Skocz do zawartości

Amplituner kina arcam AVR 10 czy zagra dobrze w stereo?

Carmion

Recommended Posts

Jeśli nawet, to zdecydowanie taki avr11 poniżej tych 8 tys nie zejdzie . Te 8 tys to wyjątkowa okazja , bo ceny nie będą lepsze .

10 tys to będzie max za taki avr11 . Nic poniżej  

Mogę się mylić,  ale czy wyprzedaż nie następuje tuż po wprowadzeniu nowej linii ? 

Właśnie skonsultowałem Twoją sugestię z nową linią Arcama z kimś,  kto mocno siedzi w branży i nic takiego nie nastąpi w najbliższym czasie .

Stereo tak , ale nie avr .

Edytowano przez fluid81

Witam wszystkich,

Fajny temat o Avr.

Moje pytanko jak ten arcam gra?

Chodzi mi o to czy dźwięk jest raczej relaksacyjny ,spokojny, nie męczący - jeżeli ktoś słuchał, podobny do Naima 

Również planuje w nie dalekiej przyszłości kupic KD i wybór padł na AVR 31 lub jbl synthesis 35.

Na froncie będą DA focus 340 

8 godzin temu, andy018 napisał:

Witam wszystkich,

Fajny temat o Avr.

Moje pytanko jak ten arcam gra?

Chodzi mi o to czy dźwięk jest raczej relaksacyjny ,spokojny, nie męczący - jeżeli ktoś słuchał, podobny do Naima 

Również planuje w nie dalekiej przyszłości kupic KD i wybór padł na AVR 31 lub jbl synthesis 35.

Na froncie będą DA focus 340 

Dla mnie Arcam AVR w kinie gra dynamicznie, nasyconym I potężnym dźwiękiem. Dla mnie to top amplituner kinowy i wolę np. Arcama AVR 10 niż topową Yamahę. 

W stereo arcama odbieram jak Integre stereo. Tak że jest blisko neutralnego brzmienia,  duża dynamika, ma delikatnie ocieploną średnicę. Ze wzmacniaczy lepszych ( Integra 10tys-20tys) stereo różni się tym że góra nie ma takiego nasycenia i głębi. Jest trochę sucha lecz przez to moim zdaniem się odbiera efekt jako neutralne granie. Brzmienie potrafi wciągnąć. Ale trzeba osobiście przetestować. 

Duża zaleta to dirac. W kinie dużo robi. A szczególnie dla subwooferów jeżeli są mody. Znacząco poprawia to jakość. 

Ogólnie do kina na surround  boki/tyły polecam bowersy 707 S2+. Grają niesamowicie przestrzennie i dynamicznie jak ma swoję rozmairy. Pod tym względem bowersy mocno się wyróżniają. Ale np. Centralny i fronty już bym bowersa nie chciał. 

Nie słuchałem dynaudio z arcamem także nie wiem jak to zabrzmi. Na bank warto przetestować. 

Edytowano przez Carmion

57 minut temu, Ghotti napisał:

Jest sens dawać coś takiego na sorroundy? Tam raczej tylko są jakieś wybuchy samoloty etc dźwięki … już nie pamiętam bo kino miałem z 10 lat temu w domu 😂 kumpel ma zwykłe yamahy za 150 zł i zadowolony stereo ma “grube” ;) 

@Carmion masz foto jak to masz poustawiane ?

Głośniki i amplituner w kinie jest równie ważny. Dla mnie jak ktoś ma nieograniczoną ilość miejsca to warto. A jak nie, to w zupelnosci wystarczą on wall z Klipsch. Nie będzie to ten poziom, ale zagra też fajnym dźwiękiem 😉

Nie mam już kina domowego, mam tylko stereo.

Wcześniej miałem, ale ze względu na brak miejsca wymieniłem na klipsch rp 140d . Ale jednak bowers znacznie lepiej oddawał efekty. 

Jak jest zadowolony to z głośników Yamahy na surround to spoko, ale różnica jest. Pytanie czy warto tyle dopłacać to każdy musi sam sobie odpowiedzieć 😀