msgdn Napisano 18 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2023 @Tomasz S. Niestety zbyt wiele na razie nie mogę powiedzieć, bo to dopiero pierwszy element mojego przyszłego zestawu Wizualnie, gabarytowo i funkcjonalnie mi osobiście bardzo odpowiada, czegoś takiego właśnie szukałem na początek mojej drogi z audio: funkcjonalnego, niewielkiego, schludnie wyglądającego. Sparowanie z telefonem i aktualizacja firmware przeszły gładko i bez problemów. Samo urządzenie, gdy przyłoży się do niego ucho, lekko piszczy (cewki?), z odległości kilkunastu centymetrów już tego nie słychać ale sam fakt odnotować trzeba. Trochę mnie zaskoczyła ta szybka dostawa więc na resztę zestawu jeszcze czekam. Zamówiłem ELAC UB52 m.in. na podstawie Twoich propozycji z tego wątku. Zobaczę jak to wyjdzie na żywo, jeśli nie podpasują to będę szukał czegoś innego, może KEF LS50 Meta, no ale jestem dobrej myśli co do tych UB52. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 18 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 18 grudnia 2023 18 minut temu, msgdn napisał: Samo urządzenie, gdy przyłoży się do niego ucho, lekko piszczy (cewki?), z odległości kilkunastu centymetrów już tego nie słychać ale sam fakt odnotować trzeba. Zweryfikuj, czy to sie nasila przy wzroscie glosnosci - oddawanej mocy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rajmund_OL Napisano 19 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2023 Do zweryfikowania jest też informacja, że na kolumnach z wysoką czułością (+92db) podczas słuchania przy minimalnej/małej głośności (np w sypialni wieczorem) słychać dodatkowy szum w głośnikach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 20 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 No to nie powinno tak być. Zdecydowanie nie. Wato sprawdzić inne gniazdko. albo go wziąć do znajomego z jedną kolumną czy tam jest tak samo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
msgdn Napisano 20 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 Dnia 18.12.2023 o 20:55, ProjectPi napisał: Zweryfikuj, czy to sie nasila przy wzroscie glosnosci - oddawanej mocy. Tak jak wspominałem, niestety czekam nadal na dostawę moich pierwszych kolumn, stąd wszystkie dotychczasowe testy są "na sucho", bez podłączonych kolumn, czyli bez realnego przepływu prądu. Niemniej, już teraz lekko mnie smuci ten dźwięk wydający się z urządzenia nawet gdy jest w stanie spoczynku. Generalnie rodzaje pisków są dwa: mniej słyszalny w standby'u lub gdy coś jest odtwarzane ale głośność jest ustawiona na zero, oraz bardziej słyszalny gdy coś jest odtwarzane i głośność > 0 (niezależnie od tego jaka jest ustawiona głośność). Pocieszam się tym, że ten drugi zostanie zagłuszony samą odtwarzaną muzyką. Nagrałem dwa filmy próbujące to zobrazować, jeśli kogoś to interesuje to: 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Wato sprawdzić inne gniazdko. albo go wziąć do znajomego z jedną kolumną czy tam jest tak samo. Inne gniazdko/UPS nie robą żadnej różnicy. Liczę, że do końca tygodnia otrzymam swoje kolumny i dam znać jak to wygląda po ich podłączeniu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 20 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 15 minut temu, msgdn napisał: Tak jak wspominałem, niestety czekam nadal na dostawę moich pierwszych kolumn, stąd wszystkie dotychczasowe testy są "na sucho", bez podłączonych kolumn, czyli bez realnego przepływu prądu. Bez obciazenia nie da sie konkretniej przyjrzec zjawisku, teraz ma z grubsza dwa stany ktore najlepiej widac przy wybraniu jakiegos wejscia cyfrowego badz analogowego - ciszej, z volume na 0 i nieco glosniej z volume wiekszym niz 0. Linkplay zapewnial mnie, ze problem brzeczenia transformatora zostal wyeliminowany w egzemplarzach produkcyjnych. @Tomasz S. nie zauwazyl (albo zatail ), wiec w realnym uzytkowaniu nie jest to dokuczliwe, o ile Amp nie lezy np. na biurku tuz obok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 20 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 31 minut temu, ProjectPi napisał: wiec w realnym uzytkowaniu nie jest to dokuczliwe, o ile Amp nie lezy np. na biurku tuz obok. Lub jesli nie mamy zwierzaków w domu. Dla kotów, psów takie piski mogą być o wiele bardziej dokuczliwe od nas. Miejmy też to na uwadze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 20 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 @ProjectPi tak zupełnie szczerze to nie przyszło do głowy aby Amp włączyć bez połączonych kolumn. Przy podmianie kolumn też był akurat wyłączony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 20 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 To akurat bardziej slychac przy polaczonych glosnikach. Rzecz jasna glosniki staraja sie to zagluszac Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bebbop Napisano 20 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 (edytowany) Dostepne 3 sztuki na niemieckim Amazonie: https://www.amazon.de/dp/B0CGCLXH4H?tag=haggle-web-de-21&linkCode=osi&th=1&psc=1&language=en_GB Ktory bierze na testy :d? Edytowano 20 grudnia 2023 przez bebbop 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2023 20 godzin temu, msgdn napisał: Tak jak wspominałem, niestety czekam nadal na dostawę moich pierwszych kolumn, stąd wszystkie dotychczasowe testy są "na sucho", bez podłączonych kolumn, czyli bez realnego przepływu prądu. Niemniej, już teraz lekko mnie smuci ten dźwięk wydający się z urządzenia nawet gdy jest w stanie spoczynku. Generalnie rodzaje pisków są dwa: mniej słyszalny w standby'u lub gdy coś jest odtwarzane ale głośność jest ustawiona na zero, oraz bardziej słyszalny gdy coś jest odtwarzane i głośność > 0 (niezależnie od tego jaka jest ustawiona głośność). Pocieszam się tym, że ten drugi zostanie zagłuszony samą odtwarzaną muzyką. Nagrałem dwa filmy próbujące to zobrazować, jeśli kogoś to interesuje to: Inne gniazdko/UPS nie robą żadnej różnicy. Liczę, że do końca tygodnia otrzymam swoje kolumny i dam znać jak to wygląda po ich podłączeniu. Na laptopie tego nie słysze, wybacz. Ale to ja bym reklamował. Jesli bez podłączenia kolumn nie jest on idealnie cicho no to słabo. To klasa D. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
msgdn Napisano 21 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2023 (edytowany) Dnia 20.12.2023 o 11:02, ProjectPi napisał: Bez obciazenia nie da sie konkretniej przyjrzec zjawisku, teraz ma z grubsza dwa stany ktore najlepiej widac przy wybraniu jakiegos wejscia cyfrowego badz analogowego - ciszej, z volume na 0 i nieco glosniej z volume wiekszym niz 0. Podłączyłem dziś w końcu kolumny, natomiast nie wydaje mi się, aby działanie pod obciążeniem jakkolwiek zmieniało dotychczasowe objawy. Niestety, piszczy też w trybie standby, co jest już irytujące gdy urządzenie leży na biurku. W ciszy to po prostu słychać.. Napisałem do supportu WiiM, zobaczę co odpiszą. Na forum ASR więcej osób zgłasza ten problem. EDIT: zapomniałem napisać, tak poza tym to jestem bardzo zadowolony Nie mam dużego doświadczenia, ale wszystko co dotychczas wypróbowałem działa bardzo sprawnie. Edytowano 21 grudnia 2023 przez msgdn Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 21 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2023 A mógł być hit:(. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 21 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2023 A wyszedł kit, a takie hamerykancmie te Wiimy miały być 😁 Kilku naganiaczy zrobiło dobrą passę, a z czasem wyszło, że to szajs. Podobnie z grajkami Wiim Pro itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reCode Napisano 21 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2023 7 minut temu, DiBatonio napisał: A wyszedł kit, a takie hamerykancmie te Wiimy miały być 😁 Kilku naganiaczy zrobiło dobrą passę, a z czasem wyszło, że to szajs. Podobnie z grajkami Wiim Pro itp. Polecisz coś lepszego w podobnych pieniądzach skoro to taki "szajs"? 🙂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 21 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2023 (edytowany) 29 minut temu, reCode napisał: Polecisz coś lepszego w podobnych pieniądzach skoro to taki "szajs"? 🙂 Nie znam się na sprzętach z tego segmentu, musisz zapytać innych. Edytowano 21 grudnia 2023 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 21 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2023 1 godzinę temu, msgdn napisał: Podłączyłem dziś w końcu kolumny, natomiast nie wydaje mi się, aby działanie pod obciążeniem jakkolwiek zmieniało dotychczasowe objawy. Niestety, piszczy też w trybie standby, co jest już irytujące gdy urządzenie leży na biurku. W ciszy to po prostu słychać.. Napisałem do supportu WiiM, zobaczę co odpiszą. Na forum ASR więcej osób zgłasza ten problem. EDIT: zapomniałem napisać, tak poza tym to jestem bardzo zadowolony Nie mam dużego doświadczenia, ale wszystko co dotychczas wypróbowałem działa bardzo sprawnie. Ok, raczej nie zmuszasz go do oddania 200 W mocy tak, jak ja z rezystorami mocy, wiec nie doswiadczysz pelni wrazen. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 21 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2023 8 minut temu, ProjectPi napisał: Ok, raczej nie zmuszasz go do oddania 200 W mocy tak, jak ja z rezystorami mocy, wiec nie doswiadczysz pelni wrazen. Tak, polecaj jeszcze bocznikowanie wyjść rezystorami mocy, serwisy już mogą zacierac rece, albo zacząć je rozkładać . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjectPi Napisano 21 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2023 Polecam ci poszukac wrazen z prawem Ohma w zamian. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 21 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2023 Znam prawo Ohma, nie muszę szukać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 22 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2023 11 godzin temu, msgdn napisał: Podłączyłem dziś w końcu kolumny, natomiast nie wydaje mi się, aby działanie pod obciążeniem jakkolwiek zmieniało dotychczasowe objawy. Niestety, piszczy też w trybie standby, co jest już irytujące gdy urządzenie leży na biurku. W ciszy to po prostu słychać.. Napisałem do supportu WiiM, zobaczę co odpiszą. Na forum ASR więcej osób zgłasza ten problem. EDIT: zapomniałem napisać, tak poza tym to jestem bardzo zadowolony Nie mam dużego doświadczenia, ale wszystko co dotychczas wypróbowałem działa bardzo sprawnie. Serwis. 10 godzin temu, DiBatonio napisał: A wyszedł kit, a takie hamerykancmie te Wiimy miały być 😁 Kilku naganiaczy zrobiło dobrą passę, a z czasem wyszło, że to szajs. Podobnie z grajkami Wiim Pro itp. Poczekajmy może to ta jedna wadliwa sztuka. Z Eversolo też się słyszy różne rzeczy, ale hitem jest Wymień go po prostu na inną sztukę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2023 1 minutę temu, Piotr Sonido napisał: Serwis. Poczekajmy może to ta jedna wadliwa sztuka. Z Eversolo też się słyszy różne rzeczy, ale hitem jest Wymień go po prostu na inną sztukę. "Na forum ASR więcej osób zgłasza ten problem." 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 22 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2023 49 minut temu, Kraft napisał: "Na forum ASR więcej osób zgłasza ten problem." No to nie będzie hitem Słabo trochę. Nie dobra nie trochę. Słabo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reCode Napisano 22 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2023 54 minuty temu, Piotr Sonido napisał: No to nie będzie hitem Słabo trochę. Nie dobra nie trochę. Słabo. Sporo zależy jeszcze od tego jak producent podejdzie do tej sprawy ja bym tak szybko nie skreślał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 22 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2023 jeżeli urządzenie nie działa jak powinno to niech Wiim je wymieni. Zobaczmy czy to problem w pojedynczych sztukach czy na większa skalę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts