Skocz do zawartości

Przewód zasilający jaki wybrać

MotylaNoga

Recommended Posts

Witajcie, potrzebuje porady w zakresie przewodów zasilających poszczególnych elementów. Co polecicie. 

Moja konfiguracja:

Wzmacniacza Atoll IN200

Gramofon REGA P8

Przedwzmacniacza REGA ARIA MK3

Głośniki Monitor Audio PL 200 II

Przewody głośnikowe Acoustic zen HOLOGRAM II

Amplituner DENON AVC 6800H

Do Atolla mam Ricable Invictus Power Reference, potrzebuje kupić coś sensownego do przedwzmacniacza oraz ampitunera. Zależy mi by miały dobra izolacje w zakresie emisji zakłóceń na pozostałe przewody/urzadzenia audio. Możecie coś polecić? 

Edytowano przez MotylaNoga

16 godzin temu, MotylaNoga napisał:

Witajcie, potrzebuje porady w zakresie przewodów zasilających poszczególnych elementów. Co polecicie. 

Moja konfiguracja:

Wzmacniacza Atoll IN200

Gramofon REGA P8

Przedwzmacniacza REGA ARIA MK3

Głośniki Monitor Audio PL 200 II

Przewody głośnikowe Acoustic zen HOLOGRAM II

Amplituner DENON AVC 6800H

Do Atolla mam Ricable Invictus Power Reference, potrzebuje kupić coś sensownego do przedwzmacniacza oraz ampitunera. Zależy mi by miały dobra izolacje w zakresie emisji zakłóceń na pozostałe przewody/urzadzenia audio. Możecie coś polecić? 

Cześć

Nasza propozycja w kierunku przedwzmacniacza oraz amplitunera to okablowanie marki Isotek:

https://www.tophifi.pl/przewody/przewody-zasilajace/isotek-evo3-elite.html

model Elite - doda Ci dużo rozdzielczości i precyzji. Również pod względem basu, dostałbyś dużo kontroli.

Lub też Audiquest NRG Z3 - https://www.tophifi.pl/przewody/przewody-zasilajace/audioquest-nrg-z3-2m.html

Nie jest to jakiś wysoki model (aktualnie w promocji za 1200 zł) lecz brzmi "grubo" to znaczy całe pasmo jest dość gęsto zarysowane.

Jeśli takie dociążenie byłoby dla Ciebie mile widziane, to czemu nie.

Zapraszamy na wypożyczenie, tak byłoby najlepiej.

27 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Zauważmy, że:

• cena Elite'a to blisko połowa ceny przedwzmacniacza, do którego miałby być podpięty,
  • kabel ten jest dość sztywny i niewdzięczny w układaniu,
  • w niektórych torach ma skłonność do rozjaśniania dźwięku, a wspomniana kontrola i precyzja może przyjść kosztem odchudzenia basu lub średnicy.

Moim zdaniem, w przypadku tej Regi byłby to przerost formy and treścią. Wystarczyłby tu pewnie tańszy Sequel albo i Premier. A do amplitunera: Sequel lub faktycznie AQ NRG Z3. Albo jeszcze lepiej - outletowy AQ NRG Monsoon - to byłby mój wybór..

https://www.tophifi.pl/oferty-specjalne/outlet/audioquest-nrg-monsoon-hc-20a-1m-outlet.html

Edytowano przez Rafał S

Dodam, że testowałem w swoim systemie wszystkie wyżej wymienione kable w różnych konfiguracjach. Monsoon i Sequel zostały na długo (Sequela miałem nawet 2 sztuki). Elite'a wypożyczałem 3 razy, ale nigdy z niczym nie chciał się zgrać. Uważam go za bardzo specyficzny przewód. A zwijanie go, żeby zmieścił się do (zbyt małego!) pudełka to już koszmar. Za to Monsoon jest prawdziwą okazją w tej outletowej cenie. Pod pewnymi względami może on konkurować z droższym Blizzardem.

Przy okazji - szkoda, że Isotek wycofał z oferty Eternala (model pozycjonowany między Premierem i Sequelem). To był sensownie wyceniony kabel, który dobrze sprawdzał się ze źródłami.

Edytowano przez Rafał S

Przed chwilą, Rafał S napisał:

Zauważmy, że:

• cena Elite'a to blisko połowa ceny przedwzmacniacza, do którego miałby być podpięty,
  • kabel ten jest dość sztywny i niewdzięczny w układaniu,
  • w niektórych torach ma skłonność do rozjaśniania dźwięku, a wspomniana kontrola i precyzja może przyjść kosztem odchudzenia basu lub średnicy.

Moim zdaniem, w przypadku tej Regi byłby to przerost formy and treścią. Wystarczyłby tu pewnie tańszy Sequel albo i Premier. A do amplitunera: Sequel lub faktycznie AQ NRG Z3.

Owszem, jest drożej w przypadku Elite ale cena, to jest cena. Zawsze można dać lepszą.

Co to reszty, zdarzały się już historie, że basu było sporo w tym kablu i dlatego też "rzuciłem go" nieprzypadkowo :)

5 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Owszem, jest drożej w przypadku Elite ale cena, to jest cena. Zawsze można dać lepszą.

OK, ale powtórzę: za niecały tysiąc macie outletowego Monsoona, który w przyszłości mógłby zasilać wzmacniacz z wyższej półki i nie byłoby to mezaliansem. ;)

12 minut temu, Rafał S napisał:

OK, ale powtórzę: za niecały tysiąc macie outletowego Monsoona, który w przyszłości mógłby zasilać wzmacniacz z wyższej półki i nie byłoby to mezaliansem. ;)

Mamy, jest w Tophifi Gdańsk :)

Jest to pomysł, bo nie zwróciłem sam uwagi, że mamy go na outlet :)

52 minuty temu, terracan1929 napisał:

Jeśli masz kupić "Furutecha" z aliexpress za 170 zł to już lepiej przeznacz tą kwotę na jakiś firmowy przewód. Nawet jeśli ta firma nie jest jakaś Hi-Endowa.

Np. https://allegro.pl/oferta/taga-harmony-etpc-c7-ts-kabel-zasilajacy-1-3-m-12951938530

Kup oby dwa i czekamy na test.

Jak się nie sprawdzi to odkupie bo potrzebuje jeszcze dwa.

1,5m

Podejrzewam że taga harmony jest produkowana w USA więc może jednak taga.

Edytowano przez Sundin997

2 godziny temu, Sundin997 napisał:

Zanim ci tu wcisną coś wartości 2k spróbuj furutecha z aliexpress za  około 150 zł ,a resztę zostaw dla żony na walentynki.

Furutech z Alliexpress myślisz, że widział Furutecha ? 🤭

2 godziny temu, Sundin997 napisał:

Dokładnie ten,mam go od tygodnia i nie powiem jak "gra" bo nie testuje kabli ani nie powiem co jest w środku ale wygląda jak boa dusiciel a i recenzje w sieci są całkiem pochlebne więc nic nie tracisz,co najwyżej dobra whiskey.

No jak ma wyglądać to tak, ale jak ma „grać” to tak średnio. Oczywiście kiedy takim zastąpi się zwykły, jakiś tam progres będzie, ale jak porówna się z czymś sensowniejszym i nie na tych ładnie wyglądających wtykach udających FI 50 NCF od Furutecha, to niestety przepaść.

Od cholery takich wtyków „wyrzucałem” z takich kabli zamieniając je na wtyki oryginalne Furutecha, Wattgate, czy inne z informacji zwrotnych zawsze wynikało, że warto było.

Tak, że ten…

😉

1 godzinę temu, Sundin997 napisał:

Podejrzewam że taga harmony jest produkowana w USA więc może jednak taga.

Jeszcze raz, gdzie ? 🤭

15 minut temu, Rafał S napisał:

Zdecyduj się: Furutecha czy z AliExpress? ;)

Furutecha z metką z Chin za 150 albo furutecha z metką z Japonii produkowanego w Chinach za 1950

A kup se furutecha za 150 i wypożycz takiego za 2 k i będzie wszystko jasne

Edytowano przez Sundin997

Dnia 13.02.2025 o 20:02, MotylaNoga napisał:

To powiem, że poszedłeś szeroko z tym Invictusem 😉

Zatem jak teraz pójdziesz w jakieś chińskie wynalazki z Alliexpress, to „zdegradujesz” wpływ tego Invictusa do poziomu tej chińszczyzny.

Oczywiście jeśli taką chińszczyzną zamienisz zwykły kabel, to jakiś tam progres będzie, ale nadal będzie to downgrade, a nie upgrade w odniesieniu do tego co robi invictus 😉

9 godzin temu, MotylaNoga napisał:

Chce wydać 1000 -2000 zł. 

Zobacz na giełdzie Audio Illuminati jeśli jest dobrze zrobiony, to powinien być ok. To kabel, który ma 3 ekrany, niestety nie wszystkie krążące po giełdzie były prawidłowo oprawione. 
Swoją drogą jeśli to do preampa gramofonowego, to aż tak daleko bym nie brnął.

Z kablami jest tak, że w ciemno lepiej nie brać niczego. W tej cenie wypożyczysz z salonów i sprawdzisz jak się sprawują, czy sonicznie, czy z niwelowaniem zakłóceń, bo rozumiem, że chodzi o gramiaka i pre do niego, czy tak?

24 minuty temu, Sundin997 napisał:

A kup se furutecha za 150 i wypożycz takiego za 2 k i będzie wszystko jasne

Oczywiście, że wyjdzie.

W dobrze zestrojonym i rozdzielczym systemie wyjdzie od razu co jest co.