Kraft Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 (edytowany) No tak. Skoro u Ciebie bas R3 jest korygowany DSP we wzmacniaczu, to nie dziwne, że masz inne związane z nim odczucia niż ja (czy redaktor Audio) słuchający bez korekcji. Edytowano 30 grudnia 2023 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukluk71 Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 (edytowany) 9 minut temu, Kraft napisał: No tak. Skoro u Ciebie bas R3 jest korygowany DSP we wzmacniaczu, to nie dziwne, że masz inne związane z nim odczucia niż ja (czy redaktor Audio) słuchający bez korekcji. Room Perfect u mnie nie wpływa jakoś mocno na dźwięk w miejscu odsłuchowym, a same ustawienia w TDAI, są na zero, jak sobie robię porównania kolumn to często jest ByPass, czyli bez RP. Pisząc że słuchałem u siebie R3 z Marantzem brałeś pod uwagę to co napisałem ? Że były testowane też inne wzmacniacze przed kupnem Lyngdorfa, w tym właśnie marantz + r3 Oj nie łap za słowa. Kurcze Ty dalej nie przeczytałeś na jakiej zasadzie działa Lyngdorf i RP ... Edytowano 30 grudnia 2023 przez lukluk71 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 Słuchałem R3 z programową korekcją akustyki i bez. Mam na temat ich brzmienia swoje zdanie, które wyraziłem. Tyle. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 (edytowany) 1 godzinę temu, Kraft napisał: Też to mierzyłam. U mnie jakoś to osłabienie w pomiarach nie wychodziło. Jeśli nie wychodzi Ci również przy odsłuchu, to mogę tylko pogratulować i zazdrościć. U mnie zaczęło się od tego, że Wojtek (@lpomis) ocenił na słuch, że mam dołek na ok. 90Hz. (wtedy Opery były mocniej wysunięte). Latem kupiłem Umika, zainstalowałem REW-a i postanowiłem to sprawdzić - głównie po to, żeby wykazać, że jednak nie. Okazało się, że miał z grubsza rację, przy okazji wyszedł też lekki rezonans. Odkąd zobaczyłem wyniki, zacząłem to słyszeć i dumać nad możliwościami poprawy. Stąd próby innego ustawienia, poszukiwanie paczek z podbiciem w tym zakresie, zakup DSP itd. Aż w końcu doszedłem do wniosku, że reszta pasma była i jest dla mnie ważniejsza od basu. Kończę już offtop i osobiste wtręty. Edytowano 30 grudnia 2023 przez Rafał S 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 25 minut temu, lukluk71 napisał: Pisząc że słuchałem u siebie R3 z Marantzem brałeś pod uwagę to co napisałem ? Że były testowane też inne wzmacniacze przed kupnem Lyngdorfa, w tym właśnie marantz + r3 Miałeś odczucie podbicia basu z Marantzem? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukluk71 Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 40 minut temu, Adi777 napisał: Miałeś odczucie podbicia basu z Marantzem? Miałem odczucie że Marantz z KEFami to jak pięść do twarzy. Totalnie nie pasowało to. Yamaha 803 która wtedy miałem, lepiej zabrzmiała z R3. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 15 minut temu, lukluk71 napisał: Yamaha 803 która wtedy miałem, lepiej zabrzmiała z R3. 803 też ma korekcję DSP basu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukluk71 Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 26 minut temu, Kraft napisał: 803 też ma korekcję DSP basu. No ma Ypao. Tak samo Marantz ma potencjometry do regulacji basu. Ale to nie o to tu chodzi. Na zerowych ustawieniach Marantz zamulił mi R3 a Yamaha dodała blasku. Neverminde. R3 wiszą na giełdzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
River Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 (edytowany) 2 godziny temu, lukluk71 napisał: Tak dla uspokojenia dyskusji, wrzucam zajawkę z Gato Wiadomo, nie kierujemy się dźwiękiem nagranym przez telefon. Brzmi to beznadziejnie. Ale zdechłe granie. Jak trzeba mogę wrzucić nagranie kef r7 jak brzmi. Edytowano 30 grudnia 2023 przez River Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukluk71 Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 (edytowany) 27 minut temu, River napisał: Brzmi to beznadziejnie. Ale zdechłe granie. Jak trzeba mogę wrzucić nagranie kef r7 jak brzmi. Beznadziejne jest ocenianie dźwięku z nagranego filmu na YT, będąc na forum audio. Oj River... W realu brzmi fantastycznie 🔥🔥 Edytowano 30 grudnia 2023 przez lukluk71 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
River Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 5 minut temu, lukluk71 napisał: Beznadziejne jest ocenianie dźwięku z nagranego filmu na YT, będąc na forum audio. Oj River... W realu brzmi fantastycznie 🔥🔥 Trzeba było nie wrzucać takiego nagrania .Każdy już jakieś wnioski wyciągnął nawet z takiego nagrania. Mi to wystarczy. Kef zdecydowanie lepsze kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukluk71 Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 (edytowany) 13 minut temu, River napisał: Trzeba było nie wrzucać takiego nagrania .Każdy już jakieś wnioski wyciągnął nawet z takiego nagrania. Mi to wystarczy. Kef zdecydowanie lepsze kolumny. Ale o co chodzi bo nie rozumem w sumie Skoro są dla Ciebie lepsze KEF to okej, gusta to indywidualna sprawa. Ja nie oceniam jednych i drugich przez pryzmat „lepszości" bo dla mnie jedne i drugie mi się podobają. R3 to wybitne kolumny, a R7 pewnie jeszcze bardziej. Ale na ten moment wolę słuchać gato ✌️ Edytowano 30 grudnia 2023 przez lukluk71 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 A ja Bowersów. 1 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukluk71 Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 (edytowany) Ale jak mi ktoś powie że R3 to granie samym basem i że brakuje góry lub średnicy to w szał wpadnę 😆 Edytowano 30 grudnia 2023 przez lukluk71 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 (edytowany) Uhu , ależ potyczki słowne 🤭 Z chęcią bym posłuchał tych Gato, choć rok temu na Avs mi się nie podobały coś 🤨 Edytowano 30 grudnia 2023 przez Dedal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 4 godziny temu, lukluk71 napisał: Room Perfect u mnie nie wpływa jakoś mocno na dźwięk w miejscu odsłuchowym, Czyli bardziej na dźwięk poza główną osią odsłuchu? Ale lipa, jeśli tak rzeczywiście jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 Gato lipa , Lyngdorf z room Perfect też 🤷🏿♂️ Chociaż napiszcie że choinka ładna 🤭 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kw202 Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 25 minut temu, Dedal napisał: Gato lipa , Lyngdorf z room Perfect też 🤷🏿♂️ Chociaż napiszcie że choinka ładna 🤭 Choinka ładna, aczkolwiek cukierków brakuje 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 2 godziny temu, River napisał: Jak trzeba mogę wrzucić nagranie kef r7 jak brzmi. Dawaj. Czytam od dwóch dni i coraz większego smaka mam na odsłuchanie R3 podczas najbliższej wizyty w salonie. Generalnie Łukasz, bardzo fajnie, bardzo ciekawie i obrazowo opisujesz swoje obserwacje, szacun, super się czyta. Na pewnej popularnej grupie FB jest też Twój wątek, na temat tego pojedynku, ale tutaj jakby lepsze miejsce do opisania wrażeń i ciekawsze komentarze niż tam. A co do filmików to wiadomo, że nie słuchamy bezpośrednio Gato czy R3 tylko głośniczka w swoim telefonie czy komputera, więc wnioski bardzo ostrożne. Tak czy siak filmik Gato mniej mi się podobał. Aczkolwiek zupełnie rozumiem Cię, że ciągnie Cię do takiego grania. Ja już też wyrastam z tej pogoni za super hiper detalami, które są na dłuższą metę zaprzeczeniem muzykalności i przyjemności. Z drugiej strony nie może zabraknąć detali i takie błędne koło. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 Siema, mnie to nie dziwi. Z moich doświadczeń wynika prosta zależność, synergię łatwiej osiągnąć łącząc "ciemniejsze" Gato z tranzystorem, lub klasą D. Natomiast grające przejrzyście ( lub bardziej jasno, jak kto woli) R3 połączył bym z porządną lampą, typu set na 845. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 I wówczas oba zestawienia grają tak samo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 Nie, nigdy nie zagrają tak samo. Natomiast będą przyjemniejsze niż ich przeciwieństwo Poza tym wszystko zależy od preferencji 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 2 godziny temu, Kraft napisał: A ja Bowersów. To jest nas na razie dwóch. Kwestią czasu jest, jak za nami pójdą tłumy 😀 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 (edytowany) Żeby nóg nie połamali , jak zaraz ruszą 😂 Edytowano 30 grudnia 2023 przez Dedal 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukluk71 Napisano 30 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2023 (edytowany) 56 minut temu, Wito76 napisał: Dawaj. Czytam od dwóch dni i coraz większego smaka mam na odsłuchanie R3 podczas najbliższej wizyty w salonie. Generalnie Łukasz, bardzo fajnie, bardzo ciekawie i obrazowo opisujesz swoje obserwacje, szacun, super się czyta. Na pewnej popularnej grupie FB jest też Twój wątek, na temat tego pojedynku, ale tutaj jakby lepsze miejsce do opisania wrażeń i ciekawsze komentarze niż tam. A co do filmików to wiadomo, że nie słuchamy bezpośrednio Gato czy R3 tylko głośniczka w swoim telefonie czy komputera, więc wnioski bardzo ostrożne. Tak czy siak filmik Gato mniej mi się podobał. Aczkolwiek zupełnie rozumiem Cię, że ciągnie Cię do takiego grania. Ja już też wyrastam z tej pogoni za super hiper detalami, które są na dłuższą metę zaprzeczeniem muzykalności i przyjemności. Z drugiej strony nie może zabraknąć detali i takie błędne koło. Druga sprawa taka że mikrofon w telefonie nie wyrabia przy podkręconej głośności Jak jesteś z Wro to zapraszam na odsłuch, póki się nie sprzedały Zrobię Ci smaka zdjęciami. R3 oprócz dobrego grania, są piękne. Edytowano 30 grudnia 2023 przez lukluk71 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts