gienas Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: ...Obecnie wybieramy ludzi , którzy przez dwa m-ce raz na cztery lata wciskają nam ciemnotę ... Mój wybór polega na ocenie ( mojej ) poprzednich działań kandydata. Tego kogoś znam, oczywiście nie osobiście, od kilku lat i widzę co robi i jak to robi bedąc na "stołku" - jesli mi pasują jego działania - ma mój głos. Nie wybiorę gościa który wyskoczył z pudełka - nie znam jego działań/poglądów. Ale tak patrząc na wybranych i wybieranych to @tomek4446 ma rację... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 44 minuty temu, Artur Brol napisał: Mozna tez w druga strone, niech sobie kzyze wisza gdzie chca, swiece chanukowe tez niech stoja gdzie je postawia. To sa rzeczy. To raczej tych fanatykow re W tym wypadku to nie są tylko rzeczy,tylko dowody złego działania państwa nawet w banalnych sprawach. Jeśli pojść Twoim tropem rozumowania,to można wstawić na Wiejskiej dowolny grat nie związany z pracą parlamentu i niech sobie stoi "gdzie chce" bo to tylko " są rzeczy" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Zresztą świece nie tylko stały,ale odbywały się tam talmudyczne gusła i chciałbym zrozumieć związek między tym wydarzeniem ,a pracą parlamentu. Stwierdzenie, że ma to miejsce od 10 lat to żaden argument,drobne kradzieże w sklepach mają miejsce dłużej niż 10 lat i jakoś nikt tego nie legalizuje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Jeśli nie następuje jednoczesna wymiana symboli, to te stojące u nas menory, czy wiszące krzyże są oznaką obcej dominacji. Obcy znakują w ten sposób "swoje" zdobycze. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 39 minut temu, Nowy75 napisał: Zresztą świece nie tylko stały,ale odbywały się tam talmudyczne gusła i chciałbym zrozumieć związek między tym wydarzeniem ,a pracą parlamentu. Religia od zawsze związana była z władzą. Schemat jest prosty jak budowa cepa i bazuje na naszych lękach i nadziei. Jak za moich ulubionych jaskiniowców pieprznął piorun , a jakiś cwaniak wmówił kumplowi , że jak go nie będzie słuchał ,to pieprznie następnym razem w jego chatę ,to taki cwaniak zostawał guru religijnym. Jak guru przekonał więcej osób to stanowił już pewną siłę z którą wódz musiał się liczyć , by mu przypadkiem nie wpieprzyli. I tak to działa do dzisiaj. W Polsce rozdział kościoła od Państwa na dzień dzisiejszy jest nie realny. Kościół to 3-5 mln. głosów , a tego żadna partia nie zlekceważy. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 1 godzinę temu, Nowy75 napisał: W tym wypadku to nie są tylko rzeczy,tylko dowody złego działania państwa nawet w banalnych sprawach. Jeśli pojść Twoim tropem rozumowania,to można wstawić na Wiejskiej dowolny grat nie związany z pracą parlamentu i niech sobie stoi "gdzie chce" bo to tylko " są rzeczy" Nie jestem za zagracaniem czegokolwiek. Umiar we wszystkim powinien byc. Jednak to sa wciaz rzeczy, symbole tam czegos, i jesli jakis tam urzednik panstwowy ma najwyrazniej tyle czasu, zeby swoj fanatyzm religijny pokazywac, to znaczy ze nie wykonuje swojej pracy, za ktora mu Polacy placa. Jest chyba wiele spraw ktorymi moglby sie zajac, ale on wybiera robienie z siebie debila, bo wie ze jak pokaze jaki to on za Polska jest i chrzecijanstwem, to bedzie mial glosy. Ale tak naprawde to zaden z nich za Polska nie jest, bo by dawno Ta Polska kwitla, a nie kwitie. I to nie tylko Polska, w NL, oni sa tak za natura, tak bardzo ze wprowadzaja ograniczenia ktore utrudniaja zycie ludziom. Za duzo Azotu jest, wiec nie mozna budowac itp. Tak jakby nie bylo innych sposobow zadbania o nature. Powietrze sobie na swiecie przemieszcza, ale nie, mala Holandia czy Europa zrobila z siebie filtr tego powietrza, dla innych czesci Swiata. Czyste wypuszczamy, brudne przyjmujemy. Choc my tak nie brudzimy, jakos my musimy sprzatac. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 16 minut temu, tomek4446 napisał: W Polsce rozdział kościoła od Państwa na dzień dzisiejszy jest nie realny. Kościół to 3-5 mln. głosów , a tego żadna partia nie zlekceważy. Ja to wiem .,ale nie każdy wie,że rozdział Polski od państwa Izrael też nie funkcjonuje😁. Afera chanukowa jest tylko jednym z dowodów 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 4 minuty temu, Nowy75 napisał: Ja to wiem .,ale nie każdy wie,że rozdział Polski od państwa Izrael też nie funkcjonuje Tak naprawdę to niewiele jest Państw, którym się ta sztuczka udała. Laicyzacja społeczeństw postępuje , więc może kiedyś ... Choć sama wiara , nie ubrana w instytucje kościoła nie jest niczym złym. Byłem przed świętami w Biedronce . Wietnamka , którą często widuje / ma nieopodal bar/ , kupowała kilkadziesiąt paczek kurczaków. Starsza pani stojąca przede mną ni z tego , ni z owego rzuciła tekst : " zobaczcie , nasze mięso wykupują " , " a oni to przecie wszystko zeżrą , człowieka by zjedli jak by im pozwolić ' , " no płać k...o i spie....... z Polski ". Starsza pani miała na szyi łańcuszek z krzyżykiem , katoliczka pomyślałem. Nie chciałem być niegrzeczny , podziękowałem staruszce za to , że żyje w katolickim kraju i że ta miłość bliźniego tak emanuje od niej. No i że " nasz " papież byłby z niej dumny. Nie wiem ile z tego co powiedziałem dotarło , ale przynajmniej dalszej dyskusji nie podjęła. Od zawsze tak się sterowało całymi narodami , trzeba dać wroga i symbol , który ten wróg chce nam odebrać .I nie ważne , czy chce , w to na ogół już nikt nie będzie wnikał pałując przeciwnika. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu @tomek4446 mi tam ani ta chanuka nie wadzi,ani krzyże,chyba,że w wykonaniu ludzi ,o których wspomniałeś . Uważam jedynie,że w parlamencie jest miejsce na godło czy flagę,a wszelkie religijne aktywności winny mieć miejsce w przybytkach kultu,prywatnych domach,czy codziennych uczynkach. Afera gaśnicowa powinna ludziom o tym przypomnieć,a tu mieliśmy klangor nie na temat,i próbę wmawiania ludziom,że Braun kogoś tam pobił/ każdy,kto widział film z akcji gaśniczej wie,że to on był atakowany 😁/ 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu @Nowy75 też byłem i jestem za wyprowadzeniem religii / wszelkich/ z miejsc publicznych nie będących ośrodkami kultu. Religia w szkołach to powrót do średniowiecza. Ale jak to zwykle bywa nie o Boga tu chodziło tylko o biznes. Kościół przytulił publiczną kasę , pozbył się problemu lokowania księży w parafiach i co najważniejsze na starość wypracowane emerytury tychże księży trafiają do .... kasy kościoła. Mam znajomych księży i wiem jak to działa , Dom księży emerytów za darmoszkę nie jest. Ten kościół propagujący miłość bliźniego , wysłał znajomego księdza na emeryturę / nic nie miał chłop do powiedzenia/ , wywalił go z plebanii na bruczek i .... nikogo nie interesowało za co i gdzie będzie mieszkał. Pis przez wprowadzenie religii stworzył lewe finansowanie kościoła. Czasy i świadomość ludzi się na szczęście zmienia. Dzieci koleżanki , która zamieszkała siedem lat temu na wsi , były jedynymi które nie uczęszczały na religię i były stygmatyzowane z tego powodu. Obecnie nie chodzi już 60% klasy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu @tomek4446 najprostszym i uczciwym rozwiązaniem byłoby finansowanie ze składek wiernych,no ale jak hierarchowie lubią hulać ponad stan...