Skocz do zawartości

Jak to jest z tą równrownowagą tonalną wzmacniaczy?

resi

Recommended Posts

1.

Jeżeli wzmacniacz X gra względem wzmacniacza Y bardziej wysokimi tonami to czy gdy na wzmacniaczu Y dodam treble na +2 i uzyskam prawie taki sam dźwięk to czy przez dodanie tych trebli na +2 zagłuszam średnicę pasma lub bas ? 

2.

Czy audiofile wybierając wzmacniacz decydują się na późniejszą regulacje barwy dźwięku? 

3.

Co jest bliższe oryginalnemu brzmieniu utworu wzmacniacz grający mniej wysokimi tonami z regulatorem treble na plus czy wzmacniacz grający bardzo wysokimi tonami z regulatorami na zero 

Wybaczcie za ten post. Ponoć nie jest wstyd pytać a to strasznie mnie od lat ciekawiło?  

Pozdrawiam 

6 godzin temu, resi napisał:

1.

Jeżeli wzmacniacz X gra względem wzmacniacza Y bardziej wysokimi tonami to czy gdy na wzmacniaczu Y dodam treble na +2 i uzyskam prawie taki sam dźwięk to czy przez dodanie tych trebli na +2 zagłuszam średnicę pasma lub bas ? 

2.

Czy audiofile wybierając wzmacniacz decydują się na późniejszą regulacje barwy dźwięku? 

3.

Co jest bliższe oryginalnemu brzmieniu utworu wzmacniacz grający mniej wysokimi tonami z regulatorem treble na plus czy wzmacniacz grający bardzo wysokimi tonami z regulatorami na zero 

Wybaczcie za ten post. Ponoć nie jest wstyd pytać a to strasznie mnie od lat ciekawiło?  

Pozdrawiam 

Fajny temat. Czekam na odpowiedzi bardziej doświadczonych. ;)

2.

Myślę, że decydowaliby się na to o wiele częściej, gdyby im nie zabrano tej funkcjonalności. Oczywiście pewnie się do tego nie przyznając na forach - bo to wstyd, ale to już inna sprawa. Zdecydowana większość obecnie sprzedawanych wzmacniaczy jest już pozbawiona pokrętełek. Szkoda. Bo co to za grzech zrobić chociażby jakąś fajną V-kę na starym, podle nagranym rocku z lat 60-70.?

Edytowano przez lpomis

1.

2.

3.

Pozdrawiam 

1. Nie

2. To kwestia osobistych preferencji i nic więcej

3.  A czym jest to oryginalne brzmienie utworu? 

Ostatnio „audiofile” decydują się na DSP 😉

Regulacja barwy w sensie dwóch pokrętełek niestety działa tak, że jak dodasz basu to dodajesz raczej cały jego zakres, a nie wycinek o który być może by warto powalczyć, jednocześnie nachodzi na średnicę itp. Podobnie jest z wysokimi…

To nie jest parametryczny equalizer, gdzie możesz podbić lub zdjąć konkretną częstotliwość danego zakresu.

Kiedyś wzmacniacze CA serii Azur i nie tylko tej marki miały regulację barwy, ale na szczęście przy okazji „magiczny” przycisk Direct, który odcinał, a raczej pomijał układ w którym zaimplementowana była regulacja barwy. Różnica taka, że jakościowo było lepiej za pomaocą tego „guziczka” nawet jak pokrętełka były ustawione na „0”.

15 godzin temu, resi napisał:

2.

Był o tym, jest olbrzymi wątek na audiostereo. Niby to nie audiofilskie a takie marki jak Accuphase, Luxman, Mcintosh mają pokretła. wiec jak jest to śmiało używaj i sie nie przejmuj.

1.

nie do końca. I będzie to zalezne od konkretnych produktów. Podnosząc pasmo na pewnym wzmacniaczu  trzeba by sprawdzic jaki spadek bocznych czestotliwości nastepuje. Dodatkowo może się to wiązać z zwiększeniem zniekształceń. Nie musi.

3.

Heheh. Każdy powie że jego system jest bliższy neutralności. A to nie prawda :)

I dobrze.

Dnia 2.03.2025 o 22:13, DiBatonio napisał:

Kiedyś wzmacniacze CA serii Azur i nie tylko tej marki miały regulację barwy, ale na szczęście przy okazji „magiczny” przycisk Direct, który odcinał, a raczej pomijał układ w którym zaimplementowana była regulacja barwy. Różnica taka, że jakościowo było lepiej za pomaocą tego „guziczka” nawet jak pokrętełka były ustawione na „0”.

Mój marantz ma regulacje barwy, plus przycisk, skracający ścieżkę o w/w "dodatki". Oczywiście na "0" gra dużo gorzej niż po aktywacji przycisku. 

"Czary" następują w teście ABX. Ach ta "psychoakustyka"...

Dnia 2.03.2025 o 23:13, DiBatonio napisał:

Podobnie jest wciąż we wzmacniaczach japońskich - np. Luxmanach. Bawiłem się w Topie pokrętłami barwy Luxmana 509z. I powiem tak: nawet kiedy brakowało mi basu, to dodawanie go pokrętłem odbierałem jako degradację. Podobnie regulację sopranów. Wzmacniacz wyraźnie "wolał" grać w trybie "Direct". Po pierwsze, to dodawanie danego fragmentu pasma jest różnie implementowane i niekoniecznie dodamy akurat tam, gdzie byśmy chcieli. W szczególności może być, że bardziej wzmocnimy niepożądany podzakres niskich tonów niż ten, o który nam chodzi. Po drugie, nawet przy ustawieniu na "0" sygnał płynie przed dodatkowy układ korektora, co podwyższa (mniej lub bardziej wyraźnie) poziom szumu. W trybie "Direct" S/N będzie wyższy niż w trybie korekcji przy ustawieniach na "0". Wydaje mi się, że niektórzy producenci nawet podają osobno S/N dla tych 2 trybów.

Edytowano przez Rafał S

Takie same miałem odczucia, jak ruszałem coś w regulatorach w Accuphase e-260. Zawsze wracałem do ustawień na zero (tzn. z wyłączonym obwodem regulacji barwy). Nie byłem np. zadowolony z ilości i uderzenia basu. Dodanie basu pokrętłem wcale sytuacji nie poprawiało, tzn. może basu było więcej, ale wciąż brakowało mu kopa, a barwowo stawał się ujednolicony. Dopiero wymiana wzmacniacza na taki z dobrym basem (a bez pokręteł) zmieniła sytuację zasadniczo. 

Konkludując, jak wzmacniacz ma kiepski bas w trybie direct, to kręcenie regulatorem barwy nie poprawi sytuacji.

A jak ma bas „natywnie” dobry, to o regulacji barwy można zapomnieć.

14 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Na sobie. - najlepszy test 😎

Niekoniecznie, mam inne zdanie.

14 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

W myśl zasady:

"Można oszukiwać innych, ale nie siebie samego"

W "myśl" zasady o psychoakustyce, powyższa teza nie ma uzasadnienia.

Przecież najczęściej podnosisz temat psychoakustyki, która nas oszukuje, bo nam samym się coś wydaje.

Zatem nie koreluje to z tym co piszesz.

Przykłady podawałem, nie będę się powtarzać.

Przecież o słyszących kable i inne akcesoria mawia się, że oszukują samych siebie. Zatem, jak to się ma do Twojej tezy, że innych można oszukać, ale nie samego siebie?

Zaorałeś się sam niestety, testy ABX nie mają tu nic do rzeczy. Można to zrobić lepiej i niekoniecznie na sobie.

Edytowano przez DiBatonio

1 godzinę temu, Rafał S napisał:

Podobnie jest wciąż we wzmacniaczach japońskich - np. Luxmanach. Bawiłem się w Topie pokrętłami barwy Luxmana 509z. I powiem tak: nawet kiedy brakowało mi basu, to dodawanie go pokrętłem odbierałem jako degradację. Podobnie regulację sopranów. Wzmacniacz wyraźnie "wolał" grać w trybie "Direct". Po pierwsze, to dodawanie danego fragmentu pasma jest różnie implementowane i niekoniecznie dodamy akurat tam, gdzie byśmy chcieli. W szczególności może być, że bardziej wzmocnimy niepożądany podzakres niskich tonów niż ten, o który nam chodzi. Po drugie, nawet przy ustawieniu na "0" sygnał płynie przed dodatkowy układ korektora, co podwyższa (mniej lub bardziej wyraźnie) poziom szumu. W trybie "Direct" S/N będzie wyższy niż w trybie korekcji przy ustawieniach na "0". Wydaje mi się, że niektórzy producenci nawet podają osobno S/N dla tych 2 trybów.

46 minut temu, majkel74 napisał:

Takie same miałem odczucia, jak ruszałem coś w regulatorach w Accuphase e-260. Zawsze wracałem do ustawień na zero (tzn. z wyłączonym obwodem regulacji barwy). Nie byłem np. zadowolony z ilości i uderzenia basu. Dodanie basu pokrętłem wcale sytuacji nie poprawiało, tzn. może basu było więcej, ale wciąż brakowało mu kopa, a barwowo stawał się ujednolicony. Dopiero wymiana wzmacniacza na taki z dobrym basem (a bez pokręteł) zmieniła sytuację zasadniczo. 

Konkludując, jak wzmacniacz ma kiepski bas w trybie direct, to kręcenie regulatorem barwy nie poprawi sytuacji.

A jak ma bas „natywnie” dobry, to o regulacji barwy można zapomnieć.

Tylko że akurat tutaj mowa o nie dodawaniu ani odejmowaniu. Tryb direct vs wszystko na "0". Oczywiście że w trybie na "0" jest dłuższa "ścieżka" sygnału. To logiczne że mogą dojść szumy termiczne dodatkowych elementów. Jednak zaproponowałem nie patrzeć na parametry, a ogarnąć to tak jak lubia audiofile, czyli na słuch (Oczywiście ślepym testem) - czary Panowie... Czary!

Jakoś tak trudno doszukać się różnic🤔

16 minut temu, DiBatonio napisał:

Przecież najczęściej podnosisz temat psychoakustyki, która nas oszukuje, bo nam samym się coś wydaje.

Dzięki testowi ABX, jesteśmy w stanie rzetelnie ocenić sytuację (bez oszukiwania siebie samego)! 

16 minut temu, DiBatonio napisał:

Zaorałeś się sam niestety, testy ABX nie mają tu nic do rzeczy.

Sam się zaorałeś😂

Ten "fikołek" ci nie wyszedł🤣🤣🤣

Edytowano przez Chyba Miro 84

51 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Dzięki testowi ABX, jesteśmy w stanie rzetelnie ocenić sytuację (bez oszukiwania siebie samego)! 

Wolę wykorzystać inną osobę nie zmanierowaną audiofilizmem, która nie ma pojecia co to kabel RCA, albo inny absorber drgań pod sprzęt, czy inny poprawiacz.

Taka osoba może nie używa audiofilskich opisów brzmienia, bo nie zna tej nomenklatury, nie wie też czego się spodziewać np. po wciśnięciu "guziczka" Direct, bo skąd skoro nie jest uprzedzana o niczym.

Takie osoby najlepiej sprawdzają się do testów,  bo choć opiszą co słyszą swoimi słowami nie siedzi im w głowie, że jakiś kabelek, guziczek, czy inna podstawaka jest bardziej kolorowy/a i ładniejszy/a. Ich zdanie o tym co usłyszeli potwierdza lub nie moje wrażenia i odczucia i wtedy wiem, że sam sobie niczego nie wmawiam.

Zaś pacjent poddawany testom ABX, który jest obarczony audifilizmem, tą całą otoczką,  recenzjami etc. zawsze będzie miał w głowie miliony myśli z naleciałościami tego co wyczytał o testach ABX, o recenzjach, o kabelkach, głośniczkach i innych wzmacniaczykach. 

To nigdy nie jest i nigdy nie będzie dobry materiał do takich testów,  klania się Twoja psychoakustyka, która przypadkową osobę nie obciąża.

Jak tego nie rozumiesz, to jest Twój problem nie mój. Ale nie wciskaj wszystkim dookoła testów ABX i sloganów o psychoakustyce, bo można to na swój sposób ominąć, jak napisałem wyżej. 

51 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Sam się zaorałeś😂

Ten "fikołek" ci nie wyszedł🤣🤣🤣

Zdaje Ci się..., ale swoje zdanie możesz mieć...

Ja przystaje przy swoim.

Heh. Zacznijmy od tego że... ja nigdzie nie napisałem że twój sposób jest błędny! (Użycie drugiej osoby) 🤣🤣🤣

O co się tak spinasz??

A no tak, pewnie próba obalenia psychoakustyki i testów ABX! 😆

Jeśli chcesz naprawdę "utopić" temat testów abx i psychoakustyki to dam ci możliwość! Zapraszam do odpowiedniego tematu, utworzonego już jakiś czas temu. 

Chyba że się boisz? 🫣

12 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Heh. Zacznijmy od tego że... ja nigdzie nie napisałem że twój sposób jest błędny! (Użycie drugiej osoby) 🤣🤣🤣

O co się tak spinasz??

To, że mam inne zdanie i napisalem jak to wygląda z mojej perspektywy nazywasz "spinaniem" się? 

Serio?

Łatka, którą mi już dawno przypiąłeś widzę dość mocno przysłania Ci oczy,  nie naginaj mojej narracji i wypowiedzi do spinania się, bo to nieprawda. 

Zresztą po co ta dyskusja ze mną?

Całkiem niedawno straciłem do reszty w Twoich oczach, bo nazwlem czyjąś żonę - żonką, a teraz z kimś takim dyskutujesz ?

Bądź konsekwentny i omijaj mnie, nie wchodź ze mną w dyskusję skorzysta na tym forum, skorzysta na tym twoja głowa i psychika, po co marnować czas na kogoś takiego jak ja panie Chyba Miro 84 ? 

Jedna rzecz mnie zastanawia, ale to zostawię na inną okazję. 

3 minuty temu, DiBatonio napisał:

czyjąś żonę - żonką

Pomyliłeś mnie z @Redakcja AUDIO - kolejny fikołek 

5 minut temu, DiBatonio napisał:

Całkiem niedawno straciłem do reszty w Twoich oczach, bo nazwlem czyjąś żonę - żonką, a teraz z kimś takim dyskutujesz ?

Obalam "przyszłe" mity (zanim powstaną) np. Takie:

28 minut temu, DiBatonio napisał:

nie wciskaj wszystkim dookoła testów ABX i sloganów o psychoakustyce, bo można to na swój sposób ominąć,

1 godzinę temu, DiBatonio napisał:

testy ABX nie mają tu nic do rzeczy.

Itd.

Jak zwykle naginasz i udajesz, że nie wiesz o co chodzi, chyba że faktycznie nie wiesz. Co jest całkiem możliwe 🤭

No to zacytuję co napisałeś, a czego się wypierasz i do tego się odniosłem.

"Może to, co napiszę będzie Ci "zwisać" , ale jak dla mnie to straciłeś teraz (jaka by nie była, ale jednak) "swoją ciężko wypracowaną pozycję na forum"! 

Brak słów... ".

Poza tym kolejny raz nikomu moje wypowiedzi nie przeszkadzały dopóki nie pojawiłeś się Ty, ale jak zwykle to mnie się obarczy rozwaleniem wątku.

A jakże...🤦‍♂️

Tak jest od lat, cóż był czas przywyknąć.

Ps: widze ze próbujesz rozmiękczyć temat 🤣 

To "wbijasz" do tematu psychoakustyki/abx? C

Przed chwilą, DiBatonio napisał:

Może to, co napiszę będzie Ci "zwisać" , ale jak dla mnie to straciłeś teraz (jaka by nie była, ale jednak) "swoją ciężko wypracowaną pozycję na forum"! 

Brak słów... ".

Bo to prawda. I straciłeś w ch..

3 minuty temu, DiBatonio napisał:

Poza tym kolejny raz nikomu moje wypowiedzi nie przeszkadzały dopóki nie pojawiłeś się Ty,

Heh oczywiscie, podobnie zresztą gdy stanąłem w obronie pewnego użytkownika. Też miałeś mi za złe że jako jedyny nie pozwoliłem na obrażanie go!

Tu też brak słów.

19 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

straciłeś w ch..

Straciłem w .... co ?

Napisz całym zdaniem, myślisz, że jak wykropkujesz to coś Cię usprawiedliwia ?

19 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Heh oczywiscie, podobnie zresztą gdy stanąłem w obronie pewnego użytkownika. Też miałeś mi za złe że jako jedyny nie pozwoliłem na obrażanie go!

Tu też brak słów.

Nie wiem o czym mówisz i tak naprawdę mało mnie obchodzi.

Zejdź ze mnie dobrze.

Bo znów robi się syf w kolejnym wątku.

Oczywiście znów będzie moja wina, bo przecież wszyscy poza mną cali na biało i w białych rękawiczkach dymią, co im uchodzi. Nie to co DiBatonio.

Na końcu przywołasz "Redakcje", a jakże no i wyjdzie jak zawsze.