Skocz do zawartości

Pokój audio ze skosami.

perfektcom

Recommended Posts

54 minuty temu, AudioTube napisał:

Co ten dołek konkretnie może oznaczać?

Jarek @Kraft Ty pierwszy.

@MariuszZ bardzo proszę. 

Ruch w wątku o ilości płyt CD. Zapraszam tutaj do opinii, sugestii, a nawet spekulacji i fantazji.

Pulsacji napięcia zasilającego potocznie zwanego brumem nie będzie tak mocno słychać jeżeli ktoś ma to coś 😎

Edit.

Nie ma lekko. Niestety będzie słychać 😉

Ten szerokopasmowy dip oznacza brak wyższego basu, który odpowiada za pełne, energiczne i ciepłe brzmienie. 

Czy jest ktoś, kto tego nie lubi?

W iluż to postach o tym czytam, a branża wciska kit, w który niemały procent wierzy. 
W wątku obok kolega od lat szuka kolumn do rapu, hip hopu, r’n’b. 
W salonach/sklepy dipy na 45-65 Hz i brak mięsistego basu. Ktoś nie lubi?
Ale najszybciej zwalić winę na producentów kolumn. 

Adam, chyba nie do konca wiem o czym mowisz z tymi kolumnami do hiphopu ale realizacyjnie "cieply bas" osiaga się przeciagajac w czasie niskostrojoną stope perkusji z basem. Żeczywiscie mozna tlumic stope w wyzszych czestotliwosciach.

A jesli chodzi o kolumny to powinien ten efekt byc slyszalny na dobrze skrojonym systemie rowiez z podwojną stopą.

Trzeba tez pamietac o tym, ze w dzisiejszych czasach perkusisty nie ma na nagraniach studyjnych. Gra... automat perkusyjny. No chyba, ze jest nagrywany jazz.

Dnia 10.02.2025 o 20:43, perfektcom napisał:

Dziś zrobiłem kilka fotek moim telefonem. Tako wygląda moja „męska jaskinia”.

Jestem Wam winien małe wyjaśnienie. Zakryte głośniki za Dynaudio Confidence 20 to moje B&W 802D3. Zarówno one, jak i BHK300 oraz Bluesound Icon, zostaną wysłane do mojego domu letniskowego. To tam powstaje drugi pokój muzyczny.

Jeszcze jedną ciekawostką w moim zestawie jest klon Kondo M77. Sam zbudowałem go podczas miesięcy pandemii Covid. Muszę przyznać, że brzmi bardzo dobrze. Zamówiłem u Pana Ogonowskiego dedykowany transformator . Obecnie rzadko go używam, ale planuję trochę go przetestować z BHK300, ponieważ mają lampowe wejście do wzmacniacza.

To byłoby na tyle jeśli chodzi o jeden z moich pokoi.

PS W weekend byłem na budowie i zawiozłem tam swoje stare (rocznik 2003) B&W 601S3 oraz dwa monobloki oparte na Purifi 1ET400A . Pomimo, że pokój nie jest skończony to muzyka w nim brzmi wyśmienicie.

Room--3.jpg

Room--4.jpg

Room--5.jpg

Fantastycznie to wygląda. Siedział bym godzinami!

Dnia 10.02.2025 o 22:33, Grzesiek202 napisał:

Ale, w sumie dopiero się tam urządzałem

Grzesiek gdzie i za ile kupiłeś?

obraz.png.6dc66206b5162b785d7ac08a105e71dc.png

13 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Grzesiek gdzie i za ile kupiłeś?

Kupiłem, ale paczkę wełny, kilka deseczek, trochę wkrętów i tkaninę. Moja szwagierka wycina laserem taką sklejkę. W sumie dowolne wzory. Mogę podać namiary. Za kilka stów zrobiłem 2 takie panele (40x60cm), 2 absorbery o takich samych wymiarach, 2 duże absorbery 100x65cm, i 4 szt. 40x40 cm. Naprawdę warto samemu coś zrobić.

1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał:

Kupiłem, ale paczkę wełny, kilka deseczek, trochę wkrętów i tkaninę. Moja szwagierka wycina laserem taką sklejkę. W sumie dowolne wzory. Mogę podać namiary. Za kilka stów zrobiłem 2 takie panele (40x60cm), 2 absorbery o takich samych wymiarach, 2 duże absorbery 100x65cm, i 4 szt. 40x40 cm. Naprawdę warto samemu coś zrobić.

Zajebista opcja. Bo się przymierzam do dwóch takich no ale mnie nie swędzi dawać 2K za nie.