Nowy75 Napisano Środa o 18:31 Udostępnij Napisano Środa o 18:31 3 minuty temu, Rafał S napisał: Pewnie większość dzisiejszych inżynierów ma na koncie jakąś poprawkę, To jasne! Nie chodzi o bycie wydumanym ideałem studenta,tylko o reprezentowanie pewnego poziomu,który absolutnie nie wyklucza studenckiego stylu życia w dawnym rozumieniu i potknięć po drodze😀. Potknięcia i przeszkody na drodze do dyplomu czynią dojrzalszego życiowo absolwenta😀 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leoś Napisano Środa o 18:33 Udostępnij Napisano Środa o 18:33 5 minut temu, Rafał S napisał: Ale z drugiej strony - nie bądźmy hipokrytami. Pewnie większość dzisiejszych inżynierów ma na koncie jakąś poprawkę, niezaliczone kolokwium czy laborkę. Różnie to bywało na studiach i różnie się to przeplatało z innymi kwestiami życiowymi. Zapewne piszesz o czasach gdy 10% rocznika robiło studia, a obecnie jest takich 70-80%. To jest zupełnie niepotrzebne, ale po 1989 roku kadra naukowa tez chciała zarobić , a że w gospodarce rynkowej nie bardzo mogli się znaleźć, to utworzono politechniki w każdej gminie i wyższe szkoły gotowania na gazie. Doszliśmy do tego ,że doktoraty kupuje się jak bułki w markecie. A ten kupiony doktorat jest współczesnym tytułem szlacheckim, bo daje dostęp do stanowisk .I biznes się kręci, 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Środa o 18:39 Udostępnij Napisano Środa o 18:39 13 minut temu, Rafał S napisał: laborkę Chemia fizyczna - dwa słowa, które dwadzieścia lat później ciągle powodują jakieś dziwne uczucie w brzuchu.🙂 Moim zdaniem, program od podstawówki aż po studia jest nieadekwatny do późniejszych życiowych wymagań. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano Środa o 18:49 Udostępnij Napisano Środa o 18:49 2 minuty temu, Grzesiek202 napisał: Moim zdaniem, program od podstawówki aż po studia jest nieadekwatny do późniejszych życiowych wymagań. To swoją drogą. Ale... . Kiedyś pracowałem w pewnej firmie,padł prąd i pani inżynier ogrodnictwa woła do mnie: M.! Nie ma prądu,terminal mi nie działa!... To weż kartkę ,długopis i podlicz panią . Ale ja miałam tylko dwa lata matematyki na studiach!😀 ?-pomyślałem-a podstawówka i średnia gdzie?😀. Sam nigdy nie przepadałem za matmą,ale no k...wa !😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano Środa o 19:00 Udostępnij Napisano Środa o 19:00 4 godziny temu, michaudio napisał: Ci którzy zostali na miejscu, muszą wiedzieć że pierwsze przestępstwo powoduje automatyczną deportację bez powrotu. Gorzej gdy tym pierwszym przestępstwem jest atak terrorystyczny. Przerabialiśmy to prawie dwadzieścia lat temu w Szkocji - prawdziwi lekarze i inżynierowie - doktoranta licząc (sic!). 4 godziny temu, michaudio napisał: Wtedy przyjeżdżali by tu tylko ludzie zdecydowani na pracę. Produktywni dla gospodarki, dający swój wkład w rozwój. Ludzie których ekspresowo starzejąca się Europa bardzo potrzebuje. Nie. Ty chyba nie widziałeś jak to w Anglii wygląda. Zwłaszcza, jeżeli chodzi o Islamistów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leoś Napisano Środa o 19:10 Udostępnij Napisano Środa o 19:10 Halo! Bydgoszcz,Toruń ,Kujawy! Macie swoja ambasadę w Brukseli ,gratulacje! https://bydgoszcz.wyborcza.pl/bydgoszcz/7,35590,31692947,kujawsko-pomorska-ambasada-marszalkowska-w-zabytkowej-willi.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano Środa o 19:13 Udostępnij Napisano Środa o 19:13 Nie widziałem jak to wygląda w UK. Mówię tylko o propozycji. A za przestępstwa terrorystyczne powinna być obligatoryjna kara śmierci, i to wykonywana przez kobietę. To podobno zamyka islamistom drogę do ich "raju". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano Środa o 19:13 Udostępnij Napisano Środa o 19:13 45 minut temu, Rafał S napisał: Ale z drugiej strony - nie bądźmy hipokrytami. Pewnie większość dzisiejszych inżynierów ma na koncie jakąś poprawkę, niezaliczone kolokwium czy laborkę. Różnie to bywało na studiach i różnie się to przeplatało z innymi kwestiami życiowymi. Ale i też, a może zwłaszcza, nie symetryzujmy. Uczelnie poziom trzymały. W przeciwieństwie do tych stricte partyjnych, rzecz jasna. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Wyższa_Szkoła_Nauk_Społecznych_przy_KC_PZPR 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano Środa o 19:41 Udostępnij Napisano Środa o 19:41 21 minut temu, michaudio napisał: A za przestępstwa terrorystyczne powinna być obligatoryjna kara śmierci, i to wykonywana przez kobietę. To podobno zamyka islamistom drogę do ich "raju". Nie pamiętam w tej chwili, ale chyba to Tom Clancy opisał w jednej ze swoich powieści, włożenie w ręce umierającego terrorysty piłki do rugby - zrobionej ze świńskiej skóry 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano Środa o 20:30 Udostępnij Napisano Środa o 20:30 (edytowany) Sleepy Joe Biden We have a big, beautiful Ocean as separation. https://truthsocial.com/@realDonaldTrump/114031332924234939 Trump nadal przeżywa porażkę z Bidenem, jprdl 🤦 Joe Biden był amerykańskim senatorem przez 32 lata. Przez kolejne 8 lat, wiceprezydentem USA. I Prezydentem USA. A kim był wtedy Pomarańczowy Oszust? Edytowano Środa o 20:34 przez pairtick 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Środa o 21:51 Udostępnij Napisano Środa o 21:51 Krew w piach. Dosłownie, niestety. No to mamy kilka lat na życiowe decyzje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano wczoraj o 07:52 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:52 To chora technika negocjacyjna Trumpa. Prezydent Ukrainy nie zgodził się na jego umowę - 50 proc. metali ziem rzadkich dla USA, w zamian za pomoc (którą T. wycenił do tej pory na 350 mld dolarów), bez żadnych gwarancji ze strony USA. Więc teraz naciska na Zełenskiego, jak może. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano wczoraj o 08:45 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:45 47 minut temu, maxredaktor napisał: To chora technika negocjacyjna Trumpa. A poza tym - deklarowana chęć anszlusu Grenlandii i Kanady podważa integralność terytorialną i suwerenność praktycznie dowolnego kraju, który tylko nie jest w stanie obronić się militarnie. To jest zielone światło dla kolejnej agresji Rosi, wręcz zaproszenie do wspólnego podziału sporej części północnej półkuli pomiędzy dwa kraje. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano wczoraj o 09:07 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:07 Jak powyżej. To jest rechot historii. Trzy lata wojny, trzy lata oporu. I co za to? Jeszcze bliższa perspektywa kolejnej, tym razem światowej wojny. 11 godzin temu, Grzesiek202 napisał: No to mamy kilka lat na życiowe decyzje. Nowa Zelandia zawsze mnie intrygowała jako miejsce do życia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano wczoraj o 12:57 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:57 I wina mają bardziej niż przyzwoite Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 6 godzin temu, Grzesiek202 napisał: Nowa Zelandia zawsze mnie intrygowała jako miejsce do życia. Oni, podobnie jak Australia, mają system punktowy. To uważaj na wiek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 4 minuty temu, pairtick napisał: system punktowy I to jest właściwe podejście. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stream Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 3 godziny temu, maxredaktor napisał: I wina mają bardziej niż przyzwoite Wina Tuska?😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 13 minut temu, Grzesiek202 napisał: I to jest właściwe podejście. Z tym że o ile ageism jest w Australii zakazany, to limitem imigracyjnym były 42 lata. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Co by nie powiedziec, zrobilo sie niebezpiecznie. Z Trumpen u steru szczegolnie niebezpiecznie. Teraz z jednej strony Rosija a z drugiej strony byly sojusznik. Kto zaatakuje pierwszy. Jesli elity w EU sie nie obudza, nie zaczna zajmowac sie waznymi sparawami - obronnosc, konkurencyjnosc, bezpieczenstwo wewnetrzne ( wywoz inzynierow i lekarzy) , sprzyjajace warunki do posiadania potomstwa, czyli niskie ceny energii, w miare stabilna gospodarka itp, to lezymy. USA na spolke z USSR zrobia sobie rozbior - nie Polski tym razem, a Europy. Jak to szlo - mocni ludzie tworza dobre czasy, dobre czasy tworza slabych ludzi, slabi ludzie tworza ciezkie czasy. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 16 minut temu, Artur Brol napisał: Jak to szlo - mocni ludzie tworza dobre czasy, dobre czasy tworza slabych ludzi, slabi ludzie tworza ciezkie czasy. Zgodzę się. Przypadkiem wysłuchałem przed chwilą wywiadu z prof. Zbigniewem Lewickim , politologiem , amerykanistą. Wywiad był po "19.30 " , a następnie w TVP info. Polecam posłuchać jak znajdziecie w necie. Właśnie zacząłem pisać i ..... P. Lewicki powiedział, to co chciałem przekazać Właśnie zastanawiam się , czy nie pozwać go za plagiat Ale od początku. To co robią dziennikarze grając na emocjach w kwestii Ukrainy to skandal. A to co robią kandydaci na prezydenta to kretynizm. Już od dawna mam wrażenie , że żyje w kreowanej przez media i polityków rzeczywistości, gdzie obywatele są traktowani jak stado pozbawionych mózgu baranów. Makroekonomia zawsze była moim konikiem , i to co niektórzy wygadują nie mieści mi się w głowie. Obecnie wszyscy z w/w rzucają się z komentarzami ,każdego najgłupszego nawet słowa Trampa. A kim jest Tramp ? Jest gościem, któremu naród USA dał robotę polegającą na dbaniu o interesy ...USA. Nie Ukrainy , Niemiec , Konga ...... Mało tego ,jak by nie dbał to grozi mu proces o zdradę stanu. No i dba. Nikt mu tego nie może zarzucić. Zredukował administrację , odblokował miejsca pracy , zrobił audyt budżetu wojska ..... Mówi wprost to, co jest wiadome od zawsze. Światem rządzi pieniądz. Identycznie jest przecież w UE , tylko pod płaszczykiem wzajemnej adoracji. Jak słuchałem opowieści o przyjęciu Ukrainy do UE , czy NATO i to zaraz po wybuchu wojny, to nie sądziłem , że dorośli ludzie mogą gadać takie brednie. Tramp powiedział to , o czym wszyscy doskonale wiedzieli , Ukraina nie będzie ani w UE , ani w NATO dopóki nie spełni warunków takich, jak każdy inny kraj. A na to nie była gotowa nawet przed wojną. Może nie będę popularny , ale cieszę się , że Tramp obnażył słabość UE marginalizując ją , bo może wreszcie się kurna obudzimy . Przypominam , że Polska, to też UE , bo narracja pisu jest taka , że to jakiś obcy twór i jakoś zapominają , że paru pisowców tam ma etat. Tak na zdrowy rozum , co USA obchodzi Ukraina. Czy przeciętnego Polaka obchodzi , że w Kogo się wyżynają maczetami ? Dzisiaj toczyłem podobną dysputę z szefem. odczytał mi gwarancie Budapesztańskie , jakoby USA teraz powinno bronić Ukrainy. Tyle , że podpisali je również Anglicy .... Ci sami, co to w 1939 roku gwarantowali nam nienaruszalność naszych granic. Oba traktaty zostały złamane. I przytoczę prof. Lewickiego " i co ? ". Europa tak naprawdę nie ma żadnej armii, zawsze liczyliśmy na NATO , a NATO to jak pokazuje potencjał militarny Europy to USA. Tramp nam uświadomił , że musimy być przygotowani sami na rozwiązywanie własnych militarnych problemów. Co z tym zrobimy , zobaczy się. Mam jeszcze wiele przemyśleń , ale nie chcę przynudzać. Jeszcze raz polecam wysłuchanie wywiadu z prof. Lewickim , otwiera oczy na wiele aspektów polityki i obnaża demagogię. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Jak najbardziej ma dbac o USA. Tylko to co w mediach podaja, to fajnie wygląda, tylko nikt z nas nie wie co z tego wyniknie. Co do Ukrainy, zgadza się, nie jego odpowiedzialność, co do Europy też. Zresztą co do pomocy USAid, moim zdaniem to ważne, ale z drugiej strony Jak długo musi świat zachodu pomagać. Skończy to się kiedyś? Tylko co za pustak zwala na Ukraine winę, za rozpoczęcie wojny? Taki który ma kumpla w Putinie. Jak może coś takiego zaistnieć, by prezydent USA, kraju zawsze po drugiej stronie konfliktu się znajdował, teraz spiskował z Rosją? Oni chcą wybory w Ukrainie, bo pewnie się ugadali, za je sfałszują, wygra ktoś popierający Putina i już Ukraina w Rosji. Jak się popierdo.... Starsza kobieta w Rosji stwierdza ze USA zdradziło Ukrainę a weteran w USA mówi że Putin ma rację, że tylko chce co jego. Na info ze zaatakował i tyle ludzi zabił, odpowiedź nie ważne. WTF Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 37 minut temu, tomek4446 napisał: Tramp nam uświadomił , że musimy być przygotowani sami na rozwiązywanie własnych militarnych problemów. Pogadałbym z Tobą, ale to nie temat na to forum. Z konkluzją się zgadzam. Jest smutna, ale prawdziwa. 39 minut temu, tomek4446 napisał: Co z tym zrobimy , zobaczy się. Ja nie wiem, czy chcę to widzieć. Mam małe dzieci. A jeśli chodzi o te dalekie wojny, Kongo itd. Nie bądźmy hipokrytami (to w żadnym wypadku nie przytyk do Ciebie). Ostatnio byłem w Ukrainie w listopadzie. Nie chcę mieć takich problemów, codzienności, ak oni. Afryka, choć współczuję, jest dużo dalej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu @Artur Brol to co piszesz to racja. Ale to emocje , których nie bierze się pod uwagę, jak dorośli siadają do stołu. Rosja przestała być zagrożeniem dla USA , tak militarnym / bo na broń jądrową i tak nikt nie ma wpływu/ jak i ekonomicznym. Obecnym wrogiem są Chiny i ich gospodarka poparta arsenałem wojskowym. Tramp jest prezydentem mocarstwa, można go posądzić o megalomanię, swoją postawą jednak podkreśla wielkość Stanów. Wie , że może mówić głupoty pod publiczkę i reszta świata może mu skoczyć. Dlatego prowadzi rozmowy z wg. niego równymi sobie ... a więc szefem innego mocarstwa. Nasz zlepek państewek, jak widać go niewiele obchodzi , szczególnie jak odkrył fakt , że bilans export/import z UE jest niekorzystny dla Stanów. Kurna , w interesach nie ma i nigdy nie było litości na żadnym szczeblu. Począwszy od małej firmy , a kończąc na układach międzynarodowych. Była początkowo nadzieja , że społeczeństwo rosyjskie przeciwstawi się putinowi i ten się wycofa. Tak samo płonna jak ta , że duda nie zostanie wybrany na drugą kadencję. To co gada Nawrocki i Trzaskowski to kampania wyborcza i nic więcej , mało to ma wspólnego z realiami. Każdy mówi to co chce usłyszeć elektorat. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu Czyli leżymy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts