Artur Brol Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Sam mam tego CXC. Bardzo dobry, poradził sobie z kilka razy droższymi odtwarzaczami cd. 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 3 godziny temu, Masato napisał: Myślisz, że Denon 1600/1700 mógłby się zgrać z heglem h95? Jest jakaś alternatywa dla takiego denona w podobnych pieniądzach? Kwestia gustu, ale moim zdaniem trudno źle zestawic wzmak z CD 2 1 Odpisz, cytując
Masato Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 7 godzin temu, pavello napisał: W H95 masz DAC'a - rozważałeś kupno samego transportu i skorzystanie z wbudowanego przetwonika ? Powiem szczerze, że heglowy dac nie jest zły, ale testowałem go z TV po optyku jak i lumina po bnc - coax i niby jest spora dynamika, wszystko jest jak powinno być, ale po dłuższym odsłuchu lekko mi dzwoni w uszach, takie jasne, zimne odczucie. Ciężko to opisać. Z samego lumina po RCA nie ma takiej przypadłości. Także, z CD chciałbym korzystać też po wyjściach RCA, ewentualnie sprawdzę jak to będzie grało po coaxie/optyku do dac Hegla. Patrząc na cenę do 3 tys za używkę Denona 1600 to raczej transport będzie w podobnej kasie, a ograniczam się tylko do transportu. Wolę mieć pełnoprawny CD. Jakby transport kosztował 1000zl to co innego. Odpisz, cytując
RoRo Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 7 godzin temu, Artur Brol napisał: Jesli tylko transport cd by interesował, to polecam Cambridge CXC v2. CXC nie odtwarza SACD, zaś Denon DCD-1700 je odtwarza (i taki jest też tytuł tego wątku). Pozdrawiam Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Co to, nie można zaproponować czegoś, w przypadku gdyby kolega znienil zdanie? Również pozdrawiam. Odpisz, cytując
fp74 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowany) 30 minut temu, RoRo napisał: CXC nie odtwarza SACD, zaś Denon DCD-1700 je odtwarza (i taki jest też tytuł tego wątku). Pozdrawiam Też tak to zrozumiałem, że kolega szuka jednak opcji z sacd. W cenie 4-5k (a za używkę odpowiednio taniej) dostaje odtwarzacz cd/sacd (te co wymieniałem wcześniej) i nic więcej nie da się tu ugrać, bo potem jest przeskok aż o 100% i tam masz już Denona 3000, Marantza, Technicsa... Ale to już inny pieniądz 😉. A w tej samej cenie (4-5k) i tak nie dostaniesz nie wiadomo jakiego cdka. To już lepiej mieć opcję na sacd. No ale to już zależy czego, kto slucha...😃 Edytowano 12 godzin temu przez fp74 1 Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu https://www.olx.pl/d/oferta/yamaha-cds-2000-odtwarzacz-sacd-cd-wymieniony-laser-CID99-ID12Ayfb.html Brać póki jeszcze jest 1 Odpisz, cytując
Masato Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 1 godzinę temu, fp74 napisał: Też tak to zrozumiałem, że kolega szuka jednak opcji z sacd. W cenie 4-5k (a za używkę odpowiednio taniej) dostaje odtwarzacz cd/sacd (te co wymieniałem wcześniej) i nic więcej nie da się tu ugrać, bo potem jest przeskok aż o 100% i tam masz już Denona 3000, Marantza, Technicsa... Ale to już inny pieniądz 😉. A w tej samej cenie (4-5k) i tak nie dostaniesz nie wiadomo jakiego cdka. To już lepiej mieć opcję na sacd. No ale to już zależy czego, kto slucha...😃 Jestem ciekawy ile wytrzymuje napęd w dcd 1600? Naprawiał ktoś z Was? Jak już mam coś kupić to wolałbym z sacd. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 2 godziny temu, Masato napisał: Powiem szczerze, że heglowy dac nie jest zły, Dobry też nie jest 😉 32 minuty temu, Masato napisał: Jak już mam coś kupić to wolałbym z sacd. A dużo masz tych płyt SACD? Odpisz, cytując
Masato Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 30 minut temu, DiBatonio napisał: Dobry też nie jest 😉 A dużo masz tych płyt SACD? Obecnie nie mam sacd, ale mój kolega ma sporo płyt, coś tam mi zawsze podrzuci. Mam to szczęście, że nie muszę kupować. Jeśli chodzi o dać Hegla to raczej jest lepszy niż te śmieci pakowane np do Unison triode 25. Tam to dac był tragiczny, podobnie jak ten wzmacniacz. Miałem kiedyś Qutesta z sboosterem, Myteka Brooklyn dac +, Denafrips Ares 12 th-1, mam Mojo 2(kiepski jako dac). Nie miałem dużo Dac, ale jakieś małe porównanie między gorszym, a lepszym mam. Nie szukam dac w tym momencie. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 20 minut temu, Masato napisał: Miałem kiedyś Qutesta z sboosterem, Myteka Brooklyn dac +, Denafrips Ares 12 th-1, mam Mojo 2(kiepski jako dac). Nie miałem dużo Dac, ale jakieś małe porównanie między gorszym, a lepszym mam. Nie szukam dac w tym momencie. To pewnie wiesz, że każdy rozsądny zewnętrzny DAC będzie lepszy niż ten zaimplementowany we wzmacniaczu H95, zresztą w H 190 też słabiutko wypada. 1 Odpisz, cytując
Masato Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 58 minut temu, DiBatonio napisał: To pewnie wiesz, że każdy rozsądny zewnętrzny DAC będzie lepszy niż ten zaimplementowany we wzmacniaczu H95, zresztą w H 190 też słabiutko wypada. Tak, dlatego nie korzystam z daca w heglu. Odpisz, cytując
fp74 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 5 godzin temu, Masato napisał: Obecnie nie mam sacd, ale mój kolega ma sporo płyt, coś tam mi zawsze podrzuci. Mam to szczęście, że nie muszę kupować. Nie wiem dlaczego zawsze w dyskusji na temat odtwarzacza sacd pada to pytanie: czy dużo masz tych płyt sacd? Przecież to absurd! To co, jak kupuję gramofon, to mam najpierw zgromadzić kolekcję winyli i przez lata ich nie słuchać, no bo idąc tym tokiem rozumowania, mam jeszcze za mało płyt, by kupić gramofon...? A jak ktoś kupuje cdka to musi mieć już kolekcję cd ? Nonsens do kwadratu. Bierz dowolny odtwarzacz sacd w przedziale cenowym, który akceptujesz. Każdy będzie tak samo dobry. A plyty sacd kosztują dokładnie tyle samo co dobre plyty cd. Natomiast dźwiękowo zjadają na śniadanie cały ten chłam streamowy, który tu ludzie masowo uprawiają i dzielą potem włos na czworo, zastanawiając się, czy plik x lepszy od y... Oba tak samo do d... w porównaniu do sacd czy dobrej jakości cd! Zanim się spostrzeżesz będziesz mieć dziesiątki płyt sacd na półce, a nawet jak nie, to będziesz mieć porządny transport cd np Denona albob Arcama... 🤘 . Wszystko w temacie. 1 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Grubo z tym zjadaniem 😉 Może SACD zjadają, nie wiem, ale z CD już takiej przepaści nie ma, chyba że tor streamingowy ktoś potraktował po macoszemu, to wtedy się zgodzę, że nawet CD zjada streaming. Ja bym się tak tym SACD nie podniecał za bardzo, bo dostępność płyt jest jednak w tym przypadku niszowa w porównaniu do CD. A i tak przeważnie są droższe od CD, wystarczy sprawdzić ceny choćby w najlepszamuzyka.pl. Edytowano 2 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
MacieQ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Z SACD jak dla mnie jest jeden wielki problem ...dostępny repertuar w niektórych gatunkach muzycznych jest ograniczony do minimum lub też nie ma go wcale co w moim przypadku poskutkowało porzuceniem pomysłu posiadania odtwarzacza SACD/CD. Mam zwykły CD w formie transportu i jestem zadowolony gdyż mam bezproblemowy dostęp do płyt CD które mnie interesują 2 Odpisz, cytując
PoJohnDny Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 7 godzin temu, Masato napisał: Jeśli chodzi o dać Hegla to raczej jest lepszy niż te śmieci pakowane np do Unison triode 25. Tam to dac był tragiczny, podobnie jak ten wzmacniacz. Z czystej ciekawości, co Ci się tak bardzo nie podobało w samym wzmacniaczu? Odpisz, cytując
fp74 Napisano 56 minut temu Napisano 56 minut temu Może już na zakończenie i potem się już zamknę w temacie. Zwykle na temat sacd piszą osoby, które nie mają ani odtwarzacza, ani plyt, gdzieś coś usłyszeli, a najczęściej przeczytali i powielają pewne stereotypy. Jeżeli komuś grają zaślepki i podstawki antywibracyjne, a nie gra sacd, to o czym my w ogóle rozmawiamy...? 1 godzinę temu, MacieQ napisał: Z SACD jak dla mnie jest jeden wielki problem ...dostępny repertuar w niektórych gatunkach muzycznych jest ograniczony do minimum lub też nie ma go wcale co w moim przypadku poskutkowało porzuceniem pomysłu posiadania odtwarzacza SACD/CD. Mam zwykły CD w formie transportu i jestem zadowolony gdyż mam bezproblemowy dostęp do płyt CD które mnie interesują To prawda. Jak ktoś lubi jazz, klasykę to ma plyt sacd na kilogramy, jest sporo klasyki rocka, no ale wiadomo, ze repertuar jest ograniczony. Ale to nie jest wybor albo cd albo sacd. Mając sacd kolega będzie miał pełen przegląd sytuacji jakościowej, może grać czym chce... 1 1 Odpisz, cytując
Masato Napisano 1 minutę temu Napisano 1 minutę temu 1 godzinę temu, PoJohnDny napisał: Z czystej ciekawości, co Ci się tak bardzo nie podobało w samym wzmacniaczu? Ten wzmacniacz miałem u siebie na odsłuchu. Słuchałem też u kolegi z forum i w salonie w Koninie. Za każdym razem miałem wrażenie jakby w tym dźwięku ktoś dosypał piachu na wysokich tonach. Taki dźwięk jakby cały czas miotełki w tle. Ten dźwięk wchodził na średnicę i wysokie tony. Na YouTube też to słychać. Taki brudny dźwięk. Do porównania z lamp u siebie na miejscu miałem: Aurorasound Hfsa 01, Haiku Sensei 211, Lar 50/50, Unison triode 25, Unison S6 mk1, byłem też na odsłuchach wzmacniaczy na lampach otl ze Sky audio. Z hybryd miałem Unico Due, Rogue Audio Sphinx. Otl dla mnie zdeklasował wszystko no i bardzo fajny był też Unison S6 mk1. Wtedy zostałbym z OTL, ale ilość lamp i ciepło jakie generowały te końcówki i pre to była masakra. Bez klimy to w pokoju by człowiek umarł. Pre było na lampie i końcówki 2x100 Wat na lampach. Odpisz, cytując
Recommended Posts