Skocz do zawartości

Wymiana wzmacniacza i z czasem kolumn

smaskenss

Recommended Posts

54 minuty temu, Kraft napisał:

To już inna kwestia. W niektórych pomieszczeniach naprawdę się nie da (no chyba, że ogromnym nakładem sił i środków). Jednak najczęściej można zrobić sporo i relatywnie tanio. Wystarczy chcieć.

W tym moim czepialstwie to właściwie abstrahuję od przypadku kolegi. Chodzi mi o model myślenia. Sprzęt, sprzęt, sprzęt, a akustyką może kiedyś, jak Bóg i rodzina pozwolą. No nie jest to optymalny algorytm postępowania. Można osiągnąć więcej, i przede wszystkim szybciej, gdy przesuniemy akustykę w górę hierarchii.  Będzie też całościowo taniej. Dużo taniej.

Jarek, tyle że tutaj rozpatrujemy przypadek kolegi @smaskenss a tutaj pierwszą kwestią jest umiejscowienie kolumn. A już ono jest dość niefortunne. No i nie wiemy czego tak naprawdę oczekuje autor wątku. Poprawa akustyki zwykle ma jakiś cel. Na razie nawet nie wiemy z czym boryka się pomieszczenie kolegi. Ja sam po pomiarach i rozmowach z innymi forumowiczami wiem niewiele ale wiem też, że na obecny moment, poza przesuwaniem kolumn, nie mam zbyt wielkich chęci na przearanżowanie pokoju bo raz, że dźwięk jaki słyszę na ten moment mnie satysfakcjonuje a dwa, słyszałem systemy droższe w lepszych i gorszych akustycznie pokojach i nie odczuwam jakiejś przepaści między tym co słyszałem poza domem a tym co słyszę u siebie. Być może wynika to z tego, że nie przywiązuję np wielkiej wagi do tak zwanej sceny a większe znaczenie ma dla mnie sama przyjemność z odbioru muzyki. 

Dajmy więc autorowi wątku możliwość zastosowania się czego tak naprawdę oczekuje a wtedy dopiero można będzie się zastanawiać co dalej. 

20 minut temu, Carmion napisał:

Ja uważam że panele na tylnej ścianie oraz gruby duży dywan to podstawa. Inaczej bez sensu wydawanie pieniędzy w sprzęt bo Inaczej nic nie zagra dobrze. A jak jest duże echo to nawet i za miliony sprzęt nie zagra. 😉

Jeśli mówisz o panelach PT80 to niekoniecznie się sprawdzą na tylnej ścianie. 

14 godzin temu, soberowy napisał:

Prawdopodobnie Carmion miał na myśli ścianę za kolumnami, a Jacek ścianę za plecami. Drobne nieporozumienie 😉

Chodziło mi za plecami. Tylko że to były pomieszczenia bez żadnej ingerencji. Gdzie po klaśnięciu był spory pogłos. 

Także dodanie dywanu + 3/4 paneli za plecami mocno poprawiało przekaz. Większy porządek na scenie, mniej chaosu. Odsłuchy stały się dużo przyjemniejsze. ( Szczególnie polecam jak ktoś ma kanapę praktycznie przy samej ścianie) Nie trzeba montować grubych. Wystarczy grubość 5cm.

Oczywiście, u siebie również mam za kolumnami, bo zamiast ściany mam okna. Więc bez paneli był dramat. 

Każde pomieszczenie jest inne i trzeba testować, ale przynajmniej przynosi wiele zmian i jest człowiek w stanie wyłapać bez problemu różnicę. Warto jest próbować. 

Ps. Ja np. w ślepym teście nie byłem w stanie stwierdzić różnic na kablach głośnikowych i to takich za 150zł vs 2500zł. 

https://www.youtube.com/live/i-Qq6jLMQe8?si=Pzw8Q3SRtGDP7tdu

4 godziny temu, Carmion napisał:

Chodziło mi za plecami. Tylko że to były pomieszczenia bez żadnej ingerencji. Gdzie po klaśnięciu był spory pogłos. 

Także dodanie dywanu + 3/4 paneli za plecami mocno poprawiało przekaz. Większy porządek na scenie, mniej chaosu. Odsłuchy stały się dużo przyjemniejsze. ( Szczególnie polecam jak ktoś ma kanapę praktycznie przy samej ścianie) Nie trzeba montować grubych. Wystarczy grubość 5cm.

Oczywiście, u siebie również mam za kolumnami, bo zamiast ściany mam okna. Więc bez paneli był dramat. 

Każde pomieszczenie jest inne i trzeba testować, ale przynajmniej przynosi wiele zmian i jest człowiek w stanie wyłapać bez problemu różnicę. Warto jest próbować. 

Ps. Ja np. w ślepym teście nie byłem w stanie stwierdzić różnic na kablach głośnikowych i to takich za 150zł vs 2500zł. 

https://www.youtube.com/live/i-Qq6jLMQe8?si=Pzw8Q3SRtGDP7tdu

Rozważ czy nie zechciałbyś pożyczyć od Nas na odsłuch, przewodów. Być może to mogłoby Cię przekonać.