MariuszZ Napisano 29 marca Napisano 29 marca Hej, Fajnie się czyta. Im więcej tym bardziej oczy otwieram. Jeżdżę już chyba ok. dekady na tym ciężkim "badziewiu". 3x łańcuch wyczyścilem i przesmarowałem. Nic nie skrzypi i daje radę po okolicy. Bezawaryjny, ale chyba tylko przez to, że max 50km jednorazowo i to w trybie spacerowym 😉 Chylę czoła wszystkim zapaleńcom dwóch kółek. Pozdrawiam. M 5 1 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 29 marca Napisano 29 marca Przykro mi na smarach się nie znam za bardzo. Wiem jedynie kiedy na łańcuch smar "suchy" a kiedy "mokry". Do suportu chodzi prawdopodobnie o to, by był to gęsty, w miarę stały smar, a nie np wd40. A czy on jest z miedzią teflonem czy czymś tam to hmmm🤔.... Używam firmowek shimano, tak jak są dedykowane i nie zastanawiam się za bardzo nad tym. 2 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 29 marca Napisano 29 marca (edytowany) A pytanie mam. Czy z widelcami (amortyzator przedni) trzeba coś robić? Czy to jest raczej bezobsługowe ustrojstwo? Bo przez 15 lat oprócz czyszczenia z zewnątrz z resztek kurzu/piachu to w zasadzie nic nie robiłem. Działa bez zarzutów. Mam w swoim Krossie SR Suntour. Włączyłem jakiś tutorial na YT, ale po kilku minutach oglądania mi się odwidziało. Mam wrażenie, że ludzie dorabiają w tym hobby zbyt dużą filozofię. Hmm, czekaj, to całkiem jak w audio Edytowano 29 marca przez lpomis 3 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 29 marca Napisano 29 marca (edytowany) 39 minut temu, lpomis napisał: A pytanie mam. Czy z widelcami (amortyzator przedni) trzeba coś robić? Czy to jest raczej bezobsługowe ustrojstwo? Bo przez 15 lat oprócz czyszczenia z zewnątrz z resztek kurzu/piachu to w zasadzie nic nie robiłem. Działa bez zarzutów. Mam w swoim Krossie SR Suntour. To zależy od klasy sprzetu. Mówię o sobie. Jeśli to drogi osprzęt to zaglądam. Jeśli jakiś tani, czyszczę powierzchownie jak Ty (obserwując oczywiście po prawie każdej "wycieczce" jak wyglądają golenie). Widelec roweru rocznego - zero rys na goleniach A tutaj widelec roweru.... kurcze ile to już lat? 🤔 nawet nie pamiętam... na pewno powyżej 6lat- silnie exploatowany. Również zero rys i przetarć na goleniach. Ps: to totalnie inne rowery chociaż wydaje się że to ten sam. Pierwszy sprężynowy z hardtail-a, a drugi powietrzny z full-a Ps2: za widelcami podkładka z różnymi logo (zamazane) by nie rozpraszać uwagi Edytowano 29 marca przez Chyba Miro 84 1 Odpisz, cytując
MMarek Napisano 30 marca Autor Napisano 30 marca 7 godzin temu, lpomis napisał: A pytanie mam. Czy z widelcami (amortyzator przedni) trzeba coś robić? Czy to jest raczej bezobsługowe ustrojstwo? Bo przez 15 lat oprócz czyszczenia z zewnątrz z resztek kurzu/piachu to w zasadzie nic nie robiłem. Działa bez zarzutów. Mam w swoim Krossie SR Suntour. Włączyłem jakiś tutorial na YT, ale po kilku minutach oglądania mi się odwidziało. Mam wrażenie, że ludzie dorabiają w tym hobby zbyt dużą filozofię. Hmm, czekaj, to całkiem jak w audio Ja mam taki niby specjalny olej w aerozolu do amortyzatorów, którym psikam ze dwa razy w roku po goleniach. 7 godzin temu, MariuszZ napisał: Hej, Fajnie się czyta. Im więcej tym bardziej oczy otwieram. Jeżdżę już chyba ok. dekady na tym ciężkim "badziewiu". 3x łańcuch wyczyścilem i przesmarowałem. Nic nie skrzypi i daje radę po okolicy. Bezawaryjny, ale chyba tylko przez to, że max 50km jednorazowo i to w trybie spacerowym 😉 Chylę czoła wszystkim zapaleńcom dwóch kółek. Pozdrawiam. M Niezły rower. Jak już nie będzie Ci się chciało ciężko pedałować (tak jak mi), możesz dokonać konwersji na elektryka. Bardzo dobre i łatwe w montażu są zestawy Zibibike. Oczywiście przy elektryku, także trzeba pedałować, ale znacznie lżej. Jadąc np. do Ustki, przy wietrze w twarz i pod górkę, żaden młodzian na zwykłym nie jest w stanie mi dorównać. Jako że po moim ulepie nie widać bardzo, że to elektryk, często widzę zdziwione miny, że jakiś dziadek swobodnie ich wyprzedza 1 Odpisz, cytując
MMarek Napisano 30 marca Autor Napisano 30 marca Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie wujowa pogoda Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 30 marca Napisano 30 marca Już się psuje ale deszcz przewidywany od godz. 14:00 do nocy więc nie ma czasu do stracenia. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 30 marca Napisano 30 marca To ja też ruszam. Głównie dlatego , żeby mi @kaczadupa nie truł , że bawię się tylko w rozbieranki rowerka 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 30 marca Napisano 30 marca (edytowany) Właśnie mnie zmieniasz, akurat pod dom podjechałem i jak na złość wyszło słońce. O, już zaszło. Dzisiaj było licho bo raz, że sam a dwa, że szaro i dość wietrznie. Edytowano 30 marca przez kaczadupa Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 30 marca Napisano 30 marca (edytowany) 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: że szaro i dość wietrznie. No i wróciłem. Godzinka wystarczy. 13 km. to nie wynik , który można zapisać w księdze rekordów Guinnessa, ale jazda w mieście liczy się inaczej Walka o życie przy każdej zmianie pasa , adrenalina buzuje Ponieważ pozamykali mi drogi , którymi normalnie jeździłem na siłownie , korzystając z mniejszego ruchu , niż w tygodniu postanowiłem wytyczyć nowy szlak. A przy okazji taka podróż sentymentalna w miejsca mojego dzieciństwa. Ten zegar słoneczny / kiczowaty w kolorowe szkiełka/ jest w parku, w którym się praktycznie wychowałem. Ma z 60 lat spokojnie i fajnie , że po rewitalizacji parku zostawiono ten relikt przeszłości. No i Piotrkowska , o tej porze jeszcze senna. A faktycznie , w Łodzi też wieje i nie ma słoneczka. Edytowano 30 marca przez tomek4446 4 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 30 marca Napisano 30 marca Pozdrowienia z 50-tego kilometra. Uzbierało się prawie 70. Zimno było. 4 2 Odpisz, cytując
soberowy Napisano 30 marca Napisano 30 marca Dziś wszyscy na dwóch kółkach więc i ja założyłem słuchawki, odpaliłem ulubiony mix na Tidal i troszkę pojeździłem. Jeżdżę wyłącznie po lesie, mieszkam ok. 200 m od szlaku Green Velo, dookoła lasy, nie muszę szukać miejscówek. Czuję się tam dobrze. Odnośnie serwisowania roweru, to zgadzam się z @Chyba Miro 84, zależy od sprzętu i podejścia. Mnie nie stać więc dbam o rower. Części nie są tanie. Gdy jest ciężko, czuję palące mięśnie, brak siły, przypominam sobie o wybitnych komentatorach, Panu Wyrzykowskim i Panu Jarońskim. I kurde pchają mnie 😀 PS Niech i Was pchają gdy wiatr znowu w twarz, a górka jakby końca nie miała. Kilka zdjęć z dzisiejszej przejażdżki. Lampki to obowiązek, a szczególnie po zmroku w lesie. 5 1 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 31 marca Napisano 31 marca Fajna maszyna (patrzyłem kiedyś w tym kierunku) 👍 Szybkie pytanko mam. Czy te maxxis to model minion2? Nic nie pisze na boku, a układ bieżnika przypomina własnie minion2. No i oczywiście jak się sprawuje ten typ na danej powierzchni? Szutry, gleba(trawnik) zwłaszcza na trawersach czyt. Trzymanie boczne opon. Odpisz, cytując
fp74 Napisano 31 marca Napisano 31 marca @soberowy jaką masz lampkę tudzież latarnię morską z przodu? Odpisz, cytując
soberowy Napisano 31 marca Napisano 31 marca (edytowany) 8 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: Fajna maszyna (patrzyłem kiedyś w tym kierunku) 👍 Szybkie pytanko mam. Czy te maxxis to model minion2? Nic nie pisze na boku, a układ bieżnika przypomina własnie minion2. No i oczywiście jak się sprawuje ten typ na danej powierzchni? Szutry, gleba(trawnik) zwłaszcza na trawersach czyt. Trzymanie boczne opon. A dziękuję. Tak opony to Minion DHR II, napisy są tylko z jednej strony. Do mojej rekreacyjnej jazdy, odnośnie opon nie mam żadnych uwag. Kiedyś coś próbowałem zjeżdżać i skakać, po weekendzie na Malino Brdo bike park dałem sobie spokój. @fp74 lampka to Lezyne Hecto Drive 500XL. Taka podstawowa, jest mała i lekka, świeci dość mocno. Jednak bateria trzyma w takim ustawieniu dość krótko. Edytowano 31 marca przez soberowy 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 kwietnia Napisano 1 kwietnia Z dzisiejszej jazdy zdjęcie wiosny. Oby prognozy pogody na weekend się nie sprawdziły. Odpisz, cytując
lpomis Napisano 1 kwietnia Napisano 1 kwietnia @kaczadupa - poprawiłem na bardziej wiosennie 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 kwietnia Napisano 1 kwietnia Boćki pstrykłem jak już słońce zachodziło, stąd takie niebo. Nad jeziorkiem było jeszcze słońce. 2 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 2 kwietnia Napisano 2 kwietnia 12 godzin temu, kaczadupa napisał: Z dzisiejszej jazdy zdjęcie wiosny. Oby prognozy pogody na weekend się nie sprawdziły. 11 godzin temu, lpomis napisał: @kaczadupa - poprawiłem na bardziej wiosennie Ładne, chociaż nierealne. Tak światło "nie pada". Warto mieć to na uwadze w przyszłości podczas zabawy w programie "poprawiającym". Pozatym spoko👍 Odpisz, cytując
MMarek Napisano 2 kwietnia Autor Napisano 2 kwietnia Oj tam, oj tam. Zdjecie ma być ładne. To nie audio, gdzie puryści wszystko rozkładają na czynniki pierwsze, masochizując się problemami tam gdzie ich nie ma 😀 Polecam bardzo kurtkę na rower, nawet nie spodziewałem się, że taka fajna. Przy wzroście 174 cm i wadze 75 kg rozmiar XL jest odpowiedni. Cena i jakość kapitalna. Nie tylko zimowa, ale także wiosenno jesienna. https://www.temu.com/pl/goods.html?_bg_fs=1&goods_id=601099708065201&_oak_stage=6&_oak_page_source=703&refer_page_name=home&refer_page_id=10005_1743589505992_n2ke1byvxt&refer_page_sn=10005&_x_sessn_id=qjhvskgo9k Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 kwietnia Napisano 2 kwietnia 45 minut temu, MMarek napisał: Zdjecie ma być ładne Taaak? To czemu Pan Marek nie kupił fona Samsunga, przecież podkręca kolory jak żaden inny. Ps. Dzisiaj pogoda idealna na rower a jutro to nawet opalać się można. Odpisz, cytując
fp74 Napisano 2 kwietnia Napisano 2 kwietnia Udało się dzisiaj na 2h wyskoczyć i nawinąć na koła trochę asfaltu i bezdroży. 4 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 2 kwietnia Napisano 2 kwietnia 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: A gdzie to tak ładnie ? 50 m od węzła obwodnicy Poznania 😁, okolice glinianek w Lusowie 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts