Tweeter2016 Napisano 13 kwietnia 2024 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2024 Jest dobra cena na nowe KEF R3 META i używane Monitor Audio Gold 100.... Czy ktoś z Was słuchał jednych i drugich i może podzielić się wrażeniami?? Czy jest jakiś jeden salon gdzie można ich jednocześnie przesłuchać?? Czy to są kolumny zupełnie różnie grające, czy raczej wymienione KEF i MA mają podobne brzmienie? Czy wymagania odnośnie elektroniki w nich są takie same / zbliżone czy raczej lubią się z zupełnie różnymi wzmacniaczami? Które mają więcej detalu, rozdzielczości? Ich testy poczytam, przesłucham je w salonie, ale z tego co się orientuję nie ma salonów (Warszawa) które miałyby obie paczki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 13 kwietnia 2024 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2024 14 minut temu, Tweeter2016 napisał: Jest dobra cena na nowe KEF R3 META i używane Monitor Audio Gold 100.... Czy ktoś z Was słuchał jednych i drugich i może podzielić się wrażeniami? Słuchałem LS-ów i podobnych konstrukcyjnie do Goldów MA Studio. Wybrałem KEF-y, ale obie konstrukcje bardzo fajne, szczegółowe i przyjemne w odsłuchu. MA moim zdaniem łagodniejsze, bardziej pastelowe na górze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano 14 kwietnia 2024 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2024 tu nie ma złego wyboru, kwestia gustu. Ja wybrałbym goldy dla mnie średnica i wysokie tony brzmią po prostu lepiej i przyjemniej w ma gold. Choć nie ukrywam że kefy meta też były przyjemne w odsłuchu to jednak coś mi w nich brakowało. Dlatego najlepiej porównać je u siebie w domu bo decyzję musisz podjąć sam jeden wybierze kefy r3 meta, a drugi ma gold 100 i nie ma nic w tym złego. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 14 kwietnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2024 17 godzin temu, Kraft napisał: bardziej pastelowe na górze. Czyli? Mniej rozdzielcze? 50 minut temu, Carmion napisał: jeden wybierze kefy r3 meta, a drugi ma gold 100 i nie ma nic w tym złego. To już dość wysoka półka, więc ogromnych różnic się nie spodziewam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 14 kwietnia 2024 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2024 Goldy bardzo fajnie wykonane, spory bas jak na podstawkowe, reszta pasm tez bardzo przyjemna tylko jak dla mnie troche za ciemne. Jesli mozesz przetestuj, moga sie spodobac. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 14 kwietnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2024 6 godzin temu, Artur Brol napisał: reszta pasm tez bardzo przyjemna tylko jak dla mnie troche za ciemne. No ja nie lubię zbyt ciemnych. KEF R3 META z tego co czytam zbierają więcej pochlebnych opinii. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 14 kwietnia 2024 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2024 Jak napisalem dla mnie, na Tobie one moga calkiem inne wrazenie zrobic. Ja bym ich nie pomijał. Za samo wykończenie powinieneś dac im szansę. Wygladaja baaardzo elegancko. Plus seryjne podstawki... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 14 kwietnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2024 To prawda, wyglądają super! Designersko - przepiękne! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 14 kwietnia 2024 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2024 Widzisz, tak wyglądają na zdjęciu, na żywo lepiej plus fakt że nie są lekkie. Wrażenie moje jak najbardziej pozytywne było. Jeśli możesz posłuchaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 14 kwietnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2024 Posłucham ich, a może słuchałeś też Focal Aria 906? Jest duża poprawa w stosunku do Francuzów w MA 100 Gold? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 14 kwietnia 2024 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2024 Nie słuchałem niestety nigdy. Choć też mnie kiedyś interesował. Z tego co pamietam byl dosc pozytywnie oceniany. Teraz Focal wprowadza druga ich wersję. Jak już pisze to wspomnę Sonus Faber Lumina Amator. Pięknie wykonane kolumienki. Może to też coś dla ciebie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 14 kwietnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2024 Włosi potrafią! Małe, ale ciekawe. Arie 906 mam w domu i pytam - czy będzie duży progress przesiadając się na Mietki lub Goldy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 14 kwietnia 2024 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2024 Moim zdaniem będzie pewnie trochę inaczej. Duży progres? Nie sądzę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 14 kwietnia 2024 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2024 906 to co najmniej klasa niżej niż Goldy 100. Zajebiście gra Canton z najnowszej serii Reference 9,ale to spory monitor, raczej do ciut większego pomieszczenia niż 15m2. Ta nowa seria jest jeszcze bardzo droga, normalnie cenią 3600 euro za parę, ale w jednym sklepie są w promocji za 2500euro. Widziałem ich test na filmiku, ale porównywano je z Dynaudio S40 i Elac Vela BS 404 lub 403. Polskie napisy można sobie włączyć. Poszukam czy nie mają porównań z Gold 100, bo z Kef R3 parę filmików mają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 14 kwietnia 2024 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2024 (edytowany) Te Cantony z filmiku slyszalem na audio show, w niwielkim pokoiku razem z elektronika od Audiolab. Nie powiem, fajnie to brzmialo i jesli dobrze pamietam dosc niezly bas byl, jak na podstawkowe. Choc jak piszesz, nie jest to mala kolumna, jak na podstawkowe. Popatrz Focal Aria sie zalapala Edytowano 14 kwietnia 2024 przez Artur Brol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 14 kwietnia 2024 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2024 (edytowany) Ten drugi filmik to jakoś źle nagrany jest bo strasznie tym basem wali, normalnie nie da się słuchać.Przesłuchałem i drugi, to się nie da słuchać. Edytowano 14 kwietnia 2024 przez Tomasz Kluczynski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 14 kwietnia 2024 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2024 Moze i tak ale jak pamietam mozna wylapac roznice w brzmieniu obu kolumn. SOUND SOMMELIER ten kanal polecam, sporo filmikow, sporo sprzetu, i bardzo fajna jakosc nagran. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 14 kwietnia 2024 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2024 (edytowany) 59 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: 906 to co najmniej klasa niżej niż Goldy 100. Zgadzam się. Tzn. Arie są ok (z lampą mogą nawet oczarować!), ale Goldy to już naprawdę bardzo dobre monitory. I nie nazwałbym ich ciemnymi. Ich soprany to przyjemny kompromis między szczegółowością i nienatarczywością. Bas zaskakująco dobry i mocny jak na midwoofer 16.5cm. Edytowano 14 kwietnia 2024 przez Rafał S 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 15 kwietnia 2024 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2024 Dnia 13.04.2024 o 18:36, Kraft napisał: Słuchałem LS-ów i podobnych konstrukcyjnie do Goldów MA Studio. Wybrałem KEF-y, ale obie konstrukcje bardzo fajne, szczegółowe i przyjemne w odsłuchu. MA moim zdaniem łagodniejsze, bardziej pastelowe na górze. To nie są te same modele. Nie sa tez podobne Zgadzam sięże tu nie ma złego wyboru. Kolumny graja podobnie ale te odmiennie. Nie są pod dwóch stronahc bieguna ale jednak różnice sa spore. KEF jest bardziej masywniejszy na dole. zdecydowanie. Tu trzeba miec na uwadze warunki akustyczne. Ustawienie. Goldy grają szybszym i bardziej kontrolowanym basem, chodź nie tak głebokim. sa zdecdyowanie mniej podatne na negatywne rezonanse, buczenie itp. Obie sa raczej łagodne na górze z tym że nieco wiecej detalu ma Gold. tych informacji jest wiecej, chodx daleko im do jasnosci. Glebia z kolei delikatnie lepsza w KEFach. Ogólnie przy lepszym wzmacniaczu uwazam że lepiej grają Goldy. Ale im potrzebny jest faktycznie wyraxny, dobry, wydajny wzmacniacz. KEF jakby nieco mniej był podatny na to. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 15 kwietnia 2024 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2024 Cześć Jak napisali koledzy wyżej, taki wybór to kwestia gustu, bo obie pary kolumn są bardzo dobre. Goldy 100 grają moim zdaniem cieplej i schodzą nieco niżej, obszerniej w tym zakresie pasma. Średnica na obu jest świetna, a góra bardziej naturalna jest w KEFie. W kwestii sceny to Goldy grają szerzej, a R3 Meta mają lepszą holografię. Pod kątem doboru elektroniki, to Monitor Audio są bardziej wymagające. W razie czego zapraszamy do kontaktu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 15 kwietnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2024 Wątek się rozkręcił - dzięki wszystkim za wpisy! 3 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Ogólnie przy lepszym wzmacniaczu uwazam że lepiej grają Goldy. Ale im potrzebny jest faktycznie wyraxny, dobry, wydajny wzmacniacz. Jakie wzmacniacze masz na myśli pod Goldy? Do KEF R3 META polecają Audiolab 7000, Atoll IN200, Hegel H200 lub lepszy oraz piecyki które nie są raczej obecne w Polsce - to tak na szybko się zorientowałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 15 kwietnia 2024 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2024 (edytowany) Ja słuchałem z Gato Audio DIA 250s tych Goldów. Jak by nie to że bardziej mi odpowiadał dźwięk z Pylonow to teraz by MA tu stały. Tak myślę że z tymi KEF powinien się też zgrac. Jeśli mieszkasz przypadkiem w NL to moje Gato jest na sprzedaż. Mam nadzieję że można coś takiego napisać bez problemu 😏 Edytowano 15 kwietnia 2024 przez Artur Brol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 15 kwietnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2024 7 minut temu, Artur Brol napisał: Jeśli mieszkasz przypadkiem w NL to moje Gato jest na sprzedaż. Nie jestem z NL, tylko z NYC. Z Gato Audio znam tylko jako-tako kolumny (FM2 to podobno cudne paczki), wzmacniaczami Gato nigdy się nie interesowałem, chociażby ze względu na poziom cen. Interesują mnie wzmaki w do 7000 zł, żałuje że nie mogę dać więcej, bo efekt z pewnością byłby ciekawszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 15 kwietnia 2024 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2024 Może z drugiej ręki poszukaj albo powystawowe w sklepie. Choć w zasadzie, do tych 7000 też bardzo fajne klocki są do nabycia. NY city. Daleko. To ci troche zazdroszcze, masz blisko di Canjam - tak to się chyba pisze, audio show tylko ze słuchawkami i wszystkim co z nimi związane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 15 kwietnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2024 Z NYC to taki czeski dżołk ;). Jestem z Warszafki. Coś tam się kupi, jest co nieco złomu za 7k zł. Chociaż za 11-12k jest ciekawszy wybór. Może używany zakupię. NAD C389, Rotel 1572, Cambodża CXA81, sporo sprzętu na Hypex NCORE / Purifi, itp. modułach od Audiophonics. Jest tego sporo, a z używanych jeszcze więcej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts