Skocz do zawartości

Czy da się realnie zbudować dobry system?

slawas2001

Recommended Posts

48 minut temu, AudioTube napisał:

Dyfuzory u Kowalskiego? Zostawmy te ustroje dla miejsc, gdzie z tysiąc ludzi ma coś tam słyszeć.

Dlaczego nie? Ja mam na stale olbrzymi dyfuzor z drewna za plecami. Kto przychodzi mysli ze to "taki śliczny obraz 3D" 😜

19 minut temu, no_i_fajnie napisał:

Wiesz, ze wiekszosc ludzi szukajacych sprzetu, wczesniej sluchalo z TV?

No nie przesadzajmy... 

17 minut temu, Nowy75 napisał:

Jest również kwestia osłuchania

Otoz to. Czasami po prostu ktoś nawet nie wie co gdzie jak powinno grac, nie ma porownania, nie byl nigdy w popranej salce/pokoju i probuje grac nanforum eksperta. To sa lata prob i doswiadczen. Potrzebna jest wytrwalosc niestety i co gorsza tanio nie bedzie 😕

20 minut temu, Nowy75 napisał:

No jak ktoś zielony wyczyta ,że musi wymienić w chacie instalację,począwszy od dedykowanego bezpiecznika w rozdzielni ,a potem przebudować salon ,bo inaczej to nie zagra, to nam forum umrze z braku świeżej krwi😀. Jak mawiał pewien prezes z moich lat młodości; Panowie,łyżeczką,łyżeczka, nie chochlą...

U mnie lyzeczka trwa od 2018r na powaznie 😉

5 minut temu, KrólKiczu napisał:

I o jakiej prawdzie piszesz 🙂?

Właśnie przez roztargnienie nie dodałem ,że z tą prawdą na forum bywa różnie-bo to raz administracja wkraczała?😀 . A dziś wyjątkowo wszyscy się zgadzają ,że trzeba adoptować ,więc idżmy produktywnie tym tropem😀

19 minut temu, no_i_fajnie napisał:

Czyli idzie mozolnie, jakies wrazenie dzwiekowe miedzy 2021-2024?

Wytrwale zmieniam, mierze, poprawiam.

Wszystko.

Od najdrobniejszego okablowania po dyfuzory. 

9 minut temu, KrólKiczu napisał:

My czyli kto? I o jakiej prawdzie piszesz

O tym co tu piszemy. Mam cytowac sam siebie, czy Jacka @DiBatonio@DiBatonio? 🤭

Dla mnie odkryciem tego roku sa bezpieczniki. Dalem sie namowic kolegom i zmienilem w integrze i na zrodle. Bronilem sie przed tym dwa lata uwazajac to za absurd. W koncu uleglem i z ciekawosci sprobowalem "ałdiofilskich bezpieczników".

Nie ma już odwrotu.

Z tym ze ja mam juz wszystko zrobione. Mam "swoj dzwiek" i teraz tylko rzezbie. 

4 minuty temu, no_i_fajnie napisał:

Pewnie nie zrozumiales, ze chodzilo o ludzi, ktorzy szukaja PIERWSZEGO sprzetu, nic sie nie martw, poczytaj od poczatku i bedzie git.

Za dużo filozofujesz. 

I kontekstu nie zrozumiałeś,  no ale...

Edytowano przez Dedal

Moim zdaniem jesli mowa o małych/ciasnych pomieszczeniach, warto rozważyć pracę nad pogłosem w głównej mierze. To akurat nie wymaga dużych nakładów finansowych, a efekt jest całkiem całkiem. Nastepnym krokiem może być dsp by trochę "poczarować" w modach pomieszczenia. 

Jeśli zaś mowa o bezpiecznikach, to jest to temat trochę ciężki by go miarodajnie przeprowadzić w hobby zwanym audio, przez wzgląd na to, że bezpieczniki wymieniamy w sprzęcie np. Wzmacniaczu. Z tąd bardzo trudno to przeprowadzać rzetelnie (zbyt długi okres czasu mija po zmianie z jednego na drugi). Rozwiazaniem jest kabel w standardzie jaki jest tu gdzie mieszkam, czyli w UK.

Tutaj wszystkie kable muszą być wyposażone w bezpieczniki w wtyczce kabla.

Tak więc bierzemy dwa takie same kable (mogą być standardowe dołączane do sprzetu) i w jednym z nich zmieniamy bezpiecznik na inny.

Wówczas zmiana bezpieczników (poprawa dzwieku lub jej brak) jest tak samo łatwa, jak zwykła zmiana kabla.

Dodatkow warto zaznaczyć, że Gdy tenże jest dokładnie taki sam, to i łatwiej przeprowadzać ślepy test. 

Masakra. Potem wlasnie zakladaja tutaj konto nowi goscie i czytaja cos takiego, od kogos kto ma +6k wpisow. 

4 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

Z tąd

Stąd.

5 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Z tąd bardzo trudno to przeprowadzać rzetelnie (zbyt długi okres czasu mija po zmianie z jednego na drugi).

To jesli po zmianie tego Twojego bezpiecznika mija chwila, to juz nie slyszysz? To za duza chwila, tak? Nie da sie rzetelnie stwierdzic, czy w poniedzialek z bezpiecznikiem jest lepiej, czy we wtorek?

2 minuty temu, no_i_fajnie napisał:

Stąd.

Dziękuję za konstruktywną krytykę, postaram się w przyszłości nie powielać tego typu błędu.

3 minuty temu, no_i_fajnie napisał:

Nie da sie rzetelnie stwierdzic, czy w poniedzialek z bezpiecznikiem jest lepiej, czy we wtorek?

A to już kierujemy się w stronę "psychoakustyki". 

4 minuty temu, no_i_fajnie napisał:

Masakra. Potem wlasnie zakladaja tutaj konto nowi goscie i czytaja cos takiego, od kogos kto ma +6k wpisow. 

Czy masakra? Chyba nie...

2 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

Jeśli zaś mowa o bezpiecznikach, to jest to temat trochę ciężki

Głos rozsądku .Umówmy się na potrzeby wątku ,że żeby dobrze zagrało najistotniejsze są pewne podstawy, które każdy może przeprowadzić nie mając ogromnej wiedzy i funduszy . Bo jak doświadczeni koledzy zaczną się zagłębiać w bezpieczniki, to potem ktoś się naczyta i pisze ;" jakie kolumny kupić ,żeby góra nie męczyła i bas był zróznicowany" plus zdjęcie salonu z wszechobecną golizną i kolumny przyklejone do ścian w jakichś kątach😀. Zgodnie z intencją autora wątku,dobrze,nie wybitnie 😀. Albo kiedyś na sąsiednim forum, gość chciał startować od kabli głośnikowych po 1k za metr do Denona Ceola

@no_i_fajnie Myślałem że wrzutka o psychoakustyce jako odp. Załatwi sprawę i będzie można pominąć ten temat.

16 minut temu, no_i_fajnie napisał:

Nie da sie rzetelnie stwierdzic, czy w poniedzialek z bezpiecznikiem jest lepiej, czy we wtorek?

Tyczyło się to tego wpisu.

Edytowano przez Chyba Miro 84

3 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

Nie chodzi o to że ciężko odpowiadać. Raczej o to że stworzyłem tutaj temat o psychoakustyce i trzeba było się "nagimnastykowac" by przekazać mój punkt widzenia "pod silnym ostrzałem".

No dobra, ale dasz rade odpowiedziec, czy mam odpuscic juz?
Sorry, chyba sie nam zlały odpowiedzi. Koncze temat, nie, to nie :)

Edytowano przez no_i_fajnie

Smutne, ze nie idziesz ze swoim zdaniem dalej, ale jakos sie z tym pogodze :)

Dnia 6.12.2024 o 06:09, slawas2001 napisał:

1. W miarę rozsądny sprzęt jest potrzebny żeby posłuchać z przyjemnością muzyki.. taki powiedzmy za 15-20k, lepiej wyjdzie uzywany ale jak się okazuje na takim nie wszystko brzmi idealnie... bo coś nam nie pasuje..I zaczynamy kombinować..

Przegapilem ten punkt z kwota. To podtrzymuje dalej, da sie zbudowac. Kilka dobrych systemow.

Edytowano przez no_i_fajnie

2 godziny temu, Rafał S napisał:

Nie stać mnie na to pod względem organizacyjnym. Dlatego mam za plecami absorbery zamiast dyfuzorów.[...] Kompromisy. :)

Bez przesady. To nie kompromis, a inne rozwiązanie problemu. 

Na marginesie. Robiłem porównanie 0.75 m2 dyfuzora ustawionego w optymalnym miejscu z tej samej wielkości absorberem i nie słyszałem różnicy.