DiBatonio Napisano 5 stycznia Udostępnij Napisano 5 stycznia 2 minuty temu, kamiledi15 napisał: Spoko, a ile takie kosztują? I jak się je skraca? A ile jesteś w stanie dać za dobre standy? Bo niestety tutaj nie da się bez takiej informacji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiledi15 Napisano 5 stycznia Autor Udostępnij Napisano 5 stycznia Wiesz, chcę tylko, żeby kolumny stały wyżej. Nie zależy mi na jakichś szczególnych parametrach, więc im taniej - tym lepiej. Jeśli to coś pomoże, w tej chwili kolumny stoją na podłodze, ale na takich podkładkach: https://allegro.pl/oferta/podkladki-pod-glosniki-mozos-isopad-s-13373196881 One podobno redukują wibracje, więc pewnie da się je też wykorzystać na stojaku. Więc on sam w sobie nie musi mieć jakichś szczególnej redukcji drgań itp, jeśli można zastosować te podkładki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 5 stycznia Udostępnij Napisano 5 stycznia @kamiledi15Są trudnodostępne. Ostatnio widziałem na DBA.dk za równowartość 580 zł. Skrócić można zwyczajnie je ucinając do żądanej długości. Gwint do mocowania blatów mają przez całą długość stojaka, a więc skrócenie wymaga jedynie dokładnego ucięcia. Wymiar blatów to 20x30 cm. Używam ich w roli ... barku w pokoju odsłuchowym☺️ 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 5 stycznia Udostępnij Napisano 5 stycznia 11 minut temu, kamiledi15 napisał: Tak, muzykę w wieży zwykle włączam sobie do słuchania na stojąco/ w ruchu. No to ok,mamy jasność. Te 5 cm różnicy to może nie dramat,ale skoro kolega @Rega pisze ,ze można skrócić to warto rozważyć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiledi15 Napisano 5 stycznia Autor Udostępnij Napisano 5 stycznia 580 zł to trochę dużo jak za coś, czego jedynym zadaniem będzie podniesienie kolumn do góry. Jeśli macie coś tańszego to chętnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 5 stycznia Udostępnij Napisano 5 stycznia 580 to cena używanych. Nowe były dostępne za ,,lekko,, wyzsza cenę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 5 stycznia Udostępnij Napisano 5 stycznia 1 minutę temu, kamiledi15 napisał: 580 zł to trochę dużo jak za coś, czego jedynym zadaniem będzie podniesienie kolumn do góry. Jeśli macie coś tańszego to chętnie. Dynaudio zacna marka,więc stand pewnie sporo lepszy od tego barowca z allegro,ja bym negocjował z kolegą @Rega😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 stycznia Udostępnij Napisano 5 stycznia 19 minut temu, kamiledi15 napisał: 580 zł to trochę dużo jak za coś, czego jedynym zadaniem będzie podniesienie kolumn do góry Z całym szacunkiem , ale na czymś takim to bym nawet kwiatka w doniczce nie postawił z obawy , że się spierdzieli https://allegro.pl/oferta/stojaki-standy-podstawki-pod-glosniki-kolumny-13287840053?fromVariant=13322249806 jak Ci pasuje taki design to kup sobie https://www.leroymerlin.pl/produkty/rura-systemowa-50-mm-300-cm-shop-line-42439985.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_channel=performance&channel_details=pmax&utm_campaign=pmax_trash_to_expensive_bigshopper&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIruTGus7figMVKpGDBx03mwegEAQYAyABEgJjqvD_BwE&gclsrc=aw.ds + https://www.leroymerlin.pl/produkty/koncowka-mocujaca-wysoka-32-mm-chrom-shop-line-44034900.html na miejscu Ci dotną dwie płyty wiórowe i masz to samo jeszcze taniej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 5 stycznia Udostępnij Napisano 5 stycznia @tomek4446 to dobry pomysł nawet, gdyby miały być dwie rurki, wtedy formatkę ze sklejki 18mm grubości i spoko. Pytanie, czy kamiledi15 da radę 😉 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiledi15 Napisano 5 stycznia Autor Udostępnij Napisano 5 stycznia (edytowany) Myślę, że dałbym radę, wierciło się różne rzeczy Pomysł nienajgorszy, jedynie ta płyta wiórowa nie wiem czy będzie wystarczająco stabilna? Wyglądowo taka płyta też chyba średnio się prezentuje, ale to już można okleić czymś. No i ta rurka, widzę, że ma 300 cm - nie miałbym czym jej przeciąć, można zamówić na wymiar? Edytowano 5 stycznia przez kamiledi15 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 stycznia Udostępnij Napisano 5 stycznia (edytowany) 2 minuty temu, kamiledi15 napisał: ale to już można okleić czymś. Jest w Castoramie promocja na olejną 2 minuty temu, kamiledi15 napisał: nie miałbym czym jej przeciąć, można zamówić na wymiar? Zawsze możesz kupić https://allegro.pl/oferta/pila-tasmowa-przecinarka-do-metalu-do-profili-rur-ciecie-cormak-320mm-2-1kw-13608395084?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=NzRjZWVmMjctYWM2OC00NmNjLTgxZjctMTU2ZmQ4OTI5MzJmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=d09afee3-6038-4a62-bb9a-b9666b6b1263 i będzie elegancko Edytowano 5 stycznia przez tomek4446 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 5 stycznia Udostępnij Napisano 5 stycznia 11 minut temu, kamiledi15 napisał: Myślę, że dałbym radę, wierciło się różne rzeczy Pomysł nienajgorszy, jedynie ta płyta wiórowa nie wiem czy będzie wystarczająco stabilna? Wyglądowo taka płyta też chyba średnio się prezentuje, ale to już można okleić czymś. No i ta rurka, widzę, że ma 300 cm - nie miałbym czym jej przeciąć, można zamówić na wymiar? Sklejka będzie spoko. Dotną chyba, za niewielką opłatą. EuroAGD ma w ofercie standy do Edifierów? No proszę. Cena chyba za 2szt, jak za darmo za takie wykonanie. 😉 https://www.euro.com.pl/uchwyty-glosnikowe/edifier-stojaki-ss02-do-g-o-s1000db-s1000mkii.bhtml?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=akc_pmax&gclsrc=aw.ds&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD6k90Ej3DJ04Q9R_l_EnuTd_uReM&gclid=EAIaIQobChMI-tyu48nfigMVygCiAx3D4DIaEAQYCCABEgJvHfD_BwE Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 6 stycznia Udostępnij Napisano 6 stycznia (edytowany) Te ostatnie bardzo ładne. Tylko czy będą miały 90 cm? Myślę, ze faktycznie są przystępne cenowo. Edytowano 6 stycznia przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 6 stycznia Udostępnij Napisano 6 stycznia @kamiledi15 koledzy na wesoło udowadniają ,że droga zbyt oszczędnościowa nie zawsze popłaca . Jak masz zaplecze warsztatowe można pokombinować ,a jak nie ,to tu płyta,tu rurka, tam jakaś farba,okleina i raptem wcale nie jest tak tanio... . A jeszcze jest pytanie o finalny efekt,czy będzie stało jak należy i nie straszyło...😀. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 6 stycznia Udostępnij Napisano 6 stycznia (edytowany) https://stx.pl/ Cena 150 zł/szt ok, ale wysokość tylko 71 cm. Obciążenie 20kg. Za tę cenę to szkoda zachodu z dłubaniem we własnym zakresie. Edytowano 6 stycznia przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 6 stycznia Udostępnij Napisano 6 stycznia Może wrzuć swoje zapotrzebowanie tu na forumową giełdę do działu "kupię",a nuż ktoś ma jakieś na zbyciu w okazyjnej cenie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiledi15 Napisano 6 stycznia Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia 70 to jest tak minimalnie za mało. Spójrzcie na film, który wrzuciłem wcześniej - duże kolumny stoją obok szafek. Chciałbym, żeby na stojakach schowały się głębiej za te szafki, a one mają wysokość równo 73 cm. No powiedzmy, że głośnik basowy zaczyna się jakieś 1,5 cm od dołu kolumny, plus jak podłożę te podkładki Mozos, które mam, to dojdą kolejne jakieś 4 cm. No to będzie tak na granicy - dolny głośnik będzie jakiś centymetr nad poziomem biurka, czyli bas będzie się niósł po biurku. Nie wiem czy to dobrze W każdym razie 80 cm byłoby jednak lepsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiledi15 Napisano wczoraj o 19:33 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 19:33 W końcu zdecydowałem się na jedne z najprostszych i najtańszych stojaków: https://allegro.pl/oferta/mozos-mss4-set-statywy-pod-monitory-studyjne-2-szt-14143445065 Są ok, nie są może stuprocentowo stabilne, bo przy złapaniu ręką minimalnie się bujają, ale kolumna nie ma prawa z nich spaść. Jest ok. Jest tylko jeden minus - tył dużej kolumny jest strasznie brzydki i trochę mi szpeci pokój Chyba nakleję tam coś, żeby to zakryć. Wybaczcie bałagan na zdjęciu i na filmie, ale zrobiłem je tuż po montażu i jeszcze nie zdążyłem ogarnąć. c3957e59-5236-4f8a-83a1-910f1da53f3b.mp4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowany) 20 godzin temu, kamiledi15 napisał: tył dużej kolumny jest strasznie brzydki i trochę mi szpeci pokój Tragedii nie ma. Poza tym kolumny na ogół są do słuchania, a jeśli przy okazji są ładne to dodatkowy bonus. Nie przejmuj się. Widziałem brzydsze. PS. Masz wzmacniacz QUADRO?? Edytowano 7 godzin temu przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Znam te statywy. Często stoja w jakichs rezyserkach czy studiach. Zeczywiscie się bujają ale raczej ciężko je przewrocić. W Twoim przypadku są ergonomicznie bo dość wysoko sie wysuwają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Dnia 16.01.2025 o 20:33, kamiledi15 napisał: tył dużej kolumny jest strasznie brzydki i trochę mi szpeci pokój Faktyczne do najurokliwszych nie należy😀, Może zamiast kombinować z oklejkami postaw tam jakiegoś wyższego kwiata,przymaskuje,i będzie dodatkowy element rozpraszający w pomieszczeniu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiledi15 Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) 4 godziny temu, Rega napisał: PS. Masz wzmacniacz QUADRO?? Nie, to są 2 wzmacniacze stereo połączone razem, więc 4 kolumny dają mi jakby "podwójne stereo". Oczywiście quadro byłoby lepsze, ale i tak moim zdaniem 4 kolumny brzmią o wiele lepiej niż dwie. A jak to zrobiłem? Teoretycznie pierwszy wzmacniacz po podłączeniu słuchawek powinien odcinać kolumny, ale z jakiegoś powodu tego nie robi - nie wiem czy ten model tak ma, czy jest uszkodzony. W każdym razie wykorzystałem to na swoją korzyść, podłączając pod wejście słuchawkowe drugi wzmacniacz i w ten sposób uzyskując 4 kolumny. Ale tego zestawu nie zamierzam zmieniać, bo grał na moim chrzcie, więc to rodzinna pamiątka, która zostaje ze mną. 12 minut temu, Nowy75 napisał: Faktyczne do najurokliwszych nie należy😀, Może zamiast kombinować z oklejkami postaw tam jakiegoś wyższego kwiata,przymaskuje,i będzie dodatkowy element rozpraszający w pomieszczeniu Jest to jakiś pomysł, ale ciężko będzie ustawić kwiatek tak, żeby nie brudził ściany Ale dzięki za podpowiedź. Przy okazji zauważyłem, że podniesienie kolumn z podłogi poprawiło im basy - we wzmacniaczu mam 5-stopniową regulację niskich tonów i tak jak wcześniej miałem ją ustawioną na 2, tak teraz musiałem zmniejszyć na 1, bo były za mocne. Jest też szansa, że dzięki ich podniesieniu sąsiedzi z dołu będą mniej je słyszeć A wiem, że słyszą, bo jak raz sobie włączyłem muzykę w nocy, myśląc że nikt tego nie słyszy, to niestety okazało się, że jednak słyszą. Na szczęście z boku za ścianą nie mam nikogo - obok mnie są schody i winda, a sąsiedzi są dopiero za nimi, więc daleko. Edytowano 3 godziny temu przez kamiledi15 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) Kolumny pod gniazdo słuchawkowe??? - no to NIE uszkodzone, a przerobione. Gniazdo słuchawkowe nie powinno być wyjściem głośnikowym. A poza tym 2x stereo grające to samo rozp.... całą scenę i ogólnie stereo. Wtedy nie jest to ani stereo , ani tym bardziej quadro. To takie poszerzone mono. No, ale ,,co nie jest zabronione to jest dozwolone. Jeśli sprawia Ci przyjemnośc to Twój dom i Twoje słuchanie. Pozdrawiam. Edytowano 3 godziny temu przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiledi15 Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) 4 minuty temu, Rega napisał: Kolumny pod gniazdo słuchawkowe??? - no to NIE uszkodzone, a przerobione. Gniazdo słuchawkowe nie powinno być wyjściem głośnikowym. A poza tym 2x stereo grające to samo rozp.... całą scenę i ogólnie stereo. Wtedy nie jest to ani stereo , ani tym bardziej quadro. To takie poszerzone mono. No, ale ,,co nie jest zabronione to jest dozwolone. Jeśli sprawia Ci przyjemnośc to Twój dom i Twoje słuchanie. Pozdrawiam. To już kwestia gustu. W każdej chwili mogę wyłączyć 2 kolumny i zostawić tylko te duże, więc mam porównanie, jak to brzmi z nimi i bez nich i moim zdaniem tak jest dużo lepiej. Nie wiem czemu twoim zdaniem przez to stereo miałoby się zmienić w mono, ale ok Dla mnie brzmi dobrze i stereo ładnie slychać z obu stron. Poza tym nie same kolumny są podłączone pod gniazdo słuchawkowe, tylko drugi wzmacniacz i to z niego idą pozostałe dwie kolumny. Tak więc gniazda nie są przerobione. Edytowano 3 godziny temu przez kamiledi15 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu W niektórych amplitunerach KD była kiedyś taka funkcja MATRIX 6.0. Też był dźwięk dookólny. Z sześciu kolumn. Jednak ze stereo nie miało to nic wspólnego. Dodatkowo był dodawany pogłos. Mając pierwsze KD też mi się zdawało że to piękny dźwięk. Ale czas zweryfikował to bardzo brutalnie. Nic mi do tego jak kto słucha. Jak już wspomniałem, każdy słucha jak mu pasuje, jednakże ma się to nijak do prawdziwego stereo bo sceny w tym nie uświadczysz żadnej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts