sebik_85 Napisano 16 sierpnia Udostępnij Napisano 16 sierpnia Ja zaczynałem swoją przygodę z komputerami nieco później od 1998 czytałem magazyn komputerowy enter oraz chip. Gdy bym zmieniał procesor właśnie z ryzena 5 3600 na ryzena 7 5700X3D - bios płyty zaktualizowany to podmiana procesora nie wymusi na mnie ponownej instalacji systemu? Plug & play i wszystko zagra?:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 16 sierpnia Udostępnij Napisano 16 sierpnia 6 minut temu, sebik_85 napisał: Plug & play i wszystko zagra?:) Tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 16 sierpnia Udostępnij Napisano 16 sierpnia Jeśli masz wersję OEM, to zmiana procesora może wpłynąć na zgodność z EULA. To dość spora zmiana i spotykałem się już z sytuacjami gdy system informował o niezgodności. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 16 sierpnia Udostępnij Napisano 16 sierpnia O ile pamiętam do niezgodności potrzeba było jednorazowo dwu zmian. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 16 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 16 sierpnia Procek to ważny element, ale kiedyś gdy zmieniałem CPU na platformie AM3 nie było problemu. Dopiero wymiana RAM odrzuciła licencje ale szybko aktywowałem klucz ponownie, tylko był jakiś komunikat o zmianie sprzętowej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 17 sierpnia Udostępnij Napisano 17 sierpnia 21 godzin temu, sebik_85 napisał: Ja zaczynałem swoją przygodę z komputerami nieco później od 1998 W 1998 to pieniądze z komunii brata wydałem na upgrade sprzętu 😉 21 godzin temu, sebik_85 napisał: Plug & play i wszystko zagra?:) Tak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 17 sierpnia Udostępnij Napisano 17 sierpnia Ja od 1994 siedzę w serwerach i macierzach. O sieciówce też co nieco wiem, i szlag trafia mnie jak czytam o wpływie na brzmienie kabli czy switchy ethernet do stereo za grube tysiące PLN. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 17 sierpnia Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2 godziny temu, Chmarski napisał: O sieciówce też co nieco wiem, i szlag trafia mnie jak czytam o wpływie na brzmienie kabli czy switchy ethernet do stereo za grube tysiące PLN. A dlaczego Cie trafia? Zrobiłeś kiedyś test wpływu sieci na streamer? Wystarczy wypiąć RJ45 na chwilę ze streamera i dać mu grać z cache. U mnie przy kablu prosto z routera do streamera była taka nagła poprawa jakości dźwięku po odpięciu że byłem zaskoczony. Przepuszczając internet przez switch - najtańszego tplinka ale zasilanego liniowo momentu wypięcia kabla nie słyszę... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 17 sierpnia Udostępnij Napisano 17 sierpnia 4 godziny temu, Chmarski napisał: Ja od 1994 siedzę w serwerach i macierzach. O sieciówce też co nieco wiem, i szlag trafia mnie jak czytam o wpływie na brzmienie kabli czy switchy ethernet do stereo za grube tysiące PLN. Ryzykujesz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 17 sierpnia Udostępnij Napisano 17 sierpnia 3 godziny temu, marcinmarcin napisał: A dlaczego Cie trafia? Zrobiłeś kiedyś test wpływu sieci na streamer? Wystarczy wypiąć RJ45 na chwilę ze streamera i dać mu grać z cache. U mnie przy kablu prosto z routera do streamera była taka nagła poprawa jakości dźwięku po odpięciu że byłem zaskoczony. Przepuszczając internet przez switch - najtańszego tplinka ale zasilanego liniowo momentu wypięcia kabla nie słyszę... Połączenie i cache'owanie w streamerze to jedno. Nie rozumiem wyboru kabla dobrej jakości CAT 5 za 50pln versus odjechane w kosmos CAT za setki czy tysiące PLN. Jednak model OSI, protokoły itp. itd. każą mi wierzyć, ze niezależnie od tego ile tysięcy złotych wydamy na mega kabel nie pomoże. Oczywiście jeśli ten podstawowy mamy w miarę porządny, czyli spełniający normy, a nie kawałki drutu jakoś zarobione. Tu już więcej do gadania ma sam streamer i jego podejście do danych. Mi się bardzo podoba to jak to jest w Auralicach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 17 sierpnia Udostępnij Napisano 17 sierpnia 28 minut temu, Chmarski napisał: Jednak model OSI, protokoły itp. itd. Nic to nie ma do rzeczy. Dodatkowy switch nie wpływa na dane. Chodzi o izolację zakłóceń od routera. Dlatego wypiecie kabla słychać jako poprawę jakości. Odcięcie od źródła zakłóceń. Ps . Kabel zwykly cat5e Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 18 sierpnia Udostępnij Napisano 18 sierpnia Ja mam na myśli różnice w brzmieniu kabli Ethernet w środowisku gdzie zakłóceń nie ma. Przenoszenie zakłóceń to zupełnie inna sprawa. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts