tomek4446 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 1 godzinę temu, no_i_fajnie napisał: Dzieki takim programom (na szczescie) glupota ludzi z polityki dotrze do wiekszej ilosci ludzi, dalej widze w tym same korzysci. To wolny kraj i każdy niech czerpie wiedzę z czego chce. Jak pisałem , dla mnie ważne jest przełożenie jego słów na konkretne konsekwencje. ' Po czynach go poznacie. Frazesy mówią wszyscy , do jednych one trafiają do drugich nie. Jak by nagrać cały poprzedni rząd , a obecną opozycję , to nie zatrudnił bym ich nawet jako parkingowych. Ale mam gdzieś co mówili , rozliczeni będą za to co robili. 35 minut temu, Rega napisał: Tylko, że z tych obietnic na ogól niewiele jest realizowane, poza doraźnymi dodatkami do zarobków, Tyle , że to podwyższanie minimalnej powoduje , że podwyżkę dostają wszyscy . Przedsiębiorcy przerzucają dodatkowy koszt w cenę towaru i tak naprawdę ,to korzysta na tym jedynie państwo w postaci większych wpływów z VAT-u i składek od naszych pensji. 41 minut temu, Rega napisał: dziwny to był pies Huckleburry (o ile ktoś jeszcze pamięta tę kreskówkę ze Zwierzyńca). świetne 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) Krótko mówiąc każdy nowy zasiłek, każda podwyżka minimalnej płacy minimalnej nie związana ze wzrostem produktywności powoduje wzrost inflacji. Ceny rosną i znowu trzeba podnosić zasiłki i płacę minimalną. Ekonomiści nazywają to spiralą inflacyjną. W efekcie mimo pozornie większych kwot rozporządzalnych w domowych budżetach wszyscy powoli ubożejemy. PiS tak walczył zasiłkami z ubóstwem, że odsetek biedy w Polsce wzrósł. Edytowano 6 godzin temu przez michaudio Rozszerzenie treści 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 13 minut temu, tomek4446 napisał: Ale mam gdzieś co mówili , rozliczeni będą za to co robili. Kto ich rozliczy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 48 minut temu, Rega napisał: Może czas byłoby wziąć przykład z Isladnii, gdzie do parlamentu oraz na większośc ministerialnych stołków mogli się dostać ludzie niezwiązani z jakąkolwiek partią. Roman jestem coraz bliżej zdania , że jak dla mnie, to rządzić tu może afroamerykanin w paski , nie mówiący w ogóle po polsku. Byleby podejmował decyzje " aby Polska rosła w siłę , a ludziom żyło się dostatniej " A'propos dostatniej. Forsa nie spada z nieba , rząd jej nie ma , krajem turystycznym nie jesteśmy, budżetówka forsę chłonie, a nie wytwarza. A co w głównej mierze wpływa na PKB ? Przemysł. W Polsce gigantów jest mało , większość wpływów do budżetu pochodzi z małych przedsiębiorstw. Czyli na logikę, przemysł powinien być oczkiem w głowie naszego rządu. A teraz pytanie. Kto z koleżanek i kolegów tak z głowy , jest w stanie powiedzieć kto jest Ministrem Przemysłu w Polsce ? I drugie pytanie , kto widział Panią Minister , słyszał plan rozwoju przemysłu w Polsce ? Podpowiem , że Ministerstwo , z niejasnych dla mnie powodów przeniesiono z W-wy do ...... Katowic / ??? /. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, MarcKrawczyk napisał: Jak już nieco nabrałem ogłady, to najbardziej mnie wkurzało, że pociąganie za cyngiel ma być płynne i mam właściwie nie czuć kiedy oddaję strzał, no nijak mi to nie szło…wystrzeliłem za to ponadwymiarową ilość naboi i pamiętam, że sporo I taka prawda z tym językiem spustowym vel cynglem😀. W armii dostałem w pewnym momencie żołnierzyków ,którzy nie mogli nawet w tarczę trafić na 100m i ciągle biedacy się za karę musieli do tych dziewiczych tarcz czołgać. Kadra,która w moim pododdziale była-delikatnie mówiąc -średnia w strzelaniu napakowała im głowy teorią ,jak oddychać i ten spust ściągać... . Chłopaki uzbrojeni w tą teorię celując najpierw nadymali się jak ropuchy sztucznie regulując oddech,a potem chyba dostawali oczopląsu zgrywając muszkę ze szczerbinką tak długo ,by ściągnąć spust bez czucia...😀. Efekt-pudło! Uczyłem ich: zgraj przyrządy,i ognia! Na spokojnie bez zrywania spustu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowany) Spokojnie! Trafią. Większość obecnej broni (także krótkiej) ma celowniki laserowe. Wystarczy umieścić punkt w celu i już. Nie potrafią tego tylko niedowidzący lub niewidomi, a takich do armii nie przyjmują, choć sądząc po Twoim opisie to włąśnie tacy strzelali. A swoją drogą obecne kilkutygodniowe szkolenie to jakiś żart. Ja , zanim pierwszy raz dotknąłem bojowej wyrzutni , to miałem pięć miesięcy pracy na trenażerach. Pierwsze strzelanie amunicją bojową, w roli operatora, po roku. Jeden pocisk 270 tys (ówczesnych, kiedy mój ojciec jako nauczyciel zarabiał ok 4200 zł/mies. Wystrzelałem całe sześć. Wszystkie w tarczy (ruchomej) oddalonej o 2,5 km. Reasumując - dobrze, że jest jeszcze trochę ludzi z czasów kiedy szkolenie wojskowe czegoś uczyło. Inaczej bylibyśmy biedni opierając się na obecnej obsadzie WOT. Edytowano 5 godzin temu przez Rega 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 33 minuty temu, tomek4446 napisał: Forsa nie spada z nieba , A mogła by. Może nie dosłownie, ale za pośrednictwem np. "portu lotniczego". 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 9 minut temu, Nowy75 napisał: ,a potem chyba dostawali oczopląsu zgrywając muszkę ze szczerbinką tak długo ,by ściągnąć spust bez czucia... Za moich czasów / 1985-1987 / przynajmniej w WOP-ie nie oszczędzano na nabojach. Strzelnicę mieliśmy na przeciwko Strażnicy i dwa razy w tygodniu obowiązkowo. Może dlatego , że ciągle łaziliśmy z trzema magazynkami ostrej. Zdarzyło się , że strzelaliśmy trzy dni pod rząd po 6 godzin. Miała przyjechać " panika" z Brygady , a Szef Strażnicy się zorientował , że mamy parę tysięcy amunicji za dużo , bo wcześniej nie chciało mu się rozpisywać. Za " młodego" przechlapane , bo oczywiście czyściło się potem broń / AKMS / swoją i ... " starego wojska" Na egzaminie , na koniec unitarki strzelałem za połowę kompanii , była zima , w panterce i hełmie wyglądaliśmy tak samo Początki były trudne, jestem praworęczny, ale mam dominujące lewe oko. Układając się do pozycji strzeleckiej , musiałem przerzucić nogi i karabin. Chorąży zrozumiał co robię dopiero po 100 pompkach. I może byłoby to zabawne , ale pompki robiłem ja , a nie chorąży Strzelałem jeszcze z P64 i P83 , ale wyniki miałem kiepskie , wolałem kałacha. Celowałem tak jak pamiętałem z opowieści Dziadka z II wojny światowej. Karabin inny ,ale zasada ta sama. Celowałem najpierw poniżej celu , a następnie powoli do góry i jak miałem cel w przyrządach celowniczych naciskałem spust. Sprawdzało się. 19 minut temu, Rega napisał: Jeden pocisk 270 tys (ówczesnych, kiedy mój ojciec jako nauczyciel zarabiał ok 4200 zł/mies. Wystrzelałem całe sześć. No to wreszcie wiem , dlaczego wówczas nie dostałem podwyżki 16 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: A mogła by. Może nie dosłownie, ale za pośrednictwem np. "portu lotniczego". Mówisz o tym ,co to jest z niego bliżej do Egiptu ? 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowany) Chyba jeszcze nie pracowałeś - to był 1982 rok. Nawiasem mówiąc puściłęm wtedy z dymem ponad milion💪 Edytowano 5 godzin temu przez Rega 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 6 minut temu, Rega napisał: Nawiasem mówiąc puściłęm wtedy z dymem ponad milion Oszczędny to kolego nie jesteś Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 4 godziny temu, leoś napisał: Ta broń nie jest " własna' tylko powiedzmy " leasingowana" i bez amerykanow UK jej nie odpali. Mylisz z programem Nuclear Sharing, w którym są Niemcy, Włochy, Belgia, Holandia i Turcja. UK może samo odpalić ze swoich okrętów podwodnych. https://www.konflikty.pl/technika-wojskowa/na-morzu/list-ostateczny-brytyjskie-odstraszanie-atomowe/ Dodatkowo, Francja też ma swoje na okrętach podwodnych. I jak Putin, trzy lata temu, zaatakował Ukrainę, to UK i Francja oficjalnie poinformowały o wysłaniu dodatkowych okrętów podwodnych na patrol - tak, żeby Ruskim wybić głowy głupie pomysły. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, Nowy75 napisał: I taka prawda z tym językiem spustowym vel cynglem😀. W armii dostałem w pewnym momencie żołnierzyków ,którzy nie mogli nawet w tarczę trafić na 100m i ciągle biedacy się za karę musieli do tych dziewiczych tarcz czołgać. Kadra,która w moim pododdziale była-delikatnie mówiąc -średnia w strzelaniu napakowała im głowy teorią ,jak oddychać i ten spust ściągać... . Chłopaki uzbrojeni w tą teorię celując najpierw nadymali się jak ropuchy sztucznie regulując oddech,a potem chyba dostawali oczopląsu zgrywając muszkę ze szczerbinką tak długo ,by ściągnąć spust bez czucia...😀. Efekt-pudło! Uczyłem ich: zgraj przyrządy,i ognia! Na spokojnie bez zrywania spustu. A słyszał , o regulacji muszki ? 😂 No pięknie. W Wietnamie służyłeś czy jak ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 3 godziny temu, michaudio napisał: Dlatego podniecanie się programem "Nuclear sharing" nie ma sensu. Co z tego że broń jądrowa będzie w Polsce, skoro jej użycie będzie zależało od USA. To tylko pseudo straszak. Dlatego jak Polska nie ma własnej broni atomowej, to musi mieć himarsy. Pociski termobaryczne, takie jak np. ruskie TOS-1, też by nie zawadziły. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) A takie były plany ,,za,, Gierka i prof Sylwestra Kaliskiego! Ruskim się to bardzo nie podobało. Pewnie dlatego profesor zginął w dziwnych i do końca niewyjaśnionych okolicznościach. Edytowano 4 godziny temu przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 32 minuty temu, tomek4446 napisał: Mówisz o tym ,co to jest z niego bliżej do Egiptu ? Być może (cokolwiek masz na myśli), pod warunkiem jednak, że jest to ten sam, co blizej z niego do Chin 😎 Oczywiście względem portu "sąsiada". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 9 minut temu, Dedal napisał: W Wietnamie służyłeś czy jak ? Najbardziej mnie bawi , trzymanie pistoletu na filmach o gangach. Bokiem , poniżej linii oczu. Kurna , z 5 metrów w ten sposób trzymając , nie trafiłbym w czołg Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Moze to wlasnie pokazuje, ze to prawdziwe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 6 godzin temu, tomek4446 napisał: Takie programy jaki zaproponowałeś nie przemawiają do mnie , ale cholera wie , w dobie Tik Toka i rolek może to ja jestem dziwny. A może po prostu "uwiera" Twoją osobę to, że ktoś ma większe poczucie humoru? Myślałem że docenisz taką "formę", zwłaszcza Ty. Rzucający czesto na lewo i prawo, wpisami o charakterze humorystycznym w sprawach "audio". 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 24 minuty temu, tomek4446 napisał: Najbardziej mnie bawi , trzymanie pistoletu na filmach o gangach. Bokiem , poniżej linii oczu. Kurna , z 5 metrów w ten sposób trzymając , nie trafiłbym w czołg Dlatego napisałem, o regulacji muszki. Jesli ktos o tym nie wie , to guzik ma pojęcie o strzelaniu a napewno o ak47. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Na ogół żołnierzom nie pozwala się regulować muszki. To domena rusznikarzy. Dopuszczalna i wskazana regulacja szczerbinki w zależności od odległości na którą zamierza się prowadzić skuteczny ostrzał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu To sie na nic nie przyda, zabawa z karabinkiem. Teraz zagrozenie przychodzi z powietrza. Patrzac na rozgrywajacy sie dramat na wschodzie. Drony w natarciu. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) A państwo wprowadza ograniczenia w używaniu dronów. A tak , na marginesie, wprawne oko przydaje się w zestrzeleniu drona. Nawet z dobrej ( przynajmniej17 kJ) wiatrówki z lunetką. Edytowano 4 godziny temu przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Tak, w przestrzeni publicznej pewnie.🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 14 minut temu, Rega napisał: Na ogół żołnierzom nie pozwala się regulować muszki. To domena rusznikarzy. Dopuszczalna i wskazana regulacja szczerbinki w zależności od odległości na którą zamierza się prowadzić skuteczny ostrzał. Dlatego zrobił to porucznik i wtedy zaczęlo sie prawdziwe strzelanie 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Strzelałem jeszcze z P64 i P83 , Mój pierwszy pistolet to TT. 7.62mm. Niezawodny. Celny. Miło wspominam 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts