Skocz do zawartości

Wzmacniacz zintegrowany do Dynaudio Emit 50

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Przenoszę temat z podforum "kino domowe", ponieważ podjąłem decyzję o zbudowaniu jednak systemu stereo.  Kolumny są już w zasadzie wybrane- Dynaudio Emit 50. Proszę o propozycje wzmacniacza zintegrowanego do nich,  niestety budżet to ok 4-5 tys.  Wstępnie wybrałem Marantz PM7000N lub Onkyo TX-8470. Zdając sobie sprawę, że do tych kolumn powinienem szukać elektroniki z nieco wyższej  półki cenowej, niestety muszę poruszać się we wzmiankowanym budżecie. Dziękuję z góry za wszelkie sugestie w tej materii. 

Edytowano przez Falke
Napisano
1 godzinę temu, Falke napisał:

niestety budżet to ok 4-5 tys

No i fajnie. Po co komplikować rzeczywistość. Jestem przekonany, że „zwrot z inwestycji” będzie mocny. 
Chodzi ze mną powiedzonko Einsteina. Wszystko ma być proste, jak tylko to możliwe, ale nie prostsze.

Masz Chłopie konkretny budżet. Na oku dwa modele wzmacniaczy. Potrzebujesz przewody głośnikowe i jakieś tam źródło. A za kilka tygodni to Ty nam opowiesz czy zysk - brzmienie fajne, cieszy, uspokaja, wzrusza. Chcesz oddać te 4-5 tys złotych ot tak na forumową łaskę /niełaskę?

Bierz odpowiedzialność i odwagi. Będzie lepiej smakować.

Powodzenia

Napisano (edytowany)

Dziękuję za krzepiący post i serdecznie pozdrawiam. 

Edytowano przez RoRo
https://forum.audio.com.pl/topic/44032-ciekawostki-aukcyjne-i-giełdowe-czyli-sprzęt-sprzedawany-na-allegro-ebay-hi-fipl-itp/
Napisano

Dziękuję niezmiernie za podane propozycje. Gdybym jednak zdecydował się na Marantza PM7000N lub Onkyo TX-8470 (ewentualnie jakąś Yamahę z tej półki cenowej), czy będą one za "słabe" do tych Dynaudio i mojego pomieszczenia (salon 45m połączony z kuchnią 15 m, odleglość sprzętu od miejsca odsłuchu - ok. 5-6 m)? Te modele - proszę się nie śmiać - podobają nam się najbardziej ... stylistycznie.

Napisano

Ostatni mój pomysł - Yamaha R-N800A. Niestety nie mam gdzie odsłuchać z Dynaudio Emit 50. Kolumny grają dość ciemno, ciepło, toteż z Yamahą mogłoby to - jak mniemam - dobre połączenie (czy jednak się mylę?)

Napisano

Zgodnie z pomiarami w Audio:

„Producent uczciwie deklaruje umiarkowaną czułość 86 dB – tyle też ustaliliśmy w pomiarach. Charakterystyka impedancji ma ok. 3-omowe minimum przy 100 Hz”.

Masz duży salon, kolumny z dość niską skutecznością i impedancją, nisko schodzącym basem. 
Tu mi pasuje mocny, wydajny wzmacniacz,    nie wiem czy znajdziesz taki w zakładanym budżecie, chyba że na rynku wtórnym.

Na szybko przychodzi mi do głowy Musical Fidelity m6si, może Arcam SA30, Rotel 1592? 

Napisano
10 minut temu, majkel74 napisał:

„Producent uczciwie deklaruje umiarkowaną czułość 86 dB – tyle też ustaliliśmy w pomiarach. Charakterystyka impedancji ma ok. 3-omowe minimum przy 100 Hz”.

Masz duży salon, kolumny z dość niską skutecznością i impedancją, nisko schodzącym basem. 
Tu mi pasuje mocny, wydajny wzmacniacz,    nie wiem czy znajdziesz taki w zakładanym budżecie, chyba że na rynku wtórnym.

Na szybko przychodzi mi do głowy Musical Fidelity m6si, może Arcam SA30, Rotel 1592? 

Niestety te już znacznie przekraczają założony budżet, a nie chcę jednak innych, tańszych  kolumn (Dynaudio urzekły moją żonę).

Napisano
6 godzin temu, majkel74 napisał:

Niestety te już znacznie przekraczają założony budżet, a nie chcę jednak innych, tańszych  kolumn (Dynaudio urzekły moją żonę). Czy ta Yamaha R-N800A jest za słaba do wzmiankowanych kolumn pod względem mocy? Marantz PM7000N ma jej jeszcze mniej...

Napisano
36 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

Wystarczy. Dsp I korekcja pomieszczenia również robi robotę.

Prędzej głośniki wypadną z zawieszeń niż wzmacniacz przesterujesz.

Mam ten model i żadnych zrzutów a katuje go okropnie.

https://www.olx.pl/d/oferta/mega-wzmacniacz-stereo-harman-kardon-hk990-jak-nowy-CID99-ID12cBeh.html

Ok. Dzięki. Wszędzie czytam, że te głośniki są bardzo wymagające prądowo, stąd wątpliwości. Jak nadmieniałem, nie jestem w stanie "wskoczyć" na wyższą półkę cenową, bowiem kolumny wybralem i tak znacznie droższe niż pierwotnie zakładałem (początkowo myślałem wszak o Heco Aurora 1000, lecz po odsłuchu najbardziej nam się spodobały jednak Dynaudio ze swoim ciepłym, mocno naturalnym brzmieniem).

Napisano

Dynaudio są mocno uzależnione od wzmacniacza.

Miałem i to chyba jedyne kolumny które były aż tak wybredne na moc wzmacniacza. 

Szukaj używanego Arcama sa30. Jest wydajny prądowo w dodatku ma Dirac. W okolicy 5k za używkę moim zdaniem nie kupisz nic tak wydajnego. Co ma jeszcze w sobie w miarę rozsądny dac i odtwarzacz sieciowy. 

Napisano
19 godzin temu, majkel74 napisał:

kolumny z dość niską skutecznością

Czy "dość niską" to synonim "umiarkowaną", bo w podanym przez Ciebie cytacie stało „Producent uczciwie deklaruje umiarkowaną czułość 86 dB".

Następny cytujący opuści "dość" i zostanie już tylko "niską". Przez taki głuchy telefon powiela się kolejny mit audio.

Napisano
1 minutę temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

Spokojnie ja mam dużo bardziej wymagające kolumny jak dynaudio i hk990 sobie radzi dzielnie.

Oczywiście zawsze można dać więcej mocy. 

Tyle, że ja sobie upatrzyłem Yamahę R-N800A ...

16 minut temu, Carmion napisał:

Dynaudio są mocno uzależnione od wzmacniacza.

Miałem i to chyba jedyne kolumny które były aż tak wybredne na moc wzmacniacza. 

Szukaj używanego Arcama sa30. Jest wydajny prądowo w dodatku ma Dirac. W okolicy 5k za używkę moim zdaniem nie kupisz nic tak wydajnego. Co ma jeszcze w sobie w miarę rozsądny dac i odtwarzacz sieciowy. 

I to pewnie byłby nader sensowny wybór. Jest tylko jeden szkopuł - małżonce się nie podoba ;)

Napisano
42 minuty temu, Falke napisał:

I to pewnie byłby nader sensowny wybór. Jest tylko jeden szkopuł - małżonce się nie podoba ;)

No Yamaha rn 800 w porównaniu do tego Arcama sa30 to bardzo słabo wypada. 

Co innego gdybyś porównał rn 2000. 

Ale jak dla małżonki kupujesz głównie sprzęt i ma tylko wyglądać i nieważne jak zagra to spoko. 

Napisano
1 minutę temu, Amarok napisał:

Tak z ciekawości się zapytam, kupujesz ten sprzęt dla niej? 

Dla nas.  I szanuję jej zdanie. Wspólnie kupujemy i wspólnie urządzamy nowy dom.  Skądinad mnie rownież design Arcamow, Audiolab, Cambridge Audio, Musical Fidelity etc.nie bardzo się podoba. Rzecz jasna, w audio to nie jest kluczowa sprawa, jednakowoż dla nas też istotna.

Napisano
Przed chwilą, Amarok napisał:

I jeśli jest to wspólna pasja, zainteresowanie...super. 

Tak. Z kolumnami - po ich usłyszeniu (a nie wylacznie obejrzeniu) - od razu doszliśmy do konsensusu i zgodnie stwierdziliśmy, że musimy podnieść budżet i je nabyć.