marcinmarcin Napisano 31 marca Udostępnij Napisano 31 marca 1 godzinę temu, michaudio napisał: dla mnie bardzo praktyczna, bo to moje wzmocnienie na lato, kiedy nie da się wysiedzieć w pokoju z lampowcem. A jaki to piec bo moja A klasa już grzeje solidnie. Montuje klimę w tym pokoju, ale i tak mam pewne obawy przed latem 😃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 31 marca Udostępnij Napisano 31 marca (edytowany) To ponad czterdziestoletnia Saba mi 215, nic nadzwyczajnego, ale po dużym przeglądzie i wymianie kondów (oprócz zasilacza, bo trzymają fabryczne parametry) gra to bardzo przyjemnie, ciepło, z kopem. Nóżka chodzi sama😁 Edytowano 31 marca przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kw202 Napisano 31 marca Udostępnij Napisano 31 marca 1 godzinę temu, michaudio napisał: U mnie lampa set 2x22W wygryzła zbalansowany tranzystor 2x150w. Oprócz niej mam jeszcze dwa tranzystory vintage, 2x52w i 2x90w, i wszystkie trzy piece potrafią zagrać czysto znacznie głośniej niż potrzebuję Mam tą końcówkę już kilka lat i myślę że będzie u mnie miała dożywotke. W moim przypadku wcale nie rozchodzi się o głośność, a o jakość dźwięku. Raz że szanuje swój słuch, dwa że aktualnie mieszkam w bloku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 31 marca Udostępnij Napisano 31 marca 10 godzin temu, Kraft napisał: A na koncertach? Tam znajdziemy przyjemność? Bo wiecie, jaki sprzęt tam gra? Brrrr... pro. Tu są emocje i tam. Odmienni są odbiorcy, sytuację, nastawienie. Nie można tego porównać bezpośrednio:) 9 godzin temu, Rafał S napisał: Czyli z grubsza 20-25 tys. po rabacie. Może 18 tys. w przypadku promocji na niektóre modele. Dzięki za konkretną odpowiedź. No zgadza się Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T Z6 Napisano 2 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia MA Silver 500 7G na tabliczce podana impedancja 8 Ohm.Ale cos mi sie wydaje ze wzmacniacz chyba lepiej ustawić na 4 Ohm.Dobrze kombinuje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 2 kwietnia Udostępnij Napisano 2 kwietnia No jesli ma napisane 8 oHm to chyba powinno sie na 8 oHm ustawic?🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T Z6 Napisano 2 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia Chyba gdzieś czytałem ze pewne kolumny mimo fabrycznych danych o 8 Ohm schodza do 4 Ohm.I padały propozycje by ustawiać wzmacniacze(te które nie robia tego automatycznie) na własnie niższa impedancje.I chyba była mowa o MA miedzy innymi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 2 kwietnia Udostępnij Napisano 2 kwietnia Jesli wzmacniacz ma mozliwosc ustawienia na 4 lub 8 oHm to mozna tak chyba zrobic. Pytanie tylko, jesli kolumny beda rzeczywiscie 8 oHm ( czy 4 oHm z ustawieniem na 8 oHm) a ty ustawisz na 4 - jaki to bedzie mialo wplyw na calosc brzmienia. Czy jesli dasz na 4 oHm wzmacniacz bedzie pompowal wiecej mocy ? Czy odwrotnie. Najlatwiej jest jak widac ze wzmacniaczami ktore wykrywaja z jakimi kolumnami grac beda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 2 kwietnia Udostępnij Napisano 2 kwietnia Ja zostawił bym ustawienie 8 ohm, bo przełączenie na 4 w większości nowszych sprzętów, powoduje spadek mocy, bo przy faktycznej pracy z 4 omami końcówka mocy grzała by się ponad normy bezpieczeństwa UE. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 2 kwietnia Udostępnij Napisano 2 kwietnia (edytowany) 1 godzinę temu, T Z6 napisał: wzmacniacze(te które nie robia tego automatycznie 1 godzinę temu, Artur Brol napisał: Najlatwiej jest jak widac ze wzmacniaczami ktore wykrywaja z jakimi kolumnami grac beda. Praktycznie żaden wzmacniacz sam nie "wykrywa" obciążenia i nic nie "ustawia". Impedancja kolumn jest zmienna i zależy od częstotliwości. Te same kolumny mogą np. być 3 omowe przy 50 Hz i 20 omowe przy 10 000 Hz. Edytowano 2 kwietnia przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 2 kwietnia Udostępnij Napisano 2 kwietnia Jesli dobrze pamietam, jeden z Cyrus wzmacniaczy, chyba One , po wlaczeniu sprawdzal jaki opor maja do niego podlaczone kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 2 kwietnia Udostępnij Napisano 2 kwietnia 27 minut temu, Artur Brol napisał: Jesli dobrze pamietam, jeden z Cyrus wzmacniaczy, chyba One , po wlaczeniu sprawdzal jaki opor maja do niego podlaczone kolumny. Zgadza się Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 2 kwietnia Udostępnij Napisano 2 kwietnia 1 godzinę temu, michaudio napisał: Ja zostawił bym ustawienie 8 ohm, bo przełączenie na 4 w większości nowszych sprzętów, powoduje spadek mocy, bo przy faktycznej pracy z 4 omami końcówka mocy grzała by się ponad normy bezpieczeństwa UE. Piszesz chyba o ampli kina domowego, a nie wzmacniaczach stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 2 kwietnia Udostępnij Napisano 2 kwietnia Fakt, chodziło mi o amplitunery kina domowego. Jakkolwiek te przełączniki impedancji we wzmacniaczach, to też znak naszych czasów. I nadal sądzę że starsze wzmacniacze, bez tego typu przełącznika są w stanie wygenerować większą moc, bardziej zbliżoną do wzorcowego podwojenia mocy, niż te z przełącznikiem impedancji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts