Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
30 minut temu, Bartek Chojnacki napisał:

Jak masz czas na 60 stron a4 to Ci wyślę pracę na ten temat mojej dyplomantki z tego roku

Nie wiem czy mam podstawy by coś zrozumieć , ale chętnie. 

23 minuty temu, Kraft napisał:

Tak mamy różnicę, tak na ucho, jak i mierzoną DL.

Musi być na logikę , no chyba , że mamy idealnie symetrycznie urządzony pokój , oraz kolumny w idealnej symetrii .

Napisano (edytowany)
14 minut temu, tomek4446 napisał:

Musi być na logikę , no chyba , że mamy idealnie symetrycznie urządzony pokój , oraz kolumny w idealnej symetrii .

Nie tylko. Kolumny często nie grają idealnie równo. Do tego potencjometr głośności też potrafi namieszać. No i jeszcze nasz słuch z jego wadami. Okazji do użycia gałeczki może być wiele. 

Edytowano przez Kraft
Napisano
3 godziny temu, tomek4446 napisał:

załączam plik z REW , po moich wyczynach , spójrz w wolnej chwili. A , ściągnąłem najnowszą wersję BETA i powiedz mi gdzie tam teraz można " rozciągnąć " pomiary / 1/16 ; 1/2 ; 1/24 .... /

Hej,

Nie bardzo rozumiem co rozumiesz pod hasłem "rozciągnąć pomiary. Smoofing 1/X można zmieniać jak wcześniej w zakładce GRAPH na belce głównej. Zmieniły się narzędzia operowania na charakterystyce SPL&Phase. Teraz trzeba kursorem myszzy najechać na charakterystykę i kliknąć PPM rozwijając menu kontekstowe i tam też jest smoofing. 

"Rozciągnąć pomiary" można też klikając jednocześnie PPM, następnie nie zwalniając go LPM i przeciągając kursorem w prawo/lewo. 

Jeżeli chcesz się pozbyć tych krzaczków na amplitudzie dB SPL to zaznacz "ptaszka" w "IR Windows" ----> Add FDW

Jeżeli nie chcesz tych zapadlin w charakterystyce amplitudy L + P (niebieskie prostokąty) to musisz wyrównać położenie mikrofonu do mm. musi być w równej odległości od kolumn L i P. Łatwo to zrobić używając Generatora szumu obserwując RTA (smoofing 1/48). Przesuwając mikrofon o milimetry prawo/lewo będziesz widział jak zmieniają się te zaznaczone dołki. Na "środku" charakterystyka amplitudy L i P (stereo) powinna być max wyrównana. Możesz poźniej zmierzyć dalmierzem laserowym. Powinno być do pojedyńczego mm ;) 

Pozdrawiam. M

Zrzut ekranu 2025-10-04 200818.jpg

Napisano
11 minut temu, MariuszZ napisał:

Smoofing 1/X można zmieniać jak wcześniej w zakładce GRAPH na belce głównej.

O to , to " Smoofing " !!! Wcześniej klikałem w ' Controls " i się rozwijało po lewej . Postaram się wyrównać mikrofon , choć już widzę , że łatwo nie będzie. Dziękuję Mariusz za rady i wyjaśnienie. Będę próbował do skutku.