zolt Napisano 7 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2023 20 minut temu, Rafał S napisał: Myślę, że chodzi z grubsza o większy realizm z poprawką na osobiste preferencje. Oczywiście możemy to zdekomponować do kilku, może nawet kilkunastu kryteriów cząstkowych. Dla każdego ten zbiór kryteriów wygląda nieco inaczej i każdy sobie w głowie przypisuje do nich inne wagi. Dźwięk jest dla nas jednoznacznie lepszy, jeśli słyszymy poprawę wg co najmniej jednego kryterium nie rejestrując jednocześnie pogorszenia dla żadnego z pozostałych kryteriów. Sprawa robi się bardziej złożona, jeśli poprawie wg danego kryterium towarzyszy pogorszenie wg innego. Wtedy przychodzą nam z pomocą różne metody wyboru wielokryterialnego, od prostej średniej ważonej po bardziej wyrafinowane. Przepraszam za offtop. No i pięknie to opisałeś. Pokazuje to jak własny odbiór i własne kryteria, oczekiwania mają tu znaczenie. Może właśnie dlatego dla mnie koniecznie ten już ponadprzeciętnie drogi sprzęt często/nie zawsze idzie w parze z jakością, bo regularnie bywało właśnie, że no ten element fajnie, ale tamten już niekoniecznie lepiej, a nawet gorzej. A czasami wręcz, że w ogóle skąd ta cena za taki dźwięk? Stąd właśnie moja ocena, że w pewnym momencie to marketing i pozycjonowanie cenowe, a reszta to gust. Myślę nawet, że czasami mając świadomość, że coś jest droższe 5 razy od tego, co mamy w domu lub od tego, co słuchaliśmy przed chwilą w danym pomieszczeniu podświadomie samą zmianę możemy odbierać na plus dla sprzętu droższego z uwagi na jego cenę. Bo jeżeli cena jest dużo wyższa - oczekujemy, że to jest lepsze. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 7 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2023 Lepsze czy nie, bardziej chyba chodzi czy trafi w nasz gust muzyczny. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 7 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2023 1 godzinę temu, seba3002 napisał: Jakiś czas temu, bardzo sympatyczny forumowicz @MMarek, wspomniał że słuchanie muzyki nie jest zbyt poważnym hobby. Trzymajmy się słów bardziej doświadczonego kolegi i przed wszczęciem kolejnej burzy, pomyślmy o nich 🙂. Przez takie teorie, mogę stracić sympatię niejednego forumowicza. W oryginale było "poważnym zajęciem". Natomiast dla mnie hobby jest bardzo poważne, ponieważ wydałem sporo kasy na te zabaweczki, że nawet gdybym nie chciał, to musi być poważne 😀 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarSZ Napisano 14 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2023 Jak grają te monitory? Liniowo, czy z wypchnięta średnicą? Któreś pasmo jest podbite? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 14 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 sierpnia 2023 Moim zdaniem wysokie tony wydają się lekko uprzywilejowane ale na zasadzie - subtelnie pochwalę się tym co mnie najbardziej wyróżnia wśród konkurencji. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano Niedziela o 20:17 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:17 @kaczadupajak byś porównał te kolumny do Dali Menuet ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Niedziela o 20:28 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 20:28 Zdecydowanie większa skala z Neat. Tego jestem pewien. Reszta to już jakieś porównania z pamięci więc słabo... Nie podejmę się. Gdybym musiał wybrać tylko jedne dla siebie to zdecydowanie biorę Epos ES7N. Pomogłem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano Niedziela o 20:46 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:46 10 minut temu, kaczadupa napisał: Pomogłem? Namieszać w głowie 🙂 Jeszcze Usher SD-500 🙃 Dobrze że wszystkie dostępne do odsłuchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Niedziela o 20:48 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 20:48 1 minutę temu, rajdek napisał: Jeszcze Usher SD-500 🙃 Nadal wybieram Epos-a. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu Dnia 7.12.2022 o 13:20, kaczadupa napisał: wyjątkową czystość i swobodę grania. Brzmienie jest idealnie zespolone, obszerne. Plastyczne i rozdzielcze zarazem. Wokale bez krzykliwości, natarczywości ale i bez podgrzewania a jednak bardzo ekspresyjne, dające wybitną, dla mnie zupełnie nową jakość obcowania z żywym artystą (albumy Seal "Best 1993-2004" , Anita Lipnicka "Wszystko się może zdarzyć"). Moim zdaniem skraje pasma są lekko wzmocnione. Niskie tony lekko zmiękczone, zwinne. Tu mam w sumie jedyny zarzut, typowo pod mój gust, mianowicie słucham sporo energetycznej muzyki elektronicznej i chciałbym tu więcej twardości, do tego mój Naim Supernait 3 też nie gra twardymi niskimi tonami i razem dla mnie w elektronice jest trochę za miękko. Pod swoje uszy z Petite widziałbym niskie tony z Cyrusa i9XR, mooooże też dodanie zasilacza HiCap DR do SN3 zamknęłoby temat. Góra Neat-ów jest tak rozdzielcza, że chyba bardziej już nie można, czysta jak woda z górskiego potoku, żadnych zaokrągleń, żadnego słodzenia. Czystość. I teraz, jak już tyle napisaliśmy o ATC 7 (chociaż nie jest to ich wątek) a autor (amator, nie profesjonalista) recenzji słucha na nich z powodzeniem od chyba 3 lat, należałoby wspomnieć jak wypadają na tle dwukrotnie droższego monitora. Pierwsze wrażenie po powrocie z Neat Petite Classic na ATC scm7v3 jakie mamy, można ubrać w jedno słowo - uproszczenie. Uproszczenie, które słyszymy od pierwszych chwil i ono nie mija. To tak jakby wszystkie suwaki odpowiadające za charakter, jakość brzmienia Neat Petite równomiernie obniżyć. Dalsze porównanie pokazuje, że ATC scm7 bardziej niż Neat Petite Classic przybliżają wokale. Podsumowanie: bardzo ładne granie, stawiające na wierność, realizm. Dziękuję. Bardzo smakowity opis, słuchałeś może model Ministra ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 22 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 22 godziny temu Nie. Tylko Petitki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 16 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 16 godzin temu (edytowany) 6 godzin temu, rajdek napisał: Bardzo smakowity Mogę zapytać jaki wzmacniacz będzie/jest u Ciebie docelowym? I co Cię tak wzięło na zmianę Menuet? Miałem nadzieję, że będziesz bardziej wierny tym uroczym maluszkom. Pewnie to tylko chwilowe zawirowania heh Nawet nie myśl o zmianie MXN 10. To małe "coś" jest wielkie. Edytowano 16 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 40 minut temu, kaczadupa napisał: Mogę zapytać jaki wzmacniacz będzie/jest u Ciebie docelowym? Słuchałem Teac AX-505 który ukazał mi wszystkie słabości Musicala, i to było jedyne połączenie z Menuetami które zagrało klarownie i nie pogubiło się w szybkich sekcjach perkusyjnych hard/heavy (Cyrus i7-XR poległ). Cały czas byłem świadomy że M2si nie jest piecykiem uniwersalnym i z racji tego że sięgam częściej do mocniejszej muzy to i szybko przyszło na zmianę. Czekam na paczkę z Teac NT-505-X & AP-505 po testach zobaczę co dalej. 50 minut temu, kaczadupa napisał: I co Cię tak wzięło na zmianę Menuet? Trochę na wyrost, może niepotrzebnie szukam dziury w całym. Integra Teac gra bardzo gładziutko jak Menuet i brakuje tej iskierki (z Twojego opisu kupuję górę Petite). Zobaczę co wniesie system dzielony, może załatwi sprawę. Tak czy inaczej nie przestanę podejmować odsłuchów, zostałem wciągnięty cały do tego świata. Wstępnie planuję ułożyć krótką listę paczek do odsłuchania, im więcej punktów odniesienia to może bardziej utrwalę się w Menuet ? Coś mi podpowiada że ciężko będzie przebić tą nasyconą średnicę i z tego na pewno nie zrezygnuję. Dół pasma jest dla mnie zadowalający. 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Nawet nie myśl o zmianie MXN 10. To małe "coś" jest wielkie. Nie mam zbyt wielu punktów odniesienia, ciekaw jestem co pokaże NT-505-X. Na tą chwilę plan jest taki żeby wycisnąć wszystkie soki z Menuet. W przyszłym roku planuje z ciekawości wypożyczyć Epos ES-7N i Neat Petite Classic, zastanawiam się jeszcze nad Neat Strata Ministra i może Bowers 707s3. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 14 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowany) 43 minuty temu, rajdek napisał: Czekam na paczkę z Teac NT-505-X & AP-505 po testach zobaczę co dalej. Napiszesz coś o tym secie ? TEAC zawsze bardzo podobał mi się ocznie. To może być zgubne 43 minuty temu, rajdek napisał: Cyrus i7- Eee tam, tylko w elektronice w niskich zejściach coś tam niedobrego się działo ale ogólnie szybki jak diabli i taki napięty, sprężysty. Z drugiej strony utracił podbity bas z Cyrusa 8.2 a także trochę ciała i gęstości na średnicy w stosunku starszego brata a góra dla mnie za bardzo wygładzona, znowu starszy model miał ją bardziej otwartą, strzelistą, może nawet lekko ostrą. Po cichu liczę, że z tym nowym Cyrusem 40AMP uda się im wstrzelić gdzieś pomiędzy starego Cyrusa 8.2 a odchodzącego właśnie do historii Cyrusa i9XR. Rynek nie chwycił serii XR niestety. Trzymam kciuki za sukces nowych czterdziestek, to chyba być albo nie być dla Cyrusa. Nowy Caspian 4G raczej im nie zagrozi ale już nowy Cambridge EXA 100 może namieszać (do tego jest najtańszy). Z popularnych brytoli został jeszcze Naim do golenia z nowymi integrami. Naim szczwany lis, poczekał aż wszyscy konkurenci zza miedzy odkryją karty. 43 minuty temu, rajdek napisał: Na tą chwilę plan jest taki żeby wycisnąć wszystkie soki z Menuet Słusznie. Potencjał bardzo duży moim zdaniem. I są tak fajnie rytmiczne na basiku czego tak wielu maluszkom brakuje. 43 minuty temu, rajdek napisał: Coś mi podpowiada że ciężko będzie przebić tą nasyconą średnicę Dla mnie Petite robią to bez problemu. No nic, pisz o Teac jak już posłuchasz i jak można prosić to wrzuć fotki Edytowano 14 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 6 godzin temu, kaczadupa napisał: Eee tam, tylko w elektronice w niskich zejściach coś tam niedobrego się działo ale ogólnie szybki jak diabli i taki napięty, sprężysty Szybki tak, mega konturowy, zabrakło klarowności wybrzmień talerzy. 6 godzin temu, kaczadupa napisał: Dla mnie Petite robią to bez problemu. A Epos ? 7 godzin temu, kaczadupa napisał: TEAC zawsze bardzo podobał mi się ocznie. To może być zgubne Trzeba zaznaczyć że nie brzmi jak inne D, tylko jak zwykły tranzystor. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu W polacznieu tych 2 elementów. Sama AP jest dość jasna , ale gra przyzwoicie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, rajdek napisał: A Epos ? Zdecydowanie tak. To zupełnie inna skala. Dali Menuet, jak to mówi mój Kolega, to jak malutkie myszki grające na malutkich instrumentach przy Epos czy Petite. Ale z pamięci, Epos będzie dla Ciebie za mało błyszczał, może też być za bardzo precyzyjny na tle bardzo miękkich, swobodnych Dali. Szybciej Petite da Ci to co lubisz w Dali plus to czego szukasz. Góra z Epos nie nabłyszcza, nie rozświetla, takie kulturalne dopełnienie średnicy. Góra z Petite zdecydowanie mocniej zaznacza swoją obecność. Edytowano 6 godzin temu przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, Dedal napisał: jasna a gładka to dwa zupełnie inne pojęcia. "W naszym podsumowaniu najlepszych produktów Hi-Fi 2022 roku Ed opowiada, dlaczego Neat Petite Classic to najlepszy głośnik klasy high-end, jaki recenzowaliśmy w zeszłym roku." https://www.avforums.com/reviews/neat-petite-classic-standmount-speaker-review.20094/ Ciekawy artykuł, ogólnie sporo zagranicznych recenzji, w PL za bardzo nie istnieje. Edytowano 5 godzin temu przez rajdek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, rajdek napisał: PL za bardzo nie istnieje. Ponieważ nie ma u nas giganta dystrybutora a i marka u nas nie jest silna a ceny są jednak bardzo wysokie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 2 minuty temu, kaczadupa napisał: ceny są jednak bardzo wysokie Zdaje się że produkują w Anglii nie Chinach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu Tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu @kaczadupasłuchałeś coś od Spendora, podobne granie do Neat ?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu Na oczy żadnego Spendora nie widziałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu @rajdek Różne serie Spendora reprezentują różne szkoły brzmienia. Inaczej zagra seria Classic, a inaczej A (tylko te 2 poznałem osobiście). Serii D nigdy nie słyszałem, ale ponoć też inne granie. Nie spodziewałbym się rewelacyjnych sopranów po serii Classic (a rozumiem, że Ciebie interesowałby model 4/5 ewentualnie większy 3/1). A ogólnie to Spendor słynie raczej ze stereofonii i dobrego zszycia góry ze średnicą. Jedno i drugie potwierdziło się w modelach, których miałem okazję słuchać. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, rajdek napisał: a gładka to dwa zupełnie inne pojęcie. No to czym się różnią? Te 2 pojęcia. I najważniejsze, słuchałeś tego seta Teac ap+nt ? Bo ja pisałem o samej AP. I ja tego zestawu słuchałem u kogoś. Ty natomiast piszesz o integrze o której się w ogóle nie wypowiadałem 🤷♀️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts