Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem zestawu Ca Cxa60 + Heco Aurora 700. Wszystko połączone kablami i RCA Melodica Purple Rain. Gra to spoko, nie narzekam jednak czuje że dźwięk jest taki jakby stłumiony. Czy wymiana kabli głośnikowych na jakieś inne w podobnej cenie zdejmie trochę tego koca ? Wiem że wywołam burzę, ale może ktoś miał podobne doświadczenia i coś pomogło ?
Pozdrawiam !

Źródło to Tidal HIFI przez chromecast optykiem do wzmacniacza 

Czy warto także wymienić te blaszki zworki na kawałki kabla głośnikowego ?

Edytowano przez Marek Wojtynski
Napisano (edytowany)

Najlepiej chyba będzie podłączyć w bi-wiringu. Widziałem jak gościu to robił na yutubie. Kupił w markecie budowlanym przewód instalacyjny 4x2,5 mm2 OFC oczywiście. Naciągnął na to taką czarną siatkę i założył wtyki grubości kciuka. Identyczne kable widziałem potem na eBayu po 250 dolców za metr.🤣 

Edytowano przez WaldekA
Literówka
Napisano
3 godziny temu, Marek Wojtynski napisał:

Wiem że wywołam burzę,

Cześć. Dobry wieczór Marku. W dziale sprzedam jest tam gdzieś  moje ogłoszenie dotyczące kabli głośnikowych. Jestem prawie pewny, że będziesz zadowolony. 
I ja także.

Dobrego wieczoru

Adam

Napisano
3 godziny temu, Marek Wojtynski napisał:

Wszystko połączone kablami i RCA Melodica Purple Rain

Nie może być Melodika kocyk i stłumione brzmienie ? 😁

Sorry nie mogłem się powstrzymać .

Ty chcesz zmienić RCA, czy głośnikowe też?

Ile możesz wydać na komplet okablowania, bo od tego trzeba zacząć, żeby spróbować coś znaleźć .

Napisano

Adam-propozycje sprzedaży to proszę na PW kierować do potencjalnego klienta a nie bezpośrednio w wątku. 

Takie są u nas zwyczaje: ogłoszenia tylko w dziale GIEŁDA.

Pozdrawiam 

PS. Przez jakiś czas zostawię  jeszcze Twój wpis-a potem usunę.

Napisano
3 minuty temu, DiBatonio napisał:

Nie może być Melodika kocyk i stłumione brzmienie ? 😁

Sorry nie mogłem się powstrzymać .

Ty chcesz zmienić RCA, czy głośnikowe też?

Ile możesz wydać na komplet okablowania, bo od tego trzeba zacząć, żeby spróbować coś znaleźć .

Raczej tylko głośnikowe. Potrzebuje 6m, te 40 zł max 50 zł za metr mogę dać.  Więc max 300 zł. Więcej to już trochę przesada na mój budżet i zestaw jaki posiadam 

Napisano
Napisano (edytowany)
8 minut temu, Marek Wojtynski napisał:

na metry wole teoretycznie "lepszy kabel" a niżeli płacić za gotowca. I tak nie używam nigdy bananów 

A co sądzicie o Chord C-screen ??

Wiesz, że odpowiedź na Twoje pytanie, to będzie wróżenie z fusów? 

Dlatego podałem kilka różnych propozycji do sprawdzenia, bo nie wiadomo, które sprawdzą się u Ciebie z Twoim zestawem.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano

Jeśli nie boisz się nieaudiofilskich rozwiązań, spróbuj kabel domofonowy Ytdy. Cena śmiesznie niska, a ,,gra" bardzo dobrze. Zacznij z opcją co najmniej po 10-12  na plus i minus. Jeśli kupisz krajowe, to dostaniesz dobrej jakości miedź. Mam, używam i jestem zadowolony.

Napisano

Mój wpis oczywiście był małym żartem. 😉 Chociaz nie do końca. Bo ja mam te kolumny podłączone właśnie w bi-wiringu na przewodach i wtykach prolinka. Wcześniej z Denonem DRA800 grały ciemno i buczały. Po zmianie na Yamahę zaczęły grać tak jak trzeba. Lekko, pełnym pasmem. Jakto ktoś kiedyś powiedział „spadł kocyk”.

Napisano (edytowany)

Opcji jest wiele, najgorsze żę faktycznie najlepiej coś wypożyczyć i posłuchać ale wtedy muszę zapewne brać gotowce. 
Czytam i wszędzie piszą że ta melodika to szału nie robi ... 
Zmienię napewno ale na co ... oto jest pytanie. Najgorsze że już się doczekać nie mogę by zamówić i podłączyć 🤣

Edytowano przez Marek Wojtynski
Napisano

Kolega @Seb dal Ci bardzo dobry trop. Sam tak kiedyś zrobiłem i to był pierwszy raz kiedy usłyszałem spora zmianę w ciemnym systemie. Kupilem te kable 8x0.5 i poskręcałem. System się ożywił i rozjaśnił. Pojawiło się więcej powietrza. A to wszystko chyba za 9zl. Spróbuj bo warto kilka złotych wydać a będziesz miał jakis kierunek poszukiwań. 

Napisano
2 godziny temu, Marek Wojtynski napisał:

Opcji jest wiele, najgorsze żę faktycznie najlepiej coś wypożyczyć i posłuchać ale wtedy muszę zapewne brać gotowce. 
Czytam i wszędzie piszą że ta melodika to szału nie robi ... 
Zmienię napewno ale na co ... oto jest pytanie. Najgorsze że już się doczekać nie mogę by zamówić i podłączyć 🤣

Pisałem Tobie, pożycz te gotowce dwie propozycje były na kablach srebrzonych KacSa i InAkoustic.

Pożycz, sprawdź i będziesz wiedział. 

Po 14 dniach oddasz jak nie będą pasować. 

20 minut temu, Artur Charicki napisał:

Kolega @Seb dal Ci bardzo dobry trop. Sam tak kiedyś zrobiłem i to był pierwszy raz kiedy usłyszałem spora zmianę w ciemnym systemie. Kupilem te kable 8x0.5 i poskręcałem. System się ożywił i rozjaśnił. Pojawiło się więcej powietrza. A to wszystko chyba za 9zl. Spróbuj bo warto kilka złotych wydać a będziesz miał jakis kierunek poszukiwań. 

A powiedz, czy nadal masz tę skrętkę?

Wielu poszło tym tropem za Audioburakiem z AS, po czasie podpięli coś sensowniejszego i zapomnieli o YTDy.

System się ożywił i rozjaśnił,  ale co się stało z resztą?

To więcej powietrza wiesz, że można uzyskać też w ciepłym i rozdzielczym brzmieniu? 

Napisano

@DiBatonio Nie, już nie mam tej skrętki w systemie ale to był mój pierwszy raz kiedy usłyszałem że kable mogą coś zmienić. Wiedziałem że jest sens dzialac w tym kierunku a nie musialem wydawac setek zl tylko kilka zlotowek. Poza tym w szafie dalej jest do ewentualnego sprawdzania innych kolumn itp. A co do melodiki to nie krytykowalbym jej tak bo ona jest po prostu do jasnych systemow i w nich spisuje sie swietnie. Mam ja u siebie teraz i jest fajnie pod AE i Yaqinem 🙂

Napisano
3 minuty temu, Artur Charicki napisał:

A co do melodiki to nie krytykowalbym jej tak bo ona jest po prostu do jasnych systemow i w nich spisuje sie swietnie.

A ja bym krytykowal, bo mysle, ze to jedna z najbardziej przecenionych firm, ktora marketingiem zalatwila sobie jakas dobra pozycje na rynku, nie mowie tylko o kablach oczywiscie :)

Napisano (edytowany)

@Artur Charicki

Zgoda, ale z jakiegoś powodu wylądowały w szafie prawda?

W kategorii ma być tanio i "dobrze" z naciskiem na tanio, to będzie to jakiś trop z YTDy.

Na pewno jest to najtańsze i w miarę sensowne rozwiązanie.

O Melodice nie chcę już dyskutować, opinie ma zazwyczaj potwierdzające jej mułowatość, tak jest z Melodika i to zaczynając od zasilających przez IC po głośnikowe. 

Racja do bardzo jasnych i kanciastych brzmieniowo systemów pewno się przyda, ale są tacy co melodikę wsadzają nie tylko do rozjaśnionych setów wzmacniacz>kolumna. 

Zostawmy to. Kolega szuka czego innego i Melodika w tym przypadku odpada.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
10 minut temu, no_i_fajnie napisał:

A ja bym krytykowal, bo mysle, ze to jedna z najbardziej przecenionych firm, ktora marketingiem zalatwila sobie jakas dobra pozycje na rynku, nie mowie tylko o kablach oczywiscie :)

Nie wiem nic o jej marketingu bo kupuje kabelki z drugich rak nie kierując się reklamami, opiniami itp. Poza tym zazwyczaj place bardzo mało biorąc pod uwagę czysta miedz, jej solidny oplot (rca) i dobre wtyki. 

@DiBatonio ytdy później zamieniłem na supre classic 2,5 i różnicy w dźwięku nie usłyszałem. Wygraly wzgledy estetyczne. Kazdy element toru musi sie spasowac.

W dylemacie autora Melodiki nie polecamy i tu pełna zgoda. 

Napisano (edytowany)
13 minut temu, Artur Charicki napisał:

Nie wiem nic o jej marketingu

Sprawdz np wtyki bananowe, w plastikowej obudowie, ktore sa identyczne, jak inne, ale duzo drozsze. Ludzie kupuja, bo mysla, ze to polska produkcja, z kolumnami podobnie :)

jesli chodzi o kable, to tez polecam InAkustik, rozsadna cena, dobry wyglad, czy cos zmienia? Sam ocenisz:)

Edytowano przez no_i_fajnie