majkel74 Napisano Niedziela o 19:21 Udostępnij Napisano Niedziela o 19:21 23 godziny temu, Rafał S napisał: O S40 kilkakrotnie pisał na forum Michał (@majkel74), który ma je na własność i słuchał bodaj z 3 wzmacniaczami. Michał - miałeś też u siebie jakieś Dali? Miałem Dali Opticon 2, czyli seria niżej niż Rubicony. Fajne głośniki w swojej cenie, natomiast S40 pod każdym względem lepsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Poniedziałek o 09:11 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:11 13 godzin temu, majkel74 napisał: Miałem Dali Opticon 2, czyli seria niżej niż Rubicony. Fajne głośniki w swojej cenie, natomiast S40 pod każdym względem lepsze. A możesz rozwinąć myśl? Ja słuchałem obu monitorów jedynie w salonach audio, do tego w bardzo odległych odstępach czasu ale, jak mówi kolega @kaczadupa, z pamięci powiedziałbym, że przyjemniejsze w odbiorze były dali 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Poniedziałek o 09:45 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:45 Już nie piszcie tyle dobrego o tych Dali bo jak się tak człowiek naczyta to już chce nowy tv sprzedać, żeby na Dali było Ale fakt, z pamięci Dali Zensor 3 czy jakoś tak też były bardzo urokliwe w muzyce akustycznej. Chciało się tego słuchać. A o Menuet na forum napisaliśmy już chyba wszystko. Zostało rozpracować serię Epicon. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano Poniedziałek o 09:56 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:56 37 minut temu, KrólKiczu napisał: A możesz rozwinąć myśl? Ja słuchałem obu monitorów jedynie w salonach audio, do tego w bardzo odległych odstępach czasu ale, jak mówi kolega @kaczadupa, z pamięci powiedziałbym, że przyjemniejsze w odbiorze były dali 🙂. Bo Dali Opticon 2 to bardzo przyjemne monitory, w sumie to trudno mi im cokolwiek zarzucić, biorąc pod uwagę za ile je kupiłem. Dla mnie grały bardziej naturalnie od Bowersow 706s2, które miałem przez krótki czas bezpośrednio po Dali. Natomiast Dynaudio S40 dodały „jakości” w każdym obszarze, wokale mają więcej życia i smaczków, wysokie czystsze i dokładniejsze, bas bardziej aktywny, z lepszym uderzeniem (samo zejscie podobne). Generalnie dźwięk bogatszy i żywszy, bardziej przejrzysty do tego. I jeszcze jedna ciekawa różnica, S40 grają bardzo dobrze już po cichu, Opticony ożywały przy trochę wyższych poziomach. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Poniedziałek o 10:19 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:19 17 minut temu, majkel74 napisał: S40 grają bardzo dobrze już po cichu U mnie też dobrze się spisywały przy cichych wieczornych odsłuchach. Powiedziałbym, że lepiej niż większe Contour 20i, które (w moim torze i akustyce) przy małej głośności traciły trochę detali. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano Poniedziałek o 10:26 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:26 (edytowany) W skali wzmocnienia do 100 przy 20 u mnie Rubicony grają bardzo przyzwoicie przy słuchaniu w czasie ciszy nocnej. Zazwyczaj 30-40, 50 to już maksymalne wypełnienie mojego pomieszczenia. Przy 60 ciężko przesłuchać utwór do końca. 2x115W 4ohm Edytowano Poniedziałek o 10:33 przez rajdek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano Poniedziałek o 15:16 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:16 5 godzin temu, majkel74 napisał: Dali Opticon 2 to bardzo przyjemne monitory, w sumie to trudno mi im cokolwiek zarzucić Ktoś tu na forum pisał że jedyna słabość to kartonowy bas. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano Poniedziałek o 15:51 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:51 Nie potwierdzam. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano Poniedziałek o 16:05 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:05 Opticony MK2 poleciały mocno w dół jak pierwsza generacja. Rynek zweryfikował? Są uznawana za lepszą wersję, jednak na zagranicznych forach piszą że to mk1 grał równiej. Pomimo różnic w cenie to Opticon jest porównywany do Evoke a Rubicon do Special. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano Poniedziałek o 16:42 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:42 Menuety mają na prawdę fajną głębię ale Rubicony grają znaczenie głębiej. Przy odpowiedniej głośności potrafią wypełnił każdy centymetr pomieszczenia. Scena budowana pod sufit od ściany bocznej do drugiej. Ktoś tam umieścił jakiś moduł 3D, dźwięki przede mną wędrują sobie po szerokości i wysokości inne docierają równolegle od boków. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Poniedziałek o 18:56 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:56 2 godziny temu, rajdek napisał: Menuety mają na prawdę fajną głębię ale Rubicony grają znaczenie głębiej. Przy odpowiedniej głośności potrafią wypełnił każdy centymetr pomieszczenia. Scena budowana pod sufit od ściany bocznej do drugiej. Ktoś tam umieścił jakiś moduł 3D, dźwięki przede mną wędrują sobie po szerokości i wysokości inne docierają równolegle od boków. A jaki instrument sięga tego sufitu ? 😏 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano wczoraj o 02:24 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 02:24 Fujara. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano wczoraj o 05:03 Udostępnij Napisano wczoraj o 05:03 @rajdek czy próbowałeś kolumny skręcić, tak by osie tweeterów zbiegały się +/- pół metra za głową? I tak z tydzień, dwa posłuchać sobie, a potem znowu wrócić do pozycji jak na zdjęciu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano wczoraj o 13:37 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 13:37 8 godzin temu, AudioTube napisał: zbiegały się +/- pół metra za głową? Przy takim ustawieniu muszę mocno dogiąć kolumny do środka, scena jest dosyć ściśnięta. Do ściany za głową mam 30cm, przy ustawieniu wyjściowym osie zbiegały się ok 1m. Po minimalnym dogięciu tak to 1,5m (rozstaw kolumn 1,7m) scena jest bardziej rozbudowana w poziomie niż pionie, bardziej rozluźniona. Tak jest najbardziej optymalnie jak i równoległe ustawienie kolumn. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano wczoraj o 13:47 Udostępnij Napisano wczoraj o 13:47 Dali zaleca ustawianie kolumn równolegle do siebie, prostopadle do ścian. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano wczoraj o 14:15 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 14:15 Zgadza się i to się potwierdza, szeroka dyspersja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano wczoraj o 15:17 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:17 12 godzin temu, rajdek napisał: Fujara. Piękna ta fujara musi być... 😄 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano wczoraj o 15:21 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 15:21 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano wczoraj o 15:23 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:23 1 godzinę temu, rajdek napisał: Do ściany za głową mam 30cm... Za blisko, siedzisz w miejscu zdaję się modów osiowych pomieszczenia. Szukaj dalej 😏 3 minuty temu, rajdek napisał: Dowcipas z Ciebie 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano wczoraj o 15:28 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 15:28 (edytowany) 5 minut temu, DiBatonio napisał: Dowcipas z Ciebie 😁 Przyznasz że piękne. 5 minut temu, DiBatonio napisał: Za blisko, siedzisz w miejscu zdaję się modów osiowych pomieszczenia. Spróbuję się oddalić. Edytowano wczoraj o 15:29 przez rajdek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano wczoraj o 15:40 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:40 7 minut temu, rajdek napisał: Przyznasz że piękne. Posłuchałbym muzyki z tego instrumentu, znasz jakieś płyty, utwory z tą Fujarą ? 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano wczoraj o 15:48 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:48 2 godziny temu, rajdek napisał: Tak jest najbardziej optymalnie jak i równoległe ustawienie kolumn. A jeśli chodzi o lokalizację źródeł pozornych? Są realizacje, gdzie paluchem możesz wskazać gdzie, na czym brzdęka? Bez takiego rozciągnięcia nadmiernego. Pytam, ponieważ mam na poddaszu monitorki i scena przy równoległym ustawieniu się rozjeżdża. Za szeroka, wypełniona i no dziwna. A przy ostrym skręceniu na początku niefajnie, ale po tygodniu wrażenie spokoju i ładu na „scenie” Po metrze do ścian od monitorków. Zatem odbić wpływ mniejszy aniżeli równolegle. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano wczoraj o 16:01 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 16:01 Przy każdym ustawieniu nie ma problemu z lokalizacją źródeł pozornych. Oddalenie się od tylnej ściany poprawiło odbiór, mniej odbić dociera. Najlepiej 90cm od ściany co daje odległość odsłuchu równą rozstawowi kolumn, wtedy warto jeszcze lekko dogiąć do środka. Audiofilski trójkąt równoboczny ? 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano wczoraj o 16:17 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:17 16 minut temu, rajdek napisał: Przy każdym ustawieniu nie ma problemu z lokalizacją źródeł pozornych. Oddalenie się od tylnej ściany poprawiło odbiór, mniej odbić dociera. Najlepiej 90cm od ściany co daje odległość odsłuchu równą rozstawowi kolumn, wtedy warto jeszcze lekko dogiąć do środka. Audiofilski trójkąt równoboczny ? No proszę, jednak 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano wczoraj o 17:15 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:15 1 godzinę temu, AudioTube napisał: mam na poddaszu monitorki i scena przy równoległym ustawieniu się rozjeżdża. Za szeroka, wypełniona i no dziwna. U mnie to samo. Z jedną różnicą: nie posiadam poddasza. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts