Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, michaudio napisał:

dla mnie bardzo praktyczna, bo to moje wzmocnienie na lato, kiedy nie da się wysiedzieć w pokoju z lampowcem.

A jaki to piec bo moja A klasa już grzeje solidnie. Montuje klimę w tym pokoju,  ale i tak mam pewne obawy przed latem 😃

Napisano (edytowany)

To ponad czterdziestoletnia Saba mi 215, nic nadzwyczajnego, ale po dużym przeglądzie i wymianie kondów (oprócz zasilacza, bo trzymają fabryczne parametry) gra to bardzo przyjemnie, ciepło, z kopem. Nóżka chodzi sama😁

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości
Napisano

U mnie lampa set 2x22W wygryzła zbalansowany tranzystor 2x150w. Oprócz niej mam jeszcze dwa tranzystory vintage, 2x52w i 2x90w, i wszystkie trzy piece potrafią zagrać czysto znacznie głośniej niż potrzebuję

Mam tą końcówkę już kilka lat i myślę że będzie u mnie miała dożywotke. 

W moim przypadku wcale nie rozchodzi się o głośność, a o jakość dźwięku. Raz że szanuje swój słuch, dwa że aktualnie mieszkam w bloku. 

Napisano
10 godzin temu, Kraft napisał:

A na koncertach? Tam znajdziemy przyjemność? Bo wiecie, jaki sprzęt tam gra? Brrrr... pro. 

Tu są emocje i tam. Odmienni są odbiorcy, sytuację, nastawienie. Nie można tego porównać bezpośrednio:)

9 godzin temu, Rafał S napisał:

Czyli z grubsza 20-25 tys. po rabacie. Może 18 tys. w przypadku promocji na niektóre modele. Dzięki za konkretną odpowiedź. :)

No zgadza się :)

Napisano

Chyba gdzieś czytałem ze pewne kolumny mimo fabrycznych danych o 8 Ohm schodza do 4 Ohm.I padały propozycje by ustawiać wzmacniacze(te które nie robia tego automatycznie) na własnie niższa impedancje.I chyba była mowa o MA miedzy innymi.

Napisano

Jesli wzmacniacz ma mozliwosc ustawienia na 4 lub 8 oHm to mozna tak chyba zrobic. Pytanie tylko, jesli kolumny beda rzeczywiscie 8 oHm ( czy 4 oHm z ustawieniem na 8 oHm) a ty ustawisz na 4 - jaki to bedzie mialo wplyw na calosc brzmienia. Czy jesli dasz na 4 oHm wzmacniacz bedzie pompowal wiecej mocy ? Czy odwrotnie.

Najlatwiej jest jak widac ze wzmacniaczami ktore wykrywaja z jakimi kolumnami grac beda.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, T Z6 napisał:

wzmacniacze(te które nie robia tego automatycznie

1 godzinę temu, Artur Brol napisał:

Najlatwiej jest jak widac ze wzmacniaczami ktore wykrywaja z jakimi kolumnami grac beda.

Praktycznie żaden wzmacniacz sam nie "wykrywa" obciążenia i nic nie "ustawia".

Impedancja kolumn jest zmienna i zależy od częstotliwości. Te same kolumny mogą np. być 3 omowe przy 50 Hz i 20 omowe przy 10 000 Hz.

Edytowano przez Kraft
Napisano

Ja zostawił bym ustawienie 8 ohm, bo przełączenie na 4 w większości nowszych sprzętów, powoduje spadek mocy, bo przy faktycznej pracy  z 4 omami końcówka mocy grzała by się ponad normy bezpieczeństwa UE.

Piszesz chyba o ampli kina domowego, a nie wzmacniaczach stereo. 

Napisano

Fakt, chodziło mi o amplitunery kina domowego. Jakkolwiek te przełączniki impedancji we wzmacniaczach, to też znak naszych czasów. I nadal sądzę że starsze wzmacniacze, bez tego typu przełącznika są w stanie wygenerować większą moc, bardziej zbliżoną do wzorcowego podwojenia mocy, niż te z przełącznikiem impedancji.