Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

48 minut temu, MMarek napisał:

Czy lubicie w autach tablety wystające z deski rozdzielczej?

Bardzo praktyczne. Lecz niestety nie tak eleganckie i wyglądające „taniej”. W samochodach typu Mazda, Toyota, KIA, VW - jak najbardziej. Ale w samochodach premium - nie jestem przekonany. Porównanie BMW 3, ten sam model, przed liftingiem i po liftingu:

IMG_4309.jpeg.065e1cda78ea316eca76833089e4e8c2.jpeg

IMG_4310.jpeg.468bdf39b8ef453e6e8fb539f8ff600d.jpeg

Edytowano przez sonique
Napisano (edytowany)
55 minut temu, MMarek napisał:

Nie bo zazwyczaj wyglądają jak niedoróbka bo na koniec projektu nie starczyło czasu. Ładnie wkomponowane w deskę robią moim zdaniem dużo lepsze wrażenie. Niestety trend jest jaki jest... wystające tablety, SUVy zamiast  kombi itd. 

Te najłądniej wkomponowane we wnętrze to Giulia (szczególnie jak dostała lifting pare lat temu i ten wyswietlacz zostałwymieniony na coś współczesnego), Volvo do 2025 roku - teraz co do tych dużych tabletów mam zgryz, trochę na siłę ale dalej wydaje się, że niżej niż i mniej się rzuca w oczy niż np. taka tafla w BMW. Nowe Mercedesy też niczego sobie mają to rozwiązane. 

Edytowano przez PanKlor
Napisano (edytowany)
2 godziny temu, MMarek napisał:

I tak i nie. Aby współczesna tabletoza była dla mnie akceptowalna, powinna spełnić kilka warunków:

- oprogramowanie musi być proste, czytelne, stabilne, mieć obsługę AA i CP
- funkcje dotykowe nie mogą w pełni przejmować sterowania naprawdę potrzebnymi funkcjami jak np. regulacja nawiewów, temperatury, włączanie świateł, wycieraczek -> tutaj muszą być fizyczne przyciski w które trafię paluchem bez konieczności odrywania wzroku od drogi
- tablet powinien być umieszczony na odpowiedniej wysokości
- musi być to jakoś wizualnie wkomponowane, niektóre deski rozdzielcze wyglądają jakby były projektowane jeszcze pod tradycyjne zegary, zamiast których w ostatniej chwili wpakowano odstające ekrany (przykład: nowa Skoda Superb, wspomniane wcześniej BMW serii 3)

Edytowano przez lpomis
Napisano (edytowany)

Prowadziłem BMW 3 po liftingu (drugie zdjęcie powyżej) i miałem mieszane uczucia. Wygląda to dziwacznie. Wykonanie i wrażenia estetyczne zdecydowanie poniżej standardu premium. Natomiast korzystanie z nawigacji bajecznie czytelne. Zatem również i ja jestem „za a nawet przeciw”.;)

2 godziny temu, PanKlor napisał:

Niestety trend jest jaki jest... wystające tablety, SUVy zamiast  kombi itd. 

Odwiedziłem dzisiaj salon BMW. Posiedziałem w tym i w owym. Przyjrzałem się samochodom nowym i ale też poprzednim modelom sprzedawanym jako używane. Czy wiecie, że nie dość, że mamy obecnie zalew SUVów (w salonie tylko co 10-te auto nie było udawaną terenówką), to jeszcze obecny trend jest taki, że nowe modele sedanów, coupé, oraz kombi mają wyżej poprowadzoną linię dachu i większy prześwit(!) od analogicznej klasy modeli poprzednich. Pociągnąłem sprzedawcę za język i przyznał, co prawda w sposób bardzo dalece dyplomatyczny i zawoalowany, że starsze modele mają więcej ze słynnego DNA marki. Słowem obecne „Freude am Fahren” znaczy nieco co innego…:(

To w nawiązaniu do obecnych trendów, aby tablety nie przesłoniły nam innych - tych mniej widocznych „poprawek”, które obecnie zachodzą w motoryzacji.

Edytowano przez sonique