Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam 

Ja znam temat przestrzeni dla kolumn każda jej potrzebuje odrobine nawet konstrukcje zamknięte czy z membraną pasywną   obecne Wilson Raptor 5 mimo bas reflexu z przodu tez nie stoją pod ścianą tylko około 15 cm od niej ;)

Napisano

Mam pomieszczenie 16m i niewiele miejsca zeby szaleć a Raptory 5 sa małe i powiem tak w ich przypadku nie widze jiz różnicy czy bedzie 15 czy 30cm jak ktoś w temacie napisał ze duze znaczenie ma pomieszczenie a niektórzy pisali ze maja Heco Aurory 1000 odsuniete 18 cm od ścianie wiec nie wiem co fachowiec ma tym forum to różne opinie kto ma racje moim zdaniem uzytkownik i słuchacz tu nie ma raczej formułki gotowej kazda kolumna gra inaczej i potrzebuje wiecej lub mniej.

Napisano

To może za ciosem zapytam bardziej doświadczonych co myślicie o Pylon Audio Pearl 20 lub Opal 20 w pomieszczeniu 16m do wspomnianego Denona Ceol N10 co sądzicie o takim połączenia ?? Czy lepiej Opal 23 lub Pearl 25 ??

Napisano

W takim metrażu zdecydowanie Pearl 25 (nie przejmuj się kierunkiem wylotu bass reflex). Pearl 27 powstały żeby nagłośnić duże pomieszczenia ale bardziej muzykalne i równe są właśnie Pearl 25. Ceol je napędzi a będą miały jeszcze potencjał w przypadku wymiany wzmacniacza na coś lepszego. Opal 23 grają w stylu V - średnie tony są wycofane a i o kontrolę basu bym się już obawiał w takim metrażu. Stawiam na Pearl 25

Napisano
Dnia 23.01.2023 o 13:34, Q21 napisał:

W takim metrażu zdecydowanie Pearl 25 (nie przejmuj się kierunkiem wylotu bass reflex). Pearl 27 powstały żeby nagłośnić duże pomieszczenia ale bardziej muzykalne i równe są właśnie Pearl 25. Ceol je napędzi a będą miały jeszcze potencjał w przypadku wymiany wzmacniacza na coś lepszego. Opal 23 grają w stylu V - średnie tony są wycofane a i o kontrolę basu bym się już obawiał w takim metrażu. Stawiam na Pearl 25

To teraz pytanie które brzmi Wilson Raptor 5 (które posiadam) czy Pylon Audio Pearl 25 czy Pylon zagra wyraźne lepiej ?? Plan jest zrobić 5.1 ale słucham wiecej muzyki ;)

Napisano
Dnia 23.01.2023 o 13:34, Q21 napisał:

Opal 23 grają w stylu V - średnie tony są wycofane a i o kontrolę basu bym się już obawiał w takim metrażu.

Ciekawe, bo miałem kiedyś monitory z serii Opal i  wspominam je jako raczej nasycone i grające ładnym środkiem. Naprawdę fakna barwa, a jak na ich cenę, to już w ogóle. Czy podłogówki aż tak się od nich różnią?

Napisano
11 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie wymieniaj swoich Wilspnów na Pearl 25 ani Nota 550.

Jak chcesz zrobić jakąś sensowną podmiankę to albo dołoż. Albo wybierz kolumny używane. Wtedy to będzie przeskok jakiego oczekujesz a nie zmiana wyglądu salonu.

Piotrek

Napisano
9 godzin temu, Rafał S napisał:

Ciekawe, bo miałem kiedyś monitory z serii Opal i  wspominam je jako raczej nasycone i grające ładnym środkiem. Naprawdę fakna barwa, a jak na ich cenę, to już w ogóle. Czy podłogówki aż tak się od nich różnią?

Monitory grają trochę inaczej ale podłogówki oceniam jako zdecydowanie podbite a skrajach pasma. Oczywiście sporo zależy od tego z czym je łączymy ale w porównaniu do serii Sapphire czy nawet Pearl, grają mniej liniowo. Jeśli lubimy "podkręcony" dźwięk to wszystko będzie ok :)

Napisano
3 godziny temu, Wojtek870 napisał:

To może coś poradzisz ?? 

Myslałem nad 

Wharfedale Diamond 12.3

Fyne Audio F302/F303 fajne wizualnie 

Acustic Energy AE109 ale tu raczej brak basu

Pylon Audio Opal 20/23

I wiele innych 😂🤣

Napisano

Najpierw zadaj sobie pytanie dlaczego chcesz zmienić kolumny? Co Ci nie pasuje w obecnych, które pasmo chciałbyś poprawić? Co Cie w nich drażni a co podoba. Czy może nie pasują do muzyki której słuchasz i bardzo ważne, jakie jest źródło dźwięku w Twoim torze. Wystrzeliłeś z pytaniem na dzień dobry jak Filip z konopii.

Napisano
49 minut temu, Artur Charicki napisał:

Najpierw zadaj sobie pytanie dlaczego chcesz zmienić kolumny? Co Ci nie pasuje w obecnych, które pasmo chciałbyś poprawić? Co Cie w nich drażni a co podoba. Czy może nie pasują do muzyki której słuchasz i bardzo ważne, jakie jest źródło dźwięku w Twoim torze. Wystrzeliłeś z pytaniem na dzień dobry jak Filip z konopii.

Źródłem jest Denon Ceol n10 wiem szału tu nie zrobimy ale chce go zmienić wiec nowe kolumny beda na nim grały raczej krótko. Chciał bym poprawi bas i detaliczność Wilsony Raptor 5 graja fajnie do pewnego momentu chciał bym coś z dobrym brzmieniem i głębię przy wzglednie cichym słuchaniu Słucham Pink Floyd Muzyki filmowej i Wszelkiej muzyki z orkiestra symfoniczną i całej reszty gatunków również 🤣😂 chciał bym tez zeby kolumna wygladały podobaja mi sie Pylony / Acustic Energy Pomieszczenie 17m

Z góry dzieki i pozdrawiam 

Napisano

Kiedyś słuchałem Raptor 7 i basu w nich było sporo. Nie wiem jak ma się 5 do 7 ale teraz przeczytałem na audio.com i piszą że basu im nie brakuje. Może masz źle rozstawione kolumny albo akustyka kuleje. Ja bym zaczą od wzmacniacza. Być może te Wilsony by ożyły jakby dostały prądu z normalnego piecyka.

Napisano
5 minut temu, Artur Charicki napisał:

Kiedyś słuchałem Raptor 7 i basu w nich było sporo. Nie wiem jak ma się 5 do 7 ale teraz przeczytałem na audio.com i piszą że basu im nie brakuje. Może masz źle rozstawione kolumny albo akustyka kuleje. Ja bym zaczą od wzmacniacza. Być może te Wilsony by ożyły jakby dostały prądu z normalnego piecyka.

5 minut temu, Artur Charicki napisał:

Mam je rozstawione 2.10m od siebie 15/20Cm od sciany tylnej i około 60cm od bocznych moze być to wina ceola ale one graja dobrze tylko czas na zmiany na coś wiecej 😉 inny wygląd 😉