Skocz do zawartości

Jaki zestaw stereo za około 10 tysięcy (między 8 a 12 tys)?..12

Filip321

Recommended Posts

1 godzinę temu, bartoszek43 napisał:

A nie możesz przenieść się z gratami na tą sciane z lamelami?

Wtedy kanapa na środek i będzie przestrzeń dla kolumn .

I tu kolega dobrze prawi , pokój piękny a kącik TV, Audio wielkości jakby z kawalerki. 

W takim pokoju to się odpoczywa. 

Zadajcie sobie pytanie co Wy będziecie w tym pokoju robić głównie bo jak ma być to salon telewizyjny plus muzyczka to proporcje są nieco zachwiane.  No chyba , że ma inne przeznaczenie to przepraszam 🙂

21 minut temu, Palmos napisał:

Proponuję zaczekać z wpisami.

Rozumiem kontekst. Ale tytuł posta jak najbardziej na czasie i uniwersalny. Zatem nalegam, by jednak „pomagać” ile wlezie. 
Przypuszczam, że większość pisze bardziej „do siebie”, zamiast do autora posta. 
Czasem przeczytać swoje wpisy potrafi zrobić robotę. 

1 minutę temu, AudioTube napisał:

Rozumiem kontekst. Ale tytuł posta jak najbardziej na czasie i uniwersalny. Zatem nalegam, by jednak „pomagać” ile wlezie. 
Przypuszczam, że większość pisze bardziej „do siebie”, zamiast do autora posta. 
Czasem przeczytać swoje wpisy potrafi zrobić robotę. 

A po co chcesz dalej pisać?Temat jst na czasie, ale takie warunki tylko tam. Jak ktoś nie ma, co robić, to może się produkować. Ja też pisałem, a może być, że gość ma wszystkich gdzies😆Ja przestaję. 

4 minuty temu, PanSioś napisał:

Ja też pisałem, a może być, że gość ma wszystkich gdzies

Rozumiem co napisałeś i pisałeś. 
Ja jestem prawdziwie świadomy swojej wartości tylko wtedy, gdy czuję, że jestem komuś potrzebny. I nie ma znaczenia, czy mój wkład jest widoczny. 

Pragnienie bycia potrzebnym załatwia jednym ruchem pragnienie bycia docenianym.

Zostawmy tą obsesję doszukiwania się uznania w cudzych oczach.

Ten post czyta, przeczyta wielu.

10 minut temu, AudioTube napisał:

Rozumiem co napisałeś i pisałeś. 
Ja jestem prawdziwie świadomy swojej wartości tylko wtedy, gdy czuję, że jestem komuś potrzebny. I nie ma znaczenia, czy mój wkład jest widoczny. 

Pragnienie bycia potrzebnym załatwia jednym ruchem pragnienie bycia docenianym.

Zostawmy tą obsesję doszukiwania się uznania w cudzych oczach.

Ten post czyta, przeczyta wielu.

Co Ty piszesz? Obsesja doszukiwania się uznania? Pragnienie bycia potrzebnym? W tym przypadku być może nie jesteś już potrzebny, a nadal pragniesz. 

Jeszcze napisz o halucynacjach i kosmosie. Proszę Cię... 

Witam. 
Faktycznie nie było mnie kilka dni. 
Więc tak. Przemeblowanie już nie wchodzi w grę. 
Ja nie jestem żadnym specjalistą i niektórych rzeczy po prostu nie rozumiem. Z tego co tutaj wyczytałem to:
"postawienie jej w tym rogu bedzie generować solidne mody basowe i mozesz mieć potem z tym duży problem" - tego nie rozumiem dlaczego mogę mieć problem?
"Jednym z pomysłów na to (jeśli to możliwe) to odsuniecie nieco szafki w lewo i postawieniu lewej kolumny (niestety) przed zasłoną. Mam nadzieję że nie mam tam drzwi. Będzie pewnie gorzej wyglądało ale lepiej brzmiało." - przed zasłoną nie bardzo, myślałem bardziej po prostu z boków szafeczki. tam jest dokładnie po 32cm z każdej strony.
"Wg mnie-wzmacniacz z dojściem do internetu" - co mi da kupno wzmacniacza z dojściem do internetu? Będzie lepsza jakość? Będziesz bardziej kompatybilne?
"Wiem też, że jeśli coś kupisz, to nie słuchaj przez bluetooth - TIDAL w najwyższej jakości_to kosztuje 22 zl/miesiąc" - mam akurat Spotify. Lepszy jest TIDAL lepsza jakość?
"Tutaj pomocne mogą być różne systemy korekcji akustyki. Np. Używany Lyngdorf TDAi1120 + nowe w wyprzedażowej cenie Fyne F501 - jest korekcja, hdmi ARC, fajny streamer, przyszłościowo wyjścia na subwoofery. Można też próbować Arcama SA30, ale on z tego co pamiętam nie ma HDMI ARC. Ewentualnie nowy WiiM Ultra jako streamer, do tego jakaś końcówka mocy i wspomniane fyne f501. Określ też jakie będą proporcje muzyka/filmy, bo jeśli TV ma być do filmów, to może warto spojrzeć w stronę systemu chociażby 3.1 z możliwością rozbudowy? Do filmów sprawdzi się o niebo lepiej. Ostatnio na Amazonie były na promocjach Yamahy V6A, albo lepiej Denony x3800h. Do tego Fyne F501+F500c i svs sb1000." - Nie zrozumiałem prawie z tego nic :D . Ogólnie tv do oglądania(głównie mecze i filmy), a muzyka typowo by mi najlepiej pasowała ze Spotify/Youtube

Może ja napiszę to tak. Chciałbym żeby mi ktoś napisał jak typowemu LAIKOWI, że np. kupujesz wzmacniacz, podpinasz go takim i takim kablem do tv, takim i takim kablem do głośników, dodatkowo coś jeszcze jak mam podpiąć i zakupić. Kompletnie się na tym nie znam. Nawet dokładnie nie wiem jakie kable gdzie się wpina itd.  Ogólnie jest tego tak dużo na rynku, że nie wiem co wziąć i jak podpiąć.  Czytałem też, że kable mają znaczenie i że lepiej troszkę do nich dopłacić. Po prostu w skrócie jak typowemu gościowi, który nigdy niczego nie podpinał z urządzeń Audio, czyli ten kabelek do tego, ten do tego itd. Przy okazji co kupić typu jaki wzmacniacz najlepiej, jakie głośniki itp. Nie znam się na tym kompletnie. Część rzeczy, które tutaj piszecie są dla mnie niezbyt zrozumiałe. Jedyne co w życiu podpinałem do tv to kabel HDMI :D 
Z góry bardzo dziękuję za taki liczny odzew i pomoc. 

54 minuty temu, Filip321 napisał:

Chciałbym żeby mi ktoś napisał jak typowemu LAIKOWI, że np. kupujesz wzmacniacz, podpinasz go takim i takim kablem do tv, takim i takim kablem do głośników, dodatkowo coś jeszcze jak mam podpiąć i zakupić. Kompletnie się na tym nie znam.

Kluczowe pytanie czy chcesz cokolwiek poznać, nauczyć się, co na pewno pomoże w osiągnięciu zadowalającego dźwięku czy raczej liczysz na wskazanie palcem co zrobić i tyle.

Jeżeli to pierwsze to droga przed tobą długa szczególnie z takim ustawieniem. Jeżeli to drugie to kup soundbar z subem, który wstawisz w tamten kąt i też będzie muzyka grała :)

2 minuty temu, ferszcik napisał:

Kluczowe pytanie czy chcesz cokolwiek poznać, nauczyć się, co na pewno pomoże w osiągnięciu zadowalającego dźwięku czy raczej liczysz na wskazanie palcem co zrobić i tyle.

Jeżeli to pierwsze to droga przed tobą długa szczególnie z takim ustawieniem. Jeżeli to drugie to kup soundbar z subem, który wstawisz w tamten kąt i też będzie muzyka grała :)

Zdecydowanie nauczyć co jak gdzie ale ja nie wiem nic w tym temacie. 

5 minut temu, Filip321 napisał:

Zdecydowanie nauczyć co jak gdzie ale ja nie wiem nic w tym temacie. 

Filip321 🙈🙂Jeśli tu piszesz, tzn, że masz internet. A jak masz internet, to znajdziesz wszystkie wiadomości. Tutaj można je korygować. Wzmacniacz z dojściem do internetu, to jest wzmacniacz, który pozwoli Ci w najlepszej jakości słuchać muzyki za ok. 22 zydle na miesiąc. Podpinasz go kablem optycznym do tv. Dźwięk z tv wtedy pójdzie na głośniki. Kupujesz głośniki lub kolumny, kupujesz w tym samym sklepie przewody głośnikowe. Być może ten wzmacniacz też tam kupisz. Sprzedawca Ci pokaże. Jedź do dobrego sklepu w okolicy, umów się na odsłuch. Powiedz, co chcesz kupić, czego oczekujesz i przygotują Ci kilka wzmacniaczy, kilka kolumn. Podepną, puszczą, posłuchasz pół godziny. Potem zmiana. Notuj sobie, co Ci się podoba, a co nie. I na koniec dnia, obsługa sklepu, po całym dniu dla Ciebie, być może będzie zadowolona,-bo zostawisz kase. Wszystko Ci pokażą. Jestem też pewny, a budżet masz dobry, że mogą przywieźć Ci to do domu i podłączyć-oczywiście za opłatą. 

Teraz kwestia miejsca. Uważam, że nie jest źle. Jest symetria. Tutaj nikt Ci nie powie-zrób tak, bo tak będzie najlepiej. Czytaj internet, czytaj forum, jedz do sklepu. Ucz się. 10 tysi to dobry pieniądz. Jak kupisz za kilka miesięcy, to też ok. Ale kup to, co Ci będzie pasowało. Kurtkę kupisz od razu, bo jest ładna, ale stereo i to za dychę już nie tak szybko. 3mam kciuki. 

Kolego @Filip321. No niestety nie ma tak łatwo że powiesz że jesteś zielony i ktoś jednym Ci jednym wpisem wszystko wyjaśni o audio. 😉

Musisz się na początek sam sie doszkolić. Jest np. w internecie mnóstwo filmów co i jak. Z tego co pamiętam to nawet @Q21 takie wstawiało.

Są teraz długie wieczory więc na początek YouTube i do przodu, a jak czegoś nie załapiesz to pytaj. Musisz się trochę sam zaangażować, a później to już pójdzie.

Tak pierwsze z brzegu na przykład 

https://youtu.be/MSkFnzaRtkg?si=t0ZCCjIjvyl5i_z_

https://youtu.be/gXVyYt6DqR0?si=dWYUKTZXJ3qExZZ-

Im głębiej w las tym więcej drzew. 
jak chcesz cieszyć się szybko muzyką i mieć możliwość podłączenia do telewizora to faktycznie jakiś soundbar. 
drugą opcją będzie wspinane przeze mnie Evo One - bardziej rozbudowany soundbar, bo żeby odtworzyć muzykę nie musisz włączać TV (chociaż sound bary chyba  też już mają wifi -tu aż tak nie siedzę). Kabelkiem HDMi podłączysz telewizor i wtedy filmiki czy mecze pójdą dźwiękowo przez niego.

a trzecią opcja jest już bardziej rozbudowana. Najprostszy będzie jakiś amplituner z wejściem do internetu  (z opcjami Spotify Connect, Tidal Connect) i do tego jakieś dwie kolumny - jeśli na szafce do kolumny podstawkowe, zaś na podłodze - kolumny podłogowe - tu Twoja decyzja. Czyli potrzebujesz wzmacniacz, dwie kolumny i 5 m kabla głośnikowego. 
Z podpowiedzi -Yamaha kiedyś miała model RN602, albo Cambridge Evo75 lub 150 - do tego jakieś kolumny Oberon 5 lub 7 lub MonitorAudio Silver300 (te drugie chyba są nieco węższe). Budżetu nie przekroczysz, a muzyką wypełnisz przestrzeń w jesienne i zimowe wieczory, a i nie jedną domówkę rozkręcą.

I jak się wkręcisz w muzykę to i tak za 3 lata będziesz szukać czegoś bardziejszego . 

Witam, biorąc pod uwagę to umiejscowienie TV i szafki i brak możliwości zrobienia przemeblowania to sugerowałbym rozważyć wybór kolumn podstawkowych + wzmacniacz all in one, ewentualnie za jakiś czas rozbudować o subwoofer lub druga opcja to kolumny podstawkowe aktywne z funkcjami sieciowymi i wejściem HDMI. Z kolumn aktywnych, które testowaliśmy ostatnio w sklepie i które śmiało mogę polecić to są Triangle Capella. Muszę przyznać, że poza tym że wyglądają bardzo ładnie to przy okazji również bardzo dobrze grają. 

@Filip321 dokładnie tak jak tu piszą - żeby coś chcieć się dowiedzieć to wystarczy poszukać m.in. w Internecie. Nie ma co się wstydzić może jesteś anty-techniczny lub taki skrajny humanista i nie przyswajasz takiej wiedzy ?

Jeśli tego naprawdę chcesz to YT i filmy od q21,s4home czy podobnych jest na pęczki. Coś bardziej ambitnego to kanał 0dB.pl
Ja nie potrafiłem dobrze gotować ,nie znałem się kompletnie na budowlance (a chciałem dom zbudować) czy nie miałem pojęcia o elektronice w samochodzie (teraz nawet na diagnostyce dorabiam!)  - wszystko kwestia chęci i znajdziesz po forach czy YT wiarygodne informację.
Oczywiście potem albo raczej w trakcie praktyka ! czyli jeśli o audio chodzi to kilka wizyt w salonach audio a nawet znajdź z forum kogoś z pobliża (jestem ze śląska jak coś:-) ). Sam przekonałem jednego ze szwagrów 🙂 który tylko słuchał muzyki do poszperania na tym i bliźniaczym forum audio i teraz terminologia jak i praktyczna wiedza jest na wysokim poziomie.

Pamiętaj tylko o jednej komplikacji - jak chcesz pójść na skróty i tylko bez praktyki zdobywać wiedzę to jeden będzie wychwalał i polecał jeden wzmacniacz/kolumny itd. a inny będzie te same sprzęty negował i odradzał. Nikt tutaj nie kłamie - po prostu kazde pomieszczenie to indywidulana akustyka pomieszczenia i w jednym taki system audio brzmi dobrze a w innym źle.
Druga to preferencje, gusta. Dla wielu audiofilów synonimem dobrego brzmienia jest ciepły, analogowy dźwięk. Guzik prawda bo dla Ciebie może być właśnie analityczny, szczegółowy i chłodny dźwięk najlepszy.
Musisz tutaj poeksperymentować. Mając 10k można pożyczyć do domu kilka sprzętów po sobie i wydać opinie ale wcześniej znajdź czas na lekturę forum lub filmów w sieci.