tomek4446 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 30 minut temu, Bartek Chojnacki napisał: Jak masz czas na 60 stron a4 to Ci wyślę pracę na ten temat mojej dyplomantki z tego roku Nie wiem czy mam podstawy by coś zrozumieć , ale chętnie. 23 minuty temu, Kraft napisał: Tak mamy różnicę, tak na ucho, jak i mierzoną DL. Musi być na logikę , no chyba , że mamy idealnie symetrycznie urządzony pokój , oraz kolumny w idealnej symetrii . Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 14 minut temu, tomek4446 napisał: Musi być na logikę , no chyba , że mamy idealnie symetrycznie urządzony pokój , oraz kolumny w idealnej symetrii . Nie tylko. Kolumny często nie grają idealnie równo. Do tego potencjometr głośności też potrafi namieszać. No i jeszcze nasz słuch z jego wadami. Okazji do użycia gałeczki może być wiele. Edytowano 2 godziny temu przez Kraft Odpisz, cytując
pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 2 godziny temu, tomek4446 napisał: No i zadziała się magia. Czyli co, czekamy aż recenzenci ustawią prawidłowo kolumny 😁 https://www.hifi.pl/porady/ustawienie-audio-physic.php 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Edytowano 2 godziny temu przez pairtick Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 godziny temu, tomek4446 napisał: załączam plik z REW , po moich wyczynach , spójrz w wolnej chwili. A , ściągnąłem najnowszą wersję BETA i powiedz mi gdzie tam teraz można " rozciągnąć " pomiary / 1/16 ; 1/2 ; 1/24 .... / Hej, Nie bardzo rozumiem co rozumiesz pod hasłem "rozciągnąć pomiary. Smoofing 1/X można zmieniać jak wcześniej w zakładce GRAPH na belce głównej. Zmieniły się narzędzia operowania na charakterystyce SPL&Phase. Teraz trzeba kursorem myszzy najechać na charakterystykę i kliknąć PPM rozwijając menu kontekstowe i tam też jest smoofing. "Rozciągnąć pomiary" można też klikając jednocześnie PPM, następnie nie zwalniając go LPM i przeciągając kursorem w prawo/lewo. Jeżeli chcesz się pozbyć tych krzaczków na amplitudzie dB SPL to zaznacz "ptaszka" w "IR Windows" ----> Add FDW Jeżeli nie chcesz tych zapadlin w charakterystyce amplitudy L + P (niebieskie prostokąty) to musisz wyrównać położenie mikrofonu do mm. musi być w równej odległości od kolumn L i P. Łatwo to zrobić używając Generatora szumu obserwując RTA (smoofing 1/48). Przesuwając mikrofon o milimetry prawo/lewo będziesz widział jak zmieniają się te zaznaczone dołki. Na "środku" charakterystyka amplitudy L i P (stereo) powinna być max wyrównana. Możesz poźniej zmierzyć dalmierzem laserowym. Powinno być do pojedyńczego mm Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 11 minut temu, MariuszZ napisał: Smoofing 1/X można zmieniać jak wcześniej w zakładce GRAPH na belce głównej. O to , to " Smoofing " !!! Wcześniej klikałem w ' Controls " i się rozwijało po lewej . Postaram się wyrównać mikrofon , choć już widzę , że łatwo nie będzie. Dziękuję Mariusz za rady i wyjaśnienie. Będę próbował do skutku. Odpisz, cytując
Recommended Posts