Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Pierwsze pytanie otwarta czy zamknięta obudowa ? Miałem i takie i takie , aktualnie jadę na dwóch jbl 8400 + svs sb1000 pro ... myślę nad zwiększeniem mocy i różne opinie czytałem z których wynika że do kina to raczej otwarty a słuchałem svs sb16 ultra i grał fajnie - znajomy polecił mi napisać na forum bo są tutaj ponoć znawcy tematu

Napisano

Jaki rozmiar pomieszczenia? Jaki budżet? Chcesz wymienić wszystkie suby czy tylko SB-1000?

Wygląda na to, że możliwości masz to szedłbym w dwa suby. Jakie to już zależy od budżetu.

Napisano

No tylko że SB jest zamkniety właśnie. Fajny sub. W kinie lepiej by się spradził PB16

Ten Klipsch jst znacznie tańszy i to tez super sobwoofer.

Na wyprzedaży jest też Gold sub z wyprzedawanej linii z membranami pasywnymi

Mozna jeszcze pomyślec o XTZ 3x12 chodź on jest bardzo duży.

Napisano

no oba które mam właśnie są finalizowane ... mam czasu troszkę zanim nastąpi odbiór - oba były w zamkniętej obudowie i fajnie grały a słyszałem opinie że z otwartymi obudowami dudnią bardziej niż grają dlatego tu piszę i może się coś więcej dowiem a pokój jest tylko do kina

Napisano
7 minut temu, maxiu3 napisał:

a słyszałem opinie że z otwartymi obudowami dudnią bardziej niż grają dlatego tu piszę i może się coś więcej dowiem a pokój jest tylko do kina

Przyjęło się, że zamknięte suby są szybsze ale nie mają takiego zejścia i potęgi w kinie jak konstrukcje otwarte. Jeżeli to setup tylko do oglądania filmów to poszedłbym w strone owartych konstrukcji. W tych lepszych dostajesz też zatyczki portów i dodatkowe ustawienia tak aby lepiej to dostroić do własnych oczekiwań. 

Jak masz 25 metrów i system kinowy to bym zastanawiał się nad 2xRP1400 albo podobną kombinacją 2 lub więcej subów. 

Napisano

Cześć :) Otwarty sub w większości sytuacji zagra obszerniej i niżej niż konstrukcje zamknięte. Nie ma też co ukrywać, że Twój obecny SB-1000 Pro jest dość niewielki, więc przejście na Twoje opcje to spory przeskok. Przemyślałbym jednak poważnie sugestię PanKlor, czyli dwie nieco mniejsze konstrukcje. Przy odpowiednim ustawieniu mogą fajnie wyrównać pasmo. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy :) Możemy też zrobić fajną cenę na wybrane przez Ciebie opcje ;) Czy to RP-1400SW, czy inny model. W poniższym filmie tez omawiamy kwestię obudowy otwartej/zamkniętej

Napisano
22 godziny temu, maxiu3 napisał:

a słyszałem opinie że z otwartymi obudowami dudnią bardziej niż grają dlatego tu piszę i może się coś więcej dowiem a pokój jest tylko do kina

Kto Ci tak powiedział? Dudnienie to element akustyki pomieszczenia a nie suba.

Do kina szedł bym w model otwarty.

Napisano
Dnia 30.09.2024 o 10:07, PanKlor napisał:

Przyjęło się, że zamknięte suby są szybsze ale nie mają takiego zejścia i potęgi w kinie jak konstrukcje otwarte

Prawda. Miałem do testów zamkniętego RELa HT1205 MKII oraz mam teraz Klipsch RP-1200SW. Gra mi to w 25m2 tylko sufit mam nisko 210cm.

Dnia 30.09.2024 o 10:23, Q21 napisał:

Otwarty sub w większości sytuacji zagra obszerniej i niżej niż konstrukcje zamknięte

Ciężko powiedzieć. Ja akurat nie słyszałem różnicy ponieważ skupiałem się na innych detalach.

Dnia 30.09.2024 o 09:57, maxiu3 napisał:

słyszałem opinie że z otwartymi obudowami dudnią bardziej niż grają dlatego tu piszę i może się coś więcej dowiem a pokój jest tylko do kina

Dudnienie słychać ale tylko w momencie jak wezmę głośno muzykę oraz nastawie na amplitunerze BASS +10.

Dobre kolumny mission m34- dudnienie mocne -przeszkadza

RELa HT1205 MKII - Ciągnie się dziwnie. Dudnienie występuje ale inne od kolumn. Nie pamiętam już szczegółów.

Klipsch RP-1200SW - najlepiej sobie radzi z całej trójki. Dudnienie występuje małe.

Najlepiej jakbyś wziął na próbę do domu i sam się przekonał ,który Ci odpowiada. U mnie jeden KLipsch wygryzł dwa JBL E 150

Napisano
Przed chwilą, maxiu3 napisał:

https://twojeaudio.pl/subwoofer-do-kina-domowego/svs-pb17-ultra-subwoofer-aktywny-17.html

wychodzi na to że jest już w sprzedaży - może jakby brać dwa to zrobią upust 

To jest konstrukcja otwarta, z trzema portami bass reflex. Z pewnością będzie efektywnie ale czy masz na tyle swobody wokół żeby go postawić?

Sugerujemy Ci spojrzeć, na konstrukcję zamkniętą od Bowers Wilkins, a konkretnie model DB3

https://www.tophifi.pl/glosniki/subwoofery/bowers-wilkins-db3d.html

to wysokiej klasy urządzenie, z porządną i ciężką obudową, nie wspomnę już o świetnej kontroli bas i również zejściu.

Jeśli byłbyś zainteresowany, to zapraszamy na prezentację ;)

Napisano
24 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

to wysokiej klasy urządzenie, z porządną i ciężką obudową, nie wspomnę już o świetnej kontroli bas i również zejściu.

Ej ale ta porządna i ciężka obudowa to 1/3 tego co ww. SVS... 

Napisano
56 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

To jest konstrukcja otwarta, z trzema portami bass reflex. Z pewnością będzie efektywnie ale czy masz na tyle swobody wokół żeby go postawić?

Sugerujemy Ci spojrzeć, na konstrukcję zamkniętą od Bowers Wilkins, a konkretnie model DB3

https://www.tophifi.pl/glosniki/subwoofery/bowers-wilkins-db3d.html

Jeśli byłbyś zainteresowany, to zapraszamy na prezentację ;)

Śmiać mi się chce gdy czytam takie wpisy 😂😂😂

Jakbyście wiedzieli jest też wersja SB🤣

Napisano
16 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

zwróćmy uwagę na rozmiary obydwu urządzeń...

Ależ zwróciłem... w jednym urządzeniu 8 cali to średnica membrany... a w drugim cewki głośnika. 😂

No dobra żarty na bok... ale to Wy zaczęliście ;)

Napisano
Przed chwilą, PanKlor napisał:

Ależ zwróciłem... w jednym urządzeniu 8 cali to średnica membrany... a w drugim cewki głośnika. 😂

No dobra żarty na bok... ale to Wy zaczęliście ;)

więc zwróćmy uwagę ile waży DB3 i jaki tam siedzi układ magnetyczny.

Tak się składa, że w zeszłym roku, moglibyśmy być dystrybutorem tej marki w Polsce. Ale po ocenie wszystkich produktów nie byliśmy przekonani...

Napisano
12 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

więc zwróćmy uwagę ile waży DB3 i jaki tam siedzi układ magnetyczny.

Zwrocmy też uwage na powierzchnię membran i inne parametry. Żeby uzyskać ekwiwalnet 17 cali to trzeba by pewnie 2 x 12 cali a nie 2x8. Pożyjemy i zobaczymy co ten nowy flagowiec SVS potrafi i ile faktycznie bedzie kosztował. O bardzo dobrym serwisie tez warto pamiętać.

Napisano

wkrótce się o tym osobiście przekonam - oczywiście napiszę co myślę ale wydaje mi się że warto wziąć dla tych 5 lat gwarancji i nieprzeciętnej mocy a gdyby mnie naszło na słuchanie muzyki to są w komplecie zatyczki i będzie grał jak obudowa zamknięta - zresztą trzeba poeksperymentować

Napisano
1 godzinę temu, maxiu3 napisał:

wkrótce się o tym osobiście przekonam - oczywiście napiszę co myślę ale wydaje mi się że warto wziąć dla tych 5 lat gwarancji i nieprzeciętnej mocy a gdyby mnie naszło na słuchanie muzyki to są w komplecie zatyczki i będzie grał jak obudowa zamknięta - zresztą trzeba poeksperymentować

Otwarte SVS nie radziły sobie tak dobrze powyżej częstliwości strojenia portów jak ich zamknięte konstrukcje. Może w tym nowym modelu otwartym coś na tym polu usprawnili. Oprócz zatyczek powinna być analogiczna opcja w DSP - to wygodniejsze niż zatykanie suba jeżeli faktycznie ktoś tego potrzebuje w muzyce. 5 lat gwarancji ok, chociaż mogłoby być i więcej dla takiego produktu z góry cennika.