprawiedliwiać cenę?

Nie, nigdy różnice w cenach nie usprawiedliwiają kilkuprocentową różnicę w brzmieniu.

21 minut temu, misiekx napisał:

Zegarek za 50 zł pokazuje tak samo czas jak ten za 50 000, auto za 100tys jeździ prawie tak samo jak to za 500tys

Żeby jeszcze mieć wiedzę ile takie auto kosztuje w produkcji, a ile później trzeba za nie zapłacić w salonie 😉

Tak jest ze wszystkim.

Nie trzeba merca  S klasy, żeby dojechać z pkt.A do pkt.B.

A buty na ten przykład, mam kumpla który kupuje adidasy Nike za ponad 700zl, myślisz, że on dalej w nich zajdzie niż ja w sportowych butach z Decathlona ?

A wiesz ile razy już na przestrzeni lat takie buty od Nike reklamował ? Nie uwierzyłbyś, ale wiadomo każdy patrzy i wzdycha. Mnie akurat to nie bierze.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
15 minut temu, DiBatonio napisał:

Żeby jeszcze mieć wiedzę ile takie auto kosztuje w produkcji, a ile później trzeba za nie zapłacić w salonie 😉

Parę lat temu kolega z Gliwic opowiadał mi, że bezpośredni koszt wyprodukowania auta to ok. 30% jego ceny końcowej w salonie. Reszta to koszty R&D, projektowania, marketingu i oczywiście marzą itp. 

Napisano

@DiBatonio zgadzam się z tym co napisałeś👍. Może trochę inaczej odebrałeś moją wypowiedź 😉,ale tak,ludzie są czasami próżni i potrzebują się dowartościować,  a inni o tym wiedzą i wykorzystują to.Kilka procent w poprawie dzwięku nie usprawiedliwia kilkudziesięciu czy nawet kilkuset % wyższej ceny.....Ale tacy jesteśmy....

Napisano
14 minut temu, cattani43 napisał:

PCIE x 16 dlatego wspomniałem o karcie graficznej. 👍

Czyli dokładnie tyle ile potrzebuje adapter sieciowy 400 GbE. Po prostu następnym razem lepiej używać mniej kategorycznych stwierdzeń.

Napisano (edytowany)
28 minut temu, misiekx napisał:

@DiBatonio zgadzam się z tym co napisałeś👍. Może trochę inaczej odebrałeś moją wypowiedź 😉,ale tak,ludzie są czasami próżni i potrzebują się dowartościować,  a inni o tym wiedzą i wykorzystują to

Odebrałem na luzie, wiem jak jest.

Mam taką formę w wypowiedziach, która może brzmieć jak bym miał pretensje, ale tak nie jest.

Piszę co myślę, są tacy co to lubią w DiBatonie, ale są też tacy, którzy by mnie za taką formę rozszarpali 😁

Po to właśnie wróciłem po półrocznej przerwie 🤭

Napisano

Jedziemy z producentami równo Panowie. Ale czy wiemy jakie są ceny producenckie ? Owszem parę firm ma sprzedaż bezpośrednią / Gato / , większość małych manufaktur też omija pośredników , ale giganci sprzedają przez dealerów. Salon Audio to nie spożywczy i nie sprzedaje artykułów pierwszej potrzeby , kolejek przed Salonami nie widziałem. A żyć trzeba. Minimalna marża , to wg. mnie 30-40 % aby się utrzymać. Pensje , prąd , ZUS , lokal , reklama , woda , śmieci , ogrzewanie niestety darmo nie jest. 

Napisano (edytowany)
37 minut temu, misiekx napisał:

Kilka procent w poprawie dzwięku nie usprawiedliwia kilkudziesięciu czy nawet kilkuset % wyższej ceny.....Ale tacy jesteśmy

Zależy, każdy ma inną ocenę i podejście, ale zgadzam się.

Akurat od pewnego czasu mam na stanie fajny kabelek XLR i fajny garnek, kolega wysłał chociaż nie musiał, nie nalegałem, ale kolega dobry człowiek.

Leży u niego odłogiem i tak, to z dobrego serca wysłał dwa gadżety.

Powiem tak XLR jak dla mnie jest bardzo spoko, bardziej niż moj XLR w tym połączeniu, ale w detalu dwa razy droższy od tego co mam i kurde nie dałbym tyle dla tej zmiany, ale gniecie trochę gniecie.

Garnek też spoko, ale tutaj może bym się skusił  na zakup za max tysiaka, jeszcze muszę ten garnek sprawdzić w integrze z głośnikami, bo w sluchawkowcu się sprawdza z oboma XLRami jakie mam.

Garnuszek chyba 2,7tys.

Tak to już jest.

Co zrobisz, jak nic nie zrobisz.

Za to inny kolega na PW obudził we mnie demona uśpionego od lat, bo od lat niczego nie szukam do audio i teraz tak dla hecy kliknąłem sobie na OLX i patrz, jest zaiskrzyło mi w oczach.

Trochę walczę ze sobą, bo nie mam wolnych środków, przeca kredytu na audio nie będę brać.🤭

13 minut temu, tomek4446 napisał:

Minimalna marża , to wg. mnie 30-40 % aby się utrzymać

No nie wiem nie wiem.

30% to ja se mogę rabatu załatwić gdzieniegdzie, ale nie ze wszystkimi i na wszystko.

13 minut temu, tomek4446 napisał:

Owszem parę firm ma sprzedaż bezpośrednią / Gato / , większość małych manufaktur też omija pośredników

Ale Gato Audio jest też w sieciówkach TopHifi 😉

Za to YB Audio chyba nie widziałem w żadnym salonie, ale może coś przeoczyłem.

Napisano
12 minut temu, DiBatonio napisał:

Powiem tak XLR jak dla mnie jest bardzo spoko, bardziej niż moj XLR w tym połączeniu, ale dwa razy droższy od tego co mam i kurde nie dałbym tyle dla tej zmiany, ale gniecie trochę gniecie.

A co zmienił?

Napisano

Dlatego trzeba mierzyć zamiary na siły. Nie sztuką jest kupić coś drogiego ze wspaniałymi opiniami, mając fundusze, skoro dom, w którym się mieszka, od lat wymaga remontu (znam przykłady - np znajomy kupujący sobie nowy samochód , na pytanie dlaczego nie remontuje od lat przeciekającego dachu - odpowiedział - jęsli będzie mi się lało na łóżko w sypialni , to je przestawię w inne miejsce:)). Zdrowy rozsądek i priorytety (rozsądne) są jak najbardziej pożądane. 

Napisano (edytowany)
26 minut temu, DiBatonio napisał:

30% to ja se mogę rabatu załatwić gdzieniegdzie, ale nie ze wszystkimi i na wszystko.

A wiesz , że nie pomyślałem ? Mam u niektórych dystrybutorów podobnie. Zatem ta marża ..... :) 

26 minut temu, DiBatonio napisał:

Ale Gato Audio jest też w sieciówkach TopHifi

Gato parę lat temu zrobiło numer i zaczęło nagle sprzedaż bezpośrednią. Co poniektórzy dystrybutorzy zostali z ręką w nocniku oraz ze sprzętem Gato w magazynach.

I do dzisiaj ta sprzedaż trwa

https://www.gato-audio.com/eu/how-to-buy

Edytowano przez tomek4446
Napisano
3 minuty temu, tomek4446 napisał:

A wiesz , że nie pomyślałem ? Mam u niektórych dystrybutorów podobnie. Zatem ta marża .....

Zatem ta marża to wersja oficjalna dla mas 😁

Podałbym przykłady, ale bez nazwy i lokowania produktów, a w jednym przypadku jak usłyszałem cenę "dla mnie" to w 3 sekundy wyjąłem kartę płatniczą bez zastanowienia. 😁😁😁