Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
3 minuty temu, Rafał S napisał:

Realizacja danego albumu jest zawsze ważna, u mnie ostatnio wręcz najważniejsza i to bez względu na gatunek muzyczny. :)

Dokładnie tak.

Dlatego twierdzę,  że realizacja to w ogóle podstawa dobrego dźwięku. Kolega wcześniej napisał, że coś kosztem czegoś i można złożyć zestaw, który ogarnie słabsze realizacje. A to ligicznie prowadzi do wniosku, że dobrze nagrany album zabrzmi dobrze na takim audio a fenomenalnie na lepszym.

Napisano (edytowany)
15 minut temu, J4Z napisał:

Można złożyć takie system na którym da się słuchać słabszych realizacji. Ale nie będzie az tak rozdzielczy. 

Ja bym doprecyzował: można złożyć system na którym da się słuchać pewnego rodzaju słabszych realizacji. Bo niestety produkcja, miks i mastering mogą być schrzanione na różne sposoby i to, co pomoże na jedną chorobę, może zaszkodzić na drugą. Dla mnie dwie główne choroby to:

1. Odchudzenie nagrań, głównie w zakresie średnicy (szczególnie remasterów starych płyt, w tym rockowych).
  2. Nachalny miks i kompresja dynamiki na poziomie masteringu, które powodują wypchnięcie wszystkiego na wierzch, zagęszczenie źródeł pozornych i skasowanie głębi sceny.

System dopakowujący środek poradzi sobie z pierwszym, ale polegnie na drugim. System świetnie separujący poradzi sobie jakoś z drugim, ale sprawi, że to pierwsze będzie nie do zniesienia. Co gorsza, oba wspomniane problemy mogą się na siebie nakładać w różnym stopniu.

Dlatego z uporem będę powtarzał, że ciężko o system, który radzi sobie z wszelkimi słabymi realizacjami. Przynajmniej w budżecie, w którym większość z nas się obraca. :)

Edytowano przez Rafał S
Napisano
4 godziny temu, Kraft napisał:

LS50 Meta masz za czworaka;). Mniej basu, bardziej rozświetlona góra.

Rozwazalem przez chwile zakup drugiej pary na biurko, tak jak u Ciebie :D ale cos czuje, ze jak pojawia sie R3 Meta, to bede chcial je sprawdzic, a obecne ls50 powędrują na biurko.

Napisano (edytowany)
6 godzin temu, lukluk71 napisał:

To R3 zawitały na stałe ;)

Można wiedzieć w jakiej cenie poszły Gato ? 

Z szacunku do kolegi z forum, który je kupił niestety nie mogę powiedzieć :) Mógłby sobie tego nie życzyć, sam rozumiesz ;)

Edytowano przez mateolo2
Napisano
1 godzinę temu, szyt napisał:

Dobra, to gdzie ta fota R3 na wosku? :)

A zapomniałem zrobić :) Jakoś w ciągu dnia jak nie zapomnę to zrobię fotkę i wrzuce, ale nie wiem czy na zdjęciu będzie widać różnice bo to bardzo lekki efekt 

Napisano (edytowany)
20 godzin temu, szyt napisał:

Dobra, to gdzie ta fota R3 na wosku? :)

Ciężko to uchwycić na zdjęciu wiec musicie mi uwierzyc na słowo bo kolor drewna na fotach jest rożny w zależności od światła itd  :) ale proszę 

Przed:

DB4E527E-A0E3-4126-97DE-172701B2336A.jpeg

ED4F7ED7-6DC9-4332-81BC-8F0CE7E2AEBB.jpeg

A teraz po:

Bardziej wyciągnięte słoje, minimalnie przyciemnionym fornir (ale tak minimalnie, ze na granicy zauważenia, plus lekki połysk doszedł) 

4D68F4AE-4200-40F0-B6F6-D5E60171D785.jpeg

A9D9F344-B3AE-4E6B-96C3-CB4F2FC267C8.jpeg

Edytowano przez mateolo2
Napisano
1 minutę temu, J4Z napisał:

Nie, cytaty wystarczą. 

A, to nie zrozumiałeś, albo ja się zle wyraziłem. Chodziło mi o to, ze szkoda, ze nie zrobiłem zdjęć przed/po w trakcie woskowania. Bo wtedy bym w jednym swietle zrobił fotę boku powoskowanego i niepowoskowanego. A tak foty z przed zabiegi są w dniu wyjęcia kolumn z pudełka, a te po są zrobione dzisiaj - inne miejsce inne światło. Tak czy inaczej polecam bardzo ten zabieg każdej osobie z naturalnym fornirem 💪💪💪

Napisano
9 minut temu, kaczadupa napisał:

Ładne drewienko na Kef, jednak te czarne monitorki Gato bez maskownic, no to był odlot. 

Dzieki. No wiem, ze piano black piękne… zwłaszcza z tymi Gato. Ale jak to kurz zbierało, jak o to trzeba było dbać, używać rękawiczek… aż specjalnie pokrowców używałem bo po jednym dniu biała warstwa pyłku na nich. One wyglądają pięknie jak są czyste… a tutaj te problemy nie istnieją wiec moja nerwica się nie uruchamia 🤣

Napisano

piano black jest materialem zupełnie nieużytkowym :) najlepiej do szklanej wystawki. Te r3 w orzechu sa piękne, zdecydowanie ładniejsze od piano black. Jedyne co bym zmienił, to może te drivery na troszkę inny odcień wykończył, bo tak troche rozowym zlotem zalatują w odpowiednich ujeciach :) Niemniej drewno bez lakieru,  właśnie w oleju/wosku wyglada zazwyczaj duzo bardziej premium. 

Mam nadzieję, że R3 Meta pojdą trochę w stylistykę reference1, tez rewelacja :)

pdt-ref1-stn-pks-03_960x.jpg?v=164508028

Napisano
1 godzinę temu, szyt napisał:

piano black jest materialem zupełnie nieużytkowym :) najlepiej do szklanej wystawki. Te r3 w orzechu sa piękne, zdecydowanie ładniejsze od piano black. Jedyne co bym zmienił, to może te drivery na troszkę inny odcień wykończył, bo tak troche rozowym zlotem zalatują w odpowiednich ujeciach :) Niemniej drewno bez lakieru,  właśnie w oleju/wosku wyglada zazwyczaj duzo bardziej premium. 

Mam nadzieję, że R3 Meta pojdą trochę w stylistykę reference1, tez rewelacja :)

pdt-ref1-stn-pks-03_960x.jpg?v=164508028

Zgadzam się z każdym słowem reference 1 to idealna wersja wyglądu r3 :)