Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, MarcKrawczyk napisał:

IMG_3144.jpeg

IMG_3143.jpeg

"To nic" że kolumna gra w oparcie tapicerowane, ważne by źródło/-a dzwięku były na podstawkach 😇

Ps: moim zdaniem jeśli już implementować podstawkę, to raczej bardziej pod urządzenie z "lampami" (jeśli jest ich tylko tyle co na zdjeciach) niż pod cd

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
7 godzin temu, pairtick napisał:

Ja obstawiam, że on jest po prostu, głuchy

Głuchy , czy nie głuchy nie zmienia to faktu , że normalna kolumna posiada minimum dwa przetworniki :) Z tym jednym to jest coś podejrzane , w stylu cen kolumn na stronach salonów audio. Podają cenę jednej sztuki , a drobnym druczkiem , że trzeba mieć dwie :) 

Napisano
7 godzin temu, tomek4446 napisał:

Głuchy , czy nie głuchy nie zmienia to faktu , że normalna kolumna posiada minimum dwa przetworniki :) Z tym jednym to jest coś podejrzane

No tak, jeden głuchy, drugi ślepy 😜 A tam są dwa głośniki. 

475855633_1335654030947409_4519697095389175403_n.jpg

lqvvkvej1popatadszxf.jpg

mzomyctplu08wityyjmw.jpg

c629692f6f48d10ab993b4e6236440b5.jpg

Napisano
3 godziny temu, pairtick napisał:

A tam są dwa głośniki. 

Ja bym tak nie szalał z tym propagowaniem takiego rozwiązania. Jeden kosz , jeden magnes , jedna dziura do wycięcia w skrzynce ..... jak to inni producenci podchwycą ...... :) 

Napisano

No właśnie, a moim zdaniem dobre granie zaczyna się od trzech głośników... 

Minimum dwu i półdrożnie, ale dla mnie lepiej trójdrożnie.

I ktoś może mi zarzucić "basolubstwo", ale jak widać na przykładach kolegów dokładających suby do monitorów, brzmienie zrównoważone niezależnie od poziomu głośności ma swoje dość liczne grono fanów. 

Napisano
9 minut temu, michaudio napisał:

basolubstwo

Z tym, że jednak większość kolumn trójdrożnych jest na kilku równoległych popierdółkach i cięta bardzo wysoko jak na głośnik - teoretycznie - basowy. Już nawet, nie wspominając o zejściu.

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Ja bym tak nie szalał z tym propagowaniem takiego rozwiązania. Jeden kosz , jeden magnes , jedna dziura do wycięcia w skrzynce ..... jak to inni producenci podchwycą ...... :) 

A po co mi druga dziura? 😁

Napisano
41 minut temu, pairtick napisał:

Z tym, że jednak większość kolumn trójdrożnych jest na kilku równoległych popierdółkach i cięta bardzo wysoko jak na głośnik - teoretycznie - basowy. Już nawet, nie wspominając o zejściu.

Jest też mniejszość trójdrożnych kolumn, które są porządnie zestrojone. Mają jednocześnie zejście i impuls. Ale to kwestia upodobań i dopasowania akustycznego kolumn i pomieszczenia.

Napisano
5 godzin temu, pairtick napisał:

475855633_1335654030947409_4519697095389175403_n.jpg

lqvvkvej1popatadszxf.jpg

mzomyctplu08wityyjmw.jpg

c629692f6f48d10ab993b4e6236440b5.jpg

Wiedząc jak gra przetwornik DC z o wiele niższej półki niż ten tutaj, mogę sobie tylko wyobrażać jaki piękny spektakl pewnie generuje ten tutaj, głownie mam na myśli  holografie 🤔 bo w tym aspekcie to "podwójne" przetworniki Tannoy-a to coś czego po usłyszeniu nie da się już "odsłyszeć" 😇 i tworzy "niebywale wysoką półkę" do przeskoczenia w tym aspekcie. A zejście... no coż zawsze można doposażyć w dodatkowe subwoofery jak np. Tutaj...

Dnia 27.03.2026 o 15:39, MarcKrawczyk napisał:

Ujęcie audiofilskie, ale w kapciu…

IMG_3145.jpeg

Tannoy ma też fajne superwysokotonowe jeśli ktoś chce też dla "równowagi" dołożyć (tym razem) z "drugiej strony" na charakterystyce czestotliwości

6 minut temu, MarcKrawczyk napisał:

I inne audiofilskie ujęcie i focale trójdrożne?

IMG_3178.jpeg

Chorus-y z "lampą" pewnie synergia🤔

Napisano (edytowany)

Chorusy grają z hybrydą.

Holografia bez oparcia w basie tworzy dźwięk być może na swój sposób wybitny, ale nadal niekompletny.

Rzadko spotykaną holografię można też uzyskać z a-klasową lampą... Są różne sposoby osiągania tego samego.

Edytowano przez michaudio
Napisano
10 minut temu, michaudio napisał:

Rzadko spotykaną holografię można też uzyskać z a-klasową lampą... Są różne sposoby osiągania tego samego.

Jeszcze nie miałem możliwości doświadczyć więc "wierzę na słowo".

Tak się zastanawiam... jak by połączyć oba światy. Lampa plus Tannoy🤔