Skocz do zawartości

Do ,,której godziny" bezpiecznie można podgłaszać wzmacniacz?

resi

Recommended Posts

Rozumiem, że pytasz o wzmacniacz. Bo w przypadku amplitunerów kręcisz nie do godziny a do "0".

Zależy jakie masz źródło (jak mocny sygnał daje), oraz jakie masz kolumny.

Jeśli komponenty masz dobrane w miarę dobrze (tzn.  wzmacniacz nie jest bardzo mocny w stosunku do kolumn), a sygnał jest w standardowej głośności, to bezpiecznie możesz odkręcić gałkę potencjometru do godziny 11. Maksymalnie do 12.

7 godzin temu, Marlin napisał:

Najbezpieczniej w nocy, wtedy, kiedy wszyscy śpią. Takie mam doświadczenie. Nikomu wówczas nie przeszkadza muzyka.
A do której godziny? Zależy o której sąsiedzi wstają.

Pamietam to forum z dawnych lat gdzie byli tu użytkownicy za którymi tęsknię. F1Anghel MuzycznyGość Adamc i wielu wielu innych których nazw dokładnie nie pamiętam. W tamtych czasach takie odpowiedzi jak ta kolegi Marlin tu nie padały. 

6 godzin temu, resi napisał:

Pamietam to forum z dawnych lat gdzie byli tu użytkownicy za którymi tęsknię. F1Anghel MuzycznyGość Adamc i wielu wielu innych których nazw dokładnie nie pamiętam. W tamtych czasach takie odpowiedzi jak ta kolegi Marlin tu nie padały. 

To jak i inne fora juz od dawna nie są pomocne.Ludzie kulturalni odeszli dawno.I teraz jest jak jest.Poza kilkoma normalnymi osobami reszta to cos co ciezko nawet okreslic.....

Na to pytanie nie ma odpowiedzi uniwersalnej. Miałem u siebie trochę wzmacniaczy i one różnie się zachowują. Nie ma prawdy uniwersalnej dla nich wszystkich.

No i co ze wzmacniaczami, w których gała kręci się dookoła, a głośność jest ustawiana jak poniżej?

Dnia 16.02.2025 o 21:01, terracan1929 napisał:

Bo w przypadku amplitunerów kręcisz nie do godziny a do "0".

a to już inna inszość. mamy systemy dzielone, gdzie za wzmocnienie odpowiada pre. mamy wyświetlacze. i skalowanie od ileśtam minus dB do zera. a to zero oznacza brak tłumienia. a bo taki przedwzmacniacz często też wzmacnia sygnał, inny nie wzmacnia. bądź tu mądry. no klasyczne wzmacniacze często też mają wyświetlacze i gałkę "cyfrową".

dlatego, warto czytać parametry sprzętu. i nie dziwić się że na stosunkowo słabym mocowo wzmacniaczu gałka "na 10" to już głośno, na innym, "mocnym" trzeba kręcić powyżej "12"

Dnia 16.02.2025 o 20:33, resi napisał:

Mam drugi a pierwszy poważny sprzęt stereo i chciałam zapytać do której godziny czyli jak daleko można kręcić pokrętło Volume. 

Dziękuję 

Zasada jest prosta. Jak potencjometr będzie ustawiony zbyt wysoko to pojawią się zniekształcenia i degradacja. Więc wtedy natychmiast trzeba przyciszyć żeby nie uszkodzić dalej urządzeń i już ;)

20 godzin temu, resi napisał:

Ja pamiętam jednego z nich i jakos specjalnie sobie do gustu nie przypadlismy. Czytaliśmy wzajemnie sproo postów. Reszty nie znam

14 godzin temu, T Z6 napisał:

To jak i inne fora juz od dawna nie są pomocne.Ludzie kulturalni odeszli dawno.I teraz jest jak jest.Poza kilkoma normalnymi osobami reszta to cos co ciezko nawet okreslic.....

Ale to prawda ja z kolei na Audiostereo pamiętam mase osób co juz tam całkowicie nie pisze.

1 minutę temu, S!N! napisał:

Nie żebym grał jakoś głośno, ale mamy takiego denka 2500ne/3000 i co? Gała na 12 to maks ? To w jakim celu jest druga połowa gały za godziną 12?

Sporo wzmacniaczy tak ma przecież.

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Sporo wzmacniaczy tak ma przecież.

O to nie pytałem. Roksan bodajże wprowadził teraz wzmak, gdzie można dojechać potencjometrem do końca i nic się nie stanie (i tak powinni być) nie znalazłem nigdzie wzmianki w instrukcji denka, aby nie przekraczać godziny 12, wiadomo, że nikt normalny tak nie będzie słuchał, ale po coś jest ta druga strona połowy mocy.

Edytowano przez S!N!

49 minut temu, S!N! napisał:

O to nie pytałem. Roksan bodajże wprowadził teraz wzmak, gdzie można dojechać potencjometrem do końca i nic się nie stanie (i tak powinni być) nie znalazłem nigdzie wzmianki w instrukcji denka, aby nie przekraczać godziny 12, wiadomo, że nikt normalny tak nie będzie słuchał, ale po coś jest ta druga strona połowy mocy.

Tak. Jesli Twoje źródło ma niższą czułość i próbujesz mieć bardzie precyzyjną regulację głośności.

Na przykład tak było często uzywane we wzmacniaczach NAD starej generacji gdzie skok był z pilota olbrzymi.

Rozwiazanie.

Wyjść ze żrodła niższą głośnością. Włala. Nie dość że mozna było dojść do maksa (ok nie zawsze bo się gasił) ale także bardzie jprecyzyjne pogłaśnianie)

Nie wiem czy taki jest cel producentów. To musiał byś ich pytac.

Ale na pewno zmiana czułości żrodła ma tu wpływ.

2 godziny temu, S!N! napisał:

To w jakim celu jest druga połowa gały za godziną 12?

Jakbyś miał cichsze źródło 

11 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Zasada jest prosta. Jak potencjometr będzie ustawiony zbyt wysoko to pojawią się zniekształcenia i degradacja

Zgadza się i moze to być juz nawet w okolicy 9 jak czuły wzmacniacz, skuteczne kolumny i "głośne" źródło. 

17 minut temu, marcinmarcin napisał:

Zgadza się i moze to być juz nawet w okolicy 9 jak czuły wzmacniacz, skuteczne kolumny i "głośne" źródło. 

Chyba odwrotnie. Czułe kolumny i "głośne" źródło właśnie "zapobiegają" przesterowaniu wzmacniacza.

Edytowano przez Kraft

Proponuję nie skupiać się na pozycji gałki Volume, tylko słuchać. Pilnować by nic nie charczało, by dźwięk był czysty i nie męczący. I uważać na głośne granie z mocniejszą korekcją. 

Warto sobie zdać sprawę z kilku rzeczy:

Dłuższe, kilkugodzinne głośne granie powoduje że nasza czułość słuchu lekko się przytępia (zwłaszcza przy równoczesnym użyciu alko). 

Cewki głośników stopniowo coraz bardziej się rozgrzewają, przez co zamieniając coraz większą część mocy w ciepło stopniowo cichną.

Jeśli dodamy jedno do drugiego, dochodzi do sytuacji w której chętnie podkręcamy głośność, a wtedy łatwo spalić lub uszkodzić głośniki (mogą zacząć stale charczeć).

Dlatego nie ma sensu zawracać sobie głowy pozycją gałki Volume. Po prostu wystarczy zaufać własnym uszom i zachować zdrowy rozsądek.

5 godzin temu, Chmarski napisał:

o, że będzie ciszej nie oznacza, że bezpieczniej bo wzmacniacz dalej tłoczy takie samo wzmocnienie.

Nic nie tłoczy. napięcie na wyjściu zależy też od napięcie na wejściu i czułości wzmacniacza

6 godzin temu, Kraft napisał:

Czułe kolumny i "głośne" źródło właśnie "zapobiegają" przesterowaniu wzmacniacza.

Ale też wcześniej zostaną przesterowane kolumny, dlatego trzeba słuchać całości i uważać żeby nie było przesteru, bo to niezdrowe dla sprzętu.

13 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nic nie tłoczy. napięcie na wyjściu zależy też od napięcie na wejściu i czułości wzmacniacza

6 godzin temu, Kraft napisał:

To jest oczywiste. Pytanie tylko kiedy następują przesterowanie i zniekształcenia? Czy przy tym samym poziomie głośności na wyjściu czy przy takim samym wzmocnieniu?

Dnia 16.02.2025 o 20:33, resi napisał:

Mam drugi a pierwszy poważny sprzęt stereo i chciałam zapytać do której godziny czyli jak daleko można kręcić pokrętło Volume. 

Dziękuję 

Wedle starej szkoły :

Moc znamionowa wzmacniacza musi być dwa razy mniejsza od mocy znamionowej kolumn.

Np.: wzmacniacz 100 W - kolumny 200 W.

Wtedy możesz kręcić gałką wzmacniaczy do końca.

9 godzin temu, S!N! napisał:

Gała na 12 to maks ? To w jakim celu jest druga połowa gały za godziną 12?

Na zapas. Ale można to zmienić. 

http://www.rothwellaudioproducts.co.uk/html/attenuators.html 

8 minut temu, gienas napisał:

Moc znamionowa wzmacniacza musi być dwa razy mniejsza od mocy znamionowej kolumn.

Np.: wzmacniacz 100 W - kolumny 200 W.

Z tym że przeważnie ta moc znamionowa jest właśnie na 12-tej.

6 godzin temu, gienas napisał:

A właśnie ze nie. To najprostsza droga do załatwienia kolumn. Wzmacniacz zaczyna przesterować i uszkadza głośniki po odkreceniu poza swój max. Nowa szkoła mówi że wzmacniacz ma być mocniejszy od kolumn.

Po prostu trzeba też używać organu pomiędzy uszami, a nie tylko uszu do słuchania 😁