Skocz do zawartości

Focal, Pylon czy jednak coś innego?

Lumberjax

Recommended Posts

14 minut temu, Piotr Sonido napisał:

windows to nie amerykański system ? Dirac to z kolei Sweden nie?:)

Mówiłem o Twoim Windowsie 10 :)

Windows jest międzynarodowy, a Arcam jest koreański. To gwoli ścisłości. 

Tego nie możesz wiedzieć, a ja nie mam zamiaru robić zdjęcia naklejki licencyjnej 🙂

Poza tym...  Po cichu Ci powiem... G#wno to zmienia czy Windows aktywowany czy demo 😉

5 minut temu, Wito76 napisał:

Jakieś takie skojarzenia zawsze miałem Arcam - Cambridge, czyli brytyjskie granie. Miałem Arcama swego czasu i jeśli dobrze pamiętam to made in PRC tam było.

Yamaha ma dla odmiany trzy fabryki :)

Japonia, Malezja i Chiny. Ustawiają poniekąd ranking produktów w swoim katalogu. 

22 godziny temu, Gargan napisał:

Windows jest międzynarodowy, a Arcam jest koreański. To gwoli ścisłości. 

Tego nie możesz wiedzieć, a ja nie mam zamiaru robić zdjęcia naklejki licencyjnej 🙂

Poza tym...  Po cichu Ci powiem... G#wno to zmienia czy Windows aktywowany czy demo 😉

Moze G może nie. Ale innym działą dobrze :) Tobie nie. Szukałem tylko przyczyny.

20 godzin temu, Wito76 napisał:

Serio? Człowiek uczy się całe życie, zawsze jakoś myślałem że brytyjski.

Teraz nalezy do Samsunga. ale headquoter tej marki jest nadal w UK.

19 godzin temu, Wito76 napisał:

Jakieś takie skojarzenia zawsze miałem Arcam - Cambridge, czyli brytyjskie granie. Miałem Arcama swego czasu i jeśli dobrze pamiętam to made in PRC tam było.

Dalej go mozna do tego wrzucać bo inzynieriowie są z UK.

Właściciel nie.

19 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Yamaha ma dla odmiany trzy fabryki :)

Japonia, Malezja i Chiny. Ustawiają poniekąd ranking produktów w swoim katalogu. 

W sensie że Malezja lepiej niż Chiny? Tak z ciekawości pytam.

Czy to nie kwestia takiego back upu po prostu? Było by to dość mądre.

16 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Nie ma :)

Wszystko jest zrobione w tym samym standardzie.

:) ok

@Piotr Sonido oskarżyłeś mnie publicznie o przestępstwo gospodarcze bez żadnych dowodów. Trochę to niegrzeczne. 

Nie mam pojęcia o co chodzi Dirac, że u mnie działa tylko na wersji standalone. To może być cokolwiek. 

Arcam SA30 ma fatalną obsługę sieci Wi-Fi. Jeśli podłączysz go kablem to prawdopodobnie nie będzie problemów. U mnie internet jest współdzielony przez wszystkich lokatorów na Wi-Fi i nie ma na razie możliwości pociągnięcia kabli. Stąd wieczne problemy ze streamerami. Jednak z tych co miałem najgorszy był Arcam SA30. Bez sieci to on nawet się nie chce włączyć. Źle to zaprojektowali i nie ma co bronić tej konstrukcji.

6 minut temu, Gargan napisał:

@Piotr Sonido oskarżyłeś mnie publicznie o przestępstwo gospodarcze bez żadnych dowodów. Trochę to niegrzeczne.

Bardzo Cie przepraszam jeśli tak to odebrałeś.

W ten i wobec przy wszystkich oficjalnie potwierdzam że nie byłem u Gargana w domu i nie wiem jakiego ma Windowsa.

Ale chwile

23 godziny temu, Gargan napisał:

sam robiłeś sobie z tego żarty .

Wszystkie srzetu są u mnie po Wifi. Bo nie przemyslałem położenia rutera. I ... jest dobrze.

@Piotr Sonido żartuję, bo widać, że nie masz wiedzy w tym zakresie. 

Ani Dirac, ani oprogramowanie Arcam nie sprawdza Ci legalności Windows. Problemem może być konfiguracja sprzętowa i najpewniej któryś sterownik. Widziałeś straceńca, który wgrywa pirackie sterowniki?

Błędy były również w aplikacji na telefon. Wielu znasz ludzi z pirackim, darmowym Android? 

Udało mi się co prawda w SA30 wgrać nieoficjalny soft i wtedy właśnie zaczął działać lepiej, jednak przy resecie wróciło kiepskie oprogramowanie oryginalne. 

Żeby ten sprzęt działał to musisz mieć komputer, windows, router, smartfon, android i żyrandol zgodny z Arcam. Inaczej zapomnij.

29 minut temu, Gargan napisał:

Ani Dirac, ani oprogramowanie Arcam nie sprawdza Ci legalności Windows. Problemem może być konfiguracja sprzętowa i najpewniej któryś sterownik. Widziałeś straceńca, który wgrywa pirackie sterowniki?

Błędy były również w aplikacji na telefon. Wielu znasz ludzi z pirackim, darmowym Android? 

Udało mi się co prawda w SA30 wgrać nieoficjalny soft i wtedy właśnie zaczął działać lepiej, jednak przy resecie wróciło kiepskie oprogramowanie oryginalne. 

Żeby ten sprzęt działał to musisz mieć komputer, windows, router, smartfon, android i żyrandol zgodny z Arcam. Inaczej zapomnij.

Za to ty nie masz żadnej wiedzy jak nie potrafiłeś sobie poradzić z podłączeniem SA30 do sieci, nie wspominając już o tych bzdurach z Dirackiem ,że on jeszcze psuje brzmienie, gdzie jest tylu zadowolonych użytkowników Diraca , tylko jeden"Gargamel" jeździ na nim jak po burej suce.

11 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Za to ty nie masz żadnej wiedzy jak nie potrafiłeś sobie poradzić z podłączeniem SA30 do sieci, nie wspominając już o tych bzdurach z Dirackiem ,że on jeszcze psuje brzmienie, gdzie jest tylu zadowolonych użytkowników Diraca , tylko jeden"Gargamel" jeździ na nim jak po burej suce.

Miliony much muszą mieć rację 🙂

Poradziłem sobie innym routerem. Tym w telefonie. Szkoda, że programiści Harman/Samsung nie poradzili sobie z aplikacją mobilną, kiedy wykorzystujesz router w telefonie. Zgadnij co? Tak zawiesza się.

Każde DSP psuje brzmienie, a Dirac szczególnie, bo nie wprowadza delikatnych poprawek tylko niemiłosiernie znęca się nad sygnałem wyjściowym. Nawet przestrzeń znika, bo za bardzo tłumi wysokie tony.

Podobny efekt uzyskałem presetem "Pop" w aplikacji AIMP. Różnica jest taka, że Dirac jest upierdliwy i kosztowny, a AIMP Rosjanie dają gratis. 

21 godzin temu, Gargan napisał:

Oho, Czyli jednak chwalenie Cie że jesteś w opozycji do wszystkiego ale nie groźny już się skończyło. Właśnie za takie ataki bezpodstawne zablokowali Cie na Audiostereo? Tu chcesz to samo?

21 godzin temu, Gargan napisał:

Nie będę z Toba dyskutował na ten temat bo ściana....

Twoje zdanie to Twoje zdanie.

21 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał:

W punkt!

10 godzin temu, Lumberjax napisał:

@Piotr Sonido Czytalem gdzies dawniej na Forum ze posiadales Caspiana i Arie, czy kiedykolwiek miales okazje sluchac polaczenia? 

Jesli tak, to jakie wrazenia i jak w porownaniu z innymi wzmacniaczami ?

Bardzo bym Ci byl wdzieczny za jakas krotka opinie :)

Tak w salonie.

Caspiana M2 oceniam na jeden z najwyżej ocenianych wzmacniaczy do 10k. I jesli bym miał wybierac teraz nowy model w takiej kwocie to znowu bym do niego wrócił.

Połączenie jest udane. Bo Arie to kolumny o dosć jasnej górze, dość ostrej, ja ją tak odbieram. A capsian nie jest zbyt analityczny. Nie jest też ciepły nadmiernie. Uważam że ok, aczkolwiek połączenie z Musicalem chyba deczko lepiej mi leżało.

9 godzin temu, Gargan napisał:

Każde DSP psuje brzmienie, a Dirac szczególnie

Beznazwy.jpg.723760b74150ae07f3321f4ff3ab891a.jpg

Apeluję o ostudzenie emocji i merytoryczną dyskusję. Ukryłem kilka postów nie na temat.

@Gargan ocenę innych zostaw dla siebie. Nie odnosimy się w tematycznych dyskusjach personalnie wytykając innym snobizm czy prostactwo nawet gdy tylko uogólniasz pisząc o jakiejś grupie użytkowników. Raz już Cię ostrzegałem w tej kwestii. Kolejnego ostrzeżenia poza tym wpisem nie będzie. Będzie ograniczenie pisania na forum. 

@Piotr Sonido nie nakręcaj dyskusji w kierunku konfrontacji słownej poza tematem robiąc offtop. Po co to wytykanie innym zachowań na innych forach? Jest to przyczynek do słownej "bitki". 

Proszę zgłaszać nieregulaminowe wpisy i samemu nie próbować "wyjaśniać" interlokutorów bo do niczego dobrego to nie prowadzi.

Pozdrawiam. M

Aby wrocic do tematu:

na szczescie nie jestem impulsywny i zawsze dobrze przemyslam zakupy…

a wiec zamowilem Roksan Caspian M2 z richersounds 😎

Mam rodzine w UK wiec mysle ze w sumie wyjdzie okolo 6,5k PLN.

Jesli mi sie nie spodoba, to na pewno w tej cenie (po kosztach) znajdzie sie chetny do przygarniecia.

Na pewno porownam z AVM Competition, jesli uda sie go naprawic, ale w razie w mam backup w formie Caspiana M2.

No chyba ze ktos mi zaoferuje w miedzyczasie kwote na nowke Caspiana, ktora ciezko bedzie odrzucic :D

Edytowano przez Lumberjax

2 godziny temu, Q21 napisał:

Moim zdaniem będziesz zadowolony :) Pochwal się odczuciami, gdy już przyjdzie. 

Jestem bardzo ciekawy!

Takiej okazji nie moglem przegapic szczerze mowiac, a ze wynik naprawy AVMa moze byc za tydzine lub za kilka miesiecy, albo informacja ze nie do naprawy, to wolalem sie przygotowac.

niestety kolumny dopiero za 4 tygodnie beda u mnie, do tego czasu musze sie pomeczyc na starym sprzecie.

Pozostaje juz tylko kwestia Streamera, mysle wciaz nad dwoma opcjami:

WiiM Pro (Plus niepotrzebny ze wzgledu na DACa CA)

CA MXN10 jako dodatek do CA Dacmagic

Eversolo odpada, za drogi jak na to jak brzmi, plus nie trawie ekranikow.