pairtick Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 4 godziny temu, michaudio napisał: Nie do końca, na początku taśmy musi się pojawić co najmniej dwóch ludzi, operator wózka widłowego który załaduje zasobniki maszyn i drugi znający proporcje firmowego przepisu. Na końcu taśmy pracują ludzie od kontroli jakości, od pakowania i kolejni wózkowi odstawiajacy towar do magazynu, i ładujący go na ciężarówki. Oczywiście, że jak na razie, na początku i na końcu linii jest człowiek. Ale pakowanie już ogarnęli. A to tylko pierwszy z brzegu przykład. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Na czym polega sztuczka ? Każdy może kupić profile okienne Gelana , Veki , Schuco , Aluplasta ..... i od jutra w piwnicy ze szwagrem robić okna Cholera, cały czas myślałem, że mam norweskie okna. A tu mówisz, że być może są to tylko okucia Spilka? Której to firmy i tak nie znam. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu (edytowany) 16 godzin temu, Nowy75 napisał: A to dopiero początek. Pełna zgoda. Dlatego Polexit natychmiast. Opuszczamy Titanica, niech topią się bez nas. I fedruj, baby, fedruj! Dobry Bóg dał nam węgla w polskiej ziemi na (różnie liczą) jeszcze 400 do 800 lat. ZA DARMO! Tylko brać! Wychodzi 4x taniej niż z niemieckiego wiatraka do mielenia ptaków. Prąd może być 4x tańszy. Edytowano 19 godzin temu przez il Dottore Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu @il Dottore ja bym bardzo chciał,. żebyśmy leżeli na różnych złożach. Jak byłem młody,komuna szukała, wierciła i chyba nic godnego uwagi nie znaleźli,skoro nikt nie wydobywa do tej pory. Coś tam mamy,ale musi się zgadzać ekonomicznie, żeby rozpocząć jakiekolwiek prace. Za poprzedniej władzy mieliśmy już grupę wizjonerów,którzy mieli produkować polski samochód elektryczny. Dziś na działce rosną samosiejki. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu I w sumie dobrze,bo wtopa mniejsza,odpowiedzialnych brak ,jak zwykle. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 57 minut temu, Nowy75 napisał: ja bym bardzo chciał,. żebyśmy leżeli na różnych złożach. Żeby było jasne: jutubowe opowieści pezetpeerowca Tytki o Niezmierzonych Skarbach w Świętej Polskiej Ziemi traktuję jak bełkot psychopaty. Jeśli wiesz coś o skarbach chłopie, to bierz świder i drill, baby drill! Natomiast dane o zasobach węgla czy miedzi są dobrze udokumentowane i potwierdzone. No i Suwalska Anomalia Magnetyczna jest faktem potwierdzonym geologicznie. Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 1 godzinę temu, Nowy75 napisał: Jak byłem młody,komuna szukała, wierciła i chyba nic godnego uwagi nie znaleźli,skoro nikt nie wydobywa do tej pory No jak nie, jak tak😀 Przecież w Karlinie ropę znaleźli i coś tam nawet wydobyli…. Kilka wiader, ale zawsze coś 😀 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowany) 27 minut temu, terracan1929 napisał: w Karlinie ropę znaleźli Gaz. Do dziś tubylcy dumnie się określają jako mieszkańcy Szejkanatu Zachodniopomorskiego. Jak byłem mały to oglądałem ten płonący szyb. Kolumna ognia waliła na kilkadziesiąt metrów w górę. Robiło to wrażenie. Nikt tego nie mógł zgasić, dopiero towarzysze radzieccy dostarczyli specjalny sprzęt do gaszenia płonących szybów: silniki odrzutowe na podwoziach samochodowych. Zdrowo coś takiego musi dmuchać. I dwie takie maszyny dopiero dały radę. https://www.youtube.com/watch?v=8yB9yjD1Ygk Edytowano 12 godzin temu przez il Dottore Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 28 minut temu, il Dottore napisał: Natomiast dane o zasobach węgla czy miedzi są dobrze udokumentowane i potwierdzone. No to mamy wreszcie szansę jako Polska uniezależnić się motoryzacyjnie zarówno od zachodu jak i Chin. Drzewa wycięte , działka już pod fabryczkę jest ..... Choć teraz jak na to patrzę to Morawiecki z wycinaniem tych drzew miał rację . W sam raz będzie na rozpałkę pod kotłem 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowany) 9 minut temu, tomek4446 napisał: No to mamy wreszcie szansę jako Polska uniezależnić się motoryzacyjnie zarówno od zachodu jak i Chin. Ale o benzynie syntetycznej słyszałeś? Niemiecki patent. To nie jest rocket science. Pod Szczecinem była nawet fabryka zbudowana za Wybitnego Akwarelisty. Robi się ją z węgla. Edytowano 12 godzin temu przez il Dottore Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowany) 4 minuty temu, il Dottore napisał: Ale o benzynie syntetycznej słyszałeś? Niemiecki patent. Eeee , jak niemiecki, to nie bierzemy. Nie będziemy jakiś niemieckich patentów robić z naszego Narodowego Skarbu czyli czarnego złota. Mamy swój honor. A ' props jak tam Merc się spisuje ? Złośliwość , zero Edytowano 12 godzin temu przez tomek4446 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Zaskakująco dużo tych cudów czeka tylko na lepsze czasy. Pewnie dlatego,że zawsze jakoś bardziej się opłaca pobudować dwie nitki Nord Stream niż wyciskać tę benzynę z węgla. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowany) 8 godzin temu, il Dottore napisał: Wychodzi 4x taniej niż z niemieckiego wiatraka do mielenia ptaków. Nie wiem, czy ta tabelka uwzględnia, że nasze kopalnie są dotowane, a cena węgla sztucznie zaniżona. Nawet jeśli, to i tak wynika z niej, że koszt kWh z węgla kamiennego jest średnio na tym samym poziomie, co z wiatraka. Za to tabelka nie uwzględnia raczej kosztów środowiskowych, w tym zdrowotnych, czyli kilkunastu miliardów złotych na leczenie chorób związanych z dodatkowymi zanieczyszczeniami i 1000 nadprogramowych zgonów rocznie. 1 godzinę temu, il Dottore napisał: Ale o benzynie syntetycznej słyszałeś? Niemiecki patent. To nie jest rocket science. Pod Szczecinem była nawet fabryka zbudowana za Wybitnego Akwarelisty. Robi się ją z węgla. Był jeszcze Kübelwagen na holzgas. Po kij nam wiatraki, jak możemy po prostu wyciąć lasy? Edytowano 10 godzin temu przez Kraft 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 20 minut temu, Kraft napisał: Po kij nam wiatraki, jak możemy po prostu wyciąć lasy? Oooo ! I taniej, bo nie trzeba nic kopać , a i teren się zrobi od razu pod fabryki tych samochodów ekologicznych 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu @Kraft w kraju,gdzie ludzie nie potrafią/ nie chcą poprawnie posegregować makulatury na przydomowym śmietniku byłbym ostrożny z wiatrakami i innymi źródłami materiałów do utylizacji. Szwedzi sprowadzają śmieci z zewnątrz do swoich spalarni, my, póki co, mamy ciągle te bez licencji,na wolnym powietrzu,bez żadnej korzyści dla energetyki,za to z wiadomą dla środowiska. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) 11 minut temu, Nowy75 napisał: @Kraft w kraju,gdzie ludzie nie potrafią/ nie chcą poprawnie posegregować makulatury na przydomowym śmietniku byłbym ostrożny… Mówisz, że ze spalania śmieci można uzyskać tyle energii, ile nam potrzeba? Edytowano 10 godzin temu przez Kraft Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 12 minut temu, Nowy75 napisał: w kraju,gdzie ludzie nie potrafią/ nie chcą poprawnie posegregować makulatury na przydomowym śmietniku Żebyś wiedział jak mnie to boli. Każdy karton obdzieram z naklejonych folii, wyciągam metalowe zszywki, staram się jak najlepiej złożyć itd. A sąsiedzi z bloku wyrzucają wielkie pudła w całości, z naklejonymi taśmami itp. I potem zdziwienie, że kontener na makulaturę tak szybko się zapełnia. A przecież to inteligentni, kulturalni ludzie... 2 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu @Kraft z Twojego posta wynika ,że jesteś pro środowiskowy, to świetnie. Zwróciłem uwagę na pewien chętnie u nas pomijany aspekt zielonych z nazwy rozwiązań 43 minuty temu, Kraft napisał: Po kij nam wiatraki, jak możemy po prostu wyciąć lasy? Odpisz, cytując
Kraft Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Inna sprawa, że państwo (UE?) powinno wprowadzić przepisy dotyczące takiego projektowania opakowań i produktów, żeby dawało się sensownie segregować. Co np. zrobisz Rafał z tekturowym kartonikiem po tubce pasty do zębów? Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu @Rafał S też tak robię,nie wywalam worów,nawet tych biodegradowalnych do kosza z zieleniną,niestety ,mam wrażenie, że jestem jedyny . Wracając do tematu energetyki,powiązanej też z motoryzacją,czy to na ropę,czy elektro ,trzeba myśleć,co dalej. Bakterie na zanieczyszczenia ropopochodne już mamy. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Może powinniśmy na początek postawić sobie pytanie, po co nam takie wielgachne i ciężkie samochody? Ta moda na SUVy to kompletny absurd. Tyle energii w piach, że głowa boli. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 14 minut temu, Kraft napisał: Inna sprawa, że państwo (UE?) powinno wprowadzić przepisy dotyczące takiego projektowania opakowań i produktów, żeby dawało się sensownie segregować. Słusznie Odpisz, cytując
misiekx Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 30 minut temu, Rafał S napisał: inteligentni 🤔 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Ale tam ,gdzie już można,obywatele powinni wprowadzić sobie w głowy nawyk pracy,samo się nie posegreguje. Niedawno, Polka mieszkająca w Szwecji opowiadała w TV jak to sami rozbierają w domu graty AGD , żeby zdać posegregowane. Nie chcesz ,lub nie umiesz,płacisz wyspecjalizowanej firmie,rozbiorą. U nas,buch ,po nocy pod wiatę smietnikową ,albo do lasu, i niech się inni martwią. 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 45 minut temu, Kraft napisał: moda na SUVy to kompletny absurd. Tyle energii w piach, że głowa boli. Można to prosto rozwiązać odpowiednią skalą podatkową,to język, który rodacy świetnie rozumieją. Zamiast obciążać podatkami pracę, obciążyć nadmiarowy i nieekologiczny tryb życia. Zacząłbym od floty rządowej - przesiadamy się z 7-ek i S-ek do Skody Octavii . Trzeba dać przykład obywatelom😁 Odpisz, cytując
Recommended Posts