mencin Napisano 19 lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 lutego 2023 Mam pytanie o wspomaganie subwooferem amplitunera. Sytuacja wygląda następująco: mam Focale Aria 926 podłączone do Marantza SR6015. Grają przez 99% czasu w stereo. Impedancja ustawiona na 4 Ohmy, bo przy 6 zaczyna się grzać, a przy 8 to już jest gorący. Przy graniu ze średnią i nieco wyższą głośnością (tak do 70) jest wszystko ok, ale powyżej 75 już zaczynaj być słyszalne zakłócenia. To chyba brak mocy ampli. Pytanie - czy podłączenie suba (myślę o SVS 2000 pro) i ustawienie odcięcia np. na 140 Hz spowoduje, że ampli będzie mniej obciążony i po pierwsze - będzie można ustawić impedancję na 6 Ohmów, a po drugie będzie więcej mocy na tony średnie i wysokie i przestery będą mniejsze przy głośnym graniu? Do jakiej częstotliwości można zazwyczaj podnieść odcięcie, żeby bas był nadal bezkierunkowy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 19 lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 lutego 2023 A nie lepiej kupic końcówkę i używać marantza jako przedwzmacniacza? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Mądry Napisano 19 lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 lutego 2023 Taki już jest Marantz 6015, były już wątki na jego temat on lubi wysoką temperaturę. Ja miałem 6015 podłączonego z marantznem 8006, super to grało ze sobą, zarówno w kinie jak i w muzyce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 19 lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 lutego 2023 Oczywiście jeśli odciążysz amplituner od zasilania najniższym basem kolumn przednich, co jest wymagające dla wzmacniacza, szczególnie przy Focal Aria, sytuacja poprawi się. Tylko kwestia, czy o to Ci chodzi. Jeśli lubisz dobry bas, niskie zejście, to rzeczywiście zastosowanie tak dobrego subwoofera jak SVS ma sens i popieram. Alternatywą jest zastosowanie dobrej, mocnej końcówki mocy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mencin Napisano 20 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2023 9 godzin temu, Q21 napisał: Oczywiście jeśli odciążysz amplituner od zasilania najniższym basem kolumn przednich, co jest wymagające dla wzmacniacza, szczególnie przy Focal Aria, sytuacja poprawi się. Tylko kwestia, czy o to Ci chodzi. Jeśli lubisz dobry bas, niskie zejście, to rzeczywiście zastosowanie tak dobrego subwoofera jak SVS ma sens i popieram. Alternatywą jest zastosowanie dobrej, mocnej końcówki mocy. Dzięki za odpowiedź. Czy w budżecie SVS SB 2000 Pro znajdę "dobrą, mocną" końcówkę mocy? Marantz 7025 już jest taką? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 20 lutego 2023 Udostępnij Napisano 20 lutego 2023 Ja bym nie szukał rozwiązania w subie. Owszem odciążysz go. ale to nadal amplituner kina domowego. KINA W 99% stereo to powinna się tam znaleść przy najmniej końcówka a lepiej po prsotu go podmienić na wzmacniacz stereo. I juz. Wtedy po takich zmianach mozna mysleć czy nadal brakuej dołu czy nie. 4 minuty temu, mencin napisał: Dzięki za odpowiedź. Czy w budżecie SVS SB 2000 Pro znajdę "dobrą, mocną" końcówkę mocy? Marantz 7025 już jest taką? Jest końcówką , ale nie specjalnie mocną. Ale jest do kompletu. Po co Ci ten amplituner? Będziesz budował kino? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 20 lutego 2023 Udostępnij Napisano 20 lutego 2023 Tak jak najbardziej Marantz MM7025 jest ok, chociaż jeśli możesz trochę zwiększyć budżet, spójrz na ofertę Anthem i Parasound. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alfred555 Napisano 20 lutego 2023 Udostępnij Napisano 20 lutego 2023 Nawiązując do tematu pytania to można również zapytać na ile subwoofer może zaszkodzić. Ja bym spróbował w tym samym budżecie dołożenie końcówki mocy jeśli Marantz koniecznie ma zostać lub wymiana na wzmacniacz stereo (mój typ). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 20 lutego 2023 Udostępnij Napisano 20 lutego 2023 (edytowany) Dnia 19.02.2023 o 09:35, mencin napisał: Przy graniu ze średnią i nieco wyższą głośnością (tak do 70) jest wszystko ok, ale powyżej 75 już zaczynaj być słyszalne zakłócenia. Z wpisu tutaj Proponuje subwoofer. Jak widać powyżej, nawet na srednich i wyższych poziomach mocy ,wciaz jest ok, dopiero powyżej, zaczynaja sie zakłócenia. Mam wzmacniacz stereo i zachowuje sie dokladnie tak samo. Średnie i wyzsze poziomy wciąż potrafi fajnie grać, a przy b.wysokich już lekko niedomaga. Czy mozna poprosić o propozycję szanownych użytkowników, który wzmacniacz na rynku oferuje pełną kontrolę, trzymanie sceny w postaci 3D i brak zakłóceń na najwyzszych dostępnych poziomach? Chętnie "wrzucę" tego typu propozycje do "warto sprawdzić". Może czas zmienić "napęd" Edytowano 20 lutego 2023 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 21 lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 lutego 2023 (edytowany) 10 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: Czy mozna poprosić o propozycję szanownych użytkowników Poszukaj na stronie u Szymonfabera. On lubi opisywać dobre HiFi. http://szymonfaber.pl/?p=2732 Edytowano 21 lutego 2023 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zolt Napisano 21 lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 lutego 2023 3 godziny temu, J4Z napisał: Ja jestem ciekaw jak sub radzi sobie z częstotliwościami około 140hz. Radzi sobie? Ktoś zauważył w ogóle to zdanie? Masz na myśli czy odtwarza 140 Hz? W moim przypadku pod tym kątem sobie jak najbardziej radzi. Problemem jest, że to zaczynają już być pasma kierunkowe i mając jeden subwoofer, zaczyna być słyszalne źródło tych tonów. Stąd tak wysokie cięcie nie mając dwóch w stereo nie jest najlepszym rozwiązaniem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 lutego 2023 No słyszysz wybrzmiewanie "melodii" Jak sub jest z przodu to kierunkowość będzie mniejszym problemem, ale to faktycznie dochodzi. Ja bym jednak sprawdził wzmak. To zdecydowanie w pierwszej kolejności. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 21 lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 lutego 2023 (edytowany) 6 godzin temu, J4Z napisał: Ja jestem ciekaw jak sub radzi sobie z częstotliwościami około 140hz. Radzi sobie? Ktoś zauważył w ogóle to zdanie? To ze może sięgać tych poziomów czestotliwosci nie znaczy że optymalnym jest by pracował "tak wysoko"! Nie bez powodu sprzet nazywany jest jako "subwoofer aktywny" a nie "woofer aktywny" Sub ma Dopełnić najnizsze pasmo a nie być zamiennikiem tego w kolumnach - chociaz na upartego można i tak próbować. 8 godzin temu, kaczadupa napisał: Poszukaj na stronie u Szymonfabera. On lubi opisywać dobre HiFi. http://szymonfaber.pl/?p=2732 Czy to oznacza ze wśród użytkowników forum nie ma nikogo? Edytowano 21 lutego 2023 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 21 lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 lutego 2023 Nie wiem, nic nie napisali. Żebyś się nie rozczarował znalazłem Ci te maluszki od Karana. A jak to wymiata nie wiem i się nigdy nie dowiem bo raz cena, dwa dostępność a trzy chyba moje bezpieczniki i instalacja elektryczna w starym bloku by tego nie uciągnęła. Zobaczymy co napisze Szymon. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 21 lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 lutego 2023 Ale to i tak są uogólnienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts