Filip321 Napisano Czwartek o 08:57 Udostępnij Napisano Czwartek o 08:57 (edytowany) Witam. Chciałbym zakupić pierwszy w życiu zestaw stereo do salonu. Chciałem go podłączyć do tv oraz móc sobie na nim słuchać muzyki. Jestem totalnym laikiem w tym temacie. Kwota jaką mogę przeznaczyć to ok. 10tys. +/- 2 tys. . Nie znam się na tym kompletnie, nie wiem też jak to się podłącza. Wiem, że są jakieś kable optyczne. Bardzo prosiłbym po pomoc, ponieważ jest tego na rynku tyle, że ja po prostu nie wiem na co mam już patrzeć. Wiem, że potrzebny jest jakiś wzmacniacz + kolumny, ale nie wiem czy do tego jeszcze coś można dokupić itd. Edytowano Niedziela o 20:44 przez RoRo Uzupełniłem tytuł wątku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano Czwartek o 09:05 Udostępnij Napisano Czwartek o 09:05 (edytowany) Cześć Dopisz jeszcze wielkość pomieszczenia (m²) gdzie ma stać sprzęt audio ( może jakieś zdjęcia) rodzaj słuchanej muzyki. Jaki rodzaj dźwięku lubisz chodzi o bas, wokale, wysokie. Z czego będziesz słuchał tylko TV ? Czy może streaming Spotify, Tidal, CD, gramofon? Edytowano Czwartek o 09:14 przez RLC2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip321 Napisano Czwartek o 10:07 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 10:07 (edytowany) TV i Spotify. CD i gramofonu nie chcę. Sprzęt będzie stał na szafce RTV. Kolumny z boku szafeczki. Muzykę lubię tak na prawdę każdą, najlepiej może polski rock lata 80 itp. Metrowo około 40m2 Edytowano Czwartek o 10:08 przez Filip321 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Czwartek o 10:34 Udostępnij Napisano Czwartek o 10:34 Cześć Niestety masz tu bardzo niefortunne rozmieszczenie, bo na ten metraż przydałyby się kolumny podłogowe, a je najlepiej ustawić na bokach szafki, ale z prawej wydaje się być bardzo ciasno. Ile tam jest cm od szafki do ściany? Rozważasz lekkie przemeblowanie, czy wolisz zostawić całość na środku tej ścianki? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip321 Napisano Czwartek o 11:39 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 11:39 Hej. To zdjęcie akurat tak trochę dziwnie wyszło tam jest ok. 25-30cm także myślę, że może by się coś znalazło. Zdecydowanie myślę żeby ustawić je na bokach szafki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano Czwartek o 12:53 Udostępnij Napisano Czwartek o 12:53 8-12k zł to może nie jest tak bardzo mało, ale ze swojej strony namawiałbym Ciebie na sprzęt używany, wtedy będziesz mógł nabyć coś ze sporo wyższej półki, bo za 12k spokojnie kupisz zestaw który kilka lat temu kosztował ok. 20k złotych - a to już trochę inne brzmienie. Możesz pomyśleć o używanym sprzęcie który jest jeszcze na gwarancji, jeśli obawiasz się, że ktoś Tobie wciśnie uszkodzony sprzęt. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Czwartek o 16:27 Udostępnij Napisano Czwartek o 16:27 Zestaw co prawda ponad budżetem, ale o cenach zawsze można porozmawiać Sprawdziłbym na start Diamondy 28 MkII (lub pierwsza generacja jeśli są gdzieś dostępne), a do tego Audiolab 7000A. Dość wąskie kolumny, przy lekkim wysunięciu do frontu i na tym metrażu powinno być okej. Wzmacniacz z kolei dobrze wyposażony, fajny DAC, HDMI ARC, w lepszej cenie od jakiegoś czasu Dodatkowo posłuchałbym Sonus faber Lumina III, Focal Theva No3 Ale te ostatnie raczej z cieplejszym wzmacniaczem. Zachęcam do obejrzenia filmów oraz umówienia się na odsłuch, znajdziemy trochę fajnych opcji Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Gałązka Napisano Niedziela o 12:03 Udostępnij Napisano Niedziela o 12:03 hej, te 25-30 cm to bardzo mało, nie chodzi o to, że kolumna nie wejdzie co o to, że postawienie jej w tym rogu bedzie generować solidne mody basowe i mozesz mieć potem z tym duży problem. Faktycznie jakimś pomysłem będzie wtedy wysuwanie ich z tych wnęk i to może częściowo pomóc. Co do samych kolumn, to może popatrz na używki monitor audio silver albo z innej strony kef q950 ale to zupełnie inne granie Ja bym poszukał jakiegoś salonu audio i przede wszystkim sprawdził jaki dźwięk Ci się podoba najbardziej i będziesz wiedział jaki masz obrać kierunek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano Niedziela o 14:17 Udostępnij Napisano Niedziela o 14:17 Dnia 7.11.2024 o 11:07, Filip321 napisał: . Metrowo około 40m2 Witaj Z tego zdjęcia wygląda że jest strasznie wąsko. Być może te zdjęcie trochę przekłamuje. A tak ustawione kolumny (zaraz obok szafki) nie dadzą odpowiedniego efektu stereo, a co za tym idzie odbioru sceny. Ogólnie najlepszy efekt to jak kolumny i miejsce odsłuchowe stanowi trójkąt równoboczny. Jednym z pomysłów na to (jeśli to możliwe) to odsuniecie nieco szafki w lewo i postawieniu lewej kolumny (niestety) przed zasłoną. Mam nadzieję że nie mam tam drzwi. Będzie pewnie gorzej wyglądało ale lepiej brzmiało. Na plus: to te lamele po prawej które zadziałają pozytywnie na akustykę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanSioś Napisano Niedziela o 14:28 Udostępnij Napisano Niedziela o 14:28 Dnia 7.11.2024 o 13:53, Tweeter2016 napisał: 8-12k zł to może nie jest tak bardzo mało, ale ze swojej strony namawiałbym Ciebie na sprzęt używany, wtedy będziesz mógł nabyć coś ze sporo wyższej półki, bo za 12k spokojnie kupisz zestaw który kilka lat temu kosztował ok. 20k złotych - a to już trochę inne brzmienie. Możesz pomyśleć o używanym sprzęcie który jest jeszcze na gwarancji, jeśli obawiasz się, że ktoś Tobie wciśnie uszkodzony sprzęt. Facet chce kupić pierwsze stereo w życiu. Używane? Za 10 tysi będzie miała takie nowe, że mu buty spadną. Nawet za 5 tysi kupi dobrze brzmiące stereo. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano Niedziela o 14:32 Udostępnij Napisano Niedziela o 14:32 2 minuty temu, PanSioś napisał: Facet chce kupić pierwsze stereo w życiu. Używane? Za 10 tysi będzie miała takie nowe, że mu buty spadną. Nawet za 5 tysi kupi dobrze brzmiące stereo. To zależy, niektórym chińskie radio kuchenne za 50 zet wystarcza. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanSioś Napisano Niedziela o 17:36 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:36 Chińskie Radio nikomu nie wystarczy. Widzę, że cześć użytkowników tego forum chce wszystkich innych równać do siebie. Pod względem sprzętu, który daje satysfakcję. Trzeba czytać ze zrozumieniem, wiemy, że chłopak lub facet nigdy nie miał stereo. Naprawdę uważasz, że 10-12 tysi starczy tylko na używkę? A jak on ma to kupić, jak się nie zna. Odpuście sobie takie posty. . Być może zależy Ci, aby robić komuś mętlik w głowie,sprawia Ci przyjemność, że napotkałeś kogoś, kto wie w temacie muzyki wie mniej od Ciebie? ale dlaczego? Pozwól mu kupić w jego pieniądzach coś, co go zadowoli. Na pewno go zadowoli. A jak Ci się nudzi, to idź na spacer, a nie pitol głupot. Po raz kolejny spotykam się tutaj z sytuacją, gdy fachowiec mówi bzdury początkującemu. Bo to są wg mnie bzdury. Daj mu propozycje nowego, fajnego zestawu za 10 tysi. Albo za 8,niech za resztę pojedzie gdzieś na Weekend z dziewczyną. Ja mam stereo na bazie Marantz pm 7000 n. Z podstawkami kosztowało mnie to w marcu tego roku 4,400 zł. Wzmacniacz kupiłem w Niemczech. I jest zajebiscie. Stać mnie na dużo droższy sprzęt, ale po co, skoro tego słucham z przyjemnością. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano Niedziela o 17:44 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:44 Nie ma co się rzucać, to że tobie się spodobał zestaw tańszy to OK, nie każdemu musi. Ja koledze powiedziałem jak ja bym zrobił, a on zrobi jak będzie chciał , ostatecznie sam zdecyduje! Zresztą nie ma co się kłócić - jak mówił Bul - "Zgoda buduje" ! 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano Niedziela o 17:58 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:58 Bo najważniejsze w tej całej zabawie jest to żeby nie słuchać sprzętu lepiej grającego niż mamy. Wtedy mamy spokojną głowę 🙂 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanSioś Napisano Niedziela o 17:58 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:58 9 minut temu, Tweeter2016 napisał: Nie ma co się rzucać, to że tobie się spodobał zestaw tańszy to OK, nie każdemu musi. Ja koledze powiedziałem jak ja bym zrobił, a on zrobi jak będzie chciał , ostatecznie sam zdecyduje! Zresztą nie ma co się kłócić - jak mówił Bul - "Zgoda buduje" ! Ja się ani nie kłócę, ani nie rzucam.Cieszę się, że robisz krok w tył. Jeśli ktoś szuka tutaj porady, to trzeba wziąć jego sytuację, a nie swoją pod uwagę. Mój zestaw wyszedł mnie tanio, lecz w tym czasie w Polsce kosztował prawie 7 tysi. Też nie jeżdżę mercedesem, tylko Kia-mam 3 takie auta i jest ok. Trochę zrozumienia i szacunku dla ludzi, którzy nie wiedzą za dużo. Pozdrawiam Dnia 7.11.2024 o 09:57, Filip321 napisał: Witam. Chciałbym zakupić pierwszy w życiu zestaw stereo do salonu. Chciałem go podłączyć do tv oraz móc sobie na nim słuchać muzyki. Jestem totalnym laikiem w tym temacie. Kwota jaką mogę przeznaczyć to ok. 10tys. +/- 2 tys. . Nie znam się na tym kompletnie, nie wiem też jak to się podłącza. Wiem, że są jakieś kable optyczne. Bardzo prosiłbym po pomoc, ponieważ jest tego na rynku tyle, że ja po prostu nie wiem na co mam już patrzeć. Wiem, że potrzebny jest jakiś wzmacniacz + kolumny, ale nie wiem czy do tego jeszcze coś można dokupić itd. Witaj. Masz może kogoś w rodzinie lub wśród znajomych,kto się trochę zna? Zasiegnij opini, jednego, drugiego. Jak masz możliwość, to pojedź do jakiegoś salonu na odsłuch. 10 tysięcy to naprawdę świetna kwota do kupienia stereo i warto ten zakup zaplanować. Wg mnie-wzmacniacz z dojściem do internetu i glosniki/kolumny. Ja mogę Ci polecić to, co mam-słucham tylko Marantz i Denon. Nie wiem za wiele. Wiem natomiast, że kupując sprzęt za 10 tysi, możesz być w szoku,ze muzyka może tak dobrze brzmieć. Wiem też, że jeśli coś kupisz, to nie słuchaj przez bluetooth - TIDAL w najwyższej jakości_to kosztuje 22 zl/miesiąc. Jest tutaj na forum ktoś, kto pisze jako Piotr Sonido. NIGDY nie czytałem od niego niczego, co można by odebrać jako złe,ten ktoś jest naprawdę obiektywny i się zna.Wg mnie Jego wiedza jest większa niż połowy społeczności tego forum. I on Ci nie ubliży ani nie zakpi.Zwroc się do niego o pomoc. Jest tutaj wiecej forumowiczow, którzy Ci pomogą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano Niedziela o 20:49 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:49 4 godziny temu, PanSioś napisał: Być może zależy Ci, aby robić komuś mętlik w głowie,sprawia Ci przyjemność, że napotkałeś kogoś, kto wie w temacie muzyki wie mniej od Ciebie? ale dlaczego? Pozwól mu kupić w jego pieniądzach coś, co go zadowoli. Na pewno go zadowoli. A jak Ci się nudzi, to idź na spacer, a nie pitol głupot. Po raz kolejny spotykam się tutaj z sytuacją, gdy fachowiec mówi bzdury początkującemu. Bo to są wg mnie bzdury. Proszę bez tego typu inwektyw wobec innych użytkowników Forum! Można doradzać, ale należy trzymać odoowiedni poziom dyskusji. Filip321-witaj na Forum AUDIO 😎 Warto się zastanowić nad propozycją z poprzedniego wpisu "Masz może kogoś w rodzinie lub wśród znajomych,kto się trochę zna? Zasiegnij opini, jednego, drugiego. Jak masz możliwość, to pojedź do jakiegoś salonu na odsłuch. " Dodam jeszcze, że bez podsłuchów się nie da-tak, by było dobrze i sensownie finansowo. No i jak nie zadbasz o akustykę i odpowiednie rozmieszczenie kolumn-to efekty końcowe mogą być słabe. Pozdrawiam PS. Uzupełniłem tytuł wątku o kwotę, to zwiększy jego czytelność. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano Niedziela o 21:21 Udostępnij Napisano Niedziela o 21:21 @Filip321 cześć Napisz proszę tam gdzieś w ustawieniach i info o sobie, oraz tutaj, gdzie mieszkasz/miasto. Jest wielu życzliwych chłopaków na forum. Ktoś się na pewno zgłosi. By pomóc. Dobrze, by jak najwięcej osób w tego posta zajrzało. Gdybym mógł, to zapakowałbym kolumienki i wzmak i sam podjechał. Rzuciłbyś uchem. Za daleko mieszkam, poza Polską. Życzę powodzenia i będę czytał oraz coś tam dopiszę, by wątek wisiał u góry. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McKarmi Napisano Niedziela o 22:17 Udostępnij Napisano Niedziela o 22:17 Ustawienie faktycznie może być trudne. Tutaj pomocne mogą być różne systemy korekcji akustyki. Np. Używany Lyngdorf TDAi1120 + nowe w wyprzedażowej cenie Fyne F501 - jest korekcja, hdmi ARC, fajny streamer, przyszłościowo wyjścia na subwoofery. Można też próbować Arcama SA30, ale on z tego co pamiętam nie ma HDMI ARC. Ewentualnie nowy WiiM Ultra jako streamer, do tego jakaś końcówka mocy i wspomniane fyne f501. Określ też jakie będą proporcje muzyka/filmy, bo jeśli TV ma być do filmów, to może warto spojrzeć w stronę systemu chociażby 3.1 z możliwością rozbudowy? Do filmów sprawdzi się o niebo lepiej. Ostatnio na Amazonie były na promocjach Yamahy V6A, albo lepiej Denony x3800h. Do tego Fyne F501+F500c i svs sb1000. Najlepiej umów się do najbliższego salonu audio na niezobowiązujący odsłuch, ale nie daj sobie nic wcisnąć na gorąco. Posłuchaj, wyrób sobie zdanie i wróć ze swoimi spostrzeżeniami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano Niedziela o 22:34 Udostępnij Napisano Niedziela o 22:34 Arcam SA30 ma Hdmi Arc.. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McKarmi Napisano Niedziela o 22:42 Udostępnij Napisano Niedziela o 22:42 7 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: Arcam SA30 ma Hdmi Arc.. To źle zapamiętałem. Tym lepiej. Szkoda, że promocje w de na niego się skończyły. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano Niedziela o 22:48 Udostępnij Napisano Niedziela o 22:48 Wyszedł z produkcji, i w promocjach sprzeda wali ostatnie egzemplarze. Są już następcy ale ceny będą dość wysokie, chyba 15000zl za SA35 i około 20000zl za SA45. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanSioś Napisano Poniedziałek o 05:47 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 05:47 8 godzin temu, RoRo napisał: Proszę bez tego typu inwektyw wobec innych użytkowników Forum! Można doradzać, ale należy trzymać odoowiedni poziom dyskusji. Filip321-witaj na Forum AUDIO 😎 Warto się zastanowić nad propozycją z poprzedniego wpisu "Masz może kogoś w rodzinie lub wśród znajomych,kto się trochę zna? Zasiegnij opini, jednego, drugiego. Jak masz możliwość, to pojedź do jakiegoś salonu na odsłuch. " Dodam jeszcze, że bez podsłuchów się nie da-tak, by było dobrze i sensownie finansowo. No i jak nie zadbasz o akustykę i odpowiednie rozmieszczenie kolumn-to efekty końcowe mogą być słabe. Pozdrawiam PS. Uzupełniłem tytuł wątku o kwotę, to zwiększy jego czytelność. Jakie inwekttwy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misio38 Napisano Poniedziałek o 07:00 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:00 13 godzin temu, PanSioś napisał: Wiem natomiast, że kupując sprzęt za 10 tysi, możesz być w szoku,ze muzyka może tak dobrze brzmieć. To jest oczywiste, ale nie dla ludzi dla których wyznacznikiem jakości jest cena i niszowość producenta. Im drożej i bardziej niszowo tym lepiej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrZ Napisano Poniedziałek o 07:53 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:53 Dnia 7.11.2024 o 09:57, Filip321 napisał: Witam. Chciałbym zakupić pierwszy w życiu zestaw stereo do salonu. Chciałem go podłączyć do tv oraz móc sobie na nim słuchać muzyki. Jestem totalnym laikiem w tym temacie. Kwota jaką mogę przeznaczyć to ok. 10tys. +/- 2 tys. . Nie znam się na tym kompletnie, nie wiem też jak to się podłącza. Wiem, że są jakieś kable optyczne. Bardzo prosiłbym po pomoc, ponieważ jest tego na rynku tyle, że ja po prostu nie wiem na co mam już patrzeć. Wiem, że potrzebny jest jakiś wzmacniacz + kolumny, ale nie wiem czy do tego jeszcze coś można dokupić itd. Cześć weź sobie na testy np. Evo One z Cambridge. Masz 60 dni na testowanie, czego żaden salon audio Ci nie zapewni (zamawiasz bezpośrednio na ich stronie). Pobawisz się sprzętem, a jak siądzie to sobie zostawisz. 1500EUR i mieścisz w budżecie. Jeszcze na jakiś wyjazd weekendowy wystarczy i np. partnerka nie będzie wkurzać plątaniną kabelków. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanSioś Napisano Poniedziałek o 09:02 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:02 Filip 321.Zamiast do tego wątku wysłałem wiadomości do tematu-Jakie kolumny do DRA 800.Napisalem tam o Marantz pm 7000 n i Magnat Signature. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts