Skocz do zawartości

Mocny wzmacniacz klasy d zamiast klasycznego wzmacniacza?

kowallosu

Recommended Posts

Już Jeremy Clarkson narzekał, że nadmiar BHP psuje wszelką zabawę.

Teraz mamy sytuację, w której wymogi homologacyjne w UE powodują "kastrowanie" mocy wzmacniaczy.

Szkoda, że urzędnicy traktują z góry wszystkich potencjalnych użytkowników jak idiotów.

Co sprytniejsi (wobec urzędników) producenci przemycają manualny przełącznik impedancji, dając świadomym użytkownikom możliwość pełnego wykorzystania mocy przy 4 (i mniej) omowych kolumnach. Wystarczy pozostawić selektor w pozycji 8Ohm i zapewnić swobodną wentylację.

W Cyrusie One automat mierzący impedancję, obcina moc przy 4 omach, więc przy bardziej prądożernych kolumnach wypada słabiej, niż piece idące na całość.

Ot i cała filozofia...

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Im więcej ktoś takich rzeczy sprawdzi tym będzie bardziej świadomy tego.

Trochę wzmacniaczy sprawdziłem z moimi kolumnami. Nie wszystkie dały radę je "rozbujać" choć podejrzewaliśmy, ze dadzą radę.

OK, nie jest tak, że kolumny nie grały i że bardzo było czuć ich brak mocy. To jednak do momentu gdy mocny wzmacniacz pokazał możliwości oderwania dźwięku od kolumn i wypełnienia przestrzeni pomieszczenia muzyką.

7 minut temu, Rafał S napisał:

Ale mocny w sensie wydajności prądowej, a nie tylko watów, prawda?

Tego nie wiem tak do końca, bo teoretycznie tymi 750W pobieranymi z sieci Cyrus gniecie moją Romę (400W) i Auruma A9 (klasa AB - 600W), które nie mają najmniejszego problemu by te kolumny rozbujać. No i przy tych Wattach z gniazdka mają więcej Wattów mocy.

Jak na klasę D to strasznie dużo z gniazdka ciągnie w stosunku do oddawanej mocy. U mnie większość tego szła w ciepło zamiast do kolumn.

Nie wiem jak Unico Due, Atoll SDA200 czy M5SI mają z tym poborem z gniazdka (już mi się nie chciało szukać). Tylko, że to klasa AB jest w każdym z tych przypadków. One dawały radę spokojnie (może M5SI chudo pod względem basu, ale jednak wyraźnie lepiej otwierał brzmienie).

Niektóre kolumny są prądożerne, miewają duże spadki i zawijasy impedancji w zakresie basu, żeby zagrać swobodnie potrzebują małej "spawarki".

Taka ich uroda.

Dlatego do lampowców wybiera się dla odmiany kolumny "łatwe" w napędzeniu, o raczej wyższej skuteczności z wata, i w miarę płaskim przebiegu modułu impedancji szczególnie w zakresie basu.

18 godzin temu, Chmarski napisał:

Trochę wzmacniaczy sprawdziłem z moimi kolumnami. Nie wszystkie dały radę je "rozbujać" choć podejrzewaliśmy, ze dadzą radę.

OK, nie jest tak, że kolumny nie grały i że bardzo było czuć ich brak mocy. To jednak do momentu gdy mocny wzmacniacz pokazał możliwości oderwania dźwięku od kolumn i wypełnienia przestrzeni pomieszczenia muzyką.

Istniał ten zapalnik/iskra/arkana magii audiofilskiej /czy po ludzku dopasowanie, po prostu :)

I ja wiem że tak jest

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Istniał ten zapalnik/iskra/arkana magii audiofilskiej /czy po ludzku dopasowanie, po prostu :)

I ja wiem że tak jest

Nie Piotrze. W tym przypadku chodzi o co innego.

Faktycznie Roma przy odsłuchu w salonie pokazała to o czym piszesz i dlatego się na nią zdecydowałem. (Opis sytuacji na stronie 3 mojego wątku.)

Później było trochę testów z innymi wzmacniaczami, które też dawały radę oderwać dźwięk od kolumn, ale z tym dopasowaniem, o którym piszesz to już różnie było. Gdyby nie to, że nieoczekiwanie pojawił się na teście Aurum i pozamiatał resztę towarzystwa, to Roma grałaby u mnie, a nie u mojego taty, i nadal by mnie cieszyła niezmiernie.

Śledziłeś mój wątek, więc może trochę pamiętasz :)