Skocz do zawartości

Wzmacniacz do pylon Jasper 25 MK2

Rosiu

Recommended Posts

Cześć,

Niedawno zakupiłem jaspery 25mk2 ale nie mam do nich odpowiedniego wzmacniacza.Nie mam także streamera.

Kwota w jakiej bym się obracał to 10-12k za wzmacniacz+ streamer no chyba, że są tańsze opcje które poradzą sobie z tymi kolumnami. 

Streamery o jakich myślałem to wiim ultra (głównie dlatego że ma funkcję room correction) i eversolo dmp A6.

Ze wzmacniaczy myślałem na początku o Fezz silver luna. Podobno Fezz dobrze współgra z pylonami. Titania też przechodziła mi przez myśl.

Ale interesują mnie także takie wzmacniacze jak Gato Audio dia 250s NMP ponieważ ma wszystko w jednym. 

Słuchałem kiedyś Pier Audio ms380 se, co prawda na innych kolumnach ale w tej cenie myślałem o ms 680se.

I na koniec Vincent SV 237mk2.

Zdaje sobie sprawę, że tak naprawdę decyzję podejmę na odsłuchu ale chciałbym wiedzieć czy idę w dobrym kierunku mimo że trochę są to różne opcje. 

W brzmieniu zależy mi na przestrzeni, emocjonalnym wokalu, detalicznej ale nie męczącej górze i dokładnym ale otulającym basie. Co prawda te pylony już to mają ale zapewne z lepszym wzmacniaczem dadzą sobie lepiej radę. Mój wzmacniacz to audiolab 6000a. Wydaje mi się, że wzmacniacze hybrydowe łączące cechy lampy i tranzystorów będą pasować najlepiej do moich oczekiwań? 

Ja słuchałem tych Pylonów z Synthesis Roma 54DC+ i Quadral Aurum A9. Granie było ok, ale ja bym wolał trochę więcej z tych kolumn usłyszeć.

Mi w tych kolumnach trochę jednak brakowało w wokalu, a góra nie była taka detaliczna jakbym ja chciał. Te kolumny są według mnie bardziej dociążone w kierunku basu i niższych tonów średnich.

Niemniej, jeśli już masz te kolumny i jesteś z Pruszkowa, to grzechem nie byłoby spróbować wzmacniaczy od Synthesisa, które są w tej chwili w świetnej cenie. Roma 37DC to bardzo mocna hybryda. Możesz też w tej kwocie spojrzeć na lampy Roma 510AC i Roma 753AC. Wersje z "+" mają na wyposażeniu DAC.

Wzmacniacze są dostępne w @Na Temat Audio na Woronicza. Oprócz Synthesisa powinieneś móc tam odsłuchac również Atolle, MSI czy Trigona. Mają tam też streamery WiiMa i Eversolo. 

Dzwoń, umawiaj się, podjedź z kolumnami (dobrze żeby były już trochę rozruszane).

Byłem posiadaczem tych kolumn przez ponad dwa lata i nie chce Cię zniechęcać , ale te pylony potrzebują towarzystwa na swoim poziomie cenowym wraz z całą resztą, przerobiłem dużą ilość wzmaków do 10 tys i one grały słabo, nie radziły sobie zbytnio z revelatorami, dopiero już przy wyższych kwotach czuć było, że piec potrafi porządnie pchnąć te membrany, tych których znam i mają ten produkt zatrzymali się na wzmakach w dużo większych pieniądzach, ogólnie nikt Ci tutaj nie doradzi wzmacniacza, sam musisz podjechać i posłuchać, przykładowo z taką Titanium brzmienie było szybkie i dynamika pojawiała się od najniższego poziomu, ale masa szczegółów oraz bardzo żywy sposób podania prezentacji muzyki na dłuższą metę męczył, ale kto wie Tobie może się spodobać. zaś z vincentem była buła. Z takiego niższego pułapu znajomy zachwalał analogue puccini anniversary. ja zaś miałem je spięte z Denonem 2500ne, inny znajomy przy  Audio Analogue Maestro Anniversary jest zachwycony.

Edytowano przez S!N!

W dobrych cenach jest Arcam sa30. Ogólnie dobre urządzenie i rozsądny dac na pokładzie. Wbudowany w nim dac to poziom Cambridge cxn. Dopiero gdy dodałem dac za około 9tyś to była wyraźna różnica na plus. Oczywiście nie jest to najlepsze urządzenie w tych pieniądzach. Ale uwazam że za 7k to mocny kandydat i warto odsłuchać. 

Jeżeli masz już przyzwoity dac to też polecam odsłuchać. Roksana Caspiana M2, Rega Elicit mk5, używany Cambridge Azur 851a, Cambridge Edge A, Yamaha as 1200, atoll in 300, Musical Fidelity m6si, Denon pma 3000. 

Wszystko zależy jaki styl grania lubisz. A prawda jest taka że każdy z nas Inaczej odbiera dźwięk. 

3 godziny temu, AudioTube napisał:

Dlaczego wybrałeś te kolumny?

Ponieważ, na odsłuchu najbardziej mi pasowały. Głównie spodobała mi  czystość basu jaki oferują przy ogromnej jego ilości. 

Słucham w większości elektroniki dlatego na to zwracałem największą uwagę. A jednak detaliczność na górze i scena też bardzo mi się spodobały więc padło na nie. Głównie przez nie zacząłem też słuchać utworów w których główną rolę gra gitara bo bardzo przyjemnie się tego słucha. Dorwałem je w dobrej cenie co też miało swój wpływ. 

9 godzin temu, Chmarski napisał:

Ja słuchałem tych Pylonów z Synthesis Roma 54DC+ i Quadral Aurum A9. Granie było ok, ale ja bym wolał trochę więcej z tych kolumn usłyszeć.

Patrzyłem też przez chwilę na te synthesise, ale jakoś ich słaby wygląd i nieznajomość marki odrzuciła mnie. Może za mało poszperałem w necie żeby się dowiedzieć, że to nie jakiś scam.

1 godzinę temu, S!N! napisał:

Byłem posiadaczem tych kolumn przez ponad dwa lata i nie chce Cię zniechęcać , ale te pylony potrzebują towarzystwa na swoim poziomie cenowym wraz z całą resztą, przerobiłem dużą ilość wzmaków do 10 tys i one grały słabo.

Ogólnie odsłuchiwane były na moim wzmacniaczu (jedyna różnicą był dodany streamer eversolo) i byłem bardzo zadowolony z odsłuchu więc myślę, że jakikolwiek wzmacniacz co ma trochę więcej Watt lub jakaś lampka poprawi ten dźwięk niesamowicie. Ale dzięki za inne opcje na pewno coś więcej będę próbować na odsłuchach. 

@Rosiu doceniam, że odpisałeś. Wszystko zrozumiałem.

Namawiam, byś w ten sam sposób dokonał wyboru wzmacniacza.

Z kolumnami poszło gładko. Z wzmakiem pójdzie tak samo. A kryterium „czystości” brzmienia i u mnie ma pierwszeństwo. Przyjemność, bo chyba o tym oboje myślimy, niech na najwyższym miejscu stoi. 

Ja jestem pewny, że dasz radę z wyborem. Namawiam do skupienia w trakcie odsłuchu. Mnie pomaga kawa ze świeżo zmielonych ziaren. Powodzenia. 

50 minut temu, Rosiu napisał:

Patrzyłem też przez chwilę na te synthesise, ale jakoś ich słaby wygląd i nieznajomość marki odrzuciła mnie. Może za mało poszperałem w necie żeby się dowiedzieć, że to nie jakiś scam.

Rozumiem, że wygląd się nie podoba, a marki nie znasz bo nie jest tak popularna..., ale żeby tak od razu scam mi zarzucać?

11 godzin temu, Rosiu napisał:

W brzmieniu zależy mi na przestrzeni, emocjonalnym wokalu, detalicznej ale nie męczącej górze i dokładnym ale otulającym basie.

A jak u Ciebie z akustyką? Kwotę masz do wydania sporą. Może zainwestowane w ustroje będzie lepszą inwestycją? 

Cześć :)

Fezz Titania EVO to bardzo dobry kierunek moim zdaniem, ten wzmacniacz bardzo lubi się z Jasperami. Gato to też ciekawy kierunek, dodatkowo w outlecie mamy sztukę w bdb cenie, ludzie lubią je równiez z Audiolabem 9000A, nowy Cambridge EXA100 również może tu pasować. Titania będzie najrówniejsza moim zdaniem, z dobrą dozą energii, fajnym detalem. Gato lekko żywsze, Audiolab minimalnie przyciemniony i spokojniejszy w wydźwiękach, a Cambridge naturalny, ale też detaliczny :) 

W kwestii streamera, to do wzmacniaczy bez DACa szedłbym w DMP-A6, bo akurat Audiolab i EXA mają je na fajnym poziomie i nawet WiiM Pro będzie rozsądną opcją na start, choć z czasem warto pokusić się o lepsze źródło, jak chociażby Silent Angel M1T :) 

Przed chwilą, Kraft napisał:

A jak u Ciebie z akustyką? Kwotę masz do wydania sporą. Może zainwestowane w ustroje będzie lepszą inwestycją? 

Właśnie nad tym się też zastanawiałem i prawdopodobnie za ułamek tej kwoty zrobię adaptacje która będzie lepsza w skutkach. Bo nie mam żadnej.

Tylko myślę max co mógłbym zrobić w kwestii adaptacji to wstawienie paneli za kolumny i jakiś dyfuzor za miejscem odsłuchu i to tyle. Raz, że wynajmuje więc raczej nic na stałe nie da rady to dwa, WAŻ jest wyjątkowo niekorzystny w tej kwestii 🙃

W porównaniu do odsłuchu przed zakupem (wiadomo, że zawsze będzie lepiej na odsłuchu) to miały lepsza scenę i bas był jeszcze bardziej wyraźny/czysty.

Dźwięk i tak mnie zadowala ale wiem, że lekka adaptacja mogłaby to poprawić. Wiem, że to nie wina kolumn tylko adaptacji i wzmaka.

12 minut temu, Rosiu napisał:

Tylko myślę max co mógłbym zrobić w kwestii adaptacji to wstawienie paneli za kolumny i jakiś dyfuzor za miejscem odsłuchu i to tyle. 

To nie tak mało. 

Możesz wrzucić zdjęcia, to może uda nam się coś jeszcze doradzić w tej kwestii.

Chociaż nie zawsze jest to regułą, że brzmi lepiej w salonie, bo w jednym z salonów odsłuchiwałem Diamondy 25 i grały gorzej niż pearl 25 które w tamtej chwili posiadałem. Również audiovector QR3 bodajże brzmiały jak tanie kolumny. Gdy posłuchałem diamondów w innym salonie no to wtedy dopiero była różnica warta swojej ceny. 

Różnicą może być jeszcze to, że na odsłuchu był eversolo dmp A6. Ponieważ aktualnie nie posiadam żadnego streamera i korzystam z DACa w audiolabie a muzyka leci z TV.

Za kolumnami, ile się da/WAŻ, powieś 10cm panele pochłanianie l.
W Gdyni zrobią, a gdy wyślesz jpegi, to i wspomnienia ze wspólnych wakacji aktualne będą. A ze 6 sztuk nie będzie za dużo. Z jednym dyfuzorem odpuść. Chyba, że cała ściana/za plecami Twoimi i gdy z metr conajmniej od niej siedzisz.

Za ten wpis biorę pełną odpowiedzialność. Różnice przed a po, to jakbym na siebie na zdjęciu patrzył dziś i 30 lat temu.

3 minuty temu, AudioTube napisał:

. Z jednym dyfuzorem odpuść. Chyba, że cała ściana/za plecami Twoimi i gdy z metr conajmniej od niej siedzisz.

Tak też nie byłem do końca pewien z tym dyfuzorem. Dzięki za odpowiedź. 

No to zostaje jedynie umieścić panele za kolumnami. Myślę, że nic więcej nie wejdzie. Kanapa/ miejsce odsłuchu jest przyklejona do ściany więc jedynie mógłbym panel oprzeć o oparcie kanapy a nie wiem czy to dobry pomysł. 

19 minut temu, Rosiu napisał:

Kanapa/ miejsce odsłuchu jest przyklejona do ściany więc jedynie mógłbym panel oprzeć o oparcie kanapy a nie wiem czy to dobry pomysł. 

Sens jest. Tu masz rozwiązanie, które u jednego ze swoich klientów zastosował, znający się niewątpliwie na rzeczy, akustyk Bartek Chojnacki. 

20180908_111729.jpg.d336bb2204b92ae1c960ed73eb7c4b2c.jpg