Skocz do zawartości

Okazje w audio - temat zbiorczy ( promocje / zniżki / kupony / błędy cenowe )

Recommended Posts

Napisano
Dnia 26.04.2024 o 12:05, Tweeter2016 napisał:

Mają swój oddział w Niemczech i tyle. Generalnie promka się wczoraj skończyła, ale jeszcze Tomasz gdzieś widział w Holandii.

No no, to dobrze. :)

Dnia 26.04.2024 o 14:30, Tomasz Kluczynski napisał:

w sklepie Muziker  widziałem Marantza PM7000N za 4249zł plus na maila od nich dostałem kod   KDR6A  dzięki któremu możemy u nich kupić taniej, o ile to nie wiem. Próbowałem wpisać ten kod ale cena nie spadała.

https://www.muziker.pl/marantz-pm7000n-silver-gold

On był ostatnio w granicach 3000 zł. Dobrze pamiętam?

Napisano
3 godziny temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Tak był po 3054zl.Po tyle sprzedawał go niemiecki sklep z Berlina na polskim Amazonie. 

Aktualnie widzę go na amazon.de. cena trochę wyższa bo 813 EUR a więc ok. 3500 PLN - ale to nadal mniej niż w salonach w PL

Napisano
58 minut temu, Paweł Pawlik napisał:

Aktualnie widzę go na amazon.de. cena trochę wyższa bo 813 EUR a więc ok. 3500 PLN - ale to nadal mniej niż w salonach w PL

Tu masz jeszcze o 100euro taniej, salon z Holandii sprzedaje nówkę na ebayu.

https://www.ebay.de/itm/296264689289?mkevt=1&mkpid=2&emsid=e90001.m164960.l179212&plmtId=990110403&mesgId=3030&mkcid=8&ch=osgood&bu=44420770520&trkId=51c2763b-898e-38db-9d0b-b5ff6048589c&cnvId=237e6c28-e6fa-43b9-9cb8-b40927081046&recoId=296264689289&recoPos=1

Napisano
2 godziny temu, Tweeter2016 napisał:

Ja tak wszystko ładnie i szybko wyszukujecie, to dajcie mi nowe KEF R7 za 7-8k zł ;)  Może ktoś, coś widział????

Za tyle to nie dostaniesz, bo stara wersja już jest niedostępna, a nowe z dopiskiem Meta jeszcze jakiś czas muszą być sporo droższe. 

Napisano
20 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Tak był po 3054zl.Po tyle sprzedawał go niemiecki sklep z Berlina na polskim Amazonie. 

Ok, Rozumiem że promocja się skończyła. ale zapewne wróci.

Starszy model, ale w tej cenie na prawdę warty zakupu.

12 godzin temu, Kolega123 napisał:

onkyo rz50  1300 euro + 20 euro dostawa do PL

dobra cena 

https://www.mediarado.de/eshop.php?action=article_detail&s_supplier_aid=25519161

Wysyłają bezpośrednio czy przez pośrednika?

Mi się link nie otwiera.

10 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

Ja tak wszystko ładnie i szybko wyszukujecie, to dajcie mi nowe KEF R7 za 7-8k zł ;)  Może ktoś, coś widział????

Były za tyle. Te modele bez Meta. Ale już niedostepne.

Napisano
3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ok, Rozumiem że promocja się skończyła. ale zapewne wróci.

Starszy model, ale w tej cenie na prawdę warty zakupu.

No właśnie starszy model, i salony gdy chcą się pozbyć takiego sprzętu robią promocje by zwolnić miejsce na nowszy sprzęt. Ten salon już na niego nie będzie robił promocji. 

W Niemczech to częsta praktyka. Można wtedy dostać naprawdę super sprzęt za 50-60% tego co kosztował na początku. 

Ja w ten sposób kupiłem Qudral Aurum A9 za 1270 euro a jak wchodził do sprzedaży to kosztował 2500euro.

Napisano
21 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał:

No właśnie starszy model, i salony gdy chcą się pozbyć takiego sprzętu robią promocje by zwolnić miejsce na nowszy sprzęt. Ten salon już na niego nie będzie robił promocji. 

W Niemczech to częsta praktyka. Można wtedy dostać naprawdę super sprzęt za 50-60% tego co kosztował na początku. 

Ja w ten sposób kupiłem Qudral Aurum A9 za 1270 euro a jak wchodził do sprzedaży to kosztował 2500euro.

Z tym że nie wygląda żeby on wychodził ze sprzedazy jeszcze. Wiem wygląd nie jest jak Nowych Marantzów. Zapewne firma wprowadzi coś nowego o wyglądzie

Beznazwy.jpg.4148f805c345e9930df8cca6a2668e2c.jpg

Tylko przecież Heos będzie ten sam.

Może dorzucą złącze HDMI chodź to mało prawdopodobne i cena będzie 7000 PLN

W Polsce jest za 3900 zł teraz w Empiku.

Napisano
4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Z tym że nie wygląda żeby on wychodził ze sprzedazy jeszcze. Wiem wygląd nie jest jak Nowych Marantzów. Zapewne firma wprowadzi coś nowego o wyglądzie

Beznazwy.jpg.4148f805c345e9930df8cca6a2668e2c.jpg

Tylko przecież Heos będzie ten sam.

Może dorzucą złącze HDMI chodź to mało prawdopodobne i cena będzie 7000 PLN

W Polsce jest za 3900 zł teraz w Empiku.

Nie jestem tego pewień ale chyba model PM7000N, nie jest już produkowany.

To co jest w sklepach to są pozostałości i nowe raczej nie będą już dostarczane. Podobnie jest z dwoma wzmakami , które posiadam czyli Arcam SA30 i Qudral Aurum A9.

W Niemczech na pewno tak jest ,że salony potrzebują miejsca w magazynach i takie pozostałości po nieprodukowanych już wzmakach, są wystawione na promocjach (czasem za świetną cenę),by się ich po prostu pozbyć, i zwolnić miejsce dla innego sprzętu.

Co do samego PM 7000N to myślę, że w jego przypadku, pomimo sukcesu rynkowego, raczej nie będzie jego bezpośredniego następcy i to jeszcze z Hdmi.

Chyba jednak za duża ilość odbiorców jest nie zadowolona z użytkowania Heosa i jeśli już będzie się decydowała do stereo na Marantza to raczej na czystego wzmaka, a te usługi sieciowe zapewniając sobie w inny sposób.

Napisano
5 godzin temu, MasterD23337 napisał:

To i tak prawie 2 tysie taniej niż u nas. A na jakie napięcie jest trafo w tym amplitunerze? 110V czy 110/220V. ?

Wydawało mi się, że na jakimś zagranicznym forum ktoś pisał, że jest 110/220V, ale szukałem teraz i nie odnalazłem. Na oficjalnej stronie w USA piszą o 120V.

Może branża coś wie więcej, chociaż przy tej różnicy w cenie to nie jest w interesie branży, żeby rozwiewać takie wątpliwości ;-).

Swoją drogą to nie jest normalne, żeby sprzęt wysłany detalicznie z USA, po ovatowaniu w PL (23%) wychodził o 25% taniej, niż taki kupiony bezpośrednio w PL. To ile jest w tym amplitunerze marży? 50% wartości sprzętu i to juz po koszcie licencji DIRACa? czyli producent otrzymuje z tych 6100 netto (7499 brutto) pewnie ze 2000-2500 zł, a reszta to licencja Diraca i koszt dystrybucji + VAT i szczęsliwy konsument płaci "atrakcyjne" 7499 zł brutto - chore to jest, ale to już nie dyskusja na to forum.

Napisano
Dnia 1.05.2024 o 12:33, Tomasz Kluczynski napisał:

Nie jestem tego pewień ale chyba model PM7000N, nie jest już produkowany.

To co jest w sklepach to są pozostałości i nowe raczej nie będą już dostarczane. Podobnie jest z dwoma wzmakami , które posiadam czyli Arcam SA30 i Qudral Aurum A9.

Arcam na pewno. Jest nowa linia. Quadral nie wiem czy oni będą dalej produkowac elektronikę.

Marantz nie wiem.

Dnia 1.05.2024 o 12:33, Tomasz Kluczynski napisał:

Co do samego PM 7000N to myślę, że w jego przypadku, pomimo sukcesu rynkowego, raczej nie będzie jego bezpośredniego następcy i to jeszcze z Hdmi.

Bedzie zobaczysz.

No może nie z HDMI. Ale będzie miał po prsotu odswierzony design. Koncern Denon i Marantz tak robi.

Cinema 70stereo to jest przecież to samo co NR1200 tylko nowe złącza HDMI a i DRA800 i DRA900, no kopia.

8 godzin temu, MasterD23337 napisał:

To i tak prawie 2 tysie taniej niż u nas. A na jakie napięcie jest trafo w tym amplitunerze? 110V czy 110/220V. ?

Oni pracują na innym napięciu. Wiec + przetowrnica.

Problemy z ewentualnym serwisem. Nie wiadomo jak z licencją Dirac faktycznie czy to działą globalnie wtedy

Realnie po VAT i cło ile wyjdzie taniej?

Napisano
3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Quadral nie wiem czy oni będą dalej produkowac elektronikę.

Piotrze z tym że Qudral zlecił budowę tych wzmacniaczy i cd bardzo znanemu "Luminarzowi" z Sauerlandu.

Sam Qudral ich nie produkował,tylko sygnował swoją nazwą.Choć gdyby były sygnowane marką projektanta i wykonawcy, to osiągneł by dużo większy sukces rynkowy.

Tu przeklejone tłumaczenie z opisu wzmaka z serii Aurum.

Oczywiście życie w Hanowerze mogło być stosunkowo łatwe: dzięki doskonałym kontaktom na Dalekim Wschodzie – części głośników Quadral produkowane są w Chinach – znalezienie producenta OEM dla jednego lub inne urządzenie . „OEM” to skrót od „Original Equipment Producent”, a taki „producent oryginalnego sprzętu” z pewnością chętnie sprowadziłby do Hanoweru kontenery ze sprzętem z logo Quadral.Ale: Quadral nie chciał. Tym bardziej, że urządzenia miały pływać pod prestiżową marką „Aurum” – omawiany Tytan (jesteśmy obecnie w VIII wcieleniu) też jest Aurum. Krótko mówiąc: Chiny nie były. Ponieważ urządzenia miały zostać przyjęte na rynek, musiał być na nich napis „Made in Germany”. I nie tylko to: kup komponenty w Chinach, skręć je w Niemczech, a następnie zadeklaruj jako urządzenie niemieckie - nie. Jeśli tak, to poprawnie. I tak ostatecznie zlecono realizację projektu uznanemu luminarzowi elektroniki z Sauerland, posiadającemu wieloletnie doświadczenie w rozwoju i produkcji elektroniki audio. 

Napisano
14 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Tak ja wiem, że to nie ich produkt. Nie wdawałem się w zainteresowania kto to dla nich robił.

Pytanie jest czy nadal będzie.

Myślę,że nowych już nie będzie, te ostatnie sprzedaje tylko jeden salon z Karlsruhe. Zresztą w świetnej cenie, bo praktycznie za połowę ceny tego co kosztował jak wchodził.A gra tak, że z nowych do 8 tys zł nic nie ma z nim startu.

Napisano

Nigdzie dokładnie nie jest napisane jaka dokładnie firma projektowała i robiła te wzmaki, ale po miejscu usytuowania można się domyślić.

Bardzo pozytywne recenzje quadral AURUM Vulkan 9 i quadral AURUM Orcan aktiv autorstwa Jörga-Petera Schimmela i Wolfganga Kempera oczywiście nie sprawiły, że było mniej ciekawie. To, że Quadral sam urządzeń nie zaprojektował, jest tajemnicą poliszynela. Został opracowany i wyprodukowany przez znaną firmę z Sauerlandu z bogatą przeszłością, szczególnie w budowie wzmacniaczy.