Skocz do zawartości

Używany zestaw kolumny + wzmacniacz za ok. 7 tysięcy, do pokoju 15m2

Marek K

Recommended Posts

Witam :)

Powoli zaczynam rozglądać się za kolumnami podłogowymi i wzmacniaczem, koniecznie z rynku wtórnego, gdyż nie zamierzam poprzestać na jednym zakupie i tracić pieniądze gdy pojawi się chęć zmiany, tak jak to mam miejsce przy zakupie nowego sprzętu. Uważam też, że lepiej kupić używany sprzęt wyższej klasy, niż nowy niższej ;) Liczę na waszą pomoc w nakierowaniu mnie i wyborze sprzętu który sprosta moim oczekiwaniom. Z góry dziękuję :)            

Wracają do sedna... Budżet jaki planuję przeznaczyć to +- 7 tyś. Pokój 15 m2. Muzyka jakiej głównie słucham to: Rap, Pop, Dance, Minimal Techno. Czasami też Rock, Blues, Country. Jak widać różnorodność jest całkiem spora, z tego powodu, iż lubię eksperymentować z muzyką i ją poznawać :) Moje oczekiwania: Brzmienie ciepłe, dobra dynamika, łagodna góra, wypchnięty środek, szeroka przestrzeń, niskie zejście, mocny kopliwy bas. Źródłem dźwięku będzie laptop z wyjściem optycznym Jack, odtwarzanie muzyki z Tidal i własnych plików Flac. Co do wzmacniacza szukam czegoś odpowiedniego pod wyżej wymienione gatunki muzyczne i oczekiwania brzmieniowe, zależy mi też na tym aby posiadał USB DAC, wejście optyczne i fajnie gdyby miał Bluetooth (ale nie jest to konieczne). Nie wykluczam w przyszłości dołożenie subwoofera, ale nie wiem, czy ma to sens do tak małego pokoju?    

Edytowano przez RoRo
Zmiana tytułu wątku

Jeśli myślisz w przyszłości o subie, monitory spokojnie wystarczą. Tutaj masz bardzo fajny zestaw. Bez obaw - nie mój ani żadnego "szwagra". Po prostu sam grałem na czymś takim kilka lat temu i uważam, że w tych pieniądzach gra to co najmniej przyzwoicie. 

https://www.olx.pl/d/oferta/zestaw-wzmacniacz-cyrus-one-cast-kolumny-audiophysic-claisic-3-CID99-ID11dFIW.html

44 minuty temu, Marek K napisał:

Bardzo mnie zaciekawił ten zestaw muszę przyznać, a co ważne mam blisko po niego :) Miałeś dokładnie ten sam model? Jak u nich z zejściem i średnicą? 

Tak, mialem ten sam model kolumn (nawet ten sam kolor😉) a wzmacniacz bez streamera.

Z basu byłem bardzo zadowolony. Nie schodził może w jakieś sejsmiczne rejony ale było go sporo a przy tym - co najważniejsze, nie wzbudzał się i nie ciągnął. 

Średnica może nie jest najmocniejsza stroną tych kolumn ale moim zdaniem w muzyce, której słuchasz nie ona jest najważniejsza 🙂.

Rozumiem, dzięki za propozycję 😉

Szukam dalej...

A co moglibyście polecić z podłogowych i wzmacniaczy? Jeszcze nie zdecydowałem ostatecznie w jaki rodzaj kolumn się pchać :D Monitory są o tyle fajne, że zajmują mniej miejsca, ale w moim przypadku i tak musiałyby iść na podstawki, co w sumie i tak dalej wydaje mi się dobrą opcją. Co do kolumn podłogowych może być problem z prawą stroną, gdzie wysokie łóżko zasłania jeden z wooferów starej budżetowej kolumny, co dokładnie widać na załączonym zdjęciu. Proszę o jakieś porady w tej kwestii :) 

IMG_20241105_193159841_HDR.jpg

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości

11 godzin temu, Marek K napisał:

co moglibyście polecić z podłogowych i wzmacniaczy? Jeszcze nie zdecydowałem ostatecznie w jaki rodzaj kolumn się pchać :D Monitory są o tyle fajne, że zajmują mniej miejsca, ale w moim przypadku i tak musiałyby iść na podstawki, co w sumie i tak dalej wydaje mi się dobrą opcją. Co do kolumn podłogowych może być problem z prawą stroną, gdzie wysokie łóżko zasłania jeden z wooferów starej budżetowej kolumny, co dokładnie widać na załączonym zdjęciu. Proszę o jakieś porady w tej kw

Zrób rzut z góry,  narysuj co i gdzie stoi.

Pokój jakie ściany długość boków i czy jest szansa na przemeblowanie w sensie przestawienia łóżka jakiegoś mebla etc.

Szukałbym monitorów i standów. 

3 godziny temu, KrólKiczu napisał:

Ustawienie kolumn dość niefortunne. Może warto coś pokombinować z ich rozmieszxzeniem. Możesz wkleić rzut pokoju z rozmieszczeniem mebli? 

Tak, wiem... ale one tylko tymczasowo tam sobie stoją na zasadzie "żeby coś grało" 😉 

3 godziny temu, DiBatonio napisał:

Zrób rzut z góry,  narysuj co i gdzie stoi.

Pokój jakie ściany długość boków i czy jest szansa na przemeblowanie w sensie przestawienia łóżka jakiegoś mebla etc.

Szukałbym monitorów i standów. 

Niestety przestawienie łóżka nie wchodzi w grę, jedynie co to szafkę rtv mogę przesunąć w lewo do drzwi, dzięki temu zrobi się więcej miejsca na postawienie stand'a lub kolumny. 

Tak mniej więcej wygląd ułożenie mojego pokoju, na zielono zaznaczyłem siebie i miejsce na łóżku z którego odbywać się będzie odsłuch... (Dlaczego tak? A bo jestem osobą z niepełnosprawnością i z tego powodu musi być to te konkretnie miejsce). Na żółto zaznaczyłem obszar potencjonalnego i moim zdaniem najsensowniejszego ustawienia kolumn. 

I prawdopodobnie tak będzie, bo coraz bardziej się do nich przekonuję :)      

Bez tytułu.png

17 minut temu, Marek K napisał:

jedynie co to szafkę rtv mogę przesunąć w lewo do drzwi, dzięki temu zrobi się więcej miejsca na postawienie stand'a lub kolumny.

Jest to pierwsze, co mi przyszło do głowy, jak spojrzałem na ten plan. Zdecydowanie Cię do tego namawiam. Podłogówka / monitor na standzie z prawej strony zyska, jeśli będzie mieć wokół siebie choć trochę wolnego miejsca. Typowałbym jednak monitory na standach, żeby dolny przetwornik prawej kolumny nie był zasłonięty przez łóżko (jak w tej chwili na zdjęciu). :)

Edytowano przez Rafał S

Sytuacja zmusza mnie jednak do monitorów, nie mogę pozwolić sobie na to aby dolny przetwornik był zasłonięty, bo to nie o to w tym chodzi. Jeżeli będzie mi mało dołożę suba, a wtedy szafka pójdzie już całkiem precz 😅

Może jeszcze jakieś inne propozycje monitorów? Coś co da fajny nieciągnący się bas i łagodną w miarę szczegółową górę :) 

O wzmacniaczach też chętnie posłucham 😉

Dnia 4.11.2024 o 19:30, Q21 napisał:

Możesz szukać KEFów R300, Jasperów 18/Diamondów 18, może Vienna Haydn znajdziesz w fajnej cenie :)

Moim zdaniem Pylon Diamond 18 ma właśnie ciągnący się bas, a autorowi wątku zależy na dobrze kontrolowanym. Z kolei Jaspery w 15m2 mogą już swoim dołem przykryć resztę pasma. Z tej dwójki Pylonów, już prędzej widziałbym Diamondy w tym pomieszczeniu, ale koniecznie z piecem, który weźmie w ryzy ich bas. Kefów nie znam - czy Waszym zdaniem odnalazłyby się w tym ustawieniu?

Ciepła barwa, nasycenie i łagodna góra raczej idą w parze z misiowatym basem niż sprężystością i szybkością dołu. Szczególnie w założonym budżecie. Te AP C3 zasugerowane przez @KrólKiczu mają (z tego, co pamiętam) sporo średnicy, spokojną górę i bas zwarty, choć niezbyt obfity.

Dnia 4.11.2024 o 08:38, Marek K napisał:

Powoli zaczynam rozglądać się za kolumnami podłogowymi

Z tego co widzę w sprzedaży są również dostępne podłogówki z głośnikami umieszczonymi w górnej części. Być może uda się znaleźć takie których łóżko nie będzie zasłaniać. Nie mogę zaproponować nic konkretnego bo sam jestem dopiero przed zakupem pierwszych podłogówek, ale może ktoś z kolegów będzie w stanie coś zasugerować.

Dnia 5.11.2024 o 20:03, Marek K napisał:

Monitory są o tyle fajne, że zajmują mniej miejsca, ale w moim przypadku i tak musiałyby iść na podstawki, co w sumie i tak dalej wydaje mi się dobrą opcją. Co do kolumn podłogowych może być problem z prawą stroną, gdzie wysokie łóżko zasłania jeden z wooferów starej budżetowej kolumny, co dokładnie widać na załączonym zdjęciu.

W przypadku kolumn podłogowych (jak w tej chwili) jest jeszcze możliwość postawienia kolumn na płycie kamiennej (granit itp.) i kolcach-tak by kolumny poszły w górę o kilkanaście centymetrów i głośnik niskotonowy był powyżej wysokości górnej krawędzi łóżka.

Na jakiej wysokości masz głowę (uszu) podczas odsłuchu? Czy do bazy- linii frontu kolumn masz ok. 2 metry?

Pozdrawiam 

Ps. Jeśli chcesz, to mogę uzupełnić nazwę tego wątku na np. "Używany zestaw kolumny +wzmacniacz za ok. 7 tysięcy, do pokoju 15ma2". Wtedy wg mnie będzie czytelniej dla osób które odwiedzają ten wątek i mogą coś doradzić.

9 minut temu, RoRo napisał:

W przypadku kolumn podłogowych (jak w tej chwili) jest jeszcze możliwość postawienia kolumn na płycie kamiennej (granit itp.) i kolcach-tak by kolumny poszły w górę o kilkanaście centymetrów i głośnik niskotonowy był powyżej wysokości górnej krawędzi łóżka.

Na jakiej wysokości masz głowę (uszu) podczas odsłuchu? Czy do bazy- linii frontu kolumn masz ok. 2 metry?

Pozdrawiam 

Ps. Jeśli chcesz, to mogę uzupełnić nazwę tego wątku na np. "Używany zestaw kolumny +wzmacniacz za ok. 7 tysięcy, do pokoju 15ma2". Wtedy wg mnie będzie czytelniej dla osób które odwiedzają ten wątek i mogą coś doradzić.

Myślę, że to nadal byłoby za mało... żeby zdało to egzamin trzeba w tym przypadku podnieść kolumnę o ok. 20 cm, a wtedy głośnik wysokotonowy mógłby być powyżej wysokości moich uszu. Aczkolwiek wszystko zależy od konstrukcji danych kolumn, rozmieszczenia w nich głośników itp.

Uszy mam na wysokości 105 cm od podłogi. Do linii frontu kolumn mam +- 180 cm.

Prosiłbym, jeżeli to nie problem. Z góry dzięki :)     

• RoRo changed the title to Używany zestaw kolumny + wzmacniacz za ok. 7 tysięcy, do pokoju 15m2

Głośnik wysokotonowy nie musi być dokładnie na wysokości uszu, może być kilka (a nawet kilkanaście) centymetrów różnicy - to zależy, jak daleko siedzisz od kolumny oraz od właściwości zastosowanego głośnika. Żeby nie pisać ponownie, to poniżej masz tekst który napisałem na tym Forum 5 lat temu:

"Co do głośnika wysokotonowego (innych głośników  dotyczy to trochę w mniejszym stopniu - są mniej wrażliwe) ważny jest stożek odsłuchu (względem prostej przebiegającej przez środek kopułki wysokotonowca). Jest to pare stopni (2 do 5 stopni)- stąd zalecenie by uszy słuchacza były mniej-więcej na wysokości głośnika. Oczywiście im dalej od kolumny siedzisz tym stożek robi się większy. Tłumaczenie jest trochę "łopatologiczne" i proszę o wyrozumiałość (również ze względu na godzinę pisania).
Jak popatrzysz na pomiary kolumn (publikowane m.in. w miesięczniku AUDIO i na stronach www) to zobaczysz, że określane są przy odchyleniu od osi głośników (w pionie i poziomie)."

Zapewne masz możliwość podłożenia czegoś pod Twoje kolumny i sprawdzenie, jak zmieni się dźwięk w pokoju - tzn. w Twoim punkcie odsłuchowym.

Tym niemniej przed decyzją o przyjęciu rozwiązania - warto je sprawdzić u siebie. Więc powtórzę znaną prawdę:  nic nie zastąpi odsłuchu w swoich warunkach domowych.

Poczytaj np. tutaj:
https://audio.com.pl/vademecum/faq/audio-zespoly-glosnikowe/18355-co-to-sa-charakterystyki-kierunkowe
i zerknij na przykładowe testy kolumn, które są opublikowane na stronach AUDIO

Pozdrawiam
PS. Proszę nie cytuj całej wypowiedzi po przednika - jest to niepotrzebne, bo wiadomo o co chodzi. Jest kwadrans na to, by po napisaniu postu móc go na spokojnie ponownie przeczytać i poprawić ewentualne błędy.