Falke Napisano 30 października Udostępnij Napisano 30 października (edytowany) Przenoszę temat z podforum "kino domowe", ponieważ podjąłem decyzję o zbudowaniu jednak systemu stereo. Kolumny są już w zasadzie wybrane- Dynaudio Emit 50. Proszę o propozycje wzmacniacza zintegrowanego do nich, niestety budżet to ok 4-5 tys. Wstępnie wybrałem Marantz PM7000N lub Onkyo TX-8470. Zdając sobie sprawę, że do tych kolumn powinienem szukać elektroniki z nieco wyższej półki cenowej, niestety muszę poruszać się we wzmiankowanym budżecie. Dziękuję z góry za wszelkie sugestie w tej materii. Edytowano 30 października przez Falke Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 30 października Udostępnij Napisano 30 października 1 godzinę temu, Falke napisał: niestety budżet to ok 4-5 tys No i fajnie. Po co komplikować rzeczywistość. Jestem przekonany, że „zwrot z inwestycji” będzie mocny. Chodzi ze mną powiedzonko Einsteina. Wszystko ma być proste, jak tylko to możliwe, ale nie prostsze. Masz Chłopie konkretny budżet. Na oku dwa modele wzmacniaczy. Potrzebujesz przewody głośnikowe i jakieś tam źródło. A za kilka tygodni to Ty nam opowiesz czy zysk - brzmienie fajne, cieszy, uspokaja, wzrusza. Chcesz oddać te 4-5 tys złotych ot tak na forumową łaskę /niełaskę? Bierz odpowiedzialność i odwagi. Będzie lepiej smakować. Powodzenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falke Napisano 30 października Autor Udostępnij Napisano 30 października (edytowany) Dziękuję za krzepiący post i serdecznie pozdrawiam. Edytowano 30 października przez RoRo https://forum.audio.com.pl/topic/44032-ciekawostki-aukcyjne-i-giełdowe-czyli-sprzęt-sprzedawany-na-allegro-ebay-hi-fipl-itp/ 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 31 października Udostępnij Napisano 31 października W tym budzecie z mojej listy Roksan K3 Cyrus 8.2 Xindak 6950 Arcam SA30 jest do dostania ale to pewnie rynek wtórny raczej, Radia A15 Audiolab 8300A Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 31 października Udostępnij Napisano 31 października Cześć Patrząc po Twoich opcjach zakładam, że zależy Ci na sieci. Pamiętaj więc o istnieniu m.in. WiiM Pro. Ogółem sprawdziłbym Audiolaba 7000A, jaśniejszego 8300A (ale tu lepiej pójść wtedy w WiiM Pro Plus), Cambridge CXA. Arcam Radia A15 to też fajny kierunek. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, podziałamy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falke Napisano 1 listopada Autor Udostępnij Napisano 1 listopada Dziękuję niezmiernie za podane propozycje. Gdybym jednak zdecydował się na Marantza PM7000N lub Onkyo TX-8470 (ewentualnie jakąś Yamahę z tej półki cenowej), czy będą one za "słabe" do tych Dynaudio i mojego pomieszczenia (salon 45m połączony z kuchnią 15 m, odleglość sprzętu od miejsca odsłuchu - ok. 5-6 m)? Te modele - proszę się nie śmiać - podobają nam się najbardziej ... stylistycznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falke Napisano Sobota o 12:08 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 12:08 Ostatni mój pomysł - Yamaha R-N800A. Niestety nie mam gdzie odsłuchać z Dynaudio Emit 50. Kolumny grają dość ciemno, ciepło, toteż z Yamahą mogłoby to - jak mniemam - dobre połączenie (czy jednak się mylę?) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano Sobota o 12:25 Udostępnij Napisano Sobota o 12:25 Zgodnie z pomiarami w Audio: „Producent uczciwie deklaruje umiarkowaną czułość 86 dB – tyle też ustaliliśmy w pomiarach. Charakterystyka impedancji ma ok. 3-omowe minimum przy 100 Hz”. Masz duży salon, kolumny z dość niską skutecznością i impedancją, nisko schodzącym basem. Tu mi pasuje mocny, wydajny wzmacniacz, nie wiem czy znajdziesz taki w zakładanym budżecie, chyba że na rynku wtórnym. Na szybko przychodzi mi do głowy Musical Fidelity m6si, może Arcam SA30, Rotel 1592? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falke Napisano Sobota o 12:38 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 12:38 10 minut temu, majkel74 napisał: Zgodnie z pomiarami w Audio: „Producent uczciwie deklaruje umiarkowaną czułość 86 dB – tyle też ustaliliśmy w pomiarach. Charakterystyka impedancji ma ok. 3-omowe minimum przy 100 Hz”. Masz duży salon, kolumny z dość niską skutecznością i impedancją, nisko schodzącym basem. Tu mi pasuje mocny, wydajny wzmacniacz, nie wiem czy znajdziesz taki w zakładanym budżecie, chyba że na rynku wtórnym. Na szybko przychodzi mi do głowy Musical Fidelity m6si, może Arcam SA30, Rotel 1592? Niestety te już znacznie przekraczają założony budżet, a nie chcę jednak innych, tańszych kolumn (Dynaudio urzekły moją żonę). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falke Napisano Sobota o 19:25 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 19:25 6 godzin temu, majkel74 napisał: Zgodnie z pomiarami w Audio: „Producent uczciwie deklaruje umiarkowaną czułość 86 dB – tyle też ustaliliśmy w pomiarach. Charakterystyka impedancji ma ok. 3-omowe minimum przy 100 Hz”. Masz duży salon, kolumny z dość niską skutecznością i impedancją, nisko schodzącym basem. Tu mi pasuje mocny, wydajny wzmacniacz, nie wiem czy znajdziesz taki w zakładanym budżecie, chyba że na rynku wtórnym. Na szybko przychodzi mi do głowy Musical Fidelity m6si, może Arcam SA30, Rotel 1592? Niestety te już znacznie przekraczają założony budżet, a nie chcę jednak innych, tańszych kolumn (Dynaudio urzekły moją żonę). Czy ta Yamaha R-N800A jest za słaba do wzmiankowanych kolumn pod względem mocy? Marantz PM7000N ma jej jeszcze mniej... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano Niedziela o 06:53 Udostępnij Napisano Niedziela o 06:53 Wystarczy. Dsp I korekcja pomieszczenia również robi robotę. Prędzej głośniki wypadną z zawieszeń niż wzmacniacz przesterujesz. Mam ten model i żadnych zrzutów a katuje go okropnie. https://www.olx.pl/d/oferta/mega-wzmacniacz-stereo-harman-kardon-hk990-jak-nowy-CID99-ID12cBeh.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falke Napisano Niedziela o 07:33 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 07:33 36 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Wystarczy. Dsp I korekcja pomieszczenia również robi robotę. Prędzej głośniki wypadną z zawieszeń niż wzmacniacz przesterujesz. Mam ten model i żadnych zrzutów a katuje go okropnie. https://www.olx.pl/d/oferta/mega-wzmacniacz-stereo-harman-kardon-hk990-jak-nowy-CID99-ID12cBeh.html Ok. Dzięki. Wszędzie czytam, że te głośniki są bardzo wymagające prądowo, stąd wątpliwości. Jak nadmieniałem, nie jestem w stanie "wskoczyć" na wyższą półkę cenową, bowiem kolumny wybralem i tak znacznie droższe niż pierwotnie zakładałem (początkowo myślałem wszak o Heco Aurora 1000, lecz po odsłuchu najbardziej nam się spodobały jednak Dynaudio ze swoim ciepłym, mocno naturalnym brzmieniem). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano Niedziela o 07:39 Udostępnij Napisano Niedziela o 07:39 Dynaudio są mocno uzależnione od wzmacniacza. Miałem i to chyba jedyne kolumny które były aż tak wybredne na moc wzmacniacza. Szukaj używanego Arcama sa30. Jest wydajny prądowo w dodatku ma Dirac. W okolicy 5k za używkę moim zdaniem nie kupisz nic tak wydajnego. Co ma jeszcze w sobie w miarę rozsądny dac i odtwarzacz sieciowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Niedziela o 07:46 Udostępnij Napisano Niedziela o 07:46 19 godzin temu, majkel74 napisał: kolumny z dość niską skutecznością Czy "dość niską" to synonim "umiarkowaną", bo w podanym przez Ciebie cytacie stało „Producent uczciwie deklaruje umiarkowaną czułość 86 dB". Następny cytujący opuści "dość" i zostanie już tylko "niską". Przez taki głuchy telefon powiela się kolejny mit audio. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano Niedziela o 07:54 Udostępnij Napisano Niedziela o 07:54 Spokojnie ja mam dużo bardziej wymagające kolumny jak dynaudio i hk990 sobie radzi dzielnie. Oczywiście zawsze można dać więcej mocy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falke Napisano Niedziela o 07:55 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 07:55 1 minutę temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Spokojnie ja mam dużo bardziej wymagające kolumny jak dynaudio i hk990 sobie radzi dzielnie. Oczywiście zawsze można dać więcej mocy. Tyle, że ja sobie upatrzyłem Yamahę R-N800A ... 16 minut temu, Carmion napisał: Dynaudio są mocno uzależnione od wzmacniacza. Miałem i to chyba jedyne kolumny które były aż tak wybredne na moc wzmacniacza. Szukaj używanego Arcama sa30. Jest wydajny prądowo w dodatku ma Dirac. W okolicy 5k za używkę moim zdaniem nie kupisz nic tak wydajnego. Co ma jeszcze w sobie w miarę rozsądny dac i odtwarzacz sieciowy. I to pewnie byłby nader sensowny wybór. Jest tylko jeden szkopuł - małżonce się nie podoba ;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano Niedziela o 08:08 Udostępnij Napisano Niedziela o 08:08 Ok tylko ta yamaha przy tym harmanie to jak polonez przy bmw. Oczywiście rozumiem potrzeby i to twoje pieniądze i twój sprzęt. Pozdrawiam i mam nadzieję, że będziesz zadowolony z zakupu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano Niedziela o 08:33 Udostępnij Napisano Niedziela o 08:33 35 minut temu, Falke napisał: Jest tylko jeden szkopuł - małżonce się nie podoba Tak z ciekawości się zapytam, kupujesz ten sprzęt dla niej? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano Niedziela o 08:39 Udostępnij Napisano Niedziela o 08:39 42 minuty temu, Falke napisał: I to pewnie byłby nader sensowny wybór. Jest tylko jeden szkopuł - małżonce się nie podoba No Yamaha rn 800 w porównaniu do tego Arcama sa30 to bardzo słabo wypada. Co innego gdybyś porównał rn 2000. Ale jak dla małżonki kupujesz głównie sprzęt i ma tylko wyglądać i nieważne jak zagra to spoko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falke Napisano Niedziela o 08:41 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 08:41 1 minutę temu, Amarok napisał: Tak z ciekawości się zapytam, kupujesz ten sprzęt dla niej? Dla nas. I szanuję jej zdanie. Wspólnie kupujemy i wspólnie urządzamy nowy dom. Skądinad mnie rownież design Arcamow, Audiolab, Cambridge Audio, Musical Fidelity etc.nie bardzo się podoba. Rzecz jasna, w audio to nie jest kluczowa sprawa, jednakowoż dla nas też istotna. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Niedziela o 08:49 Udostępnij Napisano Niedziela o 08:49 6 minut temu, Falke napisał: Dla nas. I szanuję jej zdanie Dziękuję, że napisałeś. Jestem wdzięczny, że przeczytałem. Dobrego dnia. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano Niedziela o 08:53 Udostępnij Napisano Niedziela o 08:53 10 minut temu, Falke napisał: Dla nas. I szanuję jej zdanie. I jeśli jest to wspólna pasja, zainteresowanie...super. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falke Napisano Niedziela o 08:56 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 08:56 Przed chwilą, Amarok napisał: I jeśli jest to wspólna pasja, zainteresowanie...super. Tak. Z kolumnami - po ich usłyszeniu (a nie wylacznie obejrzeniu) - od razu doszliśmy do konsensusu i zgodnie stwierdziliśmy, że musimy podnieść budżet i je nabyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Niedziela o 10:09 Udostępnij Napisano Niedziela o 10:09 2 godziny temu, Carmion napisał: Szukaj używanego Arcama sa30. Jest wydajny prądowo w dodatku ma Dirac. A nie gra za gęsto dla Dynaudio? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano Niedziela o 10:51 Udostępnij Napisano Niedziela o 10:51 41 minut temu, Rafał S napisał: A nie gra za gęsto dla Dynaudio? Dla mnie Arcam nie gra gęsto. Jest blisko neutralności. Gęsto to gra Roksan Caspian M2 itp. 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts