Skocz do zawartości

3 i 1/2 monitora Dynaudio: od Special Forty do Confidence 20

Recommended Posts

Napisano

Z przyjemnością i zainteresowaniem przeczytałem, pomimo, że nigdy nie miałem do czynienia z Dynaudio. Rafale nie musisz się martwić o robotę, bo gdyby coś, zawsze możesz pracować jako recenzent sprzętów audio, chociaż nie sądzę aby  za dobrze płacili 😀 

Napisano

Dynaudio nieznana mi kompletnie marka. Fajnie, że mają kolumny na każdy portfel.

Rafał, przeczytałem. Dużo treści a dla mnie ważne, ponieważ wypunktowałeś różnice. 

Lubię czytać i nie być tym zmęczonym. Gratuluję, że w końcu możesz robić co lubisz. Słuchać, być melomanem. 

Napisano

Dzięki za miłe słowa. :)

Zreflektowałem się, że zapomniałem napisać ważnej rzeczy. Zarówno Special Forty, jak i Contour 20i wypożyczyłem z wejherowskiego salonu Nautilus Północ, któremu serdecznie dziękuję za udostępnienie kolumn do dłuższego słuchania w domu. :) P. Roman jest nie tylko kompetentnym sprzedawcą, ale też wyjątkowo uczynną, życzliwą osobą (@Bogusław 66 może zaświadczyć). Dodam, że, mimo, iż nie zdecydowałem się na zakup, nie chciał on przyjąć za wypożyczenie żadnej opłaty. Liczyłem na to, że proces odsłuchowy jednak zakończy się transakcją, przekroczyłem kolejną granicę mentalną, naciągnąłem budżet i przymierzyłem się do Heritage Special. Niestety, w duecie z Normą nie grało to na miarę oczekiwań. Sprawa zakończyła się więc kupnem używanych Confidence 20. Czuję się niezręcznie z tym, że przy takim zaangażowaniu p. Romana w odsłuchy 3 modeli, ostatecznie kupiłem ten czwarty z innego źródła. Cóż poradzić - jako nówki ze sklepu Confidence, nawet po najlepszym rabacie, byłyby wciąż poza moim zasięgiem. (Dlatego nie zdecydowałem się ani na słuchanie ich w salonie, ani tym bardziej na wypożyczenie do domu).

Napisano

No cóż, prawda jest taka, że można kupić taniej Ww towar np. w salonie Antrax Audio 

Prawdą jest, że cena Confidence 20 jest lekko zaporowa, ale ten monitor ma dużo do zaoferowania i spełnia te oczekiwania z nawiązką. Sam byłem oczarowany ich graniem.

Jest też minus ... niestety, ale musimy pilnować sprzęt towarzyszący tym monitorom zaczynając od źródła i absolutnie nie zapominając o kablach, bo tylko wtedy pokarzą na co je stać.

Napisano

Swietny porównawczy opis brzmienia całej gamy Dynaudio! Ciekawe spostrzeżenia co do Heritage. Przypomniało mi się porównanie S25 z Heritage 40 na jednym z zagranicznych fotów. Autor (z Polski) pozostał finalnie przy S25 z uwagi na mocniejszy bas, większą przestrzeń i bardziej muzykalny charakter, szczególnie w mocniejszej muzyce.

Dziwiło mnie tez swego czasu sporo ogłoszeń prawie nowych Heritage na olx, w końcu monitorów za prawie 30 tys ot tak sie nie pozbywa po paru miesiącach słuchania (ze sporą stratą).

Napisano
Dnia 23.12.2023 o 00:09, majkel74 napisał:

Dziwiło mnie tez swego czasu sporo ogłoszeń prawie nowych Heritage na olx, w końcu monitorów za prawie 30 tys ot tak sie nie pozbywa po paru miesiącach słuchania (ze sporą stratą).

Rzeczywiście. Nawet po rabacie to wciąż 22-23 tys., więc pewnie nie sprawili ich sobie początkujący. Obstawiam albo fanów Dynaudio, albo osoby uwiedzione pewnym mitem marki. Jedni i drudzy mogli do pewnego stopnia kupować oczami. Na żywo ten orzech jest jeszcze ładniejszy niż na zdjęciach. Klasyczny design nasuwa (przynajmniej u mnie) skojarzenia z brzmieniem o bogatej, barwnej średnicy. Również nazwa modelu sugeruje przywiązanie do tradycji. A tu tymczasem trochę nowocześniejsze, bardziej studyjne granie i mniej cukru w cukrze, niż się spodziewaliśmy. Ciekawy monitor, ale być może dla innych odbiorców niż ci, którzy po niego sięgnęli w pierwszej kolejności.

Napisano
Dnia 23.12.2023 o 00:09, majkel74 napisał:

Swietny porównawczy opis brzmienia całej gamy Dynaudio! Ciekawe spostrzeżenia co do Heritage. Przypomniało mi się porównanie S25 z Heritage 40 na jednym z zagranicznych fotów. Autor (z Polski) pozostał finalnie przy S25 z uwagi na mocniejszy bas, większą przestrzeń i bardziej muzykalny charakter, szczególnie w mocniejszej muzyce.

S25 chyba nie na darmo są uważana że jedne z najlepszych Dynaudio i monitorów w ogóle. 

Kolega je mam, chyba raczej należy do świata melomanów nie audiofilów, ale bardzo mocno je chwali już kilka ładnych lat na nich gra

Czasem można je wyrwać poniżej 10 tyś.

• 1 year later...
Napisano

Odświeżę temat, od wczoraj robię porównanie dwóch „specjalnych” Dynaudio: S25 i S40. Porównuję w swoim drugim systemie z Regą Elex R. 

Zacznę właśnie od Regi, która udowadnia po raz kolejny, jak dobrym jest wzmacniaczem. Niezależnie które Dynaudio podłączę, zachowuje bardzo dobrą kontrolę i dynamikę, praktycznie niezależnie od poziomu głośności. Do tego świetna barwa, wokale ładnie podkreślone, dobra przejrzystość i czystość dźwięku. Ten wzmacniacz to moim zdaniem prawdziwa okazja. Nie stwierdziłem żadnych problemów z wysokimi tonami, myślę że jeśli gdzieś takowe były, to „winne” były kopułki wysokotonowe w podłączonych głośnikach, nie Rega Elex.

Poniżej zdjęcia bohaterów testu, zamiast opisów. Muszę przyznać, że nie wiem które bardziej mi się z wyglądu podobają… S25 są większe, cięższe, takie klasyczne Dynaudio. Imponująca tylnia ścianka i lepsze zaciski glosnikowe.

S40 z kolei mają świetny lakier i tez są bardzo eleganckie.

0B73E9B7-44DF-4CBE-9805-CFB4117B3FB0.jpeg

1092D9B3-0F8D-433B-8C36-6077FDF11502.jpeg

C22A65A9-72EE-44A8-95B2-8DA95A4D4F91.jpeg

9CC6CEFD-B976-4B55-AD6B-E2D50A6F1E35.jpeg

C47014BE-BD5D-4BDA-8C74-F9FE253FABCD.jpeg

Napisano

No dobra, to teraz o porównaniu brzmienia i odpowiedź na pytanie „które lepsze?”. 
Standardowo w tym systemie gra Rega z S40, S25 natomiast wziąłem na weekend, żeby sprawdzić jak zagrają z Regą i w innym pokoju. 
Wczoraj testowałem na zasadzie dwa kawałki na jednych, szybka „przepinka” i te same dwa kawałki na drugich. I tak kilka razy. Po jakimś czasie robi się to męczące, człowiek zaczyna mieć tendencję do oceniania lepiej tego, co akurat gra. Niemniej już wczoraj były pierwsze wnioski.

Oba monitory to rasowe Dynaudio z dobrą barwą, przestrzenią i dynamiką. Do tego oba Speszjale mają dobry, aktywny i rytmiczny bas. Myślę ze to zasługa innej konstrukcji głośników niż we wcześniejszych Dynaudio, mam na myśli neodymowe magnesy w napędach obu głośników. Dają one właściwe tempo i uderzenie, tak to odbieram. Teraz różnice:

bas - w S25 schodzi niżej i jest potężniejszy. W S40 czuć lekko podbity średni i wyższy bas, daje to z kolei fajne kopnięcie w rocku. S25 są bardziej liniowe.

Średnica, wokale - oba monitory są bardzo dobre i trudno wskazać gdzie jest lepiej. S25 są jakby ciut spokojniejsze, S40 mocniej doprawione. 
Wysokie - podobne, minimalnie więcej ilościowo z S40. Bez uwag. Łapałem się na tym, że nie byłem w stanie wychwycić różnic.

Napisano

Dziś podszedłem do tematu inaczej, na spokojnie, godzinkę grały sobie jedne, godzinkę drugie, przerwa, potem powtórka. Różne poziomy głośności, nie zawsze siedziałem w sweet spocie, czasem przy stole, czasem byłem w ruchu. Słuchałem po minimum 4-5 kawałków z jednej płyty. Po prostu standardowe, spokojne słuchanie bez presji na wyłapywanie różnic.

Te ostatnie zaczęły się ujawniać same w ciągu dnia. S25 zaczęły pokazywać swoje zalety. Naprawdę swietny, kompletny bas. Większa przestrzeń i źródła pozorne, większe okno na muzykę. Są też ciut dokładniejsze i lepiej uporządkowane.

Trochę jak walka dwóch świetnych bokserów z wagi polcieżkiej i ciężkiej. Na początku będzie to wyrównany pojedynek, może nawet lżejszy będzie w ofensywie, ale z każdą rundą będzie rosła przewaga ciężkiego. Da znać większa masa i siła ciosu, pewność siebie. 

U mnie skończyło się wygraną na punkty S25. Mniejsze i tańsze 40-tki to też znakomite monitory i zdecydowanie je polecam. Różnica w brzmieniu mniejsza, niżby to wynikało z tekstu. 

Napisano

A które głośniki przekreśliłem? Skąd taki wniosek? Oba monitory są moje i mają właściwy przebieg.

Wyżej napisałem jak testowałem, słuchałem możliwie długo i z różnymi poziomami glosnosciami, czyli tak jak się na codzień słucha.

Monitory stały na standach Dynaudio Stand 4, w miejscu na którym zwyczajowo stoją S40. 

Napisano
20 minut temu, majkel74 napisał:

Monitory stały na standach Dynaudio Stand 4, w miejscu na którym zwyczajowo stoją S40. 

Czyli S25 zwyciężyły mimo, że grały na cudzym boisku. Rewanż na terenie S25 mógłby zakończyć się jeszcze większą przewagą punktową dużych Dynek.

Napisano

Na wyjeździe u S25 tez było już kiedyś porównanie, ale z innym wzmacniaczem i przede wszystkim w innym pomieszczeniu, o większej kubaturze i trochę trudniejszym jeśli chodzi o ustawienie. Niemniej wnioski były podobne, może teraz miałem większą trudność (początkowo) we wskazaniu faworyta.

Poza tym Rafał znasz trochę S40 i wiesz, że one na punkty może i przegrywają ale i tak mają w sobie tyle energii, życia i komunikatywnosci, że bronią się dzielnie i to wskazywanie zwycięzcy jest trochę na siłę. Ale tak, jakbym miał wybrać te jedne to byłyby jednak S25.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, majkel74 napisał:

S25 są wyższe o kilka centymetrów od S40 uwzględniłeś to, że miałeś kopułkę wyżej niż w S40?

Tak pytam, bo wiesz...😉

Edytowano przez DiBatonio
Napisano

Fajnie że takie zestawienie udało się porównać, s25 to jednak wyższej klasy kolumny stąd nie dziwi że jednak są lepsze. Ciekawe jakby tam jeszcze powalczył z resztą toru podpiął konkret końcówki i źródło. Do takich kolumn można już się pokusić o zbudowanie reszty systemu pod nie typowo.

Napisano
18 minut temu, Wing0 napisał:

Ciekawe jakby tam jeszcze powalczył z resztą toru podpiął konkret końcówki i źródło.

Przypomnę, że u Michała te S25 grają z ML 585. To chyba też konkret, mimo, że integra. :)

Napisano

Zgadza się, wiem jak S25 grają z Gryphonem Atillą oraz Levinsonem 585. Celem tego porównania było tez sprawdzenie, czy wzmacniacz średniej klasy (Rega Elex R) w ogóle da sobie radę z monitorami uchodzącymi za trudne w prowadzeniu (przeczą temu pomiary w naszym Audio, dobra efektywność i niezbyt wymagająca impedancja).

Eksperyment dał jednoznaczną odpowiedź, Rega steruje nimi bez problemu i ukazuje jakieś umowne 80 proc potencjału jakosciowego S40 i S25.

Zdaję sobie sprawę, że każdy te procenty liczy sobie inaczej i czasem wystarczy stwierdzenie najmniejszej choćby różnicy, żeby twierdzić że coś „nie gra” albo w drugą stronę: „zmiażdżyło” konkurencję.

Bardzo też możliwe, że „energetyczny” charakter Regi i jej dobra wydajność to minimum, jakie potrzebują monitory Dynaudio i niżej to już się nie powinno schodzić. 

Napisano
Przed chwilą, majkel74 napisał:

przeczą temu pomiary w naszym Audio, dobra efektywność i niezbyt wymagająca impedancja

Znajomy bardzo długo grał właśnie na lampie na kt88 i też sobie chwalił, z każdym wzmacniaczem zagrają to jasne tylko bardziej chodziło mi koledzy o kwestię że te kolumny zasługują już na głębsze pochylenie się nad tematem budowy toru pod nie :).