Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Hej. Posiadam głośniki Heco aurora 300, mały salon około 15m2 i szukam wzmacniacza. Rynek jest tak duży, że już mam mętlik w głowie. Do tej pory używalem chińskim maluchów w klasie D. Czas na zmiany. Szukam czegoś pełnowymiarowego. Najlepiej jakby miał bluetooth i wejście optyczne.  Mój budżet 2500 zł nowy lub używany. 

Edytowano przez Maciej H
Napisano
3 godziny temu, Q21 napisał:

Cześć, z nowych sprzętów warto rozważyć dołożenie do Octavio Amp, który posiada też funkcje sieciowe. Jest to jeden z najciekawszych nowych wzmacniaczy w tej półce cenowej. 

On nie jest pełnowymiarowy i dość sporo przekracza budżet. Tutaj raczej nic sensownego w nówce nie znajdzie raczej musiałby się wybrać na poszukiwania, w używkach. 

Jakie brzmienie lubisz? Wolisz ocieplone spokojniejsze, czy raczej takie bardziej dynamiczne ?:) 

Napisano

o tym właśnie myślałem ale by coś polecić to trzeba wiedzieć w którą stronę iść, ja bym pewnie rozjaśniał jakąś Yamahą typu A-S701 jak się uda znaleźć albo taniej A-S501 i dołożyć jakiś niedrogi streamer w razie potrzeb albo odbiornik BT. Choć pewnie bym wolał dozbierać te 4 czy 5 stówek by wziąć model 701 

Napisano
14 minut temu, J4Z napisał:

Nie wiem jak CXA60, ale CXA61 był u mnie cichy. 

U mnie zarówno CXA61, jak i CXA81 były ciche tzn. nie brumiły. Podobnie nie brumił żaden inny piec, który miałem w domu.

Zdarzały się natomiast delikatne szumy wysokotonowe z głośników przy wyłączonej muzyce po podłączeniu wybranych wzmacniaczy większej mocy do wybranych kolumn. Ale to oddzielna historia i CXA to oczywiście nie dotyczyło.

Napisano (edytowany)
53 minuty temu, Maciej H napisał:

O co chodzi?

Witam. Odkopuje temat ponieważ zakupiłem używany CA CXA80. Najprawdopodobniej buczy w nim transformator i przy całkowitej ciszy słyszę go z odległości ok 2,5m. Wystarczy ze wlacze cicho muzykę czy tv i buczenie już jest zagłuszone. Sprzęt jest jeszcze na gwarancji do grudnia i nie wiem czy mam się tym przejmować czy jest to zjawisko normalne.

Raczej zjawisko normalne. Aczkolwiek 2,5m to dość sporo.

Przejrzyj tematy

Edytowano przez terracan1929
Napisano (edytowany)
6 godzin temu, terracan1929 napisał:

Witam. Odkopuje temat ponieważ zakupiłem używany CA CXA80. Najprawdopodobniej buczy w nim transformator i przy całkowitej ciszy słyszę go z odległości ok 2,5m. Wystarczy ze wlacze cicho muzykę czy tv i buczenie już jest zagłuszone. Sprzęt jest jeszcze na gwarancji do grudnia i nie wiem czy mam się tym przejmować czy jest to zjawisko normalne.

Raczej zjawisko normalne. Aczkolwiek 2,5m to dość sporo.

Przejrzyj tematy

Spróbuj zrobić taki eksperyment - odłącz w domu/mieszkaniu pozostałe urządzenia które biora więcej prądu i mogą siać zakłócenia. Typu pralka, tv, wiatrak, nie wiem co tam masz 🤣 najlepiej odłącz wszystko i włącz sam wzmak i zobacz czy dalej buczy. U mnie konkretne urządzenia w domu sprawiają, ze trafo zaczyna leciutko być słyszalne bez muzyki. Bo jeśli się okaże, ze to z sieci to naprawa może niewiele dac. Możesz tez spróbować ten wzmacniacz podlaczyc w jakiś domu znajomego i zobaczyć czy buczy. W ten sposób się upewnisz czy to na pewno cecha tego trafa. Mnie by to wkurzało (taki charakter). Słyszałem, ze wiele osob jak u nich buczą trafa od sieci stosuje taki wynalazek https://www.q21.pl/ifi-audio-ac-ipurifier.html który wkładasz w listwę z reszta sprzętu do pustego gniazda. Ale z autopsji nie jestem w stanie powiedzieć czy to na pewno pomaga.

Moze tez być tak jak dedal napisał, ze ten egzemplarz tak ma. Może Ci to uznają na gwarancji, albo odeślą z kwitkiem, ze wszystko pracuje w normie.

W moim nowym cxc szuflada jak się zamyka to aż cała podskakuje, drży i jak zgłosiłem się z tym do marki to powiedzieli, ze to normalne zachowanie 🤣🤣🤣 

Wczesniej miałem starutkiego 640c za 600 zł i tam wszytki pracowało solidnie i premium…

Takie czasy księgowych za sterami firm :) 

Ale podobno tez z tymi buczacymi trafami to jest loteria - możesz trafić niesłyszalny, albo taki jak Twój. 

Jacys moi znajomi z salonu audio powiedziel, ze np w cyrus’ach one tak buczą trafa, ze jak siedzisz w miejscu odsłuchowym to dźwięk jest taki jakby tam jakiś silnik chodził hahaha ale podobno gra ładnie w swoim budżecie 

Edytowano przez mateolo2
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, mateolo2 napisał:

najlepiej odłącz wszystko i włącz sam wzmak i zobacz czy dalej buczy.

Jak odłączy wszystko, to skąd będzie wiedział które urządzenie sieje?

Jeśli tak miałby zrobić, to po włączeniu wzmacniacza, gdyby było cicho z trafa wzmacniacza musiałby po kolei włączać poszczególne urządzenia AGD do gniazdek. A po włączeniu każdego z osobna, iść do salonu i posłuchać, czy brumi wzmacniacz.

Wtedy się dowie, które urządzenie AGD zakłóca.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano

Taka prawda , nic nie powinno brumić .

Dobrze jest audio odseparować od innych urządzeń . Ja sobie pociągnąłem oddzielna linię podczas remontu 12m przewodu to nie pieniądz, jeszcze tylko gniazdo schuko i będzie git.

Co do Cxa to ja miałem kiedyś nowego 651A  i po roku zaczął lekko brumić i trzeszczeć  potencjometr  ale na szczęście serwis nie naprawia tego i oddali mi kasę w q21 bo na stanie już tylko nowa seria wtedy była CX. Pzdr 

Napisano (edytowany)
7 godzin temu, DiBatonio napisał:

Jak odłączy wszystko, to skąd będzie wiedział które urządzenie sieje?

Jeśli tak miałby zrobić, to po włączeniu wzmacniacza, gdyby było cicho z trafa wzmacniacza musiałby po kolei włączać poszczególne urządzenia AGD do gniazdek. A po włączeniu każdego z osobna, iść do salonu i posłuchać, czy brumi wzmacniacz.

Wtedy się dowie, które urządzenie AGD zakłóca.

Dokładnie tak jak piszesz. Inaczej się nie dowie, które sieje :) 

Edytowano przez mateolo2
Napisano
Dnia 12.03.2023 o 21:00, Maciej H napisał:

Hej. Posiadam głośniki Heco aurora 300, mały salon około 15m2 i szukam wzmacniacza. Rynek jest tak duży, że już mam mętlik w głowie. Do tej pory używalem chińskim maluchów w klasie D. Czas na zmiany. Szukam czegoś pełnowymiarowego. Najlepiej jakby miał bluetooth i wejście optyczne.  Mój budżet 2500 zł nowy lub używany. 

Moj glos tez na CXA  - model 81 jesli sie znajdzie z drugiej reki. Mialem i bylem zadowolony.