tomek4446 Napisano 14 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2023 Witam , muszę wkuć dwa kable ethernetowe. Połączenie światłowodu / 300 mb/s/ z ruterem oraz rutera z resztą sprzętu. Nie znam się na klasach kabli itp. Jaki kupić i .... nie wierzę , że to piszę ale najlepiej jak by był biały Kabel ze szpuli , końcówki sam zarobię . A jak już o wtyczkach to też proszę o podpowiedź jakie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 14 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2023 Zwykly U-UTP niech bedzie cat 6a, instalacyjny, wiec na drucie. I stosowne wkladki keystone zblizonej kategorii. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 14 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2023 W rurkach. Nie kładź gołego przewodu. Za trochę zechcesz go wymienić, rurka to umożliwia. Porządny przewód (miedziany, a nie miedziowane aluminium lub miedziowana stal) będzie niestety odpowiednio kosztować. Najlepiej jak byłby F/UTP - jeden koniec należy uziemić do odpowiedniego uziemienia. Linkę łatwiej ułożyć drut łatwiej przepchnąć przez rurkę bez pilota. Wtyki muszą być odpowiednie, bo są do drutu i inne do linki. Oczywiście muszą umożliwiać podłączenie ekranu. Piąta kategoria powinna Ci wystarczyć. Szósta jest droższa i nie wiem po co Tobie. Jeżeli będziesz wymieniać w przyszłości to pewnie już na światłowód. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 14 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 czerwca 2023 1 minutę temu, Highlander_now napisał: Jeżeli będziesz wymieniać w przyszłości to pewnie już na światłowód. Światłowód posiadam , chcę umieścić gniazdko światłowodowe w pawlaczu a stamtąd pociągnąć kable internetowe w ścianie. Peszel wkuje. A to uziemienie to niby gdzie ? 13 minut temu, Mariusz Kopacki napisał: I stosowne wkladki keystone zblizonej kategorii. Dzięki. Będę działać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 14 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2023 (edytowany) Jak zaczniesz sie bawic w ekranowanie i uziemianie po ethernecie, to bedziesz musial byc konsekwentny w calym lancuchu, zeby uniknac klopotow. IMO ekranowanie skretek w warunkach domowych to poroniony pomysl. Przykladowo: https://s-cabling.pl/images/Artykuly/Uziemianie_ekranowanych_systemow_okablowania.pdf Swoja droga zwykla cat 5 bez "e" formalnie nie obsluguje nawet 1gbps. Ale jak chcesz zaoszczedzic zlotowke na metrze, czemu nie. Edytowano 14 czerwca 2023 przez Mariusz Kopacki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 14 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 czerwca 2023 40 minut temu, Mariusz Kopacki napisał: IMO ekranowanie skretek w warunkach domowych to poroniony pomysl. Przeczytałem tą instrukcję i podzielam Twój pogląd Coś takiego może być https://www.speckable.pl/pl/product/19269,kabel-utp-kat-6-u-utp-4x2x0-54-350mhz-neku Znalazłem jeszcze taki https://www.speckable.pl/pl/product/21552,kabel-utp-kat-6a-u-utp-4x2x0-57-dca-jasnoszary-lsoh-alantec Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 14 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2023 Bralbym alanteca, ale tego 6a chyba w tym momencie nie maja. Ale ichni cat 6 zbliza sie w parametrach do 6a. Mam swoje mieszkanko okablowane alantecem 6a u-utp, 11 koncowek bodajze w scianach. Nie narzekam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 14 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2023 35 minut temu, Mariusz Kopacki napisał: ale tego 6a 6a i 6e to jest to samo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 14 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2023 Nie. 6a to standard a 6e to fantazja majaca sugerowac bycie cat 6 ale z ulepszeniami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 14 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2023 Ok. Ciekawe, jakie mi dokładnie założyli. Nastawiam się na neta z Inei, 10Gb/s. Pewnie na wyrost. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 14 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2023 (edytowany) 1 godzinę temu, Mariusz Kopacki napisał: Swoja droga zwykla cat 5 bez "e" formalnie nie obsluguje nawet 1gbps. To kable bez "e" są w ogóle dostępne? Problem uziemień i ochrony przeciwprzepięciowej to osobny temat. Edytowano 14 czerwca 2023 przez Highlander_now Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 14 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2023 (edytowany) 15 minut temu, Adi777 napisał: Ok. Ciekawe, jakie mi dokładnie założyli. Nastawiam się na neta z Inei, 10Gb/s. Pewnie na wyrost. Cat 6 tez obsluguje 10 gbps, tyle ze na gwarantowane mniejsze dlugosci niz 6a. Edytowano 14 czerwca 2023 przez Mariusz Kopacki 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 15 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 czerwca 2023 18 godzin temu, Mariusz Kopacki napisał: tyle ze na gwarantowane mniejsze dlugosci niz 6a. A właśnie nie dopisałem , najdłuższy odcinek będzie miał 12 m. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 24 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 czerwca 2023 Ostatnie pytanie nim kliknę " kupuję " taki może być https://alo.com.pl/Patchcord-100-miedz-TechlyPro-Cat-6-U-UTP-15m-bialy-p865955/?ref=ceneo.pl&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=91f5c09c-2e73-7455-6e41-38ab7ab1e17d Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 24 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 24 czerwca 2023 9 minut temu, tomek4446 napisał: Ostatnie pytanie nim kliknę " kupuję " taki może być https://alo.com.pl/Patchcord-100-miedz-TechlyPro-Cat-6-U-UTP-15m-bialy-p865955/?ref=ceneo.pl&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=91f5c09c-2e73-7455-6e41-38ab7ab1e17d https://allegro.pl/oferta/kabel-sieciowy-lan-ethernet-szybki-sftp-cat7-15m-11624974098?fromVariant=11624973944 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 24 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 czerwca 2023 @DiBatonio jest śliczny ale .....kurna muszę mieć biały Zrezygnowałem z wkuwania kabelka w ścianę , będzie widoczny na jednym odcinku białej ściany nim zniknie w listwie przypodłogowej. Za czarny , żona by mnie zabiła Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 24 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 24 czerwca 2023 Aaaaa, to o wygląd chodzi😁 Miałem zwykłą skrętkę Cat 5, po przejściu na lappkabla Cat.7 uważam, że to była strata czasu strumieniowanie muzyki na Cat.5. Tylko ten lapp jest żółty, więc też odpada. Klikaj ten z Twojego linku i szlus. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 24 czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 czerwca 2023 2 minuty temu, DiBatonio napisał: Klikaj ten z Twojego linku i szlus. Kurna zasiałeś trochę wątpliwości ... Nie mogę znaleźć z metra , końcówki i tak będę odcinał bo nie przejdą przez ściany O ! a taki https://allegro.pl/oferta/veetop-kabel-ethernet-cat8-bialy-plaski-15m-13273349078?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_komputery_akcesoria_pla_pmax&ev_campaign_id=17966335850&gclid=Cj0KCQjwqNqkBhDlARIsAFaxvww9nzp43DsuiO7T8xswSYk7IqbzLZZuoqb7CVgJjh23UubmGydqFawaAvDBEALw_wcB choć odrzuca mnie reklama , że GOLD , jak widzę coś takiego to włącza mi się sygnał ostrzegawczy , że ktoś robi ze mnie idiotę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 24 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 24 czerwca 2023 Tu masz przyzwoite wtyki RJ45 "beznarzędzowe". https://allegro.pl/oferta/wtyk-rj-45-beznarzedziowy-ekranowany-kat-cat-6a-hq-11151572373 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 25 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2023 Robiąc jaskinię porozkładałem w domu około 500m skrętki. Do wewnątrz kupiłem z metra UTP KAT-6 DRUT CCA LANBERG. Na zewnątrz NEKU FTP kat.6. Do montażu zaciskarka Lanberg NT-0204, wtyki Lanberg PLU-6000EZ, osłonki wtyków, tester Lanberg NT-0402. Bez wcześniego doświadczenia bezproblemowo samodzielnie dasz radę zarobić sobie kable. Sieć mam w domu na tych kablach to 2,5Gb/s (dwa QNAP i dwa komputery w tym standardzie) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frantz Napisano 4 lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 lipca 2023 Jeśli ktoś szuka porządnego przewodu Ethernet do zastosowań Audio/Video, to jedną z ciekawszych opcji jest niemiecki Neyton CAT7+ Cenę ma jeszcze akceptowalną (1,0 m/20€ - 5m/40,00 € + każdy kolejny metr 5€), producent u nas mało popularny a okablowanie robi zacne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 4 lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 lipca 2023 Jest jakis sprzet audio zdolny do zestawienia polaczenia 10 gbps + ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frantz Napisano 5 lipca 2023 Udostępnij Napisano 5 lipca 2023 15 godzin temu, Mariusz Kopacki napisał: Jest jakis sprzet audio zdolny do zestawienia polaczenia 10 gbps + ? ifi NEO Stream po łączu Optical LAN Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 5 lipca 2023 Udostępnij Napisano 5 lipca 2023 Ciekawe. Pod warunkiem, ze transceiver OptiBox jest do tego zdolny z RJ45, a o tym cisza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 8 lipca 2023 Udostępnij Napisano 8 lipca 2023 Interfejs 10 gbps w streamerze muzycznym? Wytłumaczy mi ktoś po co więcej jak 1gbps? Najbardziej "upakowane" efektami filmy 4K z pełnym TrueHD Atmos mają bitrate 90-120Mb/s, a to raptem góra 10-15% przepustowości standardu Gigabit Ethernet (1 Gb/s). Oczekuje się że muzyka dwukanałowa może wymagać więcej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts