Skocz do zawartości

Czy da się realnie zbudować dobry system?

slawas2001

Recommended Posts

Dzisiaj słuchałem trzech systemów w zaadoptowanej salce odsłuchowej i dwa z nich grały tam tak, iż nie chciało się wracać do domu, każdy kolejny numer , który wybrzmiał w tych ścianach powodował potężna dawkę banana na buzi i te które mnie irytowały lub męczyły w domu lub na innych konstrukcjach grały tam bajecznie, ogólnie bywałem w wielu pomieszczeniach odsłuchowych to nigdy nie doświadczyłem tak przyjemnego grania, słuchałem ok. 4h i dalej miałem niedosyt, że tak mało przesłuchałem, ciężko określić czy po tygodniu lub miesiącu czegoś by mi brakowało, jakbym zatopił się we wszystkich cdkach z kolekcji to wtedy mógłbym wydać pełny werdykt, lecz na tę chwilę mogę śmiało stwierdzić, iż da się zbudować dobry system.

17 minut temu, Mikelas76 napisał:

Dzieki temu rozwijamy sie i poprawiamy systemy... 

Zgadza się

18 minut temu, Mikelas76 napisał:

Tak, o to wlasnie chodzi, ale sam osobiscie doswiadczam audionerwosy

Ja na szczęście nie . Na początku przygody trochę się zachłysnąłem informacjami z forum i kombinacje w głowie ,może inne kable ,monitory, lampa, jakaś końcówka mocy... . Teraz na spokojnie, słucham mojej budżetóweczki,wyciągam wnioski ,testy ustawień monitorów ,wzmacniacza . Przymiarki do korekty akustyki pomieszczenia . Jeśli uda się poprawić nieco akustykę wtedy czas na nowe graty ,plan prosty,zapas mocy,lepszy wygląd,,lampa zmieniająca brzmienie i dająca blask przy wieczornych odsłuchach,lepsze monitory ,które oddają te wszystkie różnice...😀

1 minutę temu, AudioTube napisał:

I tylko z „uszami” nic nie można poprawić😉 @Nowy75 carpe diem👍

Te niestety się starzeją się razem z właścicielem,ale skoro nie jest mi wszystko jedno ,gdzie stoi monitor,gdzie siedzę, czy bas mi się wzbudza w kącie ,to nie jest najgorzej,coś słyszę...😀. I kiedy mam chwilę sam na sam ze sprzętem ,to mimo jego wad chwytam dzień 😀

58 minut temu, S!N! napisał:

Dzisiaj słuchałem trzech systemów w zaadoptowanej salce odsłuchowej i dwa z nich grały tam tak, iż nie chciało się wracać do domu, każdy kolejny numer , który wybrzmiał w tych ścianach powodował potężna dawkę banana na buzi i te które mnie irytowały lub męczyły w domu lub na innych konstrukcjach grały tam bajecznie, ogólnie bywałem w wielu pomieszczeniach odsłuchowych to nigdy nie doświadczyłem tak przyjemnego grania, słuchałem ok. 4h i dalej miałem niedosyt, że tak mało przesłuchałem, ciężko określić czy po tygodniu lub miesiącu czegoś by mi brakowało, jakbym zatopił się we wszystkich cdkach z kolekcji to wtedy mógłbym wydać pełny werdykt, lecz na tę chwilę mogę śmiało stwierdzić, iż da się zbudować dobry system.

Kurczę. Skaczesz po wątkach, krytykujesz, nauczysz jak co powinno brzmieć a tu nagle okazuje się, że wcale u Ciebie tak super z dźwiękiem nie jest🤔. Phi. 

46 minut temu, S!N! napisał:

@KrólKiczu Olewam.

@Mikelas76 Byłem w wielu i zdarzało się, że nawet w zaadaptowanych grało tragicznie u mojej kobiety zaś gra pięknie nawet budżetówka, ma jeden pokój, który jest stworzony do muzyki, nic tam nie trzeba robić.

Czyli nawet u kobiety gra lepiej niż u Ciebie?

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

To ja z checia wracam do domu, wiekszosc tych salek jest za bardzo przegluszona jak na moj gust. 

A swoj pokoj majac wiedze mozna zoptymalizowac lepiej. 

Mam to samo.😁

Chociaż ostatnio Koris zmienił lokalizację w sensie w inną część budynku poszli i mają jeden pokój z ustrojami rurowymi Sylwka (sly30), też jakieś dyfuzory 1D, 2D, tłumienie również, więc tego.

Nie siadałem tam, ale myślę,  że lepiej jak w większości Topów w całej Polsce. 😉

Edytowano przez DiBatonio

34 minuty temu, Kraft napisał:

Które to? Nazwy, adresy. 

Jawohl her oberlejtnand

Top hifi ma zbyt wytlumione, np w Lodzi. 

Bardzo fajna jest za to w Poznaniu robiona przez Bartka. Bylem tam dwa razy. Ta ktora kiedys na forum pokazywal ze jedna z lepszych w Polsce. I jest taka

Audioplaza w Poznaniu. 

Sluchalem tam herbatnikow z dzielonka accu. 

Swietnie to brzmialo.... 

W Krakowie na Malborskiej/Nautilus. W tej salce z falami po bokach.
Wszystko pasywnie. Pogłos, gdzie zaczynasz słyszeć jak krew w żyłach płynie😉. Tak mnie się spodobało, że sobie tak podobnie/pogłos u siebie zrobiłem. Pal licho te audio, za to jak drzemka po robocie mnie naprawia. 

42 minuty temu, S!N! napisał:

U mnie lipa  - są dwie sale, ale chyba nikt się tym nie zajmował jakoś profesjonalnie.

Topy chyba we wszystkich swoich salonach w Polsce z tego co wiem mają na jedno kopyto, chociaż różne pomieszczenia.

Ba nie wiem jak jest w innych, ale na Wodnej płyty binarne z wytłumieniem uważam powinny być na scianie za kolumnami, a nie tylko na ścianie za słuchaczem.

Wykładzina dywanowa na całej podłodze i to wszystko, komoda z Ikei robi za stolik audio, więc tego...

Topy to sieciowka, nie sądzę, żeby można było sobie dowolnie zaadoptować,  muszą mieć tak jak góra narzuci, co zrobić. 

9 minut temu, DiBatonio napisał:

Ba nie wiem jak jest w innych, ale na Wodnej płyty binarne z wytłumieniem uważam powinny być na scianie za kolumnami, a nie tylko na ścianie za słuchaczem.

leca ten sam schemat

10 minut temu, DiBatonio napisał:

muszą mieć tak jak góra narzuci, co zrobić

i wielkie G z tego wychodzi

Ja na przyklad, nie za bardzo rozumiem, dlaczego chcielibyscie, zeby salony mialy tylko takie "sterylne audio" salki i podejscie, ze musi byc najlepiej. Przychodzi klient, slucha, podoba sie i kupuje. Wraca do domu, a potem czuje sie oszukany, bo nikt mu nie powiedzial, ze u niego bedzie inaczej. Salon bez pro studia jest do dupy? Irytuje mnie, ze patrzycie tylko z perspektywy "zaawansowanego" sluchacza.