Kraft Napisano Sobota o 13:20 Udostępnij Napisano Sobota o 13:20 (edytowany) Może nie tyle religijne, co ezoteryczne. Wróżenie z fusów. I to z dużym zaufaniem. Edytowano Sobota o 13:22 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Sobota o 13:34 Udostępnij Napisano Sobota o 13:34 3 godziny temu, KrólKiczu napisał: Jeśli zaś chodzi o sam sprzęt. Podobnie jak koledzy wyżej, uważam że pchanie się w sprzęt nowy na początku swojej przygody z audio jest, mówiąc delikatnie, mało rozsądne Dlaczego? Owszem w zakladanym budżecie na rynku wtórnym można wyhaczyć zawsze coś lepszego, ale jest też ryzyko w jakim to jest stanie i jak długo pogra. Jeśli ktoś zaczyna, to jednak chciałby kilka lat się tym nacieszyć, a bywa że może wpakować się w kłopoty serwisowe sprzętu, a wtedy początek przygody z audio spędzony na wysyłaniu do serwisów może też zniechęcić. Widzisz, ja zawsze kupowałem nowe, od samego początku. Teraz jestem w innym miejscu i tu już czasem warto rozejrzeć się po rynku wtórnym, bo wiadomo jak jest z cenami na tym pułapie. Ale budżetowy tani sprzęt wolałbym jednak nowy i na gwarancji 24 mies., bo bywa różnie. 😉 15 minut temu, Kraft napisał: Może nie tyle religijne, co ezoteryczne. Wróżenie z fusów. I to z dużym zaufaniem. Kilka latek temu wjechałem na to forum z takimi hasłami, bo ono pełne jest wróżb. Stare dobre czasy, wszyscy chcieli mnie zagryźć, bo zaburzylem ich nirwanę. 😁 A tu proszę po kilku latach, najwięksi wrogowie przejrzeli na oczy, ba nawet zaczęli pochylać się nad wibroakustyką i dostrzegają, że ona w audio od dawna ma swoje miejsce. A absorber nie kojarzy się już tylko z ustrojem akustycznym 🤭 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano Sobota o 14:28 Udostępnij Napisano Sobota o 14:28 @Ramosław,koledzy pomału zapomnieli,że jesteś nowy i zaczynają ucinać pogawędkę😀 . Wrzuć schemat lub fotę miejsca na zestaw,będzie kolegom łatwiej coś doradzić zwłaszcza w kwestii ustawienia kolumn . To ,że masz mało miejsca nie czyni Cię wyjątkiem ,tu na forum .Większość z nas słucha w pomieszczeniach,gdzie toczy się normalne życie,mało kto ma miejsce na pokój odsłuchowy. Podpowiadam,że kolumny można przestawiać-do słuchania w miejsce ,gdzie najlepiej grają,do nie przeszkadzania,w miejsce ,gdzie nie przeszkadzają w życiu😀. Sam stosuję tę taktykę,a mam monitory na standach,więc nie są niezauważalne. Aha,też mam bas refleks z przodu,jak kolumny stoją blisko ściany specjalnie to im nie przeszkadza w dudnieniu😀 I ważna uwaga,czego byś nie kupił ,jak kiepsko upchniesz kolumny nie będzie grało jak należy 4 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Sobota o 14:52 Udostępnij Napisano Sobota o 14:52 (edytowany) 27 minut temu, Nowy75 napisał: Podpowiadam,że kolumny można przestawiać-do słuchania w miejsce ,gdzie najlepiej grają,do nie przeszkadzania,w miejsce ,gdzie nie przeszkadzają w życiu😀. Sam stosuję tę taktykę,a mam monitory na standach,więc nie są niezauważalne Za każdym razem ustawiasz je idealnie w tym miejscu co powinny być? 27 minut temu, Nowy75 napisał: Aha,też mam bas refleks z przodu,jak kolumny stoją blisko ściany specjalnie to im nie przeszkadza w dudnieniu😀 To tak nie działa, ale to nie kolumny dudnią. 😉 Z braku możliwości może lepiej by kolega poszukał kolumienek zamkniętych i takich, które faktycznie można "przykleić" do ściany, duży kompromis niestety jeśli chodzi o budowanie sceny muzycznej zwłaszcza w głąb. Ale z czasem może coś się zmieni i kolega będzie mógł zaszaleć i bardziej komfortowo ustawić kolumny. Edytowano Sobota o 14:56 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Sobota o 15:01 Udostępnij Napisano Sobota o 15:01 1 godzinę temu, stach_s napisał: Zostaniesz powiadomiony o terminie i miejscu kolejnego spotkania 🥰 Dziękuję i nalegam. Zwłaszcza, gdyby miało się ono odbyć u mnie 🙃. Już kończymy rozmowy poza tematem. Jestem cIekaw co tzw. branża zaserwuje w temacie stereo do 4 tys. Ja też pare lat temu wszedłem do TopHiFi z takim budżetem. I gdybym trafił na buraka, a nie pasjonata, to nie kupiłbym nic, lub to co mieli i odechciałoby mi się audio. Na nieszczęście dla mojego portfela, trafiłem na realizotora dźwięku. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano Sobota o 15:02 Udostępnij Napisano Sobota o 15:02 2 minuty temu, DiBatonio napisał: Za każdym razem ustawiasz je idealnie w tym miejscu co powinny być? Tak,wymiary i kąt skrętu na papierze i w głowie. Oś od której zaczynam mierzenie ,stała. 5 minut temu, DiBatonio napisał: To tak nie działa, ale to nie kolumny dudnią. Na kolegę @DiBatonio zawsze można liczyć w kwestiach technicznych 😀. To oczywiście salon mi tak "gra"😀. Jest też fotel/wygodny😀/,który ustawiam w wymiar specjalnie do odsłuchów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Sobota o 15:18 Udostępnij Napisano Sobota o 15:18 15 minut temu, Nowy75 napisał: Tak,wymiary i kąt skrętu na papierze i w głowie. Oś od której zaczynam mierzenie ,stała. Zamiast na papierze powinna być naniesiona na podłodze, olóweczkiem, albo innym grafitem. 😉 16 minut temu, Nowy75 napisał: Na kolegę @DiBatonio zawsze można liczyć w kwestiach technicznych Dziękuję 🤭 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano Sobota o 15:24 Udostępnij Napisano Sobota o 15:24 2 minuty temu, DiBatonio napisał: Zamiast na papierze powinna być naniesiona na podłodze, olóweczkiem, albo innym grafitem. 😉 Poniekąd jest, jest nią środkowa stopka szafki rtv,to tu się wszystko zaczyna😀 5 minut temu, DiBatonio napisał: Dziękuję 🤭 Proszę😀. na słuszne uwagi nigdy się nie gniewam 47 minut temu, DiBatonio napisał: Z braku możliwości może lepiej by kolega poszukał kolumienek zamkniętych i takich, które faktycznie można "przykleić" do ściany, duży kompromis niestety Jakimś wyjściem to jest,większość z nas tutaj "jedzie" na jakichś kompromisach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pavello Napisano Sobota o 16:07 Udostępnij Napisano Sobota o 16:07 20 godzin temu, Ramosław napisał: Budżet: * wzmacniacz ok. 1000 - 1400 zł * streamer z DAC ok. 600 - 800 zł * kolumny ok. 800 - 1000 zł * całość sumując ok. 2400 - 3200 zł Co wstępnie wytypowałem: * wzmacniacz: Cambridge Audio AXA25 lub AXA35 * streamer z DAC: Wiim Pro * kolumny: Indiana Line Tesi 261 Ja zaproponuję troszkę inne podejście. Skoro masz mało miejsca, zrób listę kolumn, które pasują wymiarami do dostępnej przestrzeni. Bass refleksem się nie przejmuj aż tak bardzo - tak czy postawienie blisko ściany zawsze trochę problematyczne Ze względu na mały woofer superbasu nie będzie, ale jeśli słuchanie muzyki Cię wciągnie można to ogarnąć zewnętrznym subwooferem. Ja ze swojej strony polecę Acoustic Energy AE100 - ja siostrze zbudowałem na nich mały zestaw i brzmią spokojnie "za więcej". Poczytaj/posłuchaj o nich Jako źródło na początek nowy Wiim Pro będzie OK, ale jeśli budżetowo się uda to spróbowałbym upolować używanego Wiim'a Pro Plus - różnica w jakości dźwięku jest dużo większa niż w wyglądzie i wątpię, aby normalnie używany egzemplarz miał jakieś czkawki. No i pozostaje wzmacniacz. Słuchanie cicho to trudny temat, nawet w większych budżetach i często pomijany i z tego powodu na wzmacniacz wydałbym najwięcej. Natomiast kiedy będziesz miał kolumny i streamer można próbować słuchać w domu i zobaczyć co będzie Ci najbardziej pasować i czy może warto do czegoś dołożyć i spłacić część może na raty. Różne sprzęty kiedy grają głośniej jest OK, ale kiedy jest cicho bywa chudo i jeśli chcesz mieć sprzęt na dłużej warto rozważyć coś nieco droższego. Jeśli masz taką możliwość. Proponowana Rega IO wydaje się być dobry kierunkiem, wypróbowałbym też Quad'a Vena II - https://www.q21.pl/quad-vena-ii-srebrny-b-stock.html Do niego nawet nie potrzebujesz dużego Wiim'a - wystarczy Ci połączony optykiem Wiim Mini. Cały zestaw wyjdzie w okolicach 4k, ale może @Q21 coś Ci lepiej policzą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ramosław Napisano 12 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 12 godzin temu Używany NAD C316BEE V1 rzeczywiście może być dobrym tropem - na rynku wtórnym jest spory wybór i wziąłem tę opcję poważnie pod uwagę Największą zagwozdką pozostają kolumny... maksymalna szerokość to ok. 18 cm. Jak widać poniżej miejsce mocno ograniczone i wymuszające ustawienie pod ścianą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 9 minut temu, Ramosław napisał: Używany NAD C316BEE V1 rzeczywiście może być dobrym tropem - na rynku wtórnym jest spory wybór i wziąłem tę opcję poważnie pod uwagę Największą zagwozdką pozostają kolumny... maksymalna szerokość to ok. 18 cm. Jak widać poniżej miejsce mocno ograniczone i wymuszające ustawienie pod ścianą A nie masz opcji przeniesienia zestawu na przeciwległą ścianę, bardziej po środku tejże? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ramosław Napisano 11 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 11 godzin temu 16 minut temu, DiBatonio napisał: A nie masz opcji przeniesienia zestawu na przeciwległą ścianę, bardziej po środku tejże? Niestety - na ten moment nie ma takiej możliwości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 2 minuty temu, Ramosław napisał: Niestety - na ten moment nie ma takiej możliwości To ciężki temat, panie kolego. Z NADem, ale innym modelem fajnie wypadały małe Ushery s520. Zobacz jakie mają wymiary, może podejdzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Ushery 520 też sa warte uwagi. A kolumny muszą stać na tej szafce? Nie możesz ich postawić na słupkach nieco przed szafką? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Chyba wymiarami by pykły. dwudrożny, podstawkowy głośnik wysokotonowy1” (UA025-10) głośnik średnio-niskotonowy5” (KSW2-5029B) Skuteczność86 dB/1W/1m Impedancja nominalna8Ω Pasmo przenoszenia52 Hz - 20 kHz (-3dB) Moc50 W Częstotliwość podziału zwrotnicy2.0 kHz Waga7.0 kg Wymiary 18cm x 26,5cm x 30cm (gł. x szer. x wys.) Tu jest chyba błąd w opisie , bo 18cm by było głębokością, a wystarczy spojrzeć na te maleństwa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu @DiBatonio Usher S 520 II ma 18 cm. szerokości. Bardzo fajne kolumienki , świetna średnica , miałem / zdjęcie 1 / Ze wzmacniaczy nie drogich , a naprawdę fajnie brzmiących polecam Arcama Alpha 9. https://www.olx.pl/d/oferta/arcam-alpha-9-wzmacniacz-CID99-ID12rqs8.html Nie wiem czemu , rzadko wymieniany sprzęt. Miałem "8" i "9". Obydwa bez ingerencji serwisu , grają do dzisiaj u moich przyjaciół. Z wąskich kolumn , B&W 686 S II , 16 cm. szerokość i .......posiadam / zdjęcie 2/ 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 2 minuty temu, tomek4446 napisał: Usher S 520 II ma 18 cm. szerokości. Tak wiem, dlatego napisałem, że jest błąd w opisie i zdjęcia ewidentnie tę pomyłkę wyjaśniają 😉 3 minuty temu, tomek4446 napisał: Nie wiem czemu , rzadko wymieniany sprzęt. Miałem "8" i "9". Obydwa bez ingerencji serwisu , grają do dzisiaj u moich przyjaciół To dobrze trafiłeś, bo znajomy ma i już serwisował. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 4 minuty temu, DiBatonio napisał: To dobrze trafiłeś, bo znajomy ma i już serwisował. Z pewnością niewłaściwe użytkowanie Tam się nie ma co zepsuć ! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 1 minutę temu, tomek4446 napisał: Z pewnością niewłaściwe użytkowanie Tam się nie ma co zepsuć ! Też tak myślę, częściej padały CD playery, chyba alpha 7 jak dobrze pamiętam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowany) 11 minut temu, DiBatonio napisał: częściej padały CD playery, chyba alpha 7 jak dobrze pamiętam. Kurna, co ludziska robią ze sprzętem ? CD Alpha 7 SE miałem z ósemką. Plastikowy do bólu , ale dźwiękowo super. Adam , policzyłem. Kupiłem go używanego w 2012 roku. Dałem koledze na nowe mieszkanie razem ze wzmacniaczem Alpha 8 w 2016 roku. Gra to wszystko do dzisiaj i jest użytkowane dzień w dzień. Bez awarii. Dodam , że wzmacniacz napędza nie najmniejsze kolumny JBL ES 90. Edytowano 10 godzin temu przez tomek4446 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowany) 3 minuty temu, tomek4446 napisał: Kurna, co ludziska robią ze sprzętem ? CD Alpha 7 SE miałem z ósemką. Plastikowy do bólu , ale dźwiękowo super. Adam , policzyłem. Kupiłem go używanego w 2012 roku. Dałem koledze na nowe mieszkanie razem ze wzmacniaczem Alpha 8 w 2016 roku. Gra to wszystko do dzisiaj i jest użytkowane dzień w dzień. Bez awarii. Nie wiem, może prądy w gniazdkach mają popsute i im psują sprzęty 😉 Edytowano 10 godzin temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 2 minuty temu, DiBatonio napisał: Nie wiem, może prądy w gniazdkach mają popsute i impsuja sprzęty ja stawiam na kable 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Przed chwilą, tomek4446 napisał: ja stawiam na kable 😆😆😆 A ja na prund. Troszkę odeszliśmy od tematu, a autor ma zagwozdkę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 3 godziny temu, Ramosław napisał: Używany NAD C316BEE V1 rzeczywiście może być dobrym tropem - na rynku wtórnym jest spory wybór i wziąłem tę opcję poważnie pod uwagę Największą zagwozdką pozostają kolumny... maksymalna szerokość to ok. 18 cm. Jak widać poniżej miejsce mocno ograniczone i wymuszające ustawienie pod ścianą Nieszczęśliwe ustawienie niestety. Nietypowa opcja, ale do kupienia w fajnych pieniądzach wśród używek - Yaqin VK-2100 i do tego CIUT większe Dynavoice DM-6. Jeśli uda się je zmieścić, to może być ciekawie. Jak nie, to może DX-5. Starsze NADy z KEFem, czy System Audio też mogą być ciekawym kierunkiem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts