Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

FiiO wprowadza na rynek nową wersję swojego cenionego wzmacniacza słuchawkowego K11. Model K11 R2R wyróżnia się zastosowaniem czterokanałowego, w pełni różnicowego przetwornika DAC opartego na technologii R2R, co stanowi znaczące ulepszenie w stosunku do tradycyjnych układów DAC delta-sigma. Jest to również obecnie najtańszy przetwornik na rynku w tej technologii. 

Zaawansowany DAC R2R

9436562.jpg.1ab9b1b2ec64e85d681c30d27e1d4983.jpg

Nowy K11 R2R jest wyposażony w przetwornik cyfrowo-analogowy R2R, który składa się z 48 precyzyjnych rezystorów na kanał, co daje łącznie 192 rezystory o bardzo wysokiej dokładności 0,1%. Technologia ta pozwala na przetwarzanie sygnałów audio z plików do 32-bit/384kHz oraz DSD256, oferując wyjątkową jakość dźwięku o niskim poziomie szumów.

Wszechstronność połączeń

K11 R2R posiada wiele wejść, takich jak USB-C, optyczne TOSLINK i koaksjalne, oraz wyjścia RCA stereo do podłączenia zewnętrznego przedwzmacniacza. Na przednim panelu znajdują się wyjścia słuchawkowe 6,35 mm i 4,4 mm, co umożliwia podłączenie słuchawek zbalansowanych i zastosowanie jako źródła telewizora, CD, streamera, czy komputera. 

Tryby odtwarzania

Urządzenie oferuje dwa tryby odtwarzania: Non-Oversampling (NOS), który utrzymuje oryginalną częstotliwość próbkowania, oraz Over-sampling (OS), który zwiększa częstotliwość próbkowania do 384kHz, co pozwala na uzyskanie większej ilości szczegółów w dźwięku.

Wysoka moc wyjściowa

K11 R2R jest w stanie dostarczyć aż do 1300 mW na kanał przy 32Ω w trybie zbalansowanym oraz 460 mW na kanał w trybie single-ended. Urządzenie posiada trzy niezależne poziomy wzmocnienia i krzywe głośności, co pozwala na optymalne dopasowanie do różnych typów słuchawek.

Elegancki design

Model K11 R2R jest dostępny w kolorach czarnym i srebrnym. Jego nowoczesny wygląd podkreśla podświetlane logo FiiO, które zmienia kolor w zależności od rozdzielczości próbkowania: czerwony, zielony lub niebieski. Podświetlenie to można dostosować lub wyłączyć w ustawieniach urządzenia.

Funkcjonalny panel przedni

9437503.jpg.c6f23df6b7abd904b674e1223dd90a2c.jpg

Na przednim panelu znajduje się wielofunkcyjne pokrętło do regulacji głośności, które pełni również funkcje włączania/wyłączania urządzenia oraz nawigacji po menu. Obok znajduje się 1,1-calowy wyświetlacz VA, który wyświetla informacje o odtwarzanym pliku audio.

Specyfikacja Techniczna:

• Przetwornik DAC: Czterokanałowy R2R
  • Obsługiwane formaty audio: 32-bit/384kHz PCM, DSD256
  • Moc wyjściowa: do 1300mW (zbalansowane), 460mW (single-ended)
  • Wejścia: USB-C, TOSLINK, koaksjalne
  • Wyjścia: RCA, 6,35 mm, 4,4 mm
  • Wymiary: 147 x 133 x 32.3 mm
  • Waga: 407g

FiiO K11 R2R to wszechstronny, kompaktowy wzmacniacz słuchawkowy z przetwornikiem DAC, który oferuje zaawansowane funkcje i wysoką jakość dźwięku w bardzo atrakcyjnej cenie. To idealne rozwiązanie dla melomanów poszukujących urządzenia o bogatym i naturalnym brzmieniu, które jednocześnie jest łatwe do integracji w domowym setupie audio. Już teraz jest on dostępny do odsłuchu w naszym salonie, zapraszamy!

Sprawdź ofertę TUTAJ.

Salon audio-video Q21
Pabianice, Reymonta 12
Tel. (42) 213 01 66
www.Q21.pl

Napisano (edytowany)
22 godziny temu, Q21 napisał:

opartego na technologii R2R,

est to również obecnie najtańszy przetwornik na rynku w tej technologii. 

Technologia ta pozwala na przetwarzanie sygnałów audio z plików do 32-bit/384kHz oraz DSD256, oferując wyjątkową jakość dźwięku o niskim poziomie szumów.

TECHNICE, TECHNIKA. Czemu z uporem w co którymś zdaniu kaleczycie język polski?

Edytowano przez Misio38
Napisano
50 minut temu, Misio38 napisał:

TECHNICE. Czemu z uporem w co którymś zdaniu kaleczycie język polski?

Faktycznie, jest to poprawna forma :) Poprawimy się w przyszłości ;) Technika zawsze kojarzyła mi się w inny sposób. 

• 2 months later...
Napisano
Dnia 29.07.2024 o 09:56, Q21 napisał:

Powinien być dostępny pod koniec sierpnia :) 

A jak sprawdza się w roli tradycyjnego DACa? Nie rozmawiamy o słuchawkowej funkcjonalności, tylko do wzmacniacza. Ma jakąś przewagę w tym budżecie?

Napisano
13 godzin temu, Wito76 napisał:

A jak sprawdza się w roli tradycyjnego DACa? Nie rozmawiamy o słuchawkowej funkcjonalności, tylko do wzmacniacza. Ma jakąś przewagę w tym budżecie?

Całkiem nieźle :) Fajna opcja dla kogoś szukającego większej barwy bez nastawienia na wyszukiwanie najdrobniejszych detali. 

Napisano
6 godzin temu, Q21 napisał:

Całkiem nieźle :) Fajna opcja dla kogoś szukającego większej barwy bez nastawienia na wyszukiwanie najdrobniejszych detali. 

Czyli coś jak starsze cedeki :). Muzykalnie, ciekawsza barwa, ale takie trochę to wszystko lekko zamglone? Dobrze się domyślam?

• 8 months later...
Napisano (edytowany)

Oglądałem ten filmik i szukając dalszych informacji, trafiłem na ten wątek :p 

Aktualnie mam wiim pro plus z AKM na pokładzie. Podłączony po RCA do Harman hk680, ale jak tego samego wiim'a podłączam po optyku do nad 338 którego mam na testy. To choć nad o wiele słabszy to buduje szerszą i bardziej zróżnicowana scenę. I stereofonia jest też dokładniejsza. Nie wiem czy to wiim i jego dac jest najsłabszym ogniwem skoro po optyku omijam jego dac. I nad gra lepiej. Czy jednak mój leciwy hk680 już się prosi o przegląd 

Edytowano przez nizer
Napisano

Kurczę zastanawiająca sprawa z tym Fiio r2r bo używki czasem się pokazują na olx taniej niż za 700zl. Jeśli grałby on jak na r2r przystało to byłby hit sprzedaży a jakoś branża go tak często nie poleca a i na forum jest jakby pomijany. Na sąsiednim forum pisali że trzeba do niego dokupić zasilacz liniowy i wtedy zaczyna grać. Tylko to już się robi kwota +/- 1500zl więc z chińskich przetworników DS można już wybierać i to na topowych kościach. Sam miałem chęć kupienia go na testy ale trafił mi się Smsl vmv D1se i zrezygnowałem. 

Napisano

Czy ja wiem, czy nie jest tak często polecany :D Na forum często są pytania w wyższym budżecie, a u nas obok Zen DACów to jeden z najpopularniejszych wyborów. 

• 4 weeks later...
Napisano
Dnia 27.06.2025 o 17:12, Artur Charicki napisał:

Na sąsiednim forum pisali że trzeba do niego dokupić zasilacz liniowy i wtedy zaczyna grać. Tylko to już się robi kwota +/- 1500zl więc z chińskich przetworników DS można już wybierać i to na topowych kościach.

Delta/Sigma topowa pozostaje DS. Ileż to ja tych "topowych" DS się nasłuchałem. I zawsze to samo - zero satysfakcji. Tylko R2R gra, DS nie gra. Dlaczego? Bo R2R pracuje na danych/wartościach rzeczywistych z drabinki rezystorowej a DS pracuje na wartościach wyliczonych z algorytmu o których myśli, że są rzeczywiste. :)

Do tego dochodzi agresywna obróbka oryginalnego sygnału: oversampling, filtry cyfrowe.... i muzyka gdzieś ginie w natłoku zakłóceń w domenie czasu na które ludzki mózg jest szczególnie wrażliwy. Ja gram bez oversamplingu i bez żadnych filtrów cyfrowych. I jest muzyka. Tylko R2R.

To FIIO + LPS/ULPS nie jest wcale głupim pomysłem na budżetowy DAC R2R. Nie słuchałem, ale wszyscy chwalą. Jednocześnie zalecają zastąpienie wtyczki impulsowej porządnym zasilaczem liniowym. 

Napisano
21 minut temu, Artur Charicki napisał:

@il Dottore A to że w studio dochodzi agresywna obróbka sygnału tak żeby producentowi się podobało to Cię nie interesuje?? 🤦‍♂️

Na to akurat nie mamy najmniejszego wpływu (poza doborem słuchanego repertuaru). 

Natomiast na dobór własnego sprzętu mamy już wpływ jak najbardziej. 

Napisano

A czyli agresywna obróbka w studio nie sprawia że 

9 godzin temu, il Dottore napisał:

muzyka gdzieś ginie w natłoku zakłóceń w domenie czasu na które ludzki mózg jest szczególnie wrażliwy.

A dac r2r cudownie naprawia te zakłócenia podczas gdy DS nie. A może zakłócenia z DS w jakimś stopniu redukują te które producent zastosował? Chodzi mi o to że te wszystkie ludzkie przechwalanki jakiego to nie mają jeden z drugim neutralnego dźwięku są o kant du… Nie ma czegoś takiego. Każdy słucha jak lubi i kazdy nawet w trybie direct słucha takiego dźwięku jaki producent sobie założył. Możemy co najwyżej za pomocą różnych filtrów lub eq ten dźwięk modelować pod własne ucho ale to nie zmienia faktu że nie będzie on neutralny. A pisząc że tylko z przetwornikiem r2r jest prawdziwa muzyka to Cię ponosi konkretnie. 

9 godzin temu, il Dottore napisał:
Napisano
31 minut temu, Artur Charicki napisał:

A dac r2r cudownie naprawia te zakłócenia

Niczego nie naprawia. Po prostu nie generuje tych zakłóceń. 

Naprawdę nie słyszysz różnicy? Nie słyszysz jak dźwięk z R2R jest otwarty? Jakie jest wrażenie obecności artysty?

Ktoś tu na forum pisał, że nowe ESS imitują R2R gdyż są ciepłe. Nic z tych rzeczy. R2R nie gra ciepło. Gra swobodnie i otwarcie. Zamulaniem dźwięku DS nie odtworzy się specyfiki grania R2R. Mam w jednym donglu nowe chipy ESS i też zwróciłem na to uwagę. Boże! To ma być zimny i zgrzytliwy ESS? Jak przyjemnie, jak słodko! Nie do wiary! Ale wsłuchujesz się w ten dźwięk i już po chwili wiesz, że to nie jest prawda. To jest kreacja. Że nad tym dźwiękiem pracowali fachowcy z najwyższej półki. I wyszło im coś niesamowitego. Ale wrażenie sztuczności, takiej mgiełki z waty cukrowej wokół muzyki jest dojmujące. W porównaniu do tych cukierkowych ESS mój inny dongiel - RU6 Cayina, który jest R2R gra wręcz szorstko i brutalnie. Nie jest tak przyjemnie, o nie! Za to czujesz, że dostajesz prawdę o dźwięku, jest ta otwartość charakterystyczna dla R2R. To jest bardzo pouczające porównanie, bo wielu producentów chipów delta/sigma kreuje teraz takie cukierkowe granie. Tylko, że z prawdą o muzyce nie ma to nic wspólnego. 

Żeby było weselej - te chipy ESS mierzą się jak złoto zaś RU6 mierzy się fatalnie -  jak przedwojenne radio. I to jest kolejny dowód, że pomiary nie grają. 

Napisano
6 godzin temu, Artur Charicki napisał:

@il Dottore A to że w studio dochodzi agresywna obróbka sygnału tak żeby producentowi się podobało to Cię nie interesuje?? 🤦‍♂️

I właśnie z tego powodu preferuję zakup płyt cd używaych z lat 80 tych, początek lat 90 tych. Nagrania takie są dużo lepszej jakości niż to co mamy obecnnie na rynku.

Minus - mamy zawężony repertuar do "starych zespołów".

Do tego dobry dac R2R, lampa i mamy wszystko:)

Napisano
6 godzin temu, elektron6 napisał:

właśnie z tego powodu preferuję zakup płyt cd używaych z lat 80 tych, początek lat 90 tych. Nagrania takie są dużo lepszej jakości niż to co mamy obecnnie na rynku.

I tak i nie.
Jest wiele realizacji z tamtych lat, których nie da się słuchać mówiąc kolokwialnie.

Z drugiej strony technologia poszła do przodu również w studiach nagraniowych, a dobre wytwórnie do dziś potrafią dobrze zrealizować album muzyczny dowolnego muzyka.

Po 2000r. Też wyszło mnóstwo bdb realizacji spod ECMu, Naim Records i im podobnych.

Napisano
2 godziny temu, DiBatonio napisał:

Jest wiele realizacji z tamtych lat, których nie da się słuchać mówiąc kolokwialnie.

Na R2R nawet jak coś jest spieprzone dobrze sie slucha. Słyszysz błędy i niedoskonałości, ale w inny sposób. Nie ma ostrości, szarości, jasności, tylko jakieś takie prawdziwsze i bardziej zróżnicowane