Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

Stary jak ja ale skoro dalej jeździ :)

Dzisiaj szybkie 40km bo jeszcze drążek został w parku do ogarnięcia. Piękny wiosenny wieczór dzisiaj w Szczecinku. 

IMG_1358.jpeg

Ło matko, Author 😉 

Z dożywotnią gwarancją?

Napisano

Kupiłem 17 lat temu i bez kitu użytkowany jest bardzo intensywnie. Dużo elementów było już kilka razy wymienianych ale rama na którą jest dożywotnia gwarancja się trzyma. :) Nawet nie wiem czy Author jeszcze istnieje więc różnie może być z tą gwarancją heh ale swoje i tak już dawno wyjeździł. 

Napisano (edytowany)
Dnia 27.02.2025 o 09:04, MMarek napisał:

Pozazdrościłem Adamowi @AudioTube pięknej Gazeli (Gazelle) i przypadkowo wszedłem w posiadanie bardzo podobnej. Wczoraj postanowiłem przewietrzyć auto i zobaczyć hurtownię rowerów elektrycznych w miejscowości Łapalice, a przy okazji zerknąć jak wygląda słynna niedokończona budowla zamku, a także innej posiadłości tego samego właściciela obok tej wsi.
Niestety tam już nie pojechałem, ponieważ byłem podniecony nowym nabytkiem i postanowiłem wracać do domu (80 km).
Dodam tylko, że za rower ze stanem licznika zerowym zapłaciłem cenę rewelacyjną. Gdyby ktoś z forumowiczów poszukiwał ebika proponuję zainteresować się ich ofertą, wystawiają się na Olx. Łapalice i Kartuzy to ten sam właściciel. Papiery, faktura, gwarancja 1 rok, a więc wsio legalne, bez obawy że szemrane.

Gazelle.jpg

Wreszcie nadszedł czas aby się do czegoś przyznać.
Sorry Adamie @AudioTube. Miałem tę Gazelle tylko trzy dni. 

Po kupnie byłem w stanie euforycznym, ale po odbyciu pierwszej przejażdżki zaczęły nachodzić mnie wątpliwości, czy aby to rower dla mnie?
1 - Waga roweru, która chyba oscyluje w granicach 30 kg. Ciężki niemiłosiernie. Dla porównania mój ulep waży jedynie 24,5 kg. 
2 - Bateria o pojemności 625 Wh, na której można przejechać do 150km. Nie jestem w stanie jednorazowo zrobić więcej niż 50km i nie dlatego, że nie mam pary w nogach, a jedynie na ból siedzenia.
 Bateria o takiej pojemności waży 3,7 kg. Odpowiednia dla mnie byłaby około 400 Wh o wadze 2,2 kg.
3 - Silnik Performance Line (75Nm) - około 3,2 kg. Będę szukał ebika z silnikiem Bosch SX (55Nm), którego waga nie przekracza 2 kg.
4 - Tylna przerzutka w piaście to Shimano Nexus 5, specjalnie zaprojektowana do rowerów z silnikami o dużym momencie obrotowym mocy, a więc masywna i ciężka.
5 - Ponadto jadąc na wprost, kierownica jakoś mi dziwnie latała, ciągle musiałem korygować tor jazdy, czego nie doświadczam w moim zelektryfikowanym.
 Na dzisiaj zostaję przy swoim ulepie, jednocześnie z uwagą śledząc nowości. Jedna z nich to Koga. Niestety wolałbym zamiast Enviolo coś na planetarnej Shimano i przedni widelec resorowany, chociaż z wymianą na gazowy nie byłoby problemu. 
 Natomiast silnik Bosch SX, jest o.k. Waga roweru to jedynie 22,3 kg.a więc rewelacja.

https://www.rowerystylowe.pl/p-18552/lekki-rower-elektryczny-na-pasku-koga-e-f3-60-bosch/w-40086/peacock-blue-mat

Edytowano przez MMarek
Napisano
12 godzin temu, AudioTube napisał:

Tyś gładki a mięsień urośnie, gdy 5x łopatą przerzucisz.

Od przerzucania łopatą? To chyba tak nie działa. Akurat mam taką pracę aktualnie, przy łopacie, ale żeby to zadziałało, to by trzeba pewnie z kilkanaście lat przerobić 😉

Napisano
11 minut temu, Adi777 napisał:

żeby to zadziałało, to by trzeba pewnie

Daj znać proszę, gdyby stagnacja na Twojej mini siłce przyszła a apetyt wciąż na 70cm obwodu w udzie. Pomogę, ponieważ wiem jak. 

Fajnie, że nie siedzisz za biurkiem, kierownicą, kompem. 

Jeśli mieszkasz jeszcze w Nl, to warunki do pedałowania znasz. „Rower” praktycznie nie obciąża. Z głową używany pomaga posmakować szczęścia, tego z wewnątrz. Podczas pedałowania dostrzegłem różnice między przyjemnością a radością. 

24 minuty temu, MMarek napisał:

kierownica jakoś mi dziwnie latała, ciągle musiałem korygować tor jazdy

Brakuje górnej ramy/sztywność. Fizyki tutaj także nie oszukamy.

Marku, decyzję podjąłeś, inny rower to kwestia czasu. Wiosna już jest☀️

Napisano
8 minut temu, AudioTube napisał:

Marku, decyzję podjąłeś, inny rower to kwestia czasu. Wiosna już jest☀️

O nowym elektryku myślę kilka razy dziennie, natomiast o audio prawie wcale :) 

Napisano
1 godzinę temu, MMarek napisał:

Wreszcie nadszedł czas aby się do czegoś przyznać.

Marek , pełen szacunek. Nie wiem o czym co prawda piszesz , bo kompletnie nie znam się na " elektrykach" , ale masz mój pełen podziw za podejście. Kurde , chciałbym móc zawsze przeprowadzać taką analizę jak chodzi o audio. Na Forum , chyba tylko Tomek / @elektron6/ potrafi nie patrzeć na markę , tylko jaką jakość mamy wewnątrz. Jeszcze raz brawo.

Napisano
1 godzinę temu, fp74 napisał:

Ja swoje zrobiłem.  Proszę dopisać do rachunku 100 minut/grawel 😁 Przyjemności życzę

I ja także. Dopisuję 25 km. Oczywiście tempo rekreacyjne z dwoma przystankami na kawę po turecku gotowaną w tygielku z kardamonem, cynamonem i wanilią, serwowaną z małego termosu 😀

Napisano
5 minut temu, MMarek napisał:

I ja także. Dopisuję 25 km. Oczywiście tempo rekreacyjne z dwoma przystankami na kawę po turecku gotowaną w tygielku z kardamonem, cynamonem i wanilią, serwowaną z małego termosu 😀

Gdzie taką fajną kawę dają lub sprzedają?

Napisano (edytowany)
Dnia 19.03.2025 o 18:26, kaczadupa napisał:

Kupiłem 17 lat temu i bez kitu użytkowany jest bardzo intensywnie. Dużo elementów było już kilka razy wymienianych ale rama na którą jest dożywotnia gwarancja się trzyma. :) Nawet nie wiem czy Author jeszcze istnieje więc różnie może być z tą gwarancją heh ale swoje i tak już dawno wyjeździł. 

Mój ma 29 i przez pierwszych kilka był niemożebnie katowany agresywną jazdą po mieście. Jeszcze na cantileverach jest i sztywniak. Aktualnie, używany incydentalnie ale działa 👍 

No i manetki Grip Shift - zmiana przełożeń tak intuicyjna jakbym automatem jeździł.

Edytowano przez pairtick
Napisano
6 minut temu, kaczadupa napisał:

Dobra , to kto w sobotę machnie od 60 do 100km? Są śmiałkowie ? Pogoda ma być idealna więc nie ma możliwości się wykręcić :)

60 km to jeszcze dam radę, natomiast 100 km zostawiam młodzieży forumowej 😀