😁, to się szuka rozwiązań alternatywnych np. państwowa kasa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 14 minut temu, Nowy75 napisał: najprostszym i uczciwym rozwiązaniem byłoby finansowanie ze składek wiernych, Podoba mi się system niemiecki.Deklarujesz wyznanie , płacisz 8-9% , możesz się oczywiście wycofać i ogłosić iż jesteś ateistą. Córka , znajomych , protestantka , po za obowiązkowym podatkiem sama opodatkowała się na rzecz miejscowego zboru. Ale ... w każdej chwili ma wgląd w księgowość zboru , czyli na co idzie kasa , a to co mi się jeszcze bardziej podoba to jest kadencyjność pastora i pastor jest wybierany w ramach castingu Wyobrażacie to sobie w kościele katolickim ? 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu @tomek4446 właśnie system niemiecki miałem na myśli. Przejrzyście i uczciwie. W naszym kraju politycy , aktywiści różnej maści , Kościół, lubią naprawiać świat cudzymi rączkami i za cudzą forsę . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 8 minut temu, Nowy75 napisał: właśnie system niemiecki miałem na myśli. Właśnie sobie wyobraziłem jak wchodzę na plebanię i mówię księdzu by mi pokazał księgi rachunkowe Jak znam życie byłby to " atak na święty kościół " , " próba represjonowania katolików " , " zamach na święte wartości i znieważenie symboli chrześcijańskich " 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) Gdyby w Polsce wszedł system niemiecki dopiero by wyszło jakich mamy "wierzących" i "religijnych" Polaków. Najbardziej zatwardziali czołobitni wyznawcy jedynie słusznej religii i kościoła pierwsi ustawiliby się w kolejce po apostazję. Ach, jak ja bym chciał doczekać tego momentu. 😁 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Tak naprawdę to niewiele jest Państw, którym się ta sztuczka udała. Laicyzacja społeczeństw postępuje , więc może kiedyś ... Ale Irlandia niegdyś na wskroś katolicka, kościoły, szkoły, domy dziecka, poprawczaki, instytucje jakoś sobie poradziła z czarną stonką z Watykanu. Można ? A no można. Bardzo szybko to poszło nie trzeba było pokoleń. Edytowano 6 godzin temu przez DiBatonio 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 32 minuty temu, tomek4446 napisał: Właśnie sobie wyobraziłem jak wchodzę na plebanię i mówię księdzu by mi pokazał księgi rachunkowe Jak znam życie byłby to " atak na święty kościół " , " próba represjonowania katolików " , " zamach na święte wartości i znieważenie symboli chrześcijańskich " Ale jaki popularny byłbyś na dzielnicy! Znicze płonące pod domem,msze pod gołym niebem w intencji Twojego opamiętania !😁 25 minut temu, DiBatonio napisał: Ach, jak ja bym chciał doczekać tego momentu. 😁 Bo najlepsza w naszym kraju weryfikacja ludzkich intencji to weryfikacja finansowa! Wtedy wyłazi ,kto tylko mówi,że chce,a kto naprawdę chce 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Umarł przywódca obcego państwa, a prezydent (105 dni) ogłasza dzień żałoby narodowej. 🤦♂️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 16 minut temu, Amarok napisał: Umarł przywódca obcego państwa, Zwierzchnik KK. Według Wiki, w naszym kraju katolików jest 86.9% Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Wszyscy rozsądni ludzie wiedzą, że to wielkość mocno przesadzona. Właśnie dlatego podatek kościelny na wzór niemieckiego nie ma szans na wejście w życie. Bo wtedy okazało by się, że realnie jest ich wśród dorosłych płatników-wyborców raptem kilkanaście procent, i sami by się zmarginalizowali tracąc wpływy w polityce. Więc pozostaną przyssani jak dotąd do kasy z budżetu, sami z własnej woli tego nie puszczą. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Może liczby by tak drastycznie nie spadły,ale z pewnością mocno i bardzo odczuwalnie w kościelnej kasie . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Lepiej dla Kościoła zebrać "grosze" ale w większej ilości podczas każdej mszy z ogółu wspomnianych prawie że 87%, niż kilkuprocentowa składka od niewielkiej liczby osób jak to ma miejsce u sąsiadów. Jest dobrze tak jak jest. Kto chce ten wrzuci do koszyczka, kto nie chce to nie musi (nikt nie ściga nikogo za to) a ilość wiernych nie spada. Całkiem to sensowne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 17 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Lepiej dla Kościoła zebrać "grosze" ale w większej ilości podczas każdej mszy z ogółu wspomnianych prawie że 87%, niż kilkuprocentowa składka od niewielkiej liczby osób jak to ma miejsce u sąsiadów. Jest dobrze tak jak jest. Kto chce ten wrzuci do koszyczka, kto nie chce to nie musi (nikt nie ściga nikogo za to) a ilość wiernych nie spada. Całkiem to sensowne. @Chyba Miro 84 zdaje jesteś długo poza krajem. Bo do koszyczka to oni faktycznie zbierają coraz bardziej drobne. Ale z budżetu mają pensje dla katechetów, choć początkowo zarzekali się, że nie uczą religii dla kasy. Ale już po kilku latach zaczęli się kasy domagać, i ją dostali. Dostają fundusz kościelny, wszyscy opłacamy im ZUS, i emerytury. W przypadku topu kapelanów mundurówki, to kilkanaście tysięcy miesięcznie na łebka. A każda służba i instytucja w Polsce jest obłożona ich licznym stadkiem. Dotacje budżetowe szły rocznie w setki milionów złotych. A to na utrzymanie i remont zabytków. A to na budowę giga bazyliki, z niby muzeum JP2. My płacimy, własność należy do Watykanu. Komisja majątkowa przekazała kościołowi wielomiliardowej wartości majątki, znacznie więcej niż kiedykolwiek zabrała im komuna. Są dziś w Polsce właścicielami ponad dwustu tysięcy hektarów ziemii, biorąc dotacje unijne do tej ziemii, od tej wrednej obrzydzanej wiernym UE. I jak by tego było mało, próbują wszystkim narzucić swoje święte prawa, sami ich totalnie nie przestrzegając. Więc dla mnie, obserwującego to z bliska są gigantycznym kleszczem przyczepionym do Polski. Poziom ich hipokryzji i fałszu jest po prostu obrzydliwy... 3 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu No to mnie teraz "szokło" 🧐 27 minut temu, michaudio napisał: A to na budowę giga bazyliki, z niby muzeum JP2. My płacimy, własność należy do Watykanu. Pamiętam jak budowano bazylikę w Licheniu, to chyba było to finansowane z składek dobrowolnych od wiernych. Czy jednak się mylę? 33 minuty temu, michaudio napisał: Dostają fundusz kościelny, wszyscy opłacamy im ZUS, i emerytury. To jest dla mnie totalny szok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał: Zwierzchnik KK. Według Wiki, w naszym kraju katolików jest 86.9% Statystycznie w księgach chrztu, tylko tyle. A 40% z tych prawie 90% nie uczestniczy w życiu kościelnym, nie mówiąc o wiedzy na temat własnej religii patrz byla MEN Zalewska 🤭 Wypisz wymaluj polski katolik. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) @michaudio jakoś nigdy nie interesowałem się kościołem (kto się interesował w młodym wieku, niech pierwszy rzuci kamieniem 🤭) a obecnie od lat poza krajem, tak więc w zwiazku z tym.... czy tak było od zawsze, czy też od niedawna to jest wprowadzone? Mowa o tym ZUS, emerytury itp. @DiBatonio ja myślę że to mogło być "celowe" zagranie 🤔 Edytowano 3 godziny temu przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts