Chyba Miro 84 Napisano 18 października Udostępnij Napisano 18 października 14 godzin temu, Sandor Clegane napisał: Zmieniłem odcięcie na 80 hz i szczerze mówiąc nie bardzo słyszę jakąkolwiek różnicę, a testowałem na kilku róznych scenach z różnym natężeniem basu. Wciąż momentami słyszę wyraźnie, że dochodzi on z prawej strony, więc pewnie tylko drugi sub by mnie urządził... Hmmm. To ciekawe jest.. Jeśli lokalizujesz wciąż z prawej strony przy tak niskim podziale, to możliwe że coś rezonuje z prawej strony i słyszysz to coś nakładające sie razem z oczywiscie basem, np. Drzwi lub komoda itp. - to też może choc nie musi być powód (szukamy każdej opcji). 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandor Clegane Napisano 18 października Autor Udostępnij Napisano 18 października (edytowany) Właśnie nie jestem pewien czy z poprzednim subem też tak miałem (rel ht1210 - stał w tym samym miejscu) i po prostu jakoś wtedy uwagi nie zwracałem czy to ten svs po prostu taki jest. Może lepszym rozwiązaniem byłby sub z membrana skierowaną w dół? Edytowano 18 października przez Sandor Clegane Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 18 października Udostępnij Napisano 18 października Po co zmieniłeś HT1205 na SB2000? Przecie to konkurent a nie model wyżej. Chyba że to był 1003? Zmień go pozycją. Jak to nie pomoże to spróbuj mu obniżyć nieco na pokrętle. Nic nie stracisz bo to nie jest tak że i kolumny i sub się urywa nagle. Po prostu w tym miejscu następuje spadek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandor Clegane Napisano 18 października Autor Udostępnij Napisano 18 października 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Po co zmieniłeś HT1205 na SB2000? Przecie to konkurent a nie model wyżej. Chyba że to był 1003? Zmień go pozycją. Jak to nie pomoże to spróbuj mu obniżyć nieco na pokrętle. Nic nie stracisz bo to nie jest tak że i kolumny i sub się urywa nagle. Po prostu w tym miejscu następuje spadek Bo mi coś rezonowało w nim i byłem przekonany, że to ta płytka wbudowana u góry. Rozmawialiśmy kiedyś o tym. Svs mi nie rezonuje, nie pierdzi tyle, że go słyszę wyraźnie z boku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coyote Napisano 18 października Udostępnij Napisano 18 października (edytowany) Tego typu problem jest mi dobrze znany z moich początków dodania suba do amplitunera stereo . Można go rozwiązać na dwa sposoby a by najmniej u mnie tak akurat było. W sumie po roku zabawy i ciągłego zmieniania już w końcu mam spokój i nie muszę poświęcać więcej na to czasu tylko cieszyć się zestawem. Przede wszystkim najważniejszy jest poziom głośności suba , on ma tylko być słyszalny ale nie wychodźcy przed głośniki podłogowe. Jest to trudne do ustawienia ale musisz pójść na kompromis w tej kwestii, czyli gdy masz utwór w swojej bibliotece który najbardziej że tak powiem męczy basem i ewidentnie narzucając się z swojej strony wtedy musisz go gałka wyciszyć do momentu aż uznasz że jest to dla ciebie akceptowane. Mi zajęło to jak wspomniałem sporo czasu zanim zrozumiałem że nie ma innej możliwości a nie jest wygodne słuchając co chwile innej realizacji ustawić pod nią suba dlatego nazwałem to kompromisem i teraz jest to dla mnie tylko zaletą gdyż sub dodaje barwy tylko kiedy trzeba i uzupełnia zestaw stereo tak samo jest z filmami. Ustawienie częstotliwości, można ustawić na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest ustawienie odcięcia suba w amplitunerze jeśli używasz tej opcji wtedy nie ma znaczenia jak ustawioną masz gałkę z Hz w subie ponieważ wtedy tą funkcję przejmuje amp. Czyli gdy ustawisz na przykład odcięcie w amp na 80hz to znaczy to że kolumny podłogowe bedą schodzić do 80hz a wszystko co poniżej przyjemnie sub. Tu uważam że szkoda odcinać tak wysoko podłogówki skoro potrafią zejść niżej ( nie wiem ile te twoje mogą zejść ale podejrzewam ze do jakiś 40/50 hz na pewno ) wtedy ustawił bym odcięcie jak tobie pasuje ale znacznie niżej 50/60 hz. Drugim z nich jest nie używania funkcji odcięcia w amplitunerze. Wtedy zabawa polega tylko na tym że ustawiasz na subie gałką od hz częstotliwość odcięcia na przykład 80hz i regulujesz go gałką od głośności tak by ciebie nie męczył. ( patrz punkt pierwszy ) Edytowano 18 października przez coyote 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano 18 października Udostępnij Napisano 18 października Tylko nie wiadomo jak się zachowują podłogówki w "sub zakresach" no i ich już nie da się przestawiać tak jak sub'a - tu moze być gorzej przy zmianie odcięcia np na 40Hz. Wspomniany Rew to pokaże, więc warto iść w pomiar, (pożyczyć / popytać znajomych) szczególnie jak adaptacja akustyczna jest ograniczona lub w ogóle nie wchodzi w grę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 października Udostępnij Napisano 18 października 8 godzin temu, coyote napisał: czyli gdy masz utwór w swojej bibliotece który najbardziej że tak powiem męczy basem i ewidentnie narzucając się z swojej strony wtedy musisz go gałka wyciszyć do momentu aż uznasz że jest to dla ciebie akceptowane. Przeta tak mówiłem. Ale mnie zakrzyczeli , że to ogarnia amp. U mnie nie ogarnia , a niby flagowiec Jak to mówią , jak chcesz coś dobrze zrobić , to zrób to sam 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 18 października Udostępnij Napisano 18 października (edytowany) Jak nie masz innego miejsca to spróbuj go wysunąć tak przed szafkę i skieruj równolegle do tej ściany, w jedną a później w drugą stronę i zobacz czy będzie inaczej . Edytowano 18 października przez 77Mariusz77 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 18 października Udostępnij Napisano 18 października 33 minuty temu, tomek4446 napisał: Przeta tak mówiłem. Ale mnie zakrzyczeli , że to ogarnia amp. U mnie nie ogarnia , a niby flagowiec Jak to mówią , jak chcesz coś dobrze zrobić , to zrób to sam Przez te 10+ lat trochę się jednak zmieniło w dostępnych dla przeciętnego zjadacza chleba systemach korekcji akustyki... Ówczesne flagowce są w tym aspekcie daleko z tyłu za współczesnymi konstrukcjami ze średniej półki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandor Clegane Napisano 18 października Autor Udostępnij Napisano 18 października Póki co zmieniłem ustawienie volume na gałcę tak, że po kalibracji amplituner pokazuje poziom 0 (wcześniej pokazywał -3,5) i sam nie wiem czy to placebo (bo różnica jeśli jest to subtelna), ale wydaje mi się, że jest trochę lepiej. Zawsze myślałem, że to czy gałka będzie na 10 czy 9:30 nie ma takiego znaczenia, bo amplituner sam sobie to skoryguje i na jedno wyjdzie. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coyote Napisano 18 października Udostępnij Napisano 18 października Zapomniałem dodać jeszcze jedną radę na którą u siebie nie mogłem sobie na stałe na ten moment pozwolić lecz w przyszłości jak najbardziej będę brał takie ustawienie suba pod uwagę. A mianowicie mając jednego suba warto ustawić go po prostu na środku między dwoma kominami... Ciekw jestem waszych opinii. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 października Udostępnij Napisano 18 października 25 minut temu, PanKlor napisał: Ówczesne flagowce są w tym aspekcie daleko z tyłu za współczesnymi konstrukcjami ze średniej półki. Może i są. Ale ja również próbowałem kalibracji suba MiniDSP DDrc-24 czyli Diraciem i niestety idealnie nie było. 7 minut temu, Sandor Clegane napisał: Póki co zmieniłem ustawienie volume na gałcę Próbuj , każde doświadczenie jest cenne. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 18 października Udostępnij Napisano 18 października Pozwolę sobie wtrącić coś od siebie. Moim zdaniem miejsce dla sub-a jest złe, bo stoi w kącie przy komodzie która może być niezłym rezonatorem (wspominałeś że inny sub sprawiał wrażenie rezonowania części jego obudowy, ten jest inny więc rezonuje/wzbudza się inna częstotliwość). Może lepiej by było gdybyś mógł "wcisnąć" bardziej w kąt lewy głośnik, prawy rozstawić symetrycznie i wygospodarować miejsce dla suba między szafką TV a prawym głośnikiem. Z tego co czytam nie masz problemu z ilością niskich tonów ale z lokalizacją - co w teorii nie powinno mieć miejsca, ale to tylko teoria. Na subwoferze nie ograniczaj pasma, niech jest "odkręcone" na max, możesz w amplitunerze zejść niżej 120Hz (częstotliwość graniczna kanału x.1.x LFE) wówczas powinien zakres między 120Hz a ustawioną częstotliwością wkomponować w fronty - jak będzie w praktyce zobaczysz. Coś na zasadzie że masz kino bez suba w tym zakresie. Jak możesz wywal tymczasowo komodę i sprawdź czy problem nadal występuje. Co do Audyssey i jego Dynamic EQ - wyłącz, u mnie jak miałem SR5013 wprowadzało więcej szkody jak pożytku, możesz też pokusić się o wyłączenie Audyssey - parametry kalibracji w zakresie odległości i natężenia kanałów zostaną zachowane. Ostatecznie po kalibracji, mimo wszystko weź pracę suba na słuch - jak pisał @tomek4446 i dopasuj do frontów - też powinno pomóc. Kalibracja jest fajna, ale algorytm jest policzony dla założonych wielkości pomieszczenia i jego "umeblowania" czasami coś wypada poza algorytm i program tego nie ogarnie, dlatego wraca do "mamuśki" i coś ostatecznie ustawi - niekoniecznie dobrze. Gdyby ktoś wymyślił system kalibracji który "ogarnia" wszystko wystarczyłby jeden producent głośników, amplitunerów etc. i tak po kalibracji grałyby tak samo 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 18 października Udostępnij Napisano 18 października 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Może i są. Ale ja również próbowałem kalibracji suba MiniDSP DDrc-24 czyli Diraciem i niestety idealnie nie było. Bo z jednym to jest w domowych warunkach praktycznie niemozliwe. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano 18 października Udostępnij Napisano 18 października 2 godziny temu, coyote napisał: Zapomniałem dodać jeszcze jedną radę na którą u siebie nie mogłem sobie na stałe na ten moment pozwolić lecz w przyszłości jak najbardziej będę brał takie ustawienie suba pod uwagę. A mianowicie mając jednego suba warto ustawić go po prostu na środku między dwoma kominami... Ciekw jestem waszych opinii. Poniżej wykresy REW z pomiarów LFE (pacjent to REL HT1003 mk1 z RX-V6A) + UMIK-1 (głośność do uzyskania dB(C) S = 75, ale to akurat ma mniejsze znaczenie) z orientacyjnym szkicem pomieszczenia. Ustawienie centralne faktycznie wychodzi korzystnie, natomiast dla sub'a przy kolumnach FL/FR są największe dołki (nie ma tu akurat wykresu dla sub'a przy kolumnie FR, ale o ile dobrze kojarzę był tam bardzo ostry spadek w okolicach 70-75Hz, ogólnie gorzej niż przy FL ...no po prostu Rów Mariański). Ogólnie ustawienia przy FL/FR (w kącie, przy komodzie) nie wypadają najkorzystniej. Z akustyką nic nie robiłem. Rel został finalnie w pozycji nr2, a kalibracja potem jeszcze delikatny lifting zrobiła (zamieszczone pomiary były bez 'ulepszaczy'). Jak znajdę jeszcze trochę czasu to będzie tandem z svs pb1000. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października Ale ta czwórka robi Ci bałagan hehe, ale zwróć uwagę że jako drugi sub może się sprawdzic w tym miejscu uzupełniając 80-90Hz które w innych ustawieniach mają dołek. Podbicie pod 40Hz aż niewiarygodne że niezależne od lokalizacji, dobrze że może je ubić, lepsze to niż dołek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października Dnia 18.10.2024 o 09:50, Sandor Clegane napisał: Bo mi coś rezonowało w nim i byłem przekonany, że to ta płytka wbudowana u góry. Rozmawialiśmy kiedyś o tym. Svs mi nie rezonuje, nie pierdzi tyle, że go słyszę wyraźnie z boku. A było cos było. No ja miałem u siebie 2. Ale widziałem kilka i w żadnym tego nie było co nie znaczy że nie możliwe. Ok. 13 godzin temu, lion napisał: Poniżej wykresy REW z pomiarów LFE (pacjent to REL HT1003 mk1 z RX-V6A) + UMIK-1 (głośność do uzyskania dB(C) S = 75, ale to akurat ma mniejsze znaczenie) z orientacyjnym szkicem pomieszczenia. Ustawienie centralne faktycznie wychodzi korzystnie, natomiast dla sub'a przy kolumnach FL/FR są największe dołki (nie ma tu akurat wykresu dla sub'a przy kolumnie FR, ale o ile dobrze kojarzę był tam bardzo ostry spadek w okolicach 70-75Hz, ogólnie gorzej niż przy FL ...no po prostu Rów Mariański). Ogólnie ustawienia przy FL/FR (w kącie, przy komodzie) nie wypadają najkorzystniej. Z akustyką nic nie robiłem. Rel został finalnie w pozycji nr2, a kalibracja potem jeszcze delikatny lifting zrobiła (zamieszczone pomiary były bez 'ulepszaczy'). Jak znajdę jeszcze trochę czasu to będzie tandem z svs pb1000. A jakby tak dać 4 + 2 :):) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandor Clegane Napisano 19 października Autor Udostępnij Napisano 19 października Mam możliwość zakupu quadral cube 12 za 2500 zł... Jakieś opinie o tym subie? Korzystam tylko w kinie, więc jak sobie radzi w muzyce nie ma dla mnie znaczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandor Clegane Napisano 19 października Autor Udostępnij Napisano 19 października 3 godziny temu, Sandor Clegane napisał: Mam możliwość zakupu quadral cube 12 za 2500 zł... Jakieś opinie o tym subie? Korzystam tylko w kinie, więc jak sobie radzi w muzyce nie ma dla mnie znaczenia. Chodzi mi o porównanie do sb2000, bo może bym sobie podmienił nie dopłacając do tego, bo sb2000 to myślę, że 2500 bym wziął za niego na olx, a ten quadral ma membranę skierowaną do dołu co podobno daje właśnie bardziej równomierne rozchodzenie się basu tyle, że na necie znalazłem tylko jedną opinię o nim.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klips Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października 30 minut temu, Sandor Clegane napisał: quadral ma membranę skierowaną do dołu co podobno daje właśnie bardziej równomierne rozchodzenie się basu Nie łudziłbym się... mam Rel T9i, i też jak to ująłeś - "rozchodzenie się basu" nie jest takie samo w całym pomieszczeniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października Nie jest i nie będzie, żeby mruczało równo w całym pomieszczeniu musi być więcej niż jeden plus kalibracja oczywiście udana. Już nie jeden to przerabiał, opisywał i dzielił się swoją robotą. Wystarczy poczytać i się zastosować. Przy istniejącej możliwości wypożyczenia urządzeń nic nie stoi na przeszkodzie sprawdzić u siebie jaki to jest efekt i albo do tego dążyć ( kupić, ewentualnie z czasem kupić) albo to olać i cieszyć się basem z suba a nie grającym całym pomieszczeniem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gmow1977 Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października 2 godziny temu, Sandor Clegane napisał: a ten quadral ma membranę skierowaną do dołu co podobno daje właśnie bardziej równomierne Nic ci to nie da....Bas ma inną charakterystykę fal.One nie są kierunkowe...Bas rozchodzi się jako fale kuliste .Musisz chociaż na próbę go z tego rogu zabrać i postawić gdzieś indziej oraz pobawić się ustawieniami. Każdy ci to tłumaczy, ale jak widać ciężko do ciebie dotrzeć. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatorkina Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października 1 godzinę temu, 77Mariusz77 napisał: Nie jest i nie będzie, żeby mruczało równo w całym pomieszczeniu musi być więcej niż jeden plus kalibracja oczywiście udana. Stawiam na SBA, miałem i wiem... Kolega @Gmow1977 ma na samochodowych JBL-ach 1000 i wie jak to gra... chyba że przez 3 lata już je wymienił o czym mi nie wiadomo bo nie śledziłem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października 8 godzin temu, Butler napisał: Ale ta czwórka robi Ci bałagan hehe, ale zwróć uwagę że jako drugi sub może się sprawdzic w tym miejscu uzupełniając 80-90Hz które w innych ustawieniach mają dołek. Podbicie pod 40Hz aż niewiarygodne że niezależne od lokalizacji, dobrze że może je ubić, lepsze to niż dołek. Od czwórki pomieszczenie jest już otwarte na resztę salonu, ale mam właśnie spore oczekiwania wobec tandemu lokalizacji 2+4. 6 godzin temu, Piotr Sonido napisał: A jakby tak dać 4 + 2 :):) Tak, to będzie właśnie pierwszy test Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandor Clegane Napisano 19 października Autor Udostępnij Napisano 19 października 24 minuty temu, Gmow1977 napisał: Nic ci to nie da....Bas ma inną charakterystykę fal.One nie są kierunkowe...Bas rozchodzi się jako fale kuliste .Musisz chociaż na próbę go z tego rogu zabrać i postawić gdzieś indziej oraz pobawić się ustawieniami. Każdy ci to tłumaczy, ale jak widać ciężko do ciebie dotrzeć. Po prostu zanim poprzestawiam sobie cały pokój tylko po to, żeby sobie potestować jak się będzie bas rozchodził chcę wyczerpać inne opcje, o których słyszałem, ale jak widać nie wszędzie można zadawać pytania, jeśli się czegoś nie wie a myślałem, że forum jest od tego właśnie a co do suba to wyciągnąłem go z tego kąta jest bliżej prawej kolumny, trochę bardziej z przodu i pod innym kątem, ale zrobiłem to wczoraj wieczorem, a dziś jestem 12h w pracy i nie mam czasu na testy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